Skyddar en VPN mot skadlig programvara? Vad är skadlig programvara? |


Vad är skadlig programvara och hur kan vi förhindra det?

Det finns många saker du kan göra för att försöka förebygga infektioner med skadlig programvara, men det bästa stället att börja är att förstå vad skadlig programvara är och vilka typer av skadlig programvara som vill använda mest.

Vad är skadlig programvara?

Malware är skadlig programvara som har konfigurerats för att infektera och få obehörig åtkomst till datorer, mobiltelefoner, bärbara datorer och andra enheter. Cyberbrottslingar använder i allmänhet skadlig programvara för att stjäla personlig och ekonomisk information från onlineanvändare och företag. Mer avancerade typer av skadlig programvara kan också användas för att övervaka någons aktivitet på en enhet, blockera åtkomst till operativsystemet eller hårddisken och skada enheten själv.

Malware vs. virus – Vad är skillnaden?

Många människor blir de två förvirrade, vanligtvis för att säkerhetsprogramvara antingen kallas “antivirus” eller “antimalware” programvara. Så vi tänkte att vi lika bra kan ta itu med detta eftersom vi diskuterar skadlig programvara.

I grund och botten är ett virus en typ av skadlig programvara som kan självreplicera, sprida till andra system och skada användarnas operativsystem. Malware avser däremot alla typer av skadlig programvara som kan användas av hackare för att rikta in sig på Internetanvändare.

De vanligaste typerna av skadlig programvara

1. Adware

Adware (står för reklamstödad programvara) är skadlig programvara som infekterar din enhet och / eller webbläsare och utsätter dig för massor av oönskade annonser. Exempel inkluderar normalt popup-annonser på skrivbordet eller webbläsaren som du inte kan bli av med.

Adware anses vanligtvis inte vara mycket farligt, bara irriterande. Många av annonserna som du har spammat med kan dock innehålla skadliga filer och länkar. Att interagera med dem kommer att ytterligare infektera din enhet med skadlig kod.

Generellt används adware bara av annonsörer och cyberbrottslingar som ett sätt att tjäna snabba pengar. Men adware kan också kopplas ihop med spyware för att också spåra din aktivitet och stjäla din personliga information.

2. Spyware

Som namnet antyder är spionprogram skadlig programvara som spionerar på dig. Den infekterar din enhet och stjäl känsliga personuppgifter genom:

 • Övervaka vad du gör på din enhet.
 • Samla dina tangenttryckningar med hjälp av keyloggers.
 • Insamling av tillgängliga finansiella och personliga uppgifter på din enhet.

Ibland kan cyberbrottslingar använda avancerade typer av spionprogram för att ändra dina nätverksanslutningar och trafik och för att ändra säkerhetsinställningarna för de olika programmen du har installerat på din enhet.

Spyware är ofta medföljt med annan skadlig programvara och kan till och med hittas i legitim mjukvara.

3. Ransomware

Ransomware är skadlig programvara som håller din dator eller personlig och ekonomisk data “gisslan” för en lösning. I grund och botten kommer skadlig kod antingen att kryptera all din hårddiskinformation, eller så låser den dig från ditt operativsystem. I båda situationerna kommer du att möta ett meddelande som säger att du ska betala en stor lösen (några hundra dollar eller mer) för att få åtkomst igen. Det kommer i allmänhet att finnas en tidsbegränsning, och meddelandet kommer att kräva att all information kommer att raderas om du inte följer med betalningen.

Den här typen av skadlig programvara är vanligtvis ekonomiskt motiverad, men vissa cyberbrottslingar kan använda det bara för att orsaka förödelse och skada företag. Några välkända exempel på ransomware inkluderar WannaCry, NotPetya och Locky.

Ransomware sprids vanligtvis genom skadliga filer och länkar. Ibland kan operativsystem- och nätverkssårbarheter utnyttjas för att också utsätta din enhet för ransomware.

