Dubbel VPN och hur man ställer in en VPN-kedja |


Vad är dubbel VPN-anslutning?

Även om namnet kan innebära att du använder 2 VPN på samma gång, är det vanligtvis inte fallet – såvida du inte skapar en dubbel VPN-anslutning med två olika VPN-leverantörer. Normalt är en dubbel VPN-anslutning när du använder två VPN-servrar samtidigt.

Hur fungerar en dubbel VPN?

I stället för att bara ha din trafik och onlinedata säkrad en gång av en VPN-server, kommer de att säkras två gånger av två VPN-servrar.

Många tycks tro att en dubbel VPN-anslutning innebär att de istället för AES-256-kryptering till exempel skulle skyddas av AES-512-kryptering. Även om det inte är helt korrekt är det inte så långt från sanningen.

I stället för att samma krypteringsnivå fördubblas på egen hand läggs en annan krypteringsnivå till den. Normalt skulle din onlinetrafik nå webben efter att ha passerat VPN-servern.

Med en dubbel VPN-anslutning passerar din trafik genom en VPN-server och omdirigeras sedan via en annan VPN-server, och först efter det når dina anslutningsförfrågningar Internet.

För att få en bättre uppfattning om hur en dubbel VPN fungerar, här är en enkel översikt över anslutningsprocessen:

Dubbel VPN

Så totalt sett är din onlinetrafik krypterad, dekrypterad, krypterad och dekrypterad en gång till innan den når den globala webben. Sedan går det igenom samma process innan informationen du begärde når din enhet.

Med en dubbel VPN-anslutning maskeras din riktiga IP-adress två gånger istället för bara en gång eftersom den gömmer sig bakom två serveradresser.

Kan du använda flera VPN på samma gång?

Ja, du är faktiskt inte begränsad till bara två samtidiga VPN-anslutningar. Du kan ha flera VPN-anslutningar samtidigt. När du gör det kallas det dock inte längre en dubbel VPN-anslutning utan VPN-kedja, VPN-kaskad eller en multihop-VPN (eftersom trafiken hoppar via flera servrar).

VPN-kedja

I stället för att ha din trafik genom två VPN-servrar kan du till exempel låta den passera genom tre eller fyra servrar. Varje servrar erbjuder ett extra lager av kryptering och lägger till en annan IP-adress i mixen, vilket ytterligare säkrar din online identitet.

Fördelarna med dubbla VPN-anslutningar

De flesta av fördelarna du bör veta om innebär att få en högre grad av internetsäkerhet och integritet.

Sammantaget är här de specifika fördelarna med att använda en dubbel VPN-anslutning:

 • Den andra VPN-servern du ansluter till kommer inte att veta vad du verkliga IP-adress är eftersom den bara ser den första VPN-serverns adress.
 • Din onlinetrafik och data krypteras två gånger (eller mer om du ställer in en VPN-kedja med många humle).
 • Anslutningarna mellan servrar kan göras för att växla mellan TCP och UDP, vilket ger dig en något bättre nivå av online-säkerhet.
 • En dubbel VPN-anslutning minskar risken för att du utsätts för en trafikkorrelationsattack (en korrelation mellan inkommande och utgående trafik på en VPN-server). Det är dock viktigt att nämna att en sådan attack är mycket osannolik att hända dig som VPN-användare. Fortfarande är detta en förmån för att använda en dubbel VPN-anslutning.

Om du väljer att skapa en multihop VPN-anslutning kan du också dölja dina digitala fotavtryck bakom flera geo-platser (eftersom du använder mer än två VPN-servrar).

Nackdelarna med dubbla VPN-anslutningar

“Vad måste jag oroa mig för om jag använder en dubbel VPN-anslutning eller en VPN-kedja?”

Inte mycket, för att vara ärlig. Det huvudsakliga och enda problemet med att ställa in en dubbel VPN-anslutning eller en multihop VPN-kedja är minskningen i anslutningshastigheter. När allt kommer omkring talar vi om att din anslutning ska gå igenom två eller flera VPN-servrar och flera krypteringsprocesser samtidigt. Det tar sin avgift på din internethastighet.

