Föräldrarnas guide till internetsäkerhet för barn |


Varför är cybersäkerhet för barn nödvändig??

Det är ganska enkelt – Internet är bara inte så säkert som vi alla skulle vilja tro att det är. Det är sant att barn och tonåringar kan ha det bra på nätet och lära sig många användbara färdigheter. Men verkligheten är att Internet är fullt av hot på nätet och cyberbrottslingar som bara väntar på att dra nytta av ett barns eller tonårs naivitet.

Här är en lista över de vanligaste problemen som barn och tonåringar kan behöva hantera online:

1. Cybermobbning

Om du inte känner till cybermobbning är det när människor använder online- och elektronisk kommunikation för att hota, skrämma och skrämma barn och tonåringar. De kan också rikta in sig på äldre, men barn och tonåringar tenderar att vara de viktigaste offren. Några av följande kan representera cybermobbning:

 • Att sprida falska rykten om någon på sociala medier, via meddelandeapps och textmeddelanden.
 • Skicka hot och meningsmeddelanden till någon via sociala medier, telefonsamtal och meddelanden och e-postmeddelanden.
 • Ta smickrande, privata och / eller skamliga foton / videor av någon och sprida dem online.
 • Att bryta in någons onlinekonto (vanligtvis ett socialt mediekonto) och använda det för att skicka skadliga, kränkande eller sexuella meddelanden till andra människor medan de poserar som nämnda person.
 • Låtsas vara någon annan på onlineplattformar för att skada deras image och rykte.
 • Skicka aggressivt sexuella meddelanden till någon som inte vill ha dem.

Du kanske tror att ditt barn inte kommer att bli ett offer för cybermobbning, men tänk på detta – över hälften av barn och tonåringar har enligt uppgift inte bara missbrukats på Internet, utan ungefär samma mängd har också bedrivit cybermobbning själva. Dessutom har mer än en av tre ungdomar varit offer för cyberhot.

“Det är inte rätt. Om något sådant skulle hända skulle mitt barn säga till mig. ”

Inte exakt. Samma statistik visar också att över hälften av ungdomar inte berättar för sina föräldrar när de blir offer för cybermobbning. De kan skämmas över att göra det, kanske utsätts för att hålla sig tyst eller kanske helt enkelt vara rädda för att de skulle få problem på grund av det.

Ett Cyberbullys slutmål är att i slutändan:

 • Övertyga ett barn eller tonåring att göra något olagligt eller sexuellt genom att utpressa dem.
 • Pressa dem att dela känslig information med honom / henne (som föräldrarnas kreditkortsuppgifter).
 • Tryck på barnet / tonåren så att de är villiga att skada sig själva eller till och med begå självmord.

2. Sexuella rovdjur

Sexuella rovdjur använder ofta Internet för att hitta och groom potentiella offer. De missbrukar barns och ungdomars oskyldighet genom att låtsas vara någon annan (som någon på deras ålder) och låtsas vara en ny potentiell vänner för dem. Det huvudsakliga målet för sexuella rovdjur online är att få dina barns förtroende till den punkten att de kan övertyga dem att träffas personligen.

Uppenbarligen, om det händer, kan ditt barn hamna offer för sexhandel – eller ännu värre. Dessutom kan en sexuell rovdjur lyckas övertyga honom / henne att involvera sina vänner också. Tyvärr tenderar det att hända då och då, med ett av 20 barn som medger att de har arrangerat ett hemligt möte med någon de träffade online.

3. Allt som ditt barn publicerar online

Barn och tonåringar förstår ofta inte att om de publicerar något online så kommer det troligtvis att stanna kvar för alltid – eller tills Internet kollapsar. Det enkla faktum är att webben inte har någon “Delete” -knapp, så allt du posterar på den kommer att stanna kvar. Visst, ett pinsamt inlägg, foto eller video kan raderas, men om någon lyckas skärmdumpa det eller spara det innan det är gjort, finns det inget som kan göras åt det.

Små barn och tonåringar kommer uppenbarligen inte att tänka på vad en framtida arbetsgivare eller make kan tänka på vad de publicerar på Internet under deras riktiga namn. En sådan brist på framsyn kan – och sannolikt kommer – till slut komma att bita dem i framtiden. Dessutom kan de publicera den typ av information (som deras nuvarande vistelseort) som kan göra det enkelt för brottslingar att rikta in sig på dem.