4. Virus

Virus är en farlig typ av skadlig programvara eftersom de kan självreplicera och sprida till andra datorer. De kan koppla sig till legitima eller skadliga program och starta när användaren startar dem.

Mer kreativa hackare kan använda andra metoder för att sprida virus, såsom webbplats- och app-sårbarheter, dokumentfiler och skriptfiler.

Virus har alla användningsområden. Cybercriminals kan använda dem för att:

 • Stjäl persona och finansiell information.
 • Skada din dator eller nätverk.
 • Skapa ett botnet.
 • Skräppost med annonser.

5. Maskar

Maskar är en mycket vanlig typ av skadlig programvara, och de används ofta för att skada nätverk genom att konsumera mycket bandbredd och överbelastningsservrar. Vissa maskar kan till och med programmeras för att skada datorer. I huvudsak innehåller de vad som kallas en “nyttolast” – kod som leder masken att utföra olika åtgärder när den infekterar en dator, åtgärder som:

 • Stjäla personliga och ekonomiska uppgifter.
 • Ställa in botnät.
 • Radera filer.

Hackare lyckas vanligtvis utsätta onlinebrukare för maskar genom att skicka dem skräppost eller phishing-e-postmeddelanden som innehåller skadliga bilagor.

Även om maskar liknar virus, är de en mycket farligare typ av skadlig programvara eftersom de kan självreplicera och sprida sig utan att behöva lita på användaraktivitet (som du t.ex. kör en körbar fil). Maskar utnyttjar vanligtvis sårbarheter i operativsystemet (vanligtvis fallet med föråldrade operativsystem) för att spridas över flera datornätverk. Ibland kan de till och med kapa offrets e-postkonto och skicka ut infekterade e-postmeddelanden till deras kontaktlista.

6. Trojaner

En trojan är en typ av skadlig programvara som döljer sig som legitim programvara och filer. Cyberkriminalen försöker lura offret (vanligtvis genom phishing) för att installera och köra Trojan. När detta är gjort kommer Trojan normalt att ge hackaren fjärråtkomst till din enhet. De kommer då att kunna göra något av följande:

 • Samla in och ta bort känslig information.
 • Installera mer skadlig programvara på din enhet.
 • Övervaka din aktivitet genom keyloggers och skärmdelning.
 • Lägg till din dator i ett botnet.

7. Bots

Bots används inte lika mycket av cyberbrottslingar – mest för att de normalt sett inte är skadliga. Bots är programvara som är programmerad för att utföra normala uppgifter (som att delta i videospel-matcher eller bjuda på online-auktioner). Vissa bots kan emellertid programmeras för att fungera som skadlig programvara.

Oftare än inte förlitar hackare som använder bots på dem för att infektera enheter och lägga till dem i ett botnet. När det händer kommer enheten att användas för att utföra DoS / DDoS-attacker.

Utöver detta kan cyberbrottslingar också använda bots för att leverera skräppost och annonser, samla serverdata och distribuera skadlig programvara på nedladdningswebbplatser.

8. Rootkits

En rootkit är skadlig programvara som är programmerad för att ge tredje part fjärråtkomst till din enhet. Cyberkriminella älskar att använda rootkits eftersom de är mycket svåra att upptäcka. De kommer vanligtvis att använda phishing-taktik för att lura användare att installera rootkit på sin enhet.

När hackaren har fjärrkontroll av enheten kommer de vanligtvis att börja stjäla personlig och ekonomisk information utan att offret är medveten om det. De kan också ändra säkerhetsprogramvaran som är installerad på enheten för att göra detekteringen ännu svårare.

När cyberkriminaliteten har all information de behöver, kommer de sannolikt att lägga till enheten i ett botnet eller infektera den ytterligare med mer skadlig programvara.

