Använda ett VPN på en router |


Japp, det är genomförbart, men det är verkligen ingen promenad i parken. Installationsprocessen kan vara lite svår om du inte är extremt tekniskt kunnig. Och att hoppa över den genom att köpa en förkonfigurerad router kan vara ganska dyrt.

Men innan vi ens kommer till det, bör du först se om du gör detta är något som verkligen skulle vara till nytta för dig.

Så här är allt du behöver veta om fördelar och nackdelar med att använda ett VPN på en router (bland annat):

Vad är för- och nackdelarna med att använda ett VPN på en router?

Det finns olika fina fördelar och när det gäller nackdelar som du bör tänka på innan du går vidare med installationen för att se till att att använda ett VPN på en router verkligen skulle gynna dig.

Fördelarna

Du kan använda ett VPN på flera enheter

Medan de flesta VPN: er vanligtvis arbetar på en majoritet av enheterna, är den nivån på plattformskompatibilitet ofta inte tillräckligt idag. Tänk om du vill använda ett VPN till exempel på din Xbox, PlayStation eller smart TV?

Router 1

Det är den typen du faktiskt kan göra om du ställer in en VPN på en router. När detta är gjort kan alla enheter som ansluter till din router använda VPN: s funktioner.

Det innebär att du skulle kunna se geobegränsat innehåll på din smarta TV eller komma åt geo-blockerade spelregioner på din konsol.

Endast en installation behövs

Du behöver inte installera eller konfigurera VPN-appar och klienter på flera enheter längre. Det räcker med att konfigurera VPN på routern en gång och göra det med det. I huvudsak använder alla enheter som kan ansluta till din router automatiskt VPN: n som är konfigurerat på den.

VPN kommer alltid att vara på

När en VPN har konfigurerats på en router kommer den nämnda routern alltid att ansluta till Internet via VPN. Så du behöver inte oroa dig för att glömma att slå på VPN när du går online och lämna din onlinetrafik och personuppgifter exponerade.

En router-VPN kan skydda dig mot WiFi-poaching

Om du inte känner till WiFi-krypskydd, tänk bara på det som någon som ansluter till ditt WiFi-nätverk och använder det utan din tillåtelse. Det kan vanligtvis förhindras genom att ha ett starkt lösenord på plats, men – ibland – en flitig hacker kanske bara kan kringgå det.

När det händer kan de samla in geo-relaterad information om dig eftersom de har din IP-adress.

Men om du har en VPN-operativ på din router får du njuta av en viss grad av anonymitet eftersom din riktiga IP kommer att ersättas med en annan..

Så om ditt WiFi-nätverk någonsin bryts så, kommer den oinbjudna gästen inte riktigt att kunna fastställa din plats. På samma sätt, om de använder din WiFi för avskräckta ändamål, kommer det inte att spåras tillbaka till din IP.

Nackdelarna

Ladda ner och anslutningshastigheter kan ta en hit

När du till exempel använder en VPN på en router kontra en dator kommer du troligtvis att uppleva långsammare anslutnings- och nedladdningshastigheter. Det kommer nästan alltid att hända om din router har en svag CPU, och om du använder ett krypteringstungt VPN-protokoll (som OpenVPN, till exempel).

Tyvärr, även om du använder ett VPN-protokoll som gynnar hastighet framför säkerhet (som L2TP), kommer dina onlinehastigheter fortfarande inte att nå sin topp om din routers CPU-underprestanda. Detta är ett vanligt problem med D-Link och TP-Link routrar.

Det enda sättet du kan kringgå det problemet skulle vara att få en mer framträdande router. Men det kan kosta dig mycket pengar. Prisintervallet kan börja var som helst mellan $ 100 – $ 200 och gå upp till $ 500 eller mer.

Inte bara det, men ju fler enheter du har anslutit till en specifik VPN-server via din router, desto långsammare blir den totala internetanslutningshastigheten.

Du kan inte komma åt geo-blockerat innehåll i ditt land

Eftersom inställning av VPN på en router betyder att den alltid kommer att vara på, kommer din IP-adress alltid att ställas in på ett specifikt land när du kommer åt webben via routern.

Så om du bor i USA och har konfigurerat routern för att ansluta till en VPN-server i Storbritannien, kommer du sannolikt inte att få tillgång till USA-innehåll som är geobegränsat, till exempel Netflix US eller Hulu, till exempel . Det beror på att du ständigt har en brittisk IP-adress när du går online.

