Är VPN: s lagliga och använder du ett VPN-lagligt? |


Vi diskuterar situationen i länder där VPN är olagliga och huruvida VPN är lagliga i länder som USA, Storbritannien och Japan (om du vill veta om andra specifika länder, känn dig fri att meddela oss om det).

varning. Förstå att informationen vi presenterar i den här artikeln är resultatet av vår egen forskning. Vi är inte advokater, så vi kan inte garantera att allt som diskuteras om detta ämne är 100% sant hela tiden. För bästa resultat rekommenderar vi att du konsulterar din egen advokat om VPN-laglighet i ditt land om du är orolig för detta.

Är VPN olagligt eller är det okej att använda det?

Det korta svaret på frågan är “Ja, det är helt lagligt att använda ett VPN.”Såvida du inte är bosatt i ett land där VPN: er har specifikt förbjudits (något vi kommer att diskutera nedan), finns det inget att oroa sig för.

Observera ändå att medan VPN använder i de flesta länder det är lagligt, är det olagligt att använda ett VPN för att begå olagliga handlingar. Vad som utgör olagliga handlingar beror på lagarna i ditt land, men det innehåller vanligtvis saker som bedrägeri, identitetsstöld, förföljelse, barnpornografi och – ibland – fildelning.

Varför förbjuder vissa länder VPN: er?

Det är ganska svårt att besvara den här frågan utan att göra spekulationer, men – totalt sett – det kommer ner till två scenarier:

  1. Människor använder VPN-teknik för att bedriva kriminella aktiviteter, och regeringar försöker slå tillbaka genom att begränsa tillgången till VPN-tjänster.
  2. Regeringar, övervakningsorgan och myndigheter är rädda för att människor kan få fri tillgång till information från censurerade webbplatser – information som strider mot deras berättelse. Så de förbjuder VPN-användning för att hindra tidvattnet för online-rättigheter och frihet.

Länder där VPN är olagligt

Vänta, är det olagligt att använda ett VPN i vissa länder?”

Tyvärr är det det. Inte många länder har vidtagit rättsliga åtgärder mot VPN-användning, men de få som fortfarande är värda att nämna.

är vpn olagligt

Innan vi kommer till det måste du dock förstå en sak – vissa länder kan kanske anta lagar mot VPN-användning, men det hindrar inte riktigt människor i nämnda länder från att använda VPN: er.

Många av tiden är lagarna ganska vaga och har kryphål online som användare kan använda till sin fördel. Naturligtvis, i extrema fall, är VPN-användning strikt olaglig och helt förbjuden.

Kina

Kina är känt för sin hårda hållning mot internetfrihet. Regeringen hotade att förbjuda VPN många gånger och tvingade till och med Apple att ta bort VPN-appar från den kinesiska appbutiken. Dessutom meddelade regeringen i februari 2018 att den kommer att börja blockera icke-godkända VPN-appar i mars.

Trots detta har många Internetanvändare i Kina fortfarande lyckats använda VPN på nätet.

Så vad som händer – är VPN: er lagliga i Kina eller inte?

Tja, VPN-lagligheten i Kina är ett mycket grått område. Många tycker om att använda ett VPN i Kina är helt olagligt, men det är inte riktigt sanningen. Det som den kinesiska regeringen faktiskt anser vara olagligt är att inrätta och driva din egen privata VPN – som kan straffas med upp till 5 års fängelse eller några stora böter.

Det anses också generellt olagligt att använda ett VPN från en kinesisk baserad leverantör som inte är godkänd av regeringen, och för ett företag i landet att använda VPN utan att få regeringsgodkännande först.

Men om du bara använder ett VPN som inte är baserat i Kina (som CactusVPN), är det inte riktigt olagligt. Varför? Eftersom kinesiska lagar inte gäller offshore-företag, så de behöver inte följa dem.

Naturligtvis måste vi nämna att det finns regionala skillnader i lagar i Kina. När man till exempel använder ett VPN i de flesta delar av landet kan det vara lagligt, kan det vara olagligt att göra det i Chongqing, där de lokala myndigheterna beslutade att straffa människor som kringgår Kinas stora brandvägg (antingen genom att få tillgång till internationella nätverk privat eller genom ”Olagliga kanaler”) genom att böta dem upp till 2 178 $.