9. Keylogging Malware

Keylogging-malware har ett syfte – att logga användarnas tangenttryckningar på sina enheter och offentliga datorer. Malware kommer att logga in alla tangenttryckningar i en fil som hackaren kommer att hämta. Med den informationen kan de försöka samla in värdefull information, till exempel:

 • Inloggningsuppgifter
 • Bankkontonummer
 • Kreditkortsuppgifter
 • Socialförsäkringsnummer

Keylogging skadlig programvara sprids vanligtvis via phishing-e-postmeddelanden, men det kan också placeras direkt på en dator om en hacker har direkt tillgång till det. Många cyberbrottslingar placerar nyckelloggar på offentliga datorer.

Hur man upptäcker skadlig programvara

Det är inte alltid extremt lätt att säga om din dator har infekterats med skadlig kod. Ibland verkar inte skadlig programvara omedelbart efter infektion och kan ligga vilande under en stund.

Fortfarande, om du märker något av följande tecken, har du troligtvis någon typ av skadlig infektion:

 • Enheten börjar laddas och körs mycket långsamt plötsligt – OS tar mycket längre tid att leda upp, applikationer körs långsammare och musrörelser på skärmen är trög. Malware tenderar ofta att bromsa ditt operativsystem och äta upp CPU / RAM-minne.
 • Slumpmässiga meddelanden börjar dyka upp på din skärm, vanligtvis säger att du vann ett pris och måste lösa in det, eller bara främja pronography. Pop-upmeddelanden kan inte stängas, eller de öppnar bara igen när du stänger dem. Detta är vanligtvis ett tydligt tecken på spionprogram eller adware, så se till att du inte klickar på några meddelanden.
 • Nya, skuggiga verktygsfält dyker upp i alla dina webbläsare – verktygsfält som du aldrig har installerat. Det kan bara vara en, men – för det mesta – det kommer att vara flera verktygsfält som tar mycket av din webbläsares skärm. När du tar bort dem visas de bara igen när du har startat om din enhet eller webbläsare.
 • Ditt system kraschar med slumpmässiga intervaller – särskilt när du surfar på webben. Windows-användare kommer att få den “populära” BSoD (Blue Screen of Death).
 • Ditt operativsystem är inte längre tillgängligt. Du försöker logga in, men kan inte göra det och ser ett meddelande som säger att du ska skicka en viss summa pengar (vanligtvis några hundra dollar) till en PayPal-adress eller cryptocurrency-plånbok för att få åtkomst igen.
 • Det finns en ganska stor topp i Internet-trafik när du kör en webbläsare först efter att ha startat upp din enhet. Det kan orsakas av skadlig applikation som ansluter till flera onlineservrar för att ladda upp eller ladda ner data.
 • Din webbläsares hemsida har ändrats till en skräppost-sida och du kommer inte ihåg att du gjorde eller godkände det.
 • Nya konstiga ikoner börjar dyka upp på skrivbordet. Dessa är vanligtvis PUP: er (potentiellt oönskade program), och de kan innehålla skadlig programvara.
 • Program börjar köras och stängas automatiskt utan att du gör något. Om du kontrollerar OS: s uppgiftshanterare avslöjar konstigt namngivna applikationer som konsumerar mycket systemminne.
 • Din enhet börjar gå tom för lagringsutrymme slumpmässigt. Till exempel kan din hårddisk ha 100 GB utrymme en dag och bara 30 GB gratis nästa dag. Det kan orsakas av skadliga filer och program som fortsätter att installera och ladda ner andra filer och program.
 • Folk börjar berätta att de får slumpmässiga skräppostmeddelanden från dig på sina sociala mediekonton och e-postadresser.

Kom ihåg att alla dessa tecken inte alltid pekar på en infektion med skadlig kod. Till exempel, om din dator plötsligt börjar fungera mycket långsammare, kan det antingen bero på att din hårddisk fungerar eller är full, eller för att ditt RAM-minne är för lågt för att hantera alla appar du har installerat på din enhet. Samtidigt kan slumpmässiga krasch orsakas av tekniska problem.