Netflix Remote

För att kringgå detta måste du manuellt ändra VPN-servern i routerns firmware. Om du använder Tomato router-firmware kommer detta dock inte att vara ett problem eftersom du katten ställer in 2 VPN-servrar och enkelt växlar mellan dem.

Det kan vara svårt att installera en VPN på en router

Tyvärr är det inte så enkelt som att bara köra en installationsprocess, klicka på “Slutför” och surfa på nätet på din fritid.

Istället måste du normalt komma åt routerns standard gateway-adress, justera nätverksanslutningen och till och med ladda ner och redigera konfigurationsfiler – bara för att nämna några steg. Om du inte har någon erfarenhet av saker som det här kan det känna sig ganska skrämmande.

Lyckligtvis erbjuder de flesta VPN-leverantörer steg-för-steg-tutorials som visar hur man ställer in ett VPN på en router. Vi här på CactusVPN har fått våra egna lättförståliga handledning också om du är intresserad.

Inte alla routrar erbjuder VPN-support

Vissa routrar stöder bara inte VPN-funktionalitet, mest för att firmware inte tillåter det. Dessutom, även om en router har VPN-stöd, betyder det inte nödvändigtvis att den stöder alla VPN-protokoll.

Till exempel stöder Tenda-routrar bara PPTP- och LT2P-protokoll. Medan de kan erbjuda anständiga hastigheter, kan dessa protokoll lätt blockeras, ibland kämpa med brandväggar och knappt erbjuda något skydd. LT2P har faktiskt ingen kryptering på egen hand.

Routeroperativsystem är inte alltid säkra

Detta är den typen av problem som inte ens en VPN kan lösa. I grund och botten, om din routers tillverkare inte släpper regelbundna operativsystemuppdateringar för den routermodell du äger, blir operativsystemet sårbart för hackerattacker.

Ibland kan ett enkelt OS-fel eller en felaktig firmwarekonfiguration räcka för att ge någon annan fjärråtkomst till din router.

VPN-kryptering på en router är inte så säker

Jämfört med att använda en VPN på en enhet eller en dator, använder en VPN på en router innebär att man tar upp en svagare form av VPN-kryptering.

Det beror på att VPN-krypteringen går upp till routern, och det är det. Därifrån kommer alla dina enheter i det lokala nätverket utan säkerhet.

Hur kan du ställa in ett VPN på en router?

Här är några av de allmänna stegen som du måste följa för att ställa in ett VPN på en router. Om du letar efter något mer specifikt, kom ihåg att vi redan har steg-för-steg handledning för hur du ställer in CactusVPN på flera routrar.

1. Blinka din router (valfritt)

Observera att du bara behöver följa det här steget om din routers firmware inte erbjuder VPN-support. Om det gör det kan du gå vidare och hoppa över det.

I grund och botten innebär blinkande att du kommer att byta ut den firmware som din router kom med en ny, mer förbättrad. Vanligtvis, om en router inte kör DD-WRT- eller Tomato-firmware, bestämmer de flesta att blinka den.

Ställ in ett VPN på en router

Innan du gör det bör du naturligtvis se till att din router är kompatibel med antingen DD-WRT eller Tomato-firmware. Du kan enkelt ta reda på det genom att kolla in DD-WRTs lista över enheter som stöds och Tomatos lista över stödda routrar.

Om din enhet inte är kompatibel måste du antingen få en router som stöds eller köpa en blinkad router direkt. Det senare alternativet bör endast övervägas om du inte tror att du har teknisk kunskap för att ställa in ett VPN på en router, eftersom blinkade routrar är ganska dyra.

Nu på själva processen. Så här ska du göra:

 1. Ladda ner respektive DD-WRT / Tomato-installationsfiler för din router.
 2. Gör sedan en hård återställning. Normalt kan du göra det genom att hålla in återställningsknappen i 10 sekunder.
 3. När routern har startat, loggar du in på dess admin-sida. Kontrollera routerhandboken för att se vilken adress du behöver ange för att komma åt sidan och vilka fabriksinställningar du behöver ange för att logga in.
 4. I administrationspanelen (vanligtvis till vänster) bör du se ett alternativ med titeln “Uppgradera / ladda upp firmware” eller liknande variationer. Klicka på det.
 5. När du blir ombedd att ladda upp en installationsfil, välj den DD-WRT / Tomato-installationsfil du laddade ner.
 6. Se till att du inte gör någonting mot routern, datorn eller Internet-anslutningen under installationen.
 7. När du får en bekräftelse av att firmware installerades, vänta cirka 5 minuter och tryck sedan på “Fortsätt.”
 8. Gör ytterligare en hård återställning av routern och öppna sedan administrationssidan.