Sammantaget, om du använder ett VPN i Kina, betyder det värsta fallet i allmänhet att du kan bli ombedd att ta bort VPN-apparna från din enhet om du blir fångad av myndigheterna, eller att ditt hotell kan sparka dig från WiFi om du ansluter till en VPN-server. Man bör dock vara försiktig om du vet att du befinner dig i ett område i Kina där VPN-användning kan bli böter.

ryssland

Liksom Kina har Ryssland en komplicerad strategi för hur du kan använda VPN: er. Redan 2017 tillkännagav regeringen en ny lag som i stor utsträckning framställdes som ett förbud mot VPN-tjänster i Ryssland. Verkligheten var dock lite annorlunda – lagen var tänkt att begränsa proxytjänster (som VPN: er) som hjälper onlineanvändare att få förbjudet internetinnehåll, inte för att helt förbjuda användningen av VPN: er.

Den ryska regeringen hade faktiskt sina ögon på VPN-tjänsteleverantörer baserade i Ryssland, inte VPN-användare, till en början. Myndigheterna avsåg att “övertyga” sade leverantörer att verkställa regeringens online-censur svartlista – väsentligen blockerar åtkomst till olika webbplatser för sina användare.

Om VPN-leverantörer som är baserade i Ryssland vägrar att följa dem kommer de att bli böter med upp till 4 850 USD. Om du driver ditt eget VPN och låter andra använda det riskerar du också att bli böter upp till $ 480. Du kan också bli böter upp till $ 80 om du publicerar eller marknadsför information eller länkar på Internet om VPN. Om du är en funktionär och gör det i ditt företag kan du få böter på upp till 800 $.

Så även om det inte finns något faktiskt prat om att fånga tid för att göra VPN-relaterade saker som det, eftersom du eller en VPN-leverantör riskerar böter, är det säkert att överväga alla åtgärder ovan olagliga i Ryssland.

Sammantaget kan du fortfarande använda ett VPN i Ryssland eftersom det inte är olagligt att göra det. Var bara försiktig med vad du säger om VPN på nätet.

Naturligtvis, om du inte har åtkomst till VPN-tjänster i landet eftersom webbplatserna är blockerade, och bara kan använda en Ryssland-baserad VPN-leverantör som delar dina data med regeringen, besegrar den typen av syfte att använda en VPN.

Enligt FlashRouters har VPN-förbudet verkligen inte verkställts.

iran

Iran är ganska välkänt för hur mycket det gillar att censurera Internet, och det började också blockera VPNs redan 2013. Medan användning av VPN är tekniskt olagligt i landet, verkar lagarna verkligen inte verkställas. Genomsnittliga onlineanvändare använder regelbundet VPN: er för att kringgå regeringscensur, och till och med iranska politiker gör samma sak.

Det har förekommit påståenden på Internet om att du kan få fängelsestid om du fångas med ett VPN, men vi kunde inte hitta några pålitliga källor som bekräftar att.

Förenade Arabemiraten

Internetcensur är normen i Förenade Arabemiraten och att använda ett VPN kan tekniskt betraktas som olagligt med tanke på landets lagar. UAE: s Cyber ​​Crime Law säger tydligt följande:

”En straff på tillfällig fängelse och böter på minst 500 000 AED och högst 2 000 000 AED, eller någon av dessa två påföljder, ska åläggas vem som använder en bedräglig adress för datornätverksprotokoll genom att använda en falsk adress eller en tredje- partadress eller på något annat sätt för att begå ett brott eller förhindra upptäckten.

Varje person som kringgår internetens protokolladress genom att använda en vilseledande adress eller en adress som tillhör andra eller på något annat sätt för att begå ett brott eller förhindra dess upptäckt ska straffas med fängelse och en böter som inte är mindre än (AED) 150.000) och högst (500.000 AED) eller med någon av dessa straff. “

Så du kan få både fängelsetid och böter på upp till en halv miljon dollar om du fångas med en VPN. Naturligtvis säger lagen att IP-adressen du använder för att dölja dina digitala fotavtryck måste vara “bedräglig”, och att du måste använda en VPN i syfte att begå ett “brott” eller förhindra dess upptäckt för att påföljder att gälla.

Om VPN används för “legitima” syften utgör det inte heller ett brott.

Se vad problemet är? Formuleringen är mycket vag och lätt att tolka. Så när du använder ett VPN kanske inte är tekniskt olagligt i Förenade Arabemiraten, om myndigheterna fångar dig gör det och beslutar att det är olagligt, så är det det. Kom ihåg att VoIP-samtal, åtkomst till pronografiskt innehåll och webbplatser mot regeringen utgör brott i Förenade Arabemiraten.

oman

Sedan 2010 är VPN: s olagligt i Oman för individer. Om du fångas med en, riskerar du en böter på upp till 1.300 $. Företag kan använda VPN men bara om de har tillstånd för det. Annars får de böter på cirka 2 600 dollar. Underlåtenhet att betala bötesbeloppet kan leda till fängelse.

