Skyddar en VPN dig mot virus? Vad är ett virus? |


Nåväl, här är allt du behöver veta om det:

Vad är ett datavirus och hur fungerar det?

Ett datavirus är en typ av skadlig programvara (skadlig programvara) som är programmerad för att ändra hur en enhet fungerar. Virus är ofta självreplikerande och kan spridas från dator till dator om användaren utför vissa åtgärder.

Datavirus sprids vanligtvis genom skadliga bilagor och länkar. Om du interagerar med dem på det sättet kommer de att smitta din enhet. Men de kommer normalt sett inte att bli aktiva direkt. Istället förblir de vilande tills du öppnar programmet eller arkiverar viruset som är kopplat till sig. När det händer kommer viruset att börja infektera andra filer / program i ditt system. Det kan till och med ta över din e-postadress och försöka sprida sig till dina kontakter.

Några av de saker ett datavirus kan göra inkluderar:

 • Spridning till andra datorer i ett nätverk.
 • Loggar dina tangenttryckningar.
 • Skräppost dina kontakter.
 • Skadade normala filer och systemfiler.
 • Samla inloggningsuppgifter och finansiell information.
 • Ge hackaren fjärråtkomst till din enhet.

Vad är skillnaden mellan virus och skadlig programvara?

Många människor får ofta datavirus och skadlig programvara blandat. Här är skillnaden – ett datavirus är en typ av skadlig kod som kan självreplicera om en användare utför vissa åtgärder. Å andra sidan är skadlig programvara skadlig programvara, och den innehåller många andra skadliga kategorier förutom virus. Om du vill veta mer om det följer du den här länken.

Typer av datavirus

1. Virus med direkt åtgärd

Dessa typer av datavirus var tidigare ganska populära hos hackare för många år sedan, men de används inte längre lika ofta. Det beror mest på att de inte är så “pålitliga”.

Liksom de flesta virus började virus med direktverkan bara att köras när användaren öppnade en infekterad bilaga eller kör en skadlig körbar fil. Men i det ögonblick som bilagan eller filen stängdes, skulle viruset sluta fungera.

2. Polymorfiska virus

Polymorfiska virus kan vara mycket farliga eftersom de är svåra att upptäcka – även med pålitlig antivirusprogram. Det beror på hur de fungerar – dessa virus kan faktiskt kryptera och ändra sin kodning, vilket är något som de flesta säkerhetsprogram skannar för att hitta ett virus.

När den här typen av virus har infekterat en enhet kommer det att börja duplicera sig själv. Emellertid kan dess duplicerade versioner ändras så att de fungerar annorlunda.

3. Browser Hijackers

Browserkapare används av hackare för att omdirigera offren till phishing och skadliga webbplatser. I princip tar viruset kontrollen över din webbläsare. Varje gång du skriver in en specifik adress omdirigeras du till en phishing-webbplats.

Medan cyberbrottslingar ofta använder webbläsarkapare är de lätta att upptäcka och ta bort med antivirusprogram.

4. Virus för webbskript

Webskriptvirus angriper en webbplatss programmering – vanligtvis den kodning som är ansvarig för att visa länkar, sidlayout, videor och bilder. Viruset förändrar kodningen, vilket gör de visuella elementen skadliga. När en användare interagerar med dem är deras enhet infekterad. Vissa virus kan till och med köra krypto-gruvskript, vilket kan skada enhetens CPU.

Dessa typer av virus finns ganska mycket alltid på en phishing-webbplats, men legitima webbplatser kan också smittas med dem. Antivirusprogram ser dem dock lätt och du kan förhindra att de körs med skriptblockerare.

5. FAT (File Allocation Table) Virus

Dessa virus riktar sig mest till Microsoft-användare, men de kan också infektera andra operativsystem. FAT används för att lagra information om platsen för alla filer på hårddisken.