Det borde vara de allmänna stegen att vidta för att blixt en router. Om du vill ha en mer djupgående titt på stegen kan du kolla DD-WRT-installationsguiden och installationsguiden för Tomato.

2. Välj en VPN-tjänst

Du behöver ett VPN-användarnamn och lösenord för kontot för att konfigurera ett VPN på en router.

Behöver en pålitlig VPN?

Vi har täckt dig – CactusVPN erbjuder en high-end VPN som har kryptering av militär kvalitet, 24/7 support, en Kill Switch, 28+ höghastighetsservrar med obegränsad bandbredd och upp till sex VPN-protokoll att välja mellan. Dessutom loggar vi inte in någon av dina data, och vår tjänst fungerar på flera plattformar.

Och om du någonsin vill prova andra sätt att avblockera webbplatser, erbjuder vi också en Smart DNS-tjänst som avlägsnar 300+ webbplatser för dig. Det och alla våra VPN-servrar fungerar som proxyservrar.

3. Bestäm om ett VPN-protokoll

Beroende på vilken typ av router du har kan du välja mellan flera VPN-protokoll. Generellt kommer dina alternativ att inkludera OpenVPN, PPTP och L2TP. OpenVPN är det säkraste, men det är också det protokoll som troligtvis bromsar din anslutning och nedladdningshastigheter på grund av dess kryptering.

PPTP och L2TP är vanligtvis snabbare, men erbjuder också dålig säkerhet. I själva verket erbjuder L2TP ingen kryptering på egen hand (varför det vanligtvis är ihopkopplat med IPsec).

4. Välj mellan TCP och UDP

TCP (Transmission Control Protocol) och UDP (User Datagram Protocol) är transportlagerprotokoll som används för att underlätta utbyte av data mellan en värd och den andra.

Vanligtvis kan du ansluta till en VPN-server som väljer ett av dessa protokoll. Vad du borde veta om dem båda är att TCP vanligtvis används för vanlig online-surfning, och att UDP mest används för strömmande och onlinespel.

5. Konfigurera VPN på routern

Nu när all den informationen är sorterad kan du gå vidare till att ställa in VPN i ditt routernätverk. Vi rekommenderar personligen att använda våra befintliga tutorials för vägledning, eftersom vi har en steg-för-steg-guide för olika routrar.

Om du vill ha en översikt över hur konfigurationsprocessen fungerar i allmänhet är här de vanliga saker du behöver göra:

 1. Uppdatera routerns DNS- och DHCP-inställningar för att se till att de matchar inställningarna från VPN-leverantören.
 2. Välj en VPN-server IP-adress.
 3. Välj ett tunnelprotokoll (TCP eller UDP)
 4. Välj en typ av kryptering.
 5. Skriv in ditt VPN-användarnamn och lösenord.

Out-of-the-Box VPN-routrar

Vissa VPN- och routerleverantörer har samarbetat för att erbjuda användare VPN-aktiverade routrar som kommer direkt konfigurerade och redo att användas.

De har dock en stor nackdel – den branta prisklassen. Många VPN-aktiverade routrar börjar på cirka $ 200 och går upp till (och ibland över) $ 500 – för att inte tala om måste du också betala VPN-abonnemangsavgiften.

Hur kan du aktivera / använda / inaktivera ett VPN på en router?

Ett VPN aktiveras automatiskt på din router när den är korrekt konfigurerad. Du behöver inte aktivera det varje gång du vill ansluta till webben.

Aktivera / använda / inaktivera ett VPN på en router

Det är dock värt att nämna att de flesta firmware bör ge dig ett alternativ för Aktivera för VPN-klienten.

När det gäller hur du kan använda ett VPN på en router kan du i princip:

 • Avblockera geo-begränsat innehåll
 • Säkra dina online-anslutningar (i viss utsträckning)
 • Använd VPN-funktioner på flera enheter

När det gäller hur du inaktiverar en VPN på en router måste du oftast stoppa VPN-klienten i routerns firmware. DD-WRT har till exempel normalt alternativet Inaktivera / aktivera bredvid VPN-funktionen.

Om din router har dubbelt routerinställningsstöd kan du bara ansluta till routern utan VPN istället.

Hur kan du växla mellan VPN-servrar?

Generellt måste du manuellt byta serverplatser i routerns firmware genom att skriva in en ny VPN-serveradress.