Du kan förhindra en viss förlust av hastighet genom att bara använda VPN-servrar som ligger geografiskt nära dig, men krypterings-, dekrypterings- och omkrypteringsprocesserna kommer troligen att bromsa din onlinehastighet.

Nu finns det många saker som påverkar vilken typ av VPN-hastighet du får, så om du vill lära dig mer om det, kolla in den här guiden vi skrev om ämnet. Men huvudidén är att du kan förvänta dig en viss förlust i prestanda om du kör en dubbel- eller multihop VPN-anslutning.

För att få en uppfattning om vad vi pratar om, om du har en 100 Mbps-anslutning, kan en VPN-anslutning med fyra hopp ta nedladdningshastigheten ner till cirka 25 Mbps (förutsatt att du har en stabil internetanslutning och en enhet som inte är alltför föråldrad, naturligtvis).

Dessutom är en dubbel- eller kedjep VPN-anslutning normalt dyrare än en vanlig. Oavsett om vi talar om en VPN-leverantör som erbjuder inbyggda dubbel- eller kedjan-VPN-anslutningar, eller bara använder flera servrar från olika leverantörer, kommer du i slutändan att betala mer pengar.

Hur man kedjar VPN: er

Det finns många sätt du kan ställa in en dubbel VPN- eller kedjan VPN-anslutning. Enligt vår forskning är dessa de bästa alternativen:

1. Doublehop VPN: er

En doublehop VPN är vanligtvis en funktion som erbjuds av vissa VPN-leverantörer. I princip, när du ansluter till en specifik VPN-server, kopplas din anslutning omedelbart till en annan server, och först efteråt når dina förfrågningar webben.

Så exempelvis ett exempel på en dubbelhop-VPN-anslutning är en leverantör som erbjuder en Kanada-USA-anslutning. När du ansluter till Kanada VPN-servern skickas din trafik sedan via den amerikanska servern till Internet.

Kom ihåg att anslutningarna generellt sett är statiska, vilket betyder att du inte kan välja vilka VPN-servrar du ska använda i din dubbla VPN-anslutning.

2. Självkonfigurerbara multihop VPN-anslutningar

Dessa anslutningar är i princip VPN-kaskad, men VPN-leverantören låter dig konfigurera dem inom VPN-klienten. I huvudsak kan du välja vilka servrar du vill vara en del av VPN-kaskaden.

Det totala antalet humle beror på vad VPN-leverantören erbjuder, men standarden är upp till fyra VPN-serverhoppar.

Kom ihåg att VPN-leverantörer som erbjuder sådana funktioner vanligtvis har dyrare prenumerationsplaner.

3. Routerinställning + VPN-klientanslutningar

Ett relativt enkelt sätt att konfigurera en dubbel VPN-anslutning är att konfigurera VPN-tjänsten på din router och sedan installera VPN-klienten på en av dina enheter (som t.ex. din mobiltelefon).

Chain VPNs Router Setup

På detta sätt kommer du att använda en dubbel VPN-anslutning varje gång du ansluter till Internet hemma via nämnda enhet eftersom din trafik först går igenom VPN-servern konfigurerad på din router och sedan via den andra VPN-servern du ansluter till genom Klienten.

4. Browser Extension + VPN Client Connections

Om din VPN-leverantör erbjuder en säker webbläsarproxy tillsammans med klienten kan du kombinera båda dem i en anslutning. Tanken är att ansluta till en VPN-server via klienten först och sedan till en annan via webbläsarförlängningen.

Kom ihåg att om du gör detta kommer du inte exakt att få en dubbel VPN-anslutning eftersom de flesta VPN-tillägg är proxyer (som skiljer sig från VPN: er), vilket innebär att du istället får en VPN + proxy-anslutning. Ändå bestämde vi oss för att lägga till den här metoden i listan eftersom det fortfarande är ett bra sätt att dölja din geo-placering bakom två olika servrar samtidigt.

Om du planerar att göra detta rekommenderar vi att du håller dig till officiella tillägg som tillhandahålls av pålitliga, betalade VPN-leverantörer. Det finns många gratis, fristående webbläsarproxy på nätet, men det är inte riktigt säkert att använda dem. Sådana tillägg har tidigare visat sig göra saker som att sälja användarbandbredd eller läcka användarens IP-adresser.