TRA (Oman’s Telecom Regulation Authority) använde en mycket bred definition för VPN: er, vilket innebär att myndigheterna kan missbruka lagen och åtala vem som helst de vill.

Nedersta raden – du kan använda ett VPN i Oman som en individ om VPN-tjänsten inte är förbjuden av landet, men det är mycket riskabelt att göra det. Så vitt vi vet har det inte förekommit några publicerade fall av att Omanis onlinebrukare dömdes till fängelse eller att få stora böter för att använda VPN: er.

Kalkon

Turkiet har blockerat VPN-tjänster sedan 2016. Förbudet har främst tillämpats för att minska tillgången till webbplatser på sociala medier och andra kanaler där anti-regeringen “propaganda” lätt kan spridas.

Trots det faktum att BTK (den turkiska telekommunikationsmyndigheten) påstod sig ha helt blockerat åtkomst till VPN under 2018, kan många turkiska onlineanvändare fortfarande använda VPN: er. Ge hur regeringen ser på VPN: er, det är säkert att säga att de är “olagliga”, men vi har inte hittat något bevis på att du kan bli straffad om du fångas med ett VPN.

irak

Landet började förbjuda VPN tillbaka 2014. Regeringen använde påskottet för att bekämpa ISIS och deras onlinemanipulation för att förbjuda sociala medieplattformar, chatappar och VPN. Detta påverkar alla människor i Irak, och det är ganska säkert att säga – med tanke på sammanhanget – att om du fångas med en VPN, kan du bli åtalad av myndigheterna eftersom de lätt kan anklaga dig för att vara en “terrorist.”

Turkmenistan

VPN: er är inte lagliga i Turkmenistan eftersom regeringen inte vill att folk ska få tillgång till utländska medier. Alla försök att använda proxyer och VPN: er blockeras, och Internetanvändare som fångas med VPN: er hotas påstås av ministeriet för nationell säkerhet.

Vitryssland

Online-censur är ganska vanligt i Vitryssland och landet förbjöd även Tor tillbaka 2015. Regeringen förbjöd också VPN eftersom den riktade sig mot alla ”anonymiserade Internet-teknologier.”

Sammantaget är VPN-användning olagligt i Vitryssland, men onlineanvändare i landet hittar fortfarande sätt att kringgå dessa begränsningar. Påstås, om du fångas med ett VPN, kan du få böter.

Nordkorea

Att hitta noggranna uppgifter om internetfrihet och rättigheter i Nordkorea är extremt svårt på grund av landets tunga censur av nästan all information. Till och med utomeuropeiska nordkoreanska arbetare och diplomater är förbjudna att komma åt webben från sina smartphones.

Det är säkert att säga att användning av VPN i Nordkorea är olagligt – men bara för Nordkorea själva. Påstås, om du är turist, får du åtkomst till webben och VPN-tjänster. På ett sätt är det vettigt att se hur Nordkorea tjänar mycket pengar på turismen.

Uganda

Den ugandiska regeringen har börjat pressa nationella telekommunikationer för att blockera VPN-tjänster från och med juli 2018. Tydligen gör de det för att människor i Uganda använder VPN för att kringgå den dagliga sociala medieskatten de måste betala för att få tillgång till sociala medieplattformar.

Inte alla VPN-tjänster har blivit framgångsrikt blockerade ännu, och det finns inga faktiska påföljder för VPN-användning – åtminstone för närvarande. Trots allt sa verkställande direktören för UCC (Uganda Communications Commission) följande:

”Det är ett regeringsbeslut, det är inte ett UCC-beslut. Folk bör betala skatt. Det är en lag, om regeringen säger betala skatt ska du betala. ”

Så det finns inga exakta lagar som förbjuder användning och drift av VPN-tjänster i Uganda, men hur myndigheterna behandlar detta ämne får oss att tro att de kan börja vidta rättsliga åtgärder mot VPN-användare i framtiden.

egypten

Redan 2017 har den egyptiska regeringen börjat tvinga nationella internetleverantörer att blockera VPN-tjänster. Fortfarande är det många i Egypten som fortsätter att använda VPN-tjänster för att kringgå onlinecensur i landet.

