12 Këshilla të Sigurisë Për Mbrojtjen e iPhone tuaj

Ne jemi në kohën kur të gjitha informacionet tona, nga kontaktet deri në detajet e bankës, digjitalizohen në smartphone. Pasja e të gjitha të dhënave në një pajisje të vetme e bën atë të prekshëm nga vjedhjet e mbikëqyrjes dhe të dhënave.


Vetëm mendimi i iPhones tonë që përfundon në duart e një të huaji na jep të dridhura pasi përmban foto të ndjeshme, si dhe fjalëkalime dhe detaje të ndryshme të tjera personale.

Raportet e fundit në disa aplikacione iOS që regjistrojnë ekranin e përdoruesve përmes Glassbox SDK pa autorizim. Këto aplikacione marrin fotografi të ekraneve, shënime në tastierë si dhe ndërveprime të tjera në ekran dhe më pas i përcjellin në Glassbox SDK për ekzaminim. Kjo ka qenë një situatë disi alarmante për përdoruesit e iPhone.

Akoma mund të arrini të siguroni iPhone tuaj përmes disa mënyrave që janë në dispozicion për të ruajtur sigurinë. Sidoqoftë, duhet t’ju informojmë se edhe pse këto këshilla të sigurisë do të ndihmojnë në maksimumin e intimitetit të iPhone tuaj, ata mund t’ju privojnë nga disa nga karakteristikat e tij të përshtatshme.

12 Këshilla për të maksimalizuar sigurinë e iPhone tuaj

Shqetësimet tuaja për zbulimin e informacionit të iPhone tuaj si fjalëkalimet, mesazhet ose detajet e bankës janë të arsyeshme. Ky udhëzues ju jep këshilla se si të shpëtoni nga ato shqetësime. Ndërsa vetë sistemi iOS është mjaft i sigurt, por ka disa qasje për të maksimizuar sigurinë e iPhone.

1. Azhurnoni rregullisht iOS

Për të mbrojtur iPhone tuaj nga hakerat e mundshëm ose të përgjuarit e të dhënave, mbajeni iOS tuaj të azhurnuar me versionin e fundit të siguruar nga Apple. Kjo përfshin azhurnimet e vogla ‘dot’ që zakonisht anashkalohen nga përdoruesit.

Me punë të vazhdueshme, hakerat shpesh arrijnë të gjejnë zbrazësi ose të meta në kodimin e Apple duke i lejuar ata të shfrytëzojnë atë dhe të marrin qasje në të dhënat tuaja. Për të mos lejuar që kjo të ndodhë, Apple vazhdimisht ofron azhurnime në iOS si një mënyrë për të luftuar përpjekjet e hakerit.

Versioni aktual i iOS është 12.1.4, por Molla vazhdimisht lëshon azhurnime të pikave, kështu që është e nevojshme të mbani një sy për ata. Këto azhurnime janë dhënë për të përmirësuar karakteristikat e sigurisë dhe për të bashkuar të metat e anashkaluara më parë.

Azhurnimi i rregullt i iOS mund të bëhet si:

 • Hapni aplikacionin “Parametrat”
 • Tab ‘e përgjithshme. ‘

Vazhdoni në update udhëzimin e softuerit ’, udhëzimet për të shkarkuar dhe instaluar azhurnimin do të duket se një përditësim i ri i softuerit është në dispozicion.

2. Aktivizoni ‘Gjeni iPhone tim.’

Një qasje tjetër që ju ndihmon të siguroni sigurinë e iPhone është të përdorni programin “gjeni iPhone tim” të siguruar nga Apple. Kjo vjen në ndihmë nëse rastësisht iPhone juaj humbet ose vidhet. Në këtë mënyrë të dhënat tuaja do të fshihen nga distanca duke përdorur një pajisje tjetër iOS ose në internet.

Përmes kësaj, edhe nëse hakeri arrin të fitojë qasjen në telefonin tuaj, të dhënat tuaja nuk do të jenë të disponueshme që ai t’i shfrytëzojë. Kodi i aktivizimit në pajisjen iOS ju lejon të shikoni të dhënat.

Më poshtë janë hapat për të përdorur veçorinë “Gjeni iPhone tim”:

 • Hyni në ‘faqen e internetit për të gjetur aplikacionin iPhone iPhone‘ ose l iCloud ’.
 • Zgjidhni ‘iPhone-in tuaj.
 • Takoni “fshirë të dhënat” për të fshirë plotësisht të dhënat tuaja.