5. Värdmaskin + virtuell maskin

Idén är ganska enkel, men att installera allt kan vara lite komplicerat om du inte känner till konceptet med en virtuell maskin.

I grund och botten använder du en tjänst som VirtualBox (gratis) för att installera ett virtuellt operativsystem i ditt befintliga operativsystem (som att Windows XP praktiskt taget installeras i Windows 7).

När du är klar med installationsprocessen konfigurerar du VPN-klienten i den virtuella maskinen. Därefter kör du först VPN på värdmaskinen (ditt huvudoperativsystem) och sedan kör du den andra VPN-klienten i den virtuella maskinen.

Den enda nackdelen med den här metoden är att du behöver ett relativt kraftfullt system som kan hantera VPN: s flera krypterings- och dekrypteringsprocesser, och själva den virtuella maskinen.

Naturligtvis kan du faktiskt ställa in en annan virtuell maskin i den befintliga virtuella maskinen för att göra den nuvarande dubbla VPN-anslutningen till en trippel VPN-anslutning (och så vidare), men att göra det kan ta en större avgift på systemets resurser.

6. En VPN-kedja med olika leverantörer

I det här fallet skulle du skapa en VPN-kedja med mer än en VPN-leverantör med en VPN-server från var och en. Det totala antalet leverantörer beror på om du bara vill ha en dubbel VPN eller en multihop VPN med upp till fyra humle eller mer.

När det gäller hur man kedjar VPN: n på detta sätt kan du ganska mycket använda något av alternativen som nämns ovan.

Du kan till exempel ställa in en VPN-tjänst från en leverantör på din router, installera en VPN-klient från en annan leverantör på din bärbara dator och sedan köra en annan klient från en annan VPN-leverantör i en virtuell maskin på din bärbara dator.

Naturligtvis kommer den här metoden att bli ganska dyr eftersom du måste betala för separata prenumerationer.

Behöver en kraftfull VPN för att säkra dina anslutningar?

Om du vill installera en VPN-kedja med servrar från flera leverantörer, har CactusVPN fått dig täckt av snabba servrar över hela världen som alla har obegränsad bandbredd.

Varje server är säkrad med avancerad AES-kryptering, så att du kan vara säker på att din anslutning är säker och sund när den passerar genom vår server. Dessutom kan du också välja vilket VPN-protokoll du vill använda (vi erbjuder mycket säkra protokoll som SoftEther och OpenVPN) och vi lagrar inga loggar.

Förutom allt detta erbjuder vi användarvänliga appar för de mest populära plattformarna.

CactusVPN-app

Dra fördel av vår kostnadsfria rättegång

Om du vill se till att vår tjänst kan tillgodose alla dina behov innan du väljer en prenumerationsplan kan du testa vår VPN-tjänst gratis i 24 timmar först – inga kreditkortsuppgifter behövs.

Och det är inte allt – när du blivit en CactusVPN-användare har vi fortfarande ryggen med en 30-dagars återbetalningsgaranti om tjänsten inte fungerar som annonseras.

Slutsats

En dubbel VPN-anslutning är i huvudsak när du använder två VPN-servrar samtidigt. Din trafik krypteras två gånger och din geografiska plats är dold bakom två IP-adresser. Flera VPN-serveranslutningar på samma gång är också möjliga (som upp till tre, fyra eller fler), och när du gör det kallas det VPN-kaskad, multihop VPN-anslutning eller en VPN-kedja.

Vissa VPN-leverantörer erbjuder inbyggda funktioner som låter dig använda en dubbel VPN-anslutning eller ställa in en VPN-kedja, men något liknande kommer med en större prislapp. Du kan också konfigurera en sådan anslutning på andra sätt – som att använda servrar från flera VPN-leverantörer, använda virtuella maskiner eller ställa in en VPN på en router och en VPN-klient på en enhet.

Är en dubbel VPN-anslutning eller en VPN-kedja värd det? Tja, de erbjuder en större säkerhetsnivå och integritet online, men de kan också påverka din anslutningshastighet negativt och bromsa dem ganska mycket. Sammantaget är dessa typer av VPN-anslutningar mer lämpade för personer som kräver mycket Internet-säkerhet – som journalister och visselpipor, till exempel.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map