FAT-virus döljer sig ofta bland systemfiler och kommer att smitta hela FAT när det kommer i kontakt med den skadliga filen. FAT-virus kommer att radera eller skriva över FAT-filer, vilket effektivt gör systemet oanvändbart och orsakar allvarlig dataförlust.

6. Makrovirus

Makrovirus används ofta för att infektera ordbehandlingsprogramvara, som Microsoft Word. Som namnet antyder är viruset skrivet på makrospråk – det vanliga programmeringsspråket som används av ordbehandlingsprogram.

Makrovirus är konfigurerade för att bädda in skadlig kod i ordbehandlingsprogrammet, eller i dokument och kalkylblad. När det infekterade programmet eller filen öppnas kommer viruset att börja köras.

När viruset har slutat infektera andra filer som är associerade med programvaran kan det börja ändra innehållet i dokument, eller ta över e-postadresser för att skicka ut skadliga bilagor till andra människor.

7. Multipartitvirus

Dessa virus (även kallade hybridvirus) är ganska frustrerande att hantera eftersom de sprids genom systemet på flera sätt. Hur de gör det beror på hur de är programmerade,

I allmänhet kommer ett multipartitvirus att infektera datorns startsektor, vilket innebär att viruset startas varje gång operativsystemet startas. Dessutom kommer viruset även att fästa sig på hårddisken.

8. File Infector Virus

En ganska vanlig typ av virus. Det är programmerat att koppla sig till de filer du öppnar och använda mest – till exempel Word-filer. Under en kort tid kommer viruset att ta över filen helt. Dessutom kommer den att köras varje gång du öppnar och använder filen.

9. Resident virus

Invånarevirus är mycket farligt eftersom de kan gömma sig i enhetens minne. Därför kan den enkelt infektera alla filer som körs på det systemet. Ännu värre är att de flesta bosatta virus kan ladda sin replikationsmodul i minnet. I grund och botten är det ett fint sätt att säga att de kommer att kunna infektera andra filer utan att du behöver köra dem först.

Bostadsvirus tenderar att köras när operativsystemet startar. Vissa av dem kan till och med ansluta sig till antivirus- / antimalware-programvara för att infektera alla filer som skannas av den.

10. Skriv över virus

Skriva över virus kan vara extremt frustrerande. I grund och botten, vad de gör är att smitta en fil eller programvara och ta bort allt innehåll och sedan skriva över data i systemets minne.

Många tycker att ett överskrivningsvirus inte är så skadligt, men viruset kan faktiskt förstöra en del av den ursprungliga kodningen ibland, vilket gör ett program oanvändbart. Så det kan göra mycket skador på ett operativsystem.

Hur man ser datavirus

Om du har installerat ett antivirusprogram kommer det generellt att varna dig när din enhet är infekterad. Fortfarande, om du inte har en eller bara vill lära dig mer om det här är de vanliga tecken som pekar på en datavirusinfektion:

 • Konstiga hårddiskljud – Många virus gillar att rikta in sig på en dators hårddisk. Om du för närvarande inte använder datorn men den är på och du hör hårddiskaktivitet (kontinuerliga ljud och snurrljud), har du troligtvis ett datorvirus.
 • Brist på hårddiskutrymme – Virus kan också skada din hårddisk genom att ta mycket plats. Om du plötsligt märker att du har slut på utrymme är det troligt att ett virus har installerat massor av skadliga filer på din enhet.
 • Intensiv CPU-aktivitet – Om dina CPU-temperaturer är väldigt högre än vanligt och du inte använder den för att spela några krävande videospel, finns det en chans att du har att göra med ett krypto-gruvdatorvirus.
 • Pop-up meddelanden – Du börjar se slumpmässiga popup-annonser och meddelanden i din webbläsare och skrivbord. Interagera inte med annonserna (och det inkluderar att klicka på “x” för att stänga dem) eftersom de antagligen kommer att infektera din enhet ytterligare med virus och skadlig programvara.
 • Lätt enhetens beteende – Om din dator börjar köra mycket långsamt plötsligt beror det antagligen på att ett virus tar systemminne.
 • Misstänksam filaktivitet – Du börjar märka att många av dina filer har raderats eller flyttats till en annan katalog, medan nya har tagit plats.
 • Hög nätverkstrafik – Om du märker att det finns mycket nätverksaktivitet när du inte ens använder webben, finns det en stor chans att ett virus översvämmer din Internet-anslutning med nedladdningar och uppladdningar.
 • Krasch och fel – Ditt system börjar slumpmässigt uppleva frysningar, kraschar och felmeddelanden som öppnar och stänger applikationer.
 • Webbläsarproblem – Din webbläsare börjar vara konstig. Det börjar omdirigera dig till skuggiga webbplatser, den visar olika hemsidor och nya, spammy-snygga verktygsfält fortsätter att dyka upp i den.
 • Problem med säkerhetsprogramvara – När du försöker köra eller installera ett antivirusprogram kan du inte göra det. Du får vanligtvis konstiga felmeddelanden som ger dig inga exakta skäl till varför du inte kan göra det.
 • Kapad e-post (er) – Dina vänner, familj och arbetskollegor börjar berätta att de får konstiga bilagor från din e-postadress. I så fall har ett virus troligen tagit över det och försöker sprida sig till andra datorer genom skadliga bilagor och länkar.

Tänk på att de flesta av dessa tecken också kan peka på en infektion med skadlig kod.

Skyddar en VPN dig mot virus?

Enkelt uttryckt, nej. Sanningen är att VPN och virusskydd inte riktigt går hand i hand.

En VPN är utformad för att skydda din onlinetrafik och data på Internet, men det kan inte skydda din enhet från datavirusinfektioner. Krypteringen som den använder är helt enkelt inte programmerad för att göra det – för att inte tala om att en VPN-tjänst behöver en aktiv Internet-anslutning för att fungera.

Ett datorvirus kan å andra sidan orsaka förödelse på din enhet även om du är frånkopplad från webben.

Det finns många antivirus- / antimalwareprogramleverantörer att välja mellan, men våra rekommendationer är Malwarebytes och ESET.

Naturligtvis bör du fortfarande använda ett VPN när du kommer till Internet. Att använda den tillsammans med antivirusprogram är ett mycket smart sätt att hålla sig säker på webben.

Behöver en pålitlig VPN för att använda med din antivirusprogram?

CactusVPN är bara den tjänst du behöver. Vi använder avancerad kryptering (som AES) och säkra protokoll (som SoftEther och OpenVPN) för att skydda all din onlinetrafik när du är på Internet. Dessutom lagrar vi inga loggar, så din integritet kommer att vara helt säker hos oss.

Allt du behöver göra för att njuta av allt detta är att registrera dig och ladda ner våra användarvänliga appar på den plattform du väljer.

Åh, och vi bör också nämna att du kan prova CactusVPN gratis i 24 timmar om du vill. Dessutom ger vi också en 30-dagars återbetalningsgaranti, så du köper ganska mycket utan några risker.

Hur man förhindrar datavirus från att infektera din enhet

Här är en snabb lista över alla saker du kan göra för att minska risken för att din enhet kommer att röra sig mot datavirus:

 • Använd först och främst ett av antivirusprogram som vi nämnde ovan. Vissa program kan kallas antimalware-programvara, men det är samma sak – ett virus är ju en typ av skadlig programvara.
 • Se till att ditt operativsystem och antivirus- / antimalwareprogramvara alltid är uppdaterade. Till och med den minsta uppdateringen kan innehålla vissa säkerhetsförändringar som håller skadliga virus i fjärd.
 • Om ditt operativsystem har en brandvägg ska du låta den vara på. Standardinställningarna kanske inte är extremt tillförlitliga, men det är fortfarande ett extra lager av säkerhet.
 • Svara inte på någon phishing-e-post eller meddelanden du får. De kan omdirigera dig till en skadlig webbplats eller lura dig att ladda ner virusinfekterade bilagor. Om du vill lära dig mer om phishing och hur du hittar phishing-attacker, följ denna länk.
 • Planera vanliga skanningar med ditt antivirusprogram – helst dagligen. Se också till att du skannar alla filer du laddar ner innan du öppnar den.
 • Installera skriptblockerare i dina webbläsare. Vi rekommenderar att du använder både uMatrix och uBlock Origin. Att vänja sig med dem kan ta lite till en början, men de kommer att förhindra att även phishing-webbplatser kör virusinfekterade skript och annonser när du kommer åt dem.
 • Aktivera plug-in-klick för att spela i dina webbläsare också, eftersom de kommer att förhindra Java- och Flash-skript från att köras om du inte specifikt säger dem att göra det genom att interagera med en video eller annons. Så här aktiverar du dem i nästan alla webbläsare.
 • Om du har några gamla, föråldrade program installerade på ditt system som du sällan använder eller inte använder alls, avinstallerar du dem. Virus kan dra nytta av säkerhetsproblem som inte längre har lagats i dem.
 • Hämta inte skissartade filer. En 23Kb .bat- eller .exe-fil som påstår sig vara installerare för ett nytt videospel är troligtvis ett virus i förklädnad.
 • Om du märker några nya program eller ikoner på ditt system som du inte känner igen, skanna dem och ta bort dem.

Hur man kan bli av med datavirus

Om ditt operativsystem blir infekterat med ett virus är det bästa sättet att starta om det till Safe Mode. Men innan du gör det, se till att du har en extern hårddisk, CD / DVD eller minneskort med antivirusprogram..

När du är i säkert läge, koppla från webben och börja ta bort alla tillfälliga filer du hittar. Många av dem har troligen lagts till av viruset och om du tar bort tillfälliga filer kommer skanningsprocessen att bli snabbare.

När du är klar bör du starta upp ditt antivirusprogram och köra en fullständig genomsökning av ditt system. Om den inte är installerad använder du CD / DVD, extern hårddisk eller minneskort för att installera den. Efteråt kan du kolla dina webbläsare för att se om du behöver redigera inställningarna för hemsidan. Om du ser konstiga verktygsfält eller annonser installerar du bara webbläsarna om möjligt. Om inte, avinstallera dem, starta om enheten och gör nyinstallation i systemets normala läge.

Kom ihåg att alla dessa tips kanske inte fungerar 100% av tiden. Om du inte kan utföra något av dessa steg, eller om din dator eller operativsystem är för hårt skadat av ett virus, måste du ta det till en specialiserad tekniker. Du bör göra samma sak om du måste ta bort ett virus manuellt från ditt systems register – särskilt om du inte har någon erfarenhet av det. Att ta bort fel fil kan allvarligt skada ditt operativsystem.

Du bör också ringa myndigheterna om ditt lands lagar täcker cyberbrott – särskilt om en hacker har stulit finansiell och personlig information med ett virus från dig.

Poängen

Så, vad är ett datavirus och hur fungerar det?

Det är ganska enkelt – det är en typ av skadlig programvara som kan självreplicera och infektera andra datorer i ett nätverk med skadlig kod om användaren utför vissa åtgärder. Hackare använder ofta datavirus för att göra enheter oanvändbara och för att stjäla känslig information från människor.

Skyddar dock VPN mot virus? Är du säker med att använda bara ett VPN på webben?

Tja, inte riktigt. Ett VPN är inte utformat för att erbjuda skydd mot virus. Det kommer att skydda dig mot olika onlinehot, men det kan inte skydda din enhet mot virus och skadlig programvara. Endast ett antivirusprogram kan göra det.
Det är exakt varför du ska använda ett VPN tillsammans med ett antivirus / antimalware-program när du är på Internet.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me