Të dhënat automatikisht do të fshihen nëse pajisja është e lidhur në një rrjet Wi-Fi ose do të fshihet herën tjetër që pajisja të lidhet me një rrjet. Nëse jeni i shqetësuar për humbjen e të dhënave tuaja, atëherë është më mirë të ndizni sinkronizimin automatik iCloud.

Kjo veçori siç nënkupton edhe emri ndihmon gjithashtu në gjetjen e vendndodhjes së pajisjes së humbur. Sidoqoftë, është e rëndësishme të mbani mend që Apple merr vetëm informacione në lidhje me pajisjen që mungon nëse është aktivizuar “Modaliteti i Humbur” ose “Dërgoni vendndodhjen e fundit”..

3. Vendosni një fjalëkalim të fortë

Fjalëkalimet e forta sigurojnë mbrojtje më të mirë të të dhënave. Prandaj, ne rekomandojmë të “vendosni” një fjalëkalim alfanumerik. Padyshim që fjalëkalimet e gjata mund të dëshmojnë se janë telashe, por ato gjithashtu sigurojnë intimitet.

Për më tepër, një mjet i ri hakerimi i njohur si ‘GrayKey” është prezantuar që është duke u përdorur nga zbatimi i ligjit dhe qeveria. Ky mjet mund të thyejë një kodkalim katër-shifror në sekonda ndërsa kodet gjashtë-shifrore mund të prishen brenda disa ditësh.

Ndërsa qeveria ose policia mund të mos kenë arsye për të hakmarrë në telefonët tuaj por ajo që qëllimi ynë këtu është se nëse ekziston ky lloj mjeti, ka të ngjarë që shanset që pajisjet e ngjashme të jenë të pranishme me hakerat ose sytë e çmendur.

Edhe pse ka pasur raporte të kohëve të fundit që Apple ka qenë i suksesshëm në bllokimin e këtij mjeti hakerimi të “GrayKey” nga shkelja e sigurisë së iOS, prapëseprapë konsiderohet se përdor fjalëkalime të forta alfanumerike për dallim nga ato të shkurtra katër-shifrore ose gjashtë shifrore, pasi ato janë të vështira për t’u futur në të. Përdorimi i ID-së së Prekjes / ID e Fytyrës konsiderohet gjithashtu i besueshëm.

Ndiqni hapat e dhënë për të krijuar një fjalëkalim të fortë:

 • Shko te “cilësimet”.
 • Hapni ID-në e Prekjes / ID-në e Fytyrës dhe kodinkalues.
 • Vendosni kodkalimin aktual.
 • Takoni në kodkalimin e ndryshimit.
 • Vendosni kodkalimin tuaj.
 • Vazhdoni options opsionet e kodit të kodit. ”
 • Nga opsionet e ofruara zgjodhi ose kodin numerik ose kodin alfanumerik.
 • Tani shkruani kodin e ri dhe verifikojeni.

4. Aktivizoni veçorinë “Mbrojtja e të dhënave”

Kjo pikë mund të duket e pakënaqur për disa njerëz, por ndihmon në sigurimin e intimitetit maksimal. Apple siguron përdoruesit e saj për të vendosur telefonat e tyre për të fshirë të dhënat e saj. Këto karakteristika të “mbrojtjes së të dhënave” shkojnë pasi, nëse dikush kalon me dhjetë përpjekje të dështuara për të futur fjalëkalimin e saktë, të dhënat e pranishme në pajisje automatikisht fshihen.

Kjo është disi shqetësuese për njerëzit që kanë tendencë të harrojnë fjalëkalimet e tyre pasi që ka raporte për njerëz që fshijnë aksidentalisht të dhënat e tyre. Këta janë zakonisht të njëjtët njerëz që nuk e përdorin objektin e sinkronizimit të automjetit iCloud.

Prandaj, me këtë veçori në të është thelbësore të ndizni sinkronizimin iCloud. Kjo mënyrë në qoftë se ju harroni ndonjëherë kodkalimin tuaj ose pajisja juaj përfundon në dorën e një fëmije dhe të dhënat përfundojnë të fshihen, ju ende keni mundësinë për ta rikuperuar atë nga iCloud.

Më poshtë janë hapat për të aktivizuar tiparin “mbrojtje të të dhënave”:

 • Hapni ‘cilësimet’.
 • Takoni ID-në e Prekjes dhe kodinkalues ​​ose ID-në e Fytyrës.
 • Aktivizoni opsionin ‘fshini të dhënat’ të pranishme në fund të faqes.

