IPv4 versus IPv6: verschil tussen IPv4 en IPv6?

Bij het bestuderen van netwerken kom je mogelijk termen als IPv4 en IPv6 tegen. Deze twee termen komen vaak voor wanneer u leest over VPN’s en hun communicatieprotocollen, terwijl het subcategorieën van IP zijn. Ten eerste moet je weten wat IP is. IP is een reeks afspraken over hoe gegevens via een netwerk kunnen worden geregeld.


IPv4 en IPv6 verschillen in eenvoudiger protocollen alleen wat betreft hun specifieke versies. IPv6 is nieuw in vergelijking met IPv4 en heeft zo zijn voordelen. Naarmate de tijd vordert, verdwijnt IPv4 van de markt en verovert IPv6 het. Laten we ons verdiepen in deze versies en ons vertellen wat ze gebruiken.

Wat is IPv4?

Internet Protocol bevat veel versies en IPv4 is de 4e versie. IPv4 gebruikt 4 bytes, d.w.z. 32 bits, wat betekent dat de gemaakte combinatie 2 ^ 32 adressen is (3,4 * 10 ^ 38). IPv4 is de eerste communicatiesuite die wordt erkend voor netwerken en telecommunicatie.

Het werkt in de linklaag van het internetapplicatiemodel. Bovendien heeft het een aanzienlijk gebruik bij pakketwisseling. Een van zijn taken is om de gegevens via het best beschikbare pad te routeren. In IPv4-adressen wordt een IP-adres in decimalen geschreven, gescheiden door punten. Er worden 4 nummers geschreven waardoor 32 bits ontstaan.

Hoe IPv4 werkt?

De IP-adressen zijn toegewezen aan de apparaten die moeten worden gekoppeld. Dit enorme aantal IP’s werd toegewezen door de IANA, een afkorting van Internet Assigned Numbers Authority. IANA werkte samen met de Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, ICANN.

Er zijn twee technieken gebruikt om IPv4 mogelijk te maken, de eerste was om privé-IP’s te gebruiken en de andere was NAT. Er zijn specifieke IP-adressen toegewezen die onder een particulier netwerk zouden worden gebruikt. NAT, Network Address Translation, kwam om te helpen waar de verbinding met privé- en openbare IP’s toegankelijk moest worden gemaakt.

Voordelen van IPv4

Men kan het feit betwisten dat IPv4 verouderd is. Het is tot op zekere hoogte aangenaam, maar gezien de voordelen ervan waren ze merkbaar. Het belangrijkste voordeel van IPv4 was dat het betrouwbaar was als het om beveiliging ging. Met IPv4 kunnen gegevens worden beveiligd met codering. Bovendien wordt de beveiliging verbeterd wanneer specifieke datapakketten een betekenis hebben.

Enkele voordelen waarmee rekening moet worden gehouden, is dat IPv4 het beste werkt als het gaat om flexibiliteit. Routering wordt efficiënter en flexibeler gemaakt op meerdere poorten. Gerenommeerde organisaties maken gebruik van IPv4 dat zich richt op datacommunicatie-multicast. Netwerken is verzekerd omdat interfacing mogelijk is zonder het gebruik van NAT. Momenteel gebruiken meer dan 80000 routers IPv4-toewijzing.

Nadelen van IPv4

Vóór de komst van IPv6 was het IPv4 dat de internetmarkt beheerste. Telkens als het om netwerken en communicatie ging, had het zijn eigen beperkingen. De nadelen van IPv4. Je zou te weten komen waarom er behoefte was aan IPv6?.

Beperkte ruimte: – Met IPv4 is er een tekort aan openbare IP-adressen. De meeste kantoren gebruiken IPv4-adressen als openbaar. Regelmatige gebruikers hebben dus niet de mogelijkheid om veel IP’s te hebben. Dit nadeel kostte tot op zekere hoogte privé-communicatie.

Moeilijke configuratie: – Het belangrijkste nadeel van IPv4 is dat het moeilijk is om het te configureren. De instelling kan handmatig of automatisch worden uitgevoerd. Voor de installatie moet men een gedegen kennis hebben van de DHCP-infrastructuur, en dat is geen fluitje van een cent.

Compatibiliteit: – Naarmate het aantal onderling verbonden apparaten toenam, moest er meer aandacht worden besteed aan compatibiliteit. Er is een tekort aan netwerkinfrastructuur in IPv4 waardoor interconnectiviteit niet mogelijk is. IPv6 nam hier dus het voortouw.

Wat is IPv6?

Het is de laatste toevoeging aan de familie van internetprotocollen. IPv6-adressen zijn vertegenwoordigd in acht groepen van vier. Het gebruikte nummeringssysteem is hexadecimaal en de nummers zijn gescheiden door dubbele punten. Een fantastisch kenmerk van IPv6 is dat het aantal combinaties van IP-adressen kan bieden.

Bovendien moet u zich voorbereiden om afscheid te nemen van DHCP, aangezien er eenvoudiger beheer beschikbaar is. Bovendien verbeteren enkele voordelen uw communicatie-ervaring. Automatische configuratie, eenvoudiger koptekstformaat en er zijn geen netwerkadresomzetting meer.

Hoe IPv6 werkt?

IPv6 werkt door zichzelf automatisch te configureren volgens netwerkstandaarden. Omdat IPv6 een groot aantal IP-adressen bevat omdat communicatie eenvoudig is gemaakt. Meerdere apparaten kunnen tegelijkertijd communiceren. Er wordt dus geen gebruik gemaakt van NAT’s om de overdracht van gegevens mogelijk te maken. Bovendien is de gegevensoverdracht dankzij headers efficiënter dan ooit.

Wanneer de overdracht van gegevenspakketten als niet succesvol wordt beschouwd, is het de verantwoordelijkheid van ICMPv6 om fouten op te lossen en bugs in functies te verwijderen. Enkele andere kenmerken die de taak van IPv6 tot een succes maken, zijn de vertaling van het NAT-protocol, meerdere tunnelingsniveaus en een dubbele IP-stack.

Voordelen van IPv6

Deze versie van Internet Protocol vereenvoudigt de functionaliteit van een router. In wezen heeft het een verscheidenheid aan opties om IP-adressen toe te wijzen aan elk apparaat dat erop is aangesloten. Bovendien kan IPv6 het aantal overgedragen bytes maximaliseren.

De bestandszender / afzender heeft de bevoegdheid om de gegevens in meerdere pakketten te splitsen. Deze functie is allemaal mogelijk dankzij IPv6. IPv4 heeft een kleiner marktaandeel omdat meer dan 95% van de apparaten IPv6 gebruiken. Met al deze voordelen en eigenschappen besproken, is het moeilijk om het tempo van de gegevensoverdracht af te vragen, als IPv6 er niet was.

Nadelen van IPv6

We hebben de ontelbare voordelen leren kennen die IPv6 belooft. Deze grote innovatie in het digitale domein heeft echter enkele nadelen. De nadelen die IPv6 te bieden heeft, mogen niet koste wat kost worden uitgesloten.

Apparaatmobiliteit: – De apparaten waarop IPv4 werkt, zijn niet mobiel om IPv6 uit te voeren. Dit zal het belangrijkste probleem zijn waarmee gebruikers worden geconfronteerd wanneer ze meerdere apparaten in hun huis willen gebruiken die momenteel werken op IPv4.

Het bereik van adressen: – Het is duidelijk dat wanneer IPv6 het overneemt, er een enorme hoeveelheid ongebruikte IP-adressen zal zijn. Zo wordt de standaardlengte van een gemiddeld IP-adres verlengd. Daarom zal het een uitdaging zijn om volledige IP-adressen te onthouden.

Geen overgangsproces: – Er wordt veel gespeculeerd over hoe de apparaten met IPv4 zichzelf zullen verjongen tot IPv6. Een dergelijke methode of algoritme bestaat momenteel niet, waardoor de vorige IP-adressen kunnen worden omgezet in een nieuwe voor IPv6.

Hoe IPv6 uit te schakelen?

Als uw VPN uw internetverkeer niet beschermt en uw IP-adres lekt, is er één ding te doen. U kunt uw systeem uitschakelen om het niet te gebruiken. Enkele stappen worden verderop beschreven die u leren hoe u uw IPv6 handmatig kunt draaien. Daardoor blijven er geen paden over zodat uw verkeer kan lekken.

 • Klik op Windows > Instellingen > Netwerk & Internet > Netwerken & Centrum voor delen.
 • Klik op Adapterinstellingen wijzigen > klik met de rechtermuisknop op het netwerk waarmee u verbonden bent > Eigendommen.
 • Scroll verder naar Internet Protocol versie 6 (TCP / IPv6) > schakel het vakje uit.
 • Als u klaar bent, heeft u IPv6 met succes uitgeschakeld op uw systeem.

VPN’s met IPv6

De meeste VPN-services staan ​​IPV6 niet toe via hun verkeersnetwerken. De reden achter deze actie is dat veel VPN-providers hun hardware en software niet updaten die IPv6 mogelijk maken. Wat is het voordeel van het gebruik van een VPN wanneer uw internetprovider uw activiteit kan volgen?

Als u sceptisch bent dat uw VPN zich geen zorgen maakt over uw IPv6-verkeer, voert u een IP-lektest uit. Eén website om een ​​dergelijke analyse uit te voeren https://ipleak.net/ om IPv4- en IPv6-verkeer te garanderen. Wanneer u na het voltooien van de test zonder een VPN er een test mee uitvoert. Als uw oorspronkelijke IP-adres wordt weergegeven als het vorige, ondersteunt uw VPN IPv6 niet.

Wat komt er voor IPv6?

IPv6 kan 3.4 * 10 ^ 38 combinaties van IP-adressen bevatten. Dat maakt één ding zeker en dat is dat het nog lang zal duren voordat we geen IP-adressen meer hebben. Zoals in de bovenstaande tabel is gedefinieerd, biedt IPv6 ontelbare voordelen. Een eenvoudiger koptekstformaat en buitensporige NAT zijn slechts enkele voorbeelden hiervan.

Zijn roem stijgt met de tijd. Veel besturingssystemen en modems bieden de ervaring van hun gebruikers met IPv6. ISP’s implementeren regelmatig services die deze moderne versie ondersteunen, waardoor de internetervaring op dit moment opnieuw wordt gedefinieerd. Er is maar één nadeel aan het bestaande, en dat zijn de kosten die IPv6 met zich meebrengt.

Beveiliging met IPv6

De meeste tech-nerds zouden meteen in IPv6 duiken zonder na te denken over de tekortkomingen ervan. Het belangrijkste nadeel van IPv6 is dat de meeste VPN’s dit niet ondersteunen.

Als uw VPN de anonimiteit in gevaar brengt, wordt het tijd dat u deze negeert. Je moet niet zo’n VPN kiezen die je IP-adres lekt, omdat het je openstelt voor nieuwsgierige blikken.

Controleer bij het selecteren van een VPN de functies die het biedt. Let goed op of het IPv6 biedt of niet. Als dat niet het geval is, is er geen groot probleem, maar er is een probleem als er één achterdeur is.

Dat is om de veiligheid van een gebruiker te waarborgen door hem te beschermen tegen IP-lekken. Kies een VPN die de Kill Switch-functie biedt. Het zal uw verbinding met internet verbreken wanneer uw net valt.

Verschillen tussen IPv4 en IPv6

IPv4 en IPv6 bevatten veel contrasten. De onderstaande tabel geeft een overzicht van de significante verschillen tussen deze twee versies van het internetprotocol. Let op: bij het vergelijken is het om het nummer goed in de gaten te houden. Meestal verschillen ze in grootte en de functies die ze bieden.

IPv6

IPv4

Biedt geen Broadcast-berichtenBiedt broadcast-berichten
Adressen hebben een lengte van 128 bitsAdressen zijn 32 bit lang
Geen checksum-veld beschikbaar in de koptekstChecksum-veld beschikbaar
Binair weergegeven in hexadecimaalBinair weergegeven in decimalen
De identificatie van de placketstroom is aanwezigPakketstroomidentificatie is er niet

Conclusie

Naarmate internetgebruikers toenemen, neemt het aantal IP-adressen voor communicatie toe, waardoor er miljarden adressen nodig zijn. Daarom kan deze service alleen mogelijk zijn. Het betekent niet dat IPv4 zal verdwijnen, computernetwerken zullen er nog steeds schuld aan hebben.

Met IPv4 aan de zijkant kan IPv6 ook een stijging in de innovatie van het IoT veroorzaken. Om te communiceren met machines zoals koelkasten, wasmachines, huishoudelijke apparaten, enz., Zullen ook IP-adressen nodig zijn om signalen succesvol over te dragen. Daarom is bewezen dat IPv6 de toekomst van netwerken is.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map