Vad gäller huruvida användning av VPN: er är lagligt eller inte, är det svårt att säga – mest för att lagen om förbjudna webbplatser är mycket vag. Sammantaget riskerar du minst ett års fängelsestid och en böter om du har tillgång till förbjudet onlineinnehåll i Egypten. Lagen anger dock inte tydligt om åtkomst till förbjudna webbplatser med ett VPN är olagligt. Men med tanke på att Egypten blockerar tillgången till VPN, och att regeringen har gjort lagen avsiktligt tvetydig i detta avseende, är det säkert att myndigheterna kan missbruka detta kryphål om de vill åtala VPN-användare.

Letar du efter en pålitlig VPN-tjänst?

Oavsett var du är i världen, om du behöver ett VPN kan du lita på, CactusVPN har din rygg – vi erbjuder 28+ snabba servrar över hela världen med obegränsad bandbredd.

Dessutom kan du välja att ansluta till webben med VPN-protokoll med hög säkerhet (som OpenVPN eller SoftEther). Dessutom är din onlinetrafik och data övervakningsfri tack vare vår avancerade AES-kryptering.

Och oroa dig inte – vi har inga loggar om dina onlineaktiviteter.

Vi erbjuder också en smart DNS-tjänst som kan hjälpa dig att blockera över 300 geobegränsade webbplatser från länder som USA, Storbritannien, Tyskland, Polen, Kanada, Frankrike, Sverige, Schweiz, Australien.

Ge våra tjänster en provkörning gratis

Vill du se om CactusVPN kan tillgodose alla dina behov och se till att det fungerar som det ska? Testa sedan vår kostnadsfria 24-timmarsperiod – inga kreditkortsuppgifter behövs.

Det är inte allt – när du väljer en prenumerationsplan täcks du fortfarande av vår 30-dagars återbetalningsgaranti om något inte fungerar som annonserat.

Är VPN Legal i resten av världen?

VPN: er är lagliga i de flesta länder. Vi täcker snabbt de länder som våra användare frågade oss mest om. Om du vill veta om hur ett land hanterar VPN-lagligheten kan du gärna meddela oss om det.

är vpn lagligt

Är VPN: s lagliga i USA?

Även om USA inte har de bästa resultaten för att respektera Internet-rättigheter och integritet, är ett VPN helt lagligt i landet – så länge du inte använder det för att bryta lagen, naturligtvis.

Är VPN: er lagliga i Storbritannien?

Ja, det är helt lagligt att använda ett VPN i Storbritannien. Tänk dock på att om du väljer en VPN-leverantör med säte i Storbritannien, tvingas de att följa lagen och dela dina uppgifter med myndigheterna när de begär det.

Är VPN: er lagliga i EU?

I grund och botten beror det på varje medlemsland och dess juridiska inställning till VPN. EU som helhet har emellertid gjort mycket för att skydda online-rättigheter (från att ta en hårdare ståndpunkt när det gäller geo-blockering till att skydda användarnas integritet med GDPR), så det är ganska säkert att anta att det är lagligt att använda en VPN i EU – förutsatt att det inte används för olagliga ändamål, naturligtvis.

Är VPN: s lagliga i Australien?

Även om Australien antog lagar som tillåter det att censurera vissa webbplatser, är det giltigt att använda en VPN i Australien – ja, även om du vill använda den för att få åtkomst till de webbplatser som är blockerade (så länge vi inte talar om webbplatser som innehåller mycket olagligt innehåll).

Är VPNS Legal i Kanada?

Redan 2015 uppmanade David Purdy från Rogers Communications faktiskt den kanadensiska regeringen att stänga VPN: er. Lyckligtvis har inga åtgärder vidtagits (ännu), så att använda ett VPN är för närvarande lagligt i Kanada.

Är VPN lagliga i Brasilien?

Även om brasilianska domare beordrade brasilianska internetleverantörer att blockera WhatsApp tillbaka under 2016 i 72 timmar, är det fortfarande helt lagligt att använda en VPN i landet.

Är VPN lagliga i Japan?

Medan Japan är mycket strikt vid fildelning och har allvarliga påföljder för det, anses inte ett VPN vara ett brott i landet.

Är ett VPN lagligt? Poängen

I de flesta länder är VPN-användning helt lagligt så länge du inte använder sådana tjänster för att utföra olagliga aktiviteter (beroende på nationella lagar, som kan variera från kreditkortsbedrägeri till fildelning).

Det finns dock länder där VPN-användning är olagligt (Nordkorea, Oman, Förenade Arabemiraten, Vitryssland, etc.), men där onlineanvändare fortfarande hittar sätt att använda VPN för att kringgå regeringscensur (vanligtvis på egen risk).

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map