5. Mos bëni jailbreak pajisjen tuaj Apple

Jailbreak po anashkalon kufizimet që Apple vendos në sistemin operativ të pajisjes. Ai lejon përdoruesit të hyjnë në aplikacionet dhe programet kompjuterike që ndryshe janë të kufizuara për përdoruesit e iPhone. Për më tepër, lejon mundësi më të personalizueshme për përdoruesit.

Sikundër tërheqësja e aparatit mund të tingëllojë, por këshillohet fuqimisht kundër. Kjo për shkak se krijimi i pajisjeve jailbreake do ta bënte atë të pafuqishëm ndaj viruseve dhe malwareve të tjerë. Me pajisjen jailbroken ju do të rrezikonit të shkarkoni aplikacione jo të ekranit që do të sjellin viruse dhe malware të tjerë me ta.

Përveç kësaj duke bërë një bllokim jail, një pajisje prish sistemin origjinal të sigurisë të krijuar nga Apple, duke e bërë pajisjen të mos jetë e sigurt. Për më tepër pasi një pajisje të jetë e prishur garancia e saj prishet kështu që në rast të ndonjë problemi nuk mund të kërkoni nga Apple të ju ndihmojë.

6. Kriptoni rezervën tuaj iPhone

Kjo masë paraprake është veçanërisht e rëndësishme nëse e keni iPhone të sinkronizuar me laptop ose kompjuter. Kjo do të thotë që çfarëdo të dhëne të jetë e pranishme në telefonin tuaj do të ishte në atë pajisje të sinkronizuar gjithashtu. Siguroni të dhënat tuaja të iPhone duke e enkriptuar.

Ju mund ta bëni këtë në iTunes posaçërisht kur dy pajisje iPhone janë sinkronizuar. iTunes zakonisht nuk rezervon disa nga të dhënat tuaja si fjalëkalimet ose historinë e uebit. Pasi të jetë aktivizuar enkriptimi, mund të bëni kopje rezervë të këtyre të dhënave.

Ndiqni këto hapa për të kriptuar kopjen rezervë të iPhone:

 • Lidhni pajisjen me një kompjuter.
 • Hapni iTunes.
 • Zgjidhni pajisjen, të dhënat e së cilës keni kërkuar të koduar.
 • Shkoni në pjesën rezervë.
 • Kontrolloni kutinë për kopjimin e kopjuar të iPhone / iPad të ‘kriptimit’.

iCloud ka veçorinë e kriptimit automatik të të dhënave rezervë, kështu që nuk duhet të bëni asgjë për të mundësuar atë veçori.

Këto janë hapat për të mundësuar “kopjimin e të dhënave” përmes iCloud.

 • Hapni “vendosjen”.
 • Shkoni te banderolat e Apple ID.
 • Ndizni iCloud.
 • Ndërroni ndërprerësin e pranishëm pranë Rezervimit të iCloud.
 • Takoni në “rezervë” tani.

7. Disaktivizoni opsionin e ekranit të bllokimit

Edhe nëse keni një fjalëkalim shumë të sigurt të ekranit të kyçjes, është akoma disi e lehtë të futeni në iPhone tuaj. Ndihmësi i Apple Siri është një tipar i shkëlqyeshëm dhe i dobishëm, por shpesh në përpjekjet e tij për të qenë i dobishëm, përfundon duke zbuluar shumë informacion.

Siri shpesh kërkon ndonjë verifikim para se të sigurojë qasje në foto, kontakte ose ndonjë të dhënë tjetër personale por ka pasur raste kur njerëzit kanë gjetur mënyra për të mënjanuar këto metoda të verifikimit. Prandaj, është më mirë të çaktivizoni Siri në ekranin e kyçjes pa marrë parasysh sa i përshtatshëm është.

Një mënyrë tjetër që hakerat të fitojnë qasje në telefonin tuaj ose të paktën të merrni pak kohë për të anashkaluar fjalëkalimin është përmes qendrës së kontrollit të pranishëm në ekranin e kyçjes. Ekrani i kyçjes ka mundësinë që të aktivizojë modalitetin e fluturimit. Me iPhone tuaj në modalitetin e fluturimit, nuk do të jeni në gjendje ta shikoni edhe përmes tiparit tim të gjetur iPhone.

Disaktivizimi i bllokimit të ekranit mund të bëhet përmes kësaj:

 • Shko te “cilësimet”.
 • Shkoni tek Prekja ID / ID e Fytyrës dhe kodkalimi.
 • Fikni “lejoni hyrjen kur është i bllokuar” i Siri dhe qendra e kontrollit.