Naturligtvis, om du inte längre kan få åtkomst till din dator och få ett meddelande som ber dig om lösning, finns det ingen som förnekar att det är en ransomware-attack.

Hur man förhindrar infektioner med skadlig programvara

Installera pålitliga antivirus- / antimalwareprogram

Ett av de bästa sätten att förhindra infektioner med skadlig kod är att installera ett anständigt antivirus / antimalware-program på din enhet. Förväxlas inte av namnen. Oavsett om du har ett antivirusprogram eller antimalwareprogram spelar ingen roll – båda kan lika skydda din dator från skadlig programvara.

Det finns många antivirus- / antimalwareprogramleverantörer att välja mellan, men våra rekommendationer är Malwarebytes och ESET.

Se också till att hålla ditt operativsystems brandvägg påslagen också. Det gör aldrig ont att ha ett extra lager av säkerhet ovanpå antivirus / antimalware-programmet.

Håll ditt system uppdaterat

Som vi redan nämnt använder många skadliga program sårbarheter i operativsystemet för att infektera enheter och spridas genom dem och nätverket. Dessa sårbarheter finns vanligtvis där eftersom systemet inte har uppdaterats med de senaste säkerhetsuppdateringarna.

Om du till exempel är en Windows-användare och inte har uppdateringen MS17-010, utsätts du för EternalBlue-utnyttjandet, som har använts av cyberbrottslingar för att underlätta WannaCry, NotPetya och Retefe skadliga attacker.

Och uppdateringarna är inte bara begränsade till ditt operativsystem. Se till att all programvara på din enhet (särskilt ditt antivirus / antimalwareprogram) är uppdaterad.

Kör vanliga skanningar

När du har installerat ett starkt antivirus- / antimalware-program på din enhet bör du schemalägga dagliga säkerhetsskanningar för att se till att allt är i ordning. Det kan tyckas vara krångel, men om du planerar dem en timme eller så innan du lägger dig, eller när du vet att du inte använder enheten, kommer det att vara bekvämare.

Vi rekommenderar också att du skannar alla filer du laddar ner eller program som du installerar innan du öppnar dem – bara för att vara säker.

Interagera inte med phishing-e-post

Phishing innebär en hackare som försöker lura dig att utföra en åtgärd som kan utsätta dig för infektioner med skadlig kod. Fiske kan också användas på andra sätt (som att lura dig att avslöja känslig ekonomisk information), men vi kommer bara att fokusera på skadlig programbit i den här artikeln. Om du vill veta mer om det, kolla in den här artikeln vi skrev

Så, hur fungerar phishing generellt med skadlig programvara? Nåväl, för det mesta skickar en cyberkriminell dig ett phishing-e-post eller ett meddelande som försöker övertyga dig om att antingen klicka på en skadlig länk eller ladda ner skadliga infekterade bilagor. Om du gör något av det kommer din enhet troligen att smittas med ransomware, spyware, rootkits eller worms.

Att se ett phishing-meddelande är inte så svårt, men vissa svindlare kan vara väldigt kreativa och grundliga och kan göra att deras meddelanden verkar mycket övertygande. Vanligtvis är det dessa tecken du behöver se upp för:

 • Dålig grammatik
 • Förkortade länkar
 • Skuggiga bilagor
 • Inga signaturer
 • En aggressiv, pressande ton
 • Osäkra URL: er (börja med “http” istället för ”https”)

Mer erfarna cyberbrottslingar kan till och med hacka legitima webbplatser och skadliga pop-up-annonser visas på sidan. Om du interagerar med dem kommer din enhet att utsättas för skadlig programvara.

Sammantaget bör du aldrig delta i några nätfiskeförsök. Ignorera dem, ta bort meddelanden / e-postmeddelanden och kontakta myndigheterna vid behov. Överväg också att använda Stanfords anti-phishing-tillägg.

Aktivera Click-to-Play-plugins + Använd scriptblockerare

Malware-infekterade annonser kan vara ganska farliga – