IPv4 vs. IPv6: Skillnad mellan IPv4 och IPv6?

När du studerar om nätverkande kanske du har stött på termer som IPv4 och IPv6. Dessa två termer är vanliga när du läser om VPN och deras kommunikationsprotokoll medan de är underkategorier av IP. Först bör du lära dig vad IP är. IP är en uppsättning konventioner om hur data kan regleras över ett nätverk.


IPv4 och IPv6, i enklare protokoll, skiljer sig bara vad gäller deras specifika versioner. IPv6 är ny jämfört med IPv4, och har sina förmåner. Allteftersom tiden går försvinner IPv4 från marknaden och IPv6 erövrar den. Låt oss undersöka dessa versioner och ge oss användningen av dem.

Vad är IPv4?

Internetprotokollet innehåller många versioner, och IPv4 är dess fjärde version. IPv4 använder 4 byte, dvs 32 bitar vilket betyder att kombinationen är 2 ^ 32 adresser (3.4 * 10 ^ 38). IPv4 är den första kommunikationssviten som är erkänd för nätverk och telekommunikation.

Den fungerar i länkskiktet i internetapplikationsmodellen. Dessutom har den en betydande användning vid paketomkoppling. En av dess uppgifter är att dirigera informationen på den bästa tillgängliga sökvägen. I IPv4-adresser skrivs en IP-adress i decimaler, åtskilda med perioder. Fyra nummer skrivs så att 32 bitar skapas.

Så fungerar IPv4?

IP-adresserna tilldelades enheterna som behövde gränssnitt. Dessa enorma antal IP: er tilldelades av IANA, en förkortning av Internet Assigned Numbers Authority. IANA samarbetade med Internet Corporation för tilldelade namn och nummer, ICANN.

Två tekniker användes för att aktivera IPv4, den första var att använda privata IP: er, och den andra var NAT. Specifika IP-adresser tilldelades som skulle användas under ett privat nätverk. NAT, Network Address Translation, kom till hjälp där förbindelsen med privata och offentliga IP: er skulle göras tillgänglig.

Fördelar med IPv4

Man kan bestrida det faktum att IPv4 är föråldrad. Det är trevligt i viss utsträckning, men med tanke på dess fördelar var de märkbara. Den viktigaste fördelen med IPv4 var att den var pålitlig när det gällde säkerhet. IPv4 gör det möjligt att säkra data med kryptering. Dessutom förbättras säkerheten när specifika datapaket har en betydelse.

Några fördelar som bör tänkas är att IPv4 fungerar bäst när det gäller flexibilitet. Routing görs mer effektiv och flexibel på flera portar. Anmärkningsvärda organisationer använder IPv4 som tillgodoser multikast för datakommunikation. Nätverk säkerställs eftersom gränssnitt är möjligt utan att använda NAT. Från och med nu använder mer än 80000 routrar IPv4-allokering.

Nackdelar med IPv4

Innan IPv6 kom var det IPv4 som styrde internetmarknaden. När det gäller nätverk och kommunikation, men det hade sina egna begränsningar. Nackdelarna med IPv4. Du skulle få veta varför det fanns behov av IPv6?.

Begränsat utrymme: – Med IPv4 är det brist på offentliga IP-adresser. De flesta kontor tillhandahåller IPv4-adresser som offentliga. Således har vanliga användare inte möjligheten att ha många IP: er. Denna nackdel kostar privat kommunikation i viss utsträckning.

Svår konfiguration: – Den viktigaste nackdelen med IPv4 är att det är ansträngande att konfigurera det. Inställningen kan utföras antingen manuellt eller automatiskt. För installation måste man ha en god kunskap relaterad till DHCP-infrastruktur, och det är inte en bit kaka.

Kompatibilitet: – När antalet sammankopplade enheter ökade, måste mer koncentration ges till kompatibiliteten. Det finns en brist på nätverksinfrastruktur i IPv4 som inte gör det möjligt att uppnå interkonnektivitet. Så IPv6 tog ledningen här.

Vad är IPv6?

Det är det senaste tillskottet i familjen Internetprotokoll. IPv6-adresser är representerade i åtta grupper om fyra. Numreringssystemet som används är hexadecimalt och siffrorna separeras med kolon. En fantastisk egenskap med IPv6 är att antalet kombinationer av IP-adresser det kan ge.

Dessutom bör du vara redo att säga farväl till DHCP eftersom enklare administration är tillgänglig. Dessutom förbättrar vissa fördelar din kommunikationsupplevelse. Auto-konfiguration, enklare sidformat och det finns inga fler nätverksadressöversättningar.

Hur IPv6 fungerar?

IPv6 fungerar genom att konfigurera sig själv automatiskt enligt nätverksstandarder. Eftersom IPv6 innehåller ett stort antal IP-adresser eftersom kommunikationen görs enkel. Flera enheter kan gränssnitt på en gång. Således finns det ingen användning av NAT för att tillåta överföring av data. Dessutom är dataöverföring effektiv än någonsin på grund av rubriker.

När överföringen av datapaket anses misslyckad är det ICMPv6s ansvar att felsöka fel och bli av med buggar i funktioner. Några andra funktioner som gör IPv6-uppgiften framgångsrik är NAT-protokollöversättningen, flera nivåer av tunneling och en dubbel nivå IP-stack.

Fördelar med IPv6

Den här versionen av Internetprotokoll underlättar routerns funktionalitet. I huvudsak det har den en mängd olika alternativ för att tilldela IP-adresser till alla enheter som är anslutna över den. Dessutom har IPv6 förmågan att maximera antalet byte som överförs.

Filsändaren / avsändaren har behörighet att dela upp data i flera paket. Denna funktion är möjlig allt tack vare IPv6. IPv4 har en mindre andel på marknaden eftersom mer än 95% enheter använder IPv6. Med alla dessa fördelar och drag diskuterade är det svårt att undra hur snabb överföring av data är om IPv6 inte var där.

Nackdelar med IPv6

Vi har fått veta de otaliga fördelarna som IPv6 lovar. Men denna stora innovation inom den digitala domänen har några av sina nackdelar. Nackdelarna som IPv6 har att erbjuda får inte läggas ut åt varje pris.

Enhetsrörlighet: – De enheter som IPv4 arbetar med är inte mobila att köra IPv6. Detta kommer att vara det främsta problemet som användare kommer att möta när de vill gränssnitta flera apparater i sina hem som för närvarande arbetar med IPv4.

Adressintervallet: – Det är uppenbart att när IPv6 tar över kommer det att finnas en enorm mängd oanvända IP-adresser. Således kommer standardlängden för en genomsnittlig IP att förlängas. Därför kommer det att vara utmanande att komma ihåg hela IP-adresser.

Ingen övergångsprocess: – Det finns mycket spekulationer om hur enheterna som kör IPv4 kommer att föryngra sig till IPv6. Det finns ingen sådan metod eller algoritm för närvarande, som kan göra det möjligt för tidigare IP-adresser att förvandlas till en ny för IPv6.

Hur man stänger av IPv6?

När din VPN inte skyddar din internettrafik och läcker din IP-adress, finns det en sak att göra. Du kan stänga av ditt system för att inte använda det. Några steg beskrivs framöver som lär dig hur du kan vrida din IPv6 manuellt. Därmed lämnar inga vägar för din trafik att läcka ut.

 • Klicka på Windows > inställningar > Nätverk & Internet > nätverk & Sharing Center.
 • Klicka på Ändra adapterinställningar > högerklicka på det nätverk du är ansluten till > Egenskaper.
 • Rulla vidare till Internetprotokoll version 6 (TCP / IPv6) > avmarkera rutan.
 • Om du är klar har du avaktiverat IPv6 på ditt system.

VPN med IPv6

De flesta VPN-tjänster tillåter inte IPV6 via deras trafiknätverk. Anledningen bakom denna åtgärd är att många VPN-leverantörer inte uppdaterar sin hårdvara och mjukvara som kan underlätta IPv6. Vad är fördelen med att använda ett VPN när din Internetleverantör kan övervaka din aktivitet?

Om du är skeptisk till att din VPN inte är orolig för din IPv6-trafik, kör ett IP-läcktest. En webbplats för att göra en sådan analys https://ipleak.net/ för att säkerställa IPv4- och IPv6-trafik. När du har slutfört testet utan VPN, kör ett test med det. Om din ursprungliga IP-adress visas som den tidigare stöder inte ditt VPN IPv6.

Vad är det som kommer för IPv6?

IPv6 kan bestå av 3,4 * 10 ^ 38-kombinationer av IP-adress. Det gör en sak säkert, och det är det är lång tid framöver att vi kommer att få slut på IP-adresser. Som definierats i tabellen ovan täcker IPv6 otaliga fördelar. Ett mer tydligt sidformat och sidlinjen NAT är bara några exempel på det.

Dess berömmelse stiger med tiden. Många operativsystem och modem förser användarens upplevelse med IPv6. ISP: er distribuerar regelbundet tjänster som stöder denna moderna version, och för närvarande omdefinierar internetupplevelsen. Det finns bara en nackdel med det befintliga, och det är den kostnad som IPv6 kommer med.

Säkerhet med IPv6

De flesta tekniska geeks skulle fördjupa sig i IPv6 direkt utan att tänka igen på sina brister. Den första och främsta nackdelen med IPv6 är att de flesta VPN: er inte stöder det.

Om din VPN kompromissar över anonymitet är det dags att du bortser från det. Du får inte välja en sådan VPN som läcker din IP-adress eftersom den lämnar dig öppen för nyfikna ögon.

När du väljer ett VPN ska du kontrollera funktionerna som det erbjuder. Var uppmärksam på om den erbjuder IPv6 eller inte. Om det inte gör det finns det ingen stor fråga, men det finns ett problem när det finns en bakdörr.

Det är för att säkerställa en användares säkerhet genom att skydda honom från IP-läckor. Välj ett VPN som erbjuder Kill Switch-funktionen. Det kommer att minska din anslutning till internet när ditt nät tappar.

Skillnader mellan IPv4 och IPv6

IPv4 och IPv6 omfattar många kontraster. Tabellen nedan visar de väsentliga skillnaderna mellan dessa två versioner av Internetprotokoll. Obs! Vid jämförelse är de för att hålla ett nära öga på antalet. De flesta skiljer sig i storlek och funktioner som de tillhandahåller.

IPv6

IPv4

Tillhandahåller inte Broadcast-meddelandenGer sändningsmeddelanden
Adresserna är 128-bitars längdAdresserna är 32 bitar långa
Inget kontrollsumman finns i rubrikenKontrollfält tillgängligt
Binär representerat i hexadecimalBinär representerat i decimaler
Identifiering av fackflöde finns därIdentifiering av paketflöde finns inte

Slutsats

När Internetanvändare ökar ökar antalet IP-adresser för kommunikation, så det finns behov av biljoner tillgängliga adresser. Därför kan den här tjänsten endast vara möjlig med den. Det betyder inte att IPv4 kommer att försvinna, datornätverk kommer fortfarande i skuld till det.

Med IPv4 i sidled kan IPv6 också ge upphov till innovationen av IoT. För att kommunicera med maskiner som kylskåp, tvättmaskiner, hushållsapparater etc. behöver du även IP-adresser för att överföra signaler framgångsrikt. Därför har det visat sig att IPv6 är framtiden för nätverk.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map