Hur fungerar en VPN? |


Men innan vi kommer till det, låt oss granska vad ett VPN är, och sedan visa upp (tillsammans med illustrationer) hur du upplever en online-anslutning utan och med ett VPN – så att du bättre kan förstå hur tjänsten fungerar.

Vad är en VPN?

Ett VPN (Virtual Private Network) är en tjänst som du kan använda för att skydda din personliga information och onlinetrafik på Internet. I grunden skapar tjänsten en säker, krypterad anslutning mellan din enhet och en VPN-server. Alla dina webbanslutningar går via din internetleverantör, men de kan inte övervaka dem längre. Dessutom är din riktiga IP-adress dold.

Hur du ansluter till webben utan VPN

Här är en exakt bild av hur din anslutning till Internet går:

Oskyddad anslutning till Internet

Det blir snabbt uppenbart att när du ansluter till webben går dina data och trafik genom din ISP i ett läsbart format, vilket innebär att de i huvudsak kan se allt du gör online – vad du söker efter, vilka filer du laddar ner, vilka webbplatser du kommer åt, och så vidare.

För vissa av er kan det inte vara ett stort problem, men tänk på detta – många Internetleverantörer måste följa lagarna om datalagring, så de måste lagra användardata (ja, det inkluderar din webbaktivitet) och dela dem med myndigheterna och myndigheter. På platser som USA kan de till och med sälja den informationen till tredjepartsannonsörer.

Dessutom är hackare ett annat hot eftersom de kan tjuvlyssna på dina anslutningar (speciellt på osäkra nätverk) och stjäla din privata information. När de gör det kan de antingen använda dem för att stjäla pengar från dig eller begå identitetsstöld, eller bara auktionera dem på den djupa webben. Åh, och låt oss inte glömma övervakningsbyråer som fritt kan hålla koll på alla dina onlinevanor.

Och det är inte allt – dina personuppgifter och onlinetrafik är inte de enda saker som exponeras på webben utan VPN. Din IP-adress och – följaktligen – din geo-placering exponeras också.

Tror du inte att det är något att oroa sig för? Tänk på det på det här sättet – vissa människor kan faktiskt använda din exponerade IP-adress för att samla in information som är kopplad till den, till exempel det land och stad du bor i. I vissa situationer kan cyberbrottslingar till och med ta reda på vem din ISP är, eller bara använd din IP-adress för att köra riktade attacker mot dina enheter och routrar.

Dessutom, om du är i ett land där torrenting är ett rörligt juridiskt ämne, kan din ISP antingen skicka dig en varning om de fångar dig torrenting filer, eller de kan bara vidarebefordra din information till upphovsrättsbyråer, vilket kan resultera i att du får :

 • DMCA-meddelanden
 • Stora böter
 • Fängelse

Hur du ansluter till webben med en VPN

Så här ser din anslutning till Internet ut om du skulle använda ett VPN:

Hur fungerar ett VPN-diagram

I princip använder du en VPN-klient för att ansluta till en VPN-server som du sedan använder för att komma åt webben. Den inkommande trafiken skickas till din enhet via VPN-servern och klienten. Det är ganska mycket grunden till hur VPN-anslutningar fungerar.

Eftersom en krypterad “tunnel” upprättas mellan dig och VPN-servern, kan din ISP (eller någon annan, för den delen) inte övervaka din onlinetrafik och data. Endast enheterna i vardera änden av VPN-tunneln (VPN-klienten på din enhet och VPN-servern) kan dekryptera informationen eftersom endast de kan kryptera den. VPN-servern kommer också att ersätta din IP-adress med en egen när anslutningen har upprättats, vilket effektivt döljer din geo-plats online.

Allt som allt, till skillnad från åtkomst till webben utan VPN, gör det med en VPN att du får njuta av privat surfning, sinnesfrid att veta att din personliga information är skyddad och obegränsad åtkomst till allt innehåll (eftersom att dölja din IP-adress betyder att du kan kringgå irriterande geo-block och brandväggar).