8. Opsioni i mbushjes automatike të fikur

Apple ka një veçori të rëndësishme për t’i nxitur përdoruesit të ruajnë informacionin e tyre pasi të kenë përfunduar hyrjen në mundësi. Shtë një tipar shumë i përshtatshëm pasi do të thotë që nuk duhet të mbani mend fjalëkalime gjatë gjithë kohës. Një trokitje e lehtë lejon hyrjen në të gjitha të dhënat që dëshironi.

Tani, ne e dimë se mund të jetë jashtëzakonisht e bezdisshme që duhet të vendosni fjalëkalime sa herë që regjistroheni, por në rast se telefoni juaj përfundon në dorën e një të huaji, atëherë ai do të kishte qasje të lehtë në informacionin tuaj personal, kështu që pa marrë parasysh komoditetin, ai është akoma i rëndësishëm për të çaktivizuar opsionin “auto mbushje”.

Opsioni i mbushjes automatike të fikjes mund të çaktivizohet duke përdorur këtë metodë:

 • Shko te “cilësimet”.
 • Hapni Safarin.
 • Ndryshoni automatikisht mbushjen.

9. Ndizni vërtetimin me dy faktorë

Nëse e keni të aktivizuar rezervën e iCloud, atëherë është më mirë të keni aktivizimin e vërtetimit me dy faktorë. Kjo veçori inovative siguron dhe një shtresë shtesë mbrojtjeje për përdoruesit e saj. Qëllimi i prezantimit të kësaj karakteristike ishte mbrojtja e Apple ID tuaj, si dhe një llogari iCloud nga qasja e paautorizuar.

Autentifikimi me dy hap siguron të dhënat e ruajtura në Apple ID, dhe llogaria iCloud e cila përfshin dokumente, fotografi, informacione pagese, etj. Me verifikimin dy-hapësh të ndezur që dikush do të duhej një tjetër nga pajisja juaj e Apple për të hyrë në llogari edhe nëse ju keni fjalëkalimin.

Me vërtetimin e dy faktorëve të aktivizuar në iPhone tuaj, ju duhet që të çiftohet me një pajisje Apple të besuar. Kur hyni për herë të parë nga Apple ID, do të shfaqet një kod verifikimi në pajisjen tuaj të besuar Apple. Pasi të futni atë kodin e sigurisë në iPhone tuaj, pajisja aprovohet.

Ky është një tipar i përshtatshëm dhe është kthyer duke përdorur këto hapa:

 • Shkoni te aplikacioni “Cilësimet” e iPhone tuaj.
 • Takoni mbi “emrin tuaj” të shkruar në krye.
 • Zgjidhni “fjalëkalimin dhe sigurinë”.
 • Takoni në vërtetimin me dy faktorë.

10. Përdorni stacionet e karikimit të besueshëm

Stacionet e tarifimit janë tani një lehtësi në aeroportet, kafenetë dhe vendet e tjera publike. Ndërsa këto stacione janë shumë të përshtatshëm por nuk ka asnjë garanci që ato të jenë të sigurta. Kabllot e vetëtimës dhe karikimit përdoren për transmetimin e të dhënave, kështu që sa herë që futeni në një stacion ngarkimi, ka shanse që ju të ekspozoni të dhënat e telefonit tuaj.

Për më tepër, pasi pajisja juaj të jetë e lidhur me një stacion të kapjes së lëngut përmes USB, është e mundur të qaseni në të pa tel në çdo kohë pa pëlqimin ose dijen tuaj për sa kohë që hakeri është i arritshëm. Prandaj, është më mirë të keni një bankë energji plotësisht të ngarkuar, në mënyrë që të mos keni nevojë të varen nga stacionet e karikimit.

Ju gjithashtu mund të merrni një kabllo të ngarkuar për të bllokuar të dhëna për t’u përdorur kur nuk jeni jashtë, ose mund ta mbani pajisjen tuaj të bllokuar dhe të mos e përdorni atë ndërsa është e lidhur me një stacion të karikimit. Një tjetër gjë që mund të bëhet është që ju të mund të aktivizoni funksionin “USB i kufizuar” mode i siguruar nga Apple.

Kjo veçori është prezantuar nga Apple kryesisht për të ndaluar telefonimin nga hakerat nga autoritetet e zbatimit të ligjit, si dhe kriminelët. Me këtë funksion të aktivizuar nuk është e mundur të hyni në pajisje pa e zhbllokuar atë.