På DD-WRT, till exempel, kan du göra det genom att öppna routerns inställningar och redigera servern och inloggningsinställningarna.

Det är värt att notera att en TomatoUSB-router låter dig spara två serveralternativ, så att du kan växla mellan dem på din fritid.

Finns det några kända problem med att använda ett VPN på en router?

Tekniska problem kan variera i detta fall, och vissa kan till och med vara specifika för en viss typ av router eller VPN-märke.

Sammantaget är detta några av de vanligaste problemen du kan stöta på:

 • Problem med att skapa en VPN-tunnel – IP-paketfiltrering som utförs på en router kan orsaka problem när en tunnel försöker upprättas mellan klienten och servern.
 • Dubbel NAT-frågan – Om du har olika routrar för flera enheter, eller en extra router ansluten till din ISP-utfärdade router, kan det orsaka anslutningsproblem om Bridge Mode inte är aktiverat.
 • Ingen VPN-genomgångsproblem – Om routern inte stöder VPN-genomströmning eller funktionen inte är påslagen kan det orsaka problem med anslutningen till VPN-servern och VPN-klienten.
 • DNS läcker – Lyckligtvis kan detta generellt förhindras genom att stänga av IPv6 i routerns firmware-inställningar.

Vilken router fungerar bäst med VPN?

Den mest VPN-vänliga routerfirmware där ute inkluderar tomat och DD-WRT. Så en router som är kompatibel med Tomato och DD-WRT skulle vara lämplig. DD-WRT är en Linux-baserad firmware som kan förbättra funktionaliteten hos trådlösa routrar, och Tomato är en open-source firmware som kan stödja upp till 2 VPN-servrar och 2 VPN-klienter.

Här är en lista med DD-WRT-routrar som stöds och en lista med routrar som stöds av tomat. Om din router inte stöds och du vill få en sådan, här är några specifikationer att tänka på för att göra det lättare att välja en router:

 • Om du vill använda OpenVPN-protokollet, Vi rekommenderar att du väljer en router som har en CPU med färre kärnor. Varför? Eftersom OpenVPN är enkeltrådad, vilket betyder att det inte kan delas upp över flera CPU-kärnor. Så, en dual-core CPU skulle sannolikt prestera bättre än en quad-core CPU om du använder OpenVPN.
 • Om du planerar att använda VPN-kryptering, du kanske är intresserad av en router med en CPU som stöder AES-NI. Det är i princip en instruktion som erbjuder stöd för att påskynda VPN-krypteringshastigheter.
 • Om du är intresserad av strömmande och strömmande, och vill njuta av hög bandbredd utan problem, bör du undersöka en router med en CPU på minst 800 MHz. Men ju högre Mhz, desto bättre kvalitet.

Vad är DD-WRT-aktiverade routrar?

DD-WRT-aktiverade routrar är routrar som är förkonfigurerade med DD-WRT-firmware. Så du behöver inte blinka routern för att installera DD-WRT på dem. De är dock lite dyr, eftersom de flesta priser börjar på över $ 200. Buffalo DD-WRT-aktiverade routrar är mer kostnadseffektiva (börjar på $ 50), men de är inte lika prestanda.

Vilken router fungerar bäst med VPN

Tomataktiverade routrar är samma sak, förutom att de blinkade med Tomato-firmware.

Vad är VPN-aktiverade routrar?

VPN-aktiverade routrar är förkonfigurerade routrar som naturligtvis kan stödja OpenVPN ur rutan. ASUS verkar erbjuda det största urvalet av VPN-aktiverade routrar, med dess firmware som stöder OpenVPN, PPTP och L2TP.

Nedersta raden – är det värt det?

Det beror på dina behov. Om du till exempel äger en hel del mobila och smarta enheter och verkligen vill titta på geo-blockerat innehåll på dem alla, skulle det vara en bra idé att installera ett VPN på en router.

Du bör också överväga att göra detta om du vill njuta av mer online-integritet på flera enheter, och om du behöver byta ut din router (om den inte erbjuder VPN-stöd) med en kompatibel är det inte ett problem.

Men om du bara använder en dator och en mobil enhet, är det kanske inte riktigt värt besväret att ha en VPN-router. Detsamma gäller för er som kanske måste byta ut din router, men har en stram budget.

Om anslutnings- och nedladdningshastigheter verkligen betyder något för dig, kanske det inte är en bra idé att bry dig om detta om din router inte har en CPU med minst 800 MHz (eller mer, helst), eller om du inte kan har råd att uppgradera till en mer performant router.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map