4. Malware och virus

Barn och tonåringar kan ladda ner skadlig kod och virus av misstag utan att ens vara medvetna om det. De skadliga filerna kan vara förklädda som det senaste videospel, deras favoritsångers album eller sexuellt tydliga foton och annat innehåll. De överväger normalt inte möjligheten att en sådan fil kan innehålla något skadligt, så de tror inte att det kan få några konsekvenser om de interagerar med dem.

Därför kan deras enheter – och följaktligen dina enheter om de använder dem – hamna infekterade med alla typer av skadlig programvara som spyware, keyloggers och adware. Om det händer kan du vara säker på att dina och dina barns personliga och finansiella information kommer att stulas och säljas på djupa webben.

5. Våldsamt och sexuellt innehåll

Internet är fullt av kunskap, men det är också fullt av grafiskt våldsamt och sexuellt innehåll, vilket kan vara olämpligt för alla – särskilt unga barn och tonåringar. Tyvärr är det ganska enkelt för dem att hitta sådant innehåll på webben, eller bara komma åt det av misstag. Enligt forskning exponerades cirka 93% av pojkarna och 62% av flickorna för sexuellt innehåll under tonåren. Dessutom utsattes 66% av onlineanvändarna i åldrarna 10 till 17 år som utsattes för onlinepornografi oavsiktligt.

Om dina barn utsätts för något sådant kan det påverka dem på ett negativt psykologiskt sätt. Hur de interagerar med sina vänner och kärleksintressen kan skadas avsevärt, vilket i sin tur kan göra att dina barn blir deprimerade. Dessutom kan den typen av innehåll också innehålla skadlig kod eller virus.

6. Phishing (och andra bedrägerier)

Vuxna är mottagliga för phishing, så du kan föreställa dig vilka enkla mål barn och tonåringar är. Och svindlare släpper sig inte från att göra det eftersom det är ett enkelt sätt att få vad de vill – personlig identifierbar information och finansiella data som kreditkortsnummer, bankkontouppgifter och inloggningsuppgifter för bankkonton.

Phishing-bedragare kommer vanligtvis att närma sig barn och tonåringar på sociala medier, men de kan också försöka skicka e-postmeddelanden också. I stället för att hävda att de representerar en bank, kan de säga att de kommer från ett videospelföretag, de representerar någon känd artist, eller de kan hävda att de är en polis för att försöka skrämma dem att avslöja känslig information.

9 sätt att förbättra internetsäkerheten för barn

Enligt vår egen forskning och vad vi har hört från andra föräldrar är här de mest användbara tips om säkerhet för internet för barn och tonåringar:

1. Diskutera cybermobbning med dem öppet

En av de främsta anledningarna till att barn och tonåringar som är offer för nätmobbning inte pratar om detta är skam och rädsla. De är rädda för att de kan få problem på grund av det, och de skäms över att de blev offer för något liknande.

Det är exakt varför du måste vara 100% transparent när du diskuterar detta ämne med dem. De måste veta att det inte är något som bara händer dem, och att det verkligen inte är normalt. Förutom det måste de också förstå att det finns lösningar på cybermobbning och sätt att förhindra det också. Och att de alltid kan vända sig till dig för hjälp.

Du bör också ta dig tid att se vad den rättsliga statusen för cybermobbning är i ditt land. Om du kan kontakta myndigheterna om det, se till att låta dina barn veta om det också. Kunskapen om att de också kan vända sig till en polis för hjälp när de hanterar cybermobbning kommer sannolikt att ge dem mer förtroende, ta bort stressen och rädslan (eller en del av det) och göra dem mer benägna att vidta åtgärder mot sina mobbarna.

Om ditt barn trakasseras av en mobbning online, ta bilder eller skärmdumpar av meddelandena. Ta inte bort dem – de kan vara användbara bevis i framtiden. Om du vet identiteten på mobbaren och det är någon ditt barns ålder ska du kontakta deras föräldrar.

Om du vill ha en mer djupgående översikt över vad cybermobbning är och hur du kan skydda dina barn från det, kolla in den här guiden.

2. Installera säkra antivirus- / antimalwareprogram på deras enheter

Du kan (och borde) prata med dina barn om skadlig programvara – vad det är, hur deras enheter kan smittas med det och vilken typ av skada det kan göra. För att få fram poängen skulle det normalt räcka med att bara nämna att de inte kommer att kunna använda sin dator, spelkonsol eller mobiltelefon längre på grund av skadlig programvara.

Men även om de är helt medvetna om farorna med skadlig programvara betyder det inte att det inte finns någon risk (oavsett hur liten) att de av misstag kommer att ladda ner en skadlig fil eller få tillgång till en länk som är infekterad med skadlig programvara. Låt oss inse det – om de ser ett meddelande som säger att de kan få sitt favoritspel, album eller show gratis, kommer de troligen inte att tänka två gånger.

Så för att undvika sådana situationer och garantera Internet-säkerhet för barn är det bäst att installera antivirus / antimalware-programvara på alla dina och deras enheter. Låt dig inte luras av namnet – både antivirusprogram och antimalwareprogram gör samma sak. Ett virus är ju en typ av skadlig kod.

Det finns många antivirus- / antimalwareprogramleverantörer att välja mellan, men våra rekommendationer är Malwarebytes och ESET.

3. Installera VPN på deras enheter & Lär dem om VPN: er

Är du inte säker på vad ett VPN är? Förkortningen står för Virtual Private Network och det är en onlinetjänst som låter dig dölja din IP-adress och kryptera din onlinetrafik. Om du skulle förklara det för ditt barn, kan du beskriva det som ett verktyg som håller dig säker online och ser till att människor inte kan spionera på dig.

Hur skulle en VPN ge cybersäkerhet för barn? Ganska enkelt – tjänsten skulle kryptera all deras Internet-trafik, vilket kan vara praktiskt när de använder allmän WiFi. Och låt oss inse det – barn och tonåringar kommer att använda offentlig WiFi utan att bry sig om att det är osäkrat och att någon kan övervaka sina aktiviteter online. Ja, det betyder ganska mycket att en cyberbrottsling lätt kan stjäla sina e-postadresser, sociala mediekonto och inloggningsuppgifter för bankkonton.

Ett annat sätt en VPN skulle hjälpa till att säkra internetsäkerhet för barn är genom att dölja sina IP-adresser. Varför är det viktigt? Eftersom deras geo-platser kommer att döljas på detta sätt, så skuggiga webbplatser och hackare kommer inte att kunna övervaka den typen av information. Dessutom skulle de inte kunna använda sina IP-adresser för att ta reda på saker som:

 • Vilket land dina barn bor i.
 • Vilken stad dina barn kommer från.
 • Vem din ISP är.

Naturligtvis måste du förklara för dina barn varför att använda ett VPN är nödvändigt. Du kan nämna fördelarna vi beskrev ovan, men det är bättre om du fokuserar på fördelar som skulle resonera med dem mer:

 • En VPN skulle erbjuda dem en bättre spelupplevelse. De skulle inte längre behöva oroa sig för regionbegränsningar, IP-förbud, DoS / DDoS-attacker, spel som förbjuds och höga pingtider och fördröjning. Dessutom skulle det låta dem spela några nya spel tidigare än när de släpps i ditt land.
 • En VPN kan hjälpa dina barn att kringgå geo-block som kan hindra dem från att titta på de program, tecknade filmer och filmer de vill ha. Till exempel skulle de få enkel åtkomst till Netflix oavsett var de är i världen.

Beväpnad med all den informationen kommer det att vara lättare för dig att lära dina barn varför de ska ha VPN-klienter och appar installerade på sina enheter och köra dem när de kommer åt webben. Du kan till och med ställa in ett VPN på din hem router om du vill se till att alla dina och dina barns online-anslutningar är säkrade hemma på vilken enhet som helst.

CactusVPN – Det bästa sättet att säkerställa internetsäkerhet för barn och tonåringar

Vi erbjuder en VPN-tjänst som är extremt enkel att använda. Både du och dina barn har inga problem att vänja oss med vår användarvänliga design. Dessutom fungerar vår tjänst på flera plattformar.

När det gäller cybersäkerhet för barn, är vår VPN utrustad med avancerad kryptering av militär kvalitet, kan förhindra DNS-läckor, har en Kill Switch (så att dina barn skyddas även om anslutningsfrågor kan uppstå) och erbjuder tillgång till mycket -säkra VPN-protokoll (SoftEther, IKEv2, OpenVPN, SSTP).

Vi erbjuder också en 30-dagars återbetalningsgaranti när du väljer en prenumerationsplan.

4. Ge dina barn tydliga riktlinjer för sociala medier

Du kan inte förvänta dig att dina barn automatiskt vet hur de ska agera på sociala medier.- särskilt när de ser att alla agerar så försiktigt. Det är därför du måste ta dig tid att lära dina barn om korrekt och säker etikett på sociala medier. I grund och botten måste du förklara hur de:

 • Bör inte offentliggöra sin vistelseplats hela tiden.
 • Behöver ignorera vän- och meddelandeförfrågningar från personer som de inte känner.
 • Bör aldrig dela för mycket personlig och ekonomisk information med okända personer eller ens deras sociala medievänner.
 • Bör blockera alla som agerar för skuggiga, aggressiva eller skrämmande.
 • Måste hålla personlig information (som fysisk adress, e-postadress eller mobilnummer) från deras sociala medieprofiler.
 • Bör aldrig dela explicita foton eller videor av sig själva (eller någon de känner) på sociala medieplattformar.
 • Bör aldrig interagera med skuggiga länkar och bilagor de kan få i sin inkorg eller se i andra människors inlägg.

Vi rekommenderar också att du tar dig tid att hjälpa dina barn att göra sina sociala medieprofiler så privata som möjligt. Här är några användbara guider för de flesta plattformar:

 • Facebook
 • Instagram (och även den här länken)
 • WhatsApp
 • Twitter
 • snapchat

5. Använd föräldrakontroll när det är tillgängligt

Konfigurera föräldrakontroll är en av de viktigaste reglerna för säkerhet på Internet för barn. Det hjälper dig att blockera åtkomst till skadliga webbplatser, ställa in ett utegångsförbud för internet och övervaka vad dina barn gör på Internet. Låter lite för Big Brother-ish? Det kanske, men det är ett nödvändigt steg för att se till att dina barn får en säker och hälsosam onlineupplevelse.

Ganska mycket alla enheter och operativsystem låter dig ställa in föräldrakontroll, men du bör överväga att få en router som har inbyggda föräldrakontroller också. Här är en lista över möjliga alternativ:

 • Routergränser Mini
 • Asus AC3100
 • Cirkel med Disney
 • Nighthawk AC1900
 • Linksys AC1750

Förutom det finns det också olika föräldrakontrollapplikationer du kan använda för att göra ditt jobb mycket enklare. Förutom att göra vad föräldrakontrollfunktioner kan göra, låter dessa appar dig också övervaka meddelanden, få åtkomst till videor och foton, övervaka ditt barns plats och kontrollera nedladdningar och köp av appar / köp i appen.

Just nu är de bästa föräldrakontrollapparna att använda TeenSafe, MMGuardian, Net Nanny och WebSafety.

6. Använd barnvänliga webbläsare / sökmotorer

Barnvänliga webbläsare och sökmotorer är perfekta för små barn. Även om de flesta webbläsare och sökmotorer är lätta att använda och relativt säkra, är de inte riktigt bra för barn. Om du inte tar dig tid att korrekt konfigurera sökmotorer (som vi diskuterar nedan), kan dina barn hamna tydliga och obscena resultat – antingen avsiktligt eller av misstag.

Om de till exempel använder Bing kan de få riktigt oroande sökförslag som barnpornografi.

Några bra alternativ inkluderar:

 • Kiddle
 • KidRex
 • KidsSearch
 • Safe Search Kids
 • Sandbox (iOS)
 • Säker Internet-webbläsare för barn (Android)

7. Konfigurera sökmotorer för att visa säkra resultat

“Tänk om mina barn är för gamla för att använda barnvänliga webbläsare?”

I så fall är det bäst att konfigurera alla sökmotorer som är installerade på dina enheter och dina barns enheter så att de bara visar säkra resultat. Om du inte gör det kan dina barn hamna skadligt innehåll.

Här är några användbara guider för att se till att dina sökmotorer endast visar säkra resultat:

 • Google
 • bing
 • Yahoo!

8. Hjälp dina barn att komma med starka lösenord

Det sista ditt barn skulle behöva är att någon bryter in på deras sociala mediekonto, och – medan de poserar som dem – säger skadliga saker till sina vänner och människor de känner. Visst, det kan rensas så småningom, men skadan kommer redan att göras – ditt barn kommer att förlora vänner, bli en social utstötning i många kretsar och kanske till och med skadas fysiskt.

Det är bara ett exempel av många. En svindlare kan också hacka till ditt barns sparkonto, till exempel.

Ett bra sätt att förhindra att något sådant händer (förutom att lära dem att undvika phishing, men vi kommer tillbaka till det om en sekund) är att se till att ditt barn använder kraftfulla lösenord för att skydda sina konton. Det betyder inte att de inte vet vad lösenord är eller hur man använder dem, men de kanske inte känner till de flesta lösenordssäkerhetsriktlinjer. Så du borde vara den som hjälper dem med det.

Om du inte vet tillräckligt om lösenordssäkerhet, oroa dig inte – vi har redan en djupgående artikel om det ämnet här. Helst bör du gå igenom de viktigaste tipsen för att skapa ett starkt lösenord med ditt barn och lära dem att inte använda samma lösenord för alla konton och hur man använder lösenordshanterare också.

9. Lär dem grunderna i phishing

Du kan inte förvänta dig att ditt barn ska kunna (eller till och med ha intresse) att förstå vad phishing är och hur det fungerar. Men du måste åtminstone försöka få dem att förstå huvudidén – att främlingar kommer att försöka använda sin oskuld till sin fördel och lura dem att avslöja känslig information (som deras inloggningsuppgifter för bank- eller sociala mediekonton) eller interagera med skadliga länkar och bilagor.

Du måste dock vara försiktig med hur du närmar dig det ämnet om ditt barn är tonåring. Glöm inte – de är i sin rebelliska fas och kommer ofta att lura på alla råd du försöker erbjuda. Så gör inte misstaget att närma sig detta ämne med en ton av myndighet och behandla ditt barn som, du vet, ett verkligt barn. Prata med dem som en vuxen och förklara att farorna med phishing allvarligt kan skada deras sociala ställning och framtid.

Du behöver inte hålla en föreläsning om phishing, men att prata med dina barn om de viktigaste tecknen, målen och dos och don´ts för phishing är en bra start. Om du inte är välbekant med phishing kan du gå igenom den informationen tillsammans. Här är en guide vi skrev om phishing – liksom andra hot. Du bör hitta det mesta av den information du behöver just där.

Förutom den informationen bör du också veta att nätfiskare som riktar sig till unga barn och tonåringar tenderar att använda sociala medier mer än e-post eller telefon. De kanske också låtsas vara någon i deras ålder, vanligtvis av motsatt kön.

Förutom att bara lära dina barn att inte blinda förtroende för främlingar och hur man kan upptäcka bedragare, bör du också låta dem använda antifiskningsförlängningar. De som tillhandahålls av Stanford är mycket pålitliga.

Internetsäkerhet för barn – för att sammanfatta allt

Att ha tillgång till onlineinnehåll är viktigt för nästan alla i dag – inklusive barn och tonåringar. Det är så de gör läxor, pratar och håller kontakten med vänner och tillbringar sin fritid.

Men om du vill se till att dina barn tycker om en anständig onlineupplevelse, måste du lära dig att skydda dem. Det finns ju massor av hot som lurar på nätet, som cyberbullies, skadlig programvara, sexuella rovdjur, phishing, bedrägerier och våldsamt och pornografiskt innehåll. För att inte tala om vad dina barn publicerar online och vilken information de delar kan alltid fungera till deras nackdel i framtiden.

Hur erbjuder du internetsäkerhet för barn och tonåringar, frågar du? Det är inte en enkel lösning, men du kan få bra resultat om du följer dessa riktlinjer:

 • Installera antivirus- / antimalware-programvara på dina och dina barns enheter.
 • Se till att dina barn är bekanta med hur phishing och bedrägerier generellt fungerar.
 • Installera VPN på dina barns enheter och på dina egna enheter också.
 • Se till att sökmotorerna som du använder endast visar säkra resultat.
 • Om du har yngre barn, överväg att låta dem använda barnvänliga webbläsare.
 • Använd föräldrakontroll på alla enheter och använd också appar för föräldrakontroll.
 • Se till att dina barn vet hur de kan vara säkra på sociala medier.
 • Prata med dina barn om farorna med cybermobbning och hur du hanterar det.
Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me