Kjo veçori mund të ndizet në mënyrën e mëposhtme:

 • Hapni “Cilësimet”.
 • Shkoni te Touch ID dhe fjalëkalimi / ID e fytyrës.
 • Vendosni fjalëkalimin për të hyrë në cilësimet.
 • Shkoni poshtë në fund te opsioni “pajisje shtesë”.
 • Lëreni të ndërpritet nëse dëshironi të çaktivizoni qasjen në pajisjen tuaj përmes “lidhjeve USB” nëse ka kaluar më shumë se një orë që kur është zhbllokuar.
 • Ndërroni atë nëse doni që pajisja juaj të arrihet përmes një lidhjeje USB edhe nëse nuk e keni zhbllokuar telefonin tuaj për një orë.

11. Përdorni një VPN

Kohët e fundit, opsioni më i vlefshëm për të siguruar iPhone tuaj do të ishte përdorimi i një shërbimi VPN. VPN është një softuer i zgjuar dhe ultra-modern, i cili është krijuar për të ruajtur sigurinë e iPhone. VPN siguron një shtresë shtesë mbrojtjeje dhe ju lejon të përdorni pajisjen tuaj pa asnjë rezervë.

Një server VPN siguron qasje të sigurt dhe private në internet. Ajo fsheh lidhjet tuaja përmes kodit dhe fsheh adresën tuaj IP edhe nga ISP-të, duke e bërë gati të pamundur të gjurmoni të dhënat tuaja në internet.

Pa një VPN informacioni juaj është i hapur për këdo që të shfletojë. VPN kodon këto informacione dhe siguron siguri.

Me informacionin, të kriptuar askush nuk mund të hyjë në të pa pasur çelësin origjinal të kriptimit. Për më tepër me adresën IP të fshehur është e pamundur që dikush të ju gjurmojë. Kështu që VPN është një metodë për të siguruar mbrojtje shtesë.

Hapat për të vendosur një VPN në iPhone.

 • Së pari, “shkarkoni” aplikacionin VPN në iPhone tuaj.
 • Pas regjistrimit, do të ketë një të shpejtë për të lejuar hyrjen në konfigurimin VPN në pajisjen tuaj.
 • Takoni, lejoni të merrni një VPN të konfiguruar në pajisjen tuaj.
 • Për të ndryshuar “Cilësimet VPN”, do të duhet të vendosni ID e Prekjes.
 • Pastaj shkoni te “cilësimet”.
 • Tab për “gjeneralin”.
 • Shkoni te “opsioni VPN” dhe aktivizoni atë.

12. Braktis Wi-Fi Publike

Wi-Fi publik është burimi i fundit për hakerat të peshkojnë për objektiva të mundshëm. Prandaj, rekomandohet të mos përdorni lidhje publike. Përdorimi i një lidhjeje publike për qëllime personale siç është transferimi i detajeve të bankës ose përdorimi i tyre për punë në biznes nënkupton ekspozimin e të dhënave tuaja për këdo që të heqë dorë nga.

iPhone ka një veçori të lidhjes automatikisht me Wi-Fi publik. Kjo veçori pa marrë parasysh sa e dobishme mund t’ju ekspozojë tek hakerat e mundshëm dhe kriminelët në internet, kjo është arsyeja pse nuk është një ide shumë e zgjuar të përdorni rrjete publike Wi-Fi dhe madje nëse përdorni një të tillë, kështu që është më mirë ta përdorni me një VPN.

përfundim

Siguria e të dhënave në iPhone është gjëja më e rëndësishme për të cilën duhet të shqetësoheni. Megjithëse, nuk është e thjeshtë që një krimin kibernetik të shpërthejë në iPhone, por duhet t’u kushtoni vëmendje të gjitha këshillave të hollësishme të sigurisë që do të përmirësojnë mbrojtjen e të dhënave.

Bëni më të vështirë për ta, megjithëse gjithashtu do të bëhet e fortë për ju. Prekni ID dhe një fjalëkalim të fortë ju ndihmojnë shumë në ndërtimin e një sigurie të madhe. Verifikimi me dy hapa dhe hedhja e lidhjes automatike Wi-Fi gjithashtu përmirësojnë sigurinë. Për më tepër, disa opsione të tjera që ju thamë më lart me siguri do t’ju ndihmojnë në ndërtimin e sigurisë së dëshiruar dhe të përsosur për iPhone.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map