Hur fungerar en VPN?

En VPN förlitar sig på en VPN-klient, VPN-server (er) och VPN-krypteringsprotokoll för att erbjuda dig en smidig, säker onlineupplevelse. Klienten upprättar den säkra anslutningen till servrarna och båda krypterar och dekrypterar dina onlinedata och trafik med olika typer av VPN-protokoll.

Här är en snabb översikt över hela processen:

 1. Du använder VPN-klienten för att ansluta till en VPN-server. När du gör det börjar klienten att kryptera dina data.
 2. VPN-klienten upprättar en anslutning till rätt server via din ISP och sätter upp VPN-tunneln.
 3. VPN-servern ersätter din IP-adress med sin egen (därmed döljer du din geo-plats), börjar dekryptera de data den får från dig och vidarebefordrar dina anslutningar till webben.
 4. När VPN-servern mottar onlinedata som du begärde från olika webbservrar krypterar den den och skickar tillbaka den till din enhet via din ISP.
 5. När VPN-klienten tar emot den inkommande trafiken, dekrypteras den för dig.

Och det är ganska mycket hur VPN hjälper till vid privat surfning och hur de fungerar. Medan hela processen kan tyckas som om det skulle ta lång tid, händer det vanligtvis nästan omedelbart.

Hur fungerar VPN-klienter?

VPN-klienter är mjukvara som tillhandahålls av VPN-leverantörer till sina användare så att de enkelt kan köra sina VPN-tjänster på sina enheter. VPN-klienter arbetar vanligtvis på flera enheter och operativsystem och är enkla att installera.

Användare måste normalt bara köra klienten och välja en server de vill ansluta till. Dessutom kan de kunna justera vissa anslutningsalternativ, som att välja mellan TCP och UDP eller VPN-protokollet som de vill använda.

När användaren väljer en server kommer klienten att upprätta anslutningen och börja kryptera alla anslutningsförfrågningar som användaren skickar till webben.

Vad är VPN-klientprogramvara

Inte alla enheter erbjuder dock support för VPN-klienter – till exempel spelkonsoler och vissa smarta TV-apparater. I så fall måste VPN-anslutningar först upprättas på en router. På så sätt kommer alla enheter som ansluter till webben via den VPN-aktiverade routern att göra det med VPN-säkrade anslutningar.

Nu är klientapplikationer inte de enda där ute. Förutom klienter som utvecklats av VPN-leverantörer har du också VPN-protokollklienter. Till exempel har OpenVPN sin egen klient, och det gör även SoftEther. Emellertid tenderar VPN-protokollklienter att vara lite mer komplexa och erbjuder inte riktigt mycket plattformskompatibilitet, så många online-användare föredrar att hålla sig till klientappar istället.

Ibland är VPN-klienter inte ens applikationer – bara VPN-protokoll eller klienter som är integrerade i ett operativsystem. Windows VPN-plattformen är ett bra exempel på det. Det är dock värt att nämna att dessa alternativ är mer DIY och inte 100% pålitliga.

Hur fungerar VPN: er på mobil?

Hur en VPN fungerar på mobil liknar i stort sett hur en VPN-klient fungerar. Den enda skillnaden är att du måste ladda ner och installera en VPN-app på din mobila enhet – vanligtvis via iTunes eller Google Play.

Om VPN-leverantören inte har en fungerande mobilklient, kommer de vanligtvis att erbjuda dig åtkomst till handledning som visar hur du ställer in en manuell anslutning.

Hur fungerar VPN-tunnlar och kryptering?

VPN är beroende av kryptering för att säkra dina webbanslutningar och den inkommande trafiken du får från Internet. Enkelt uttryckt är kryptering ett sätt att konvertera data från ett läsbart format till ett kodat. Endast personen / enheten som har en dekrypteringsnyckel (i detta fall, det är VPN-klienten och VPN-servern) kan konvertera data tillbaka till ett läsbart format.

Och det är i huvudsak hur VPN-kryptering fungerar.

VPN-protokoll

När det gäller hur en VPN-tunnel fungerar, tänk bara på den som ett privat nätverk som ställs in mellan din enhet och VPN-servern. Alla utanför tunneln (ISP: er, övervakningsbyråer, hackare) kan inte ta en titt inuti den.

Hur stark en VPN-kryptering är, beror nu på VPN-protokollet som VPN-programvaran använder. Mindre kraftfulla krypteringar erbjuder snabbare hastigheter, men är mindre säkra, medan kraftfullare protokoll kan bromsa dina hastigheter lite på grund av krypterings- / dekrypteringsprocessen. I allmänhet är dessa de vanligaste VPN-protokollen:

 • PPTP
 • IKEv2
 • SoftEther
 • L2TP / IPSec
 • SSTP
 • OpenVPN

Kort sagt – kryptering är hur en VPN ger säkerhet online, hur en VPN döljer dig och din trafik på Internet och hur VPN håller hackare i fjärr.

Hur fungerar VPN-servrar?

Hur en VPN-server fungerar är ganska enkelt – den tar emot krypterad trafik från din enhet, dekrypterar den och vidarebefordrar den till Internet. Därefter krypterar den informationen den får från webben och skickar den tillbaka till dig. Uppgifterna dekrypteras sedan av VPN-klienten för dig.

VPN-servrar

Om du är nyfiken på vad VPN-servrar är, är de i princip normala servrar som är konfigurerade med VPN-programvara och har fler logiska och kommunikationsportar. VPN-leverantörer är värd för sina tjänster på dessa servrar och levererar dem till konsumenterna. VPN-programvaran kommer också att hantera åtkomstkontrollmekanik och säkra klient / server-anslutningar med olika typer av VPN-protokoll.

Att ansluta till en sådan VPN-server är också hur VPN: er ändrar din IP-adress. När du ansluter till den ersätts din ISP-tilldelade IP-adress direkt med IPN-adressen på VPN-servern. Så varje webbplats som du går åt när du är ansluten till en VPN-server kommer bara att se VPN-serverns IP-adress.

Letar du efter en bra VPN?

Vi här på CactusVPN har fått lösningen för dig – en avancerad VPN-tjänst som kan skryta med kraftfull AES-kryptering, 6 VPN-protokoll att välja mellan och en policy utan loggning. Åh, och vi erbjuder också 28+ höghastighetsservrar (varav 9 har P2P-stöd) och plattformskompatibla appar.

Dessutom erbjuder vi förutom bara högsta säkerhet och integritet även andra godbitar – som en smart DNS-tjänst som hjälper dig att blockera över 300 geo-begränsade webbplatser över hela världen, en Killswitch som ser till att du alltid är säker online och obegränsad bandbredd.

Behöver lite tid att besluta?

Vad sägs om att du gör det när du testar vår helt gratis 24-timmarsperiod? Inga kreditkortsuppgifter behövs, och du får använda alla våra tjänstefunktioner till fullo.

Och det finns mer – när du blivit en CactusVPN-användare genom att välja ett av våra flera budgetvänliga prenumerationer kommer du fortfarande att täckas av vår 30-dagars återbetalningsgaranti.

Slutsats

Så, hur fungerar en VPN? Nåväl, här är den korta versionen – programvaran krypterar dina anslutningsförfrågningar till VPN-servern och webbinformationen som servern skickar tillbaka till dig, vilket gör att din ISP (som är mellanhand mellan dig och VPN-servern) inte kan övervaka vad du gör eller har tillgång till på Internet.

När du ansluter till en VPN-server ersätts också din ISP-tilldelade IP-adress med serverns adress, vilket effektivt döljer din geo-plats (och all annan information som är kopplad till din IP-adress) när du är online.

Sammantaget har VPN många användningsområden, och det är alltid en bra idé att lita på en när du kommer åt webben – oavsett om du bara vill njuta av förbättrad sekretess, skydda dina data från hackare eller få åtkomstbegränsat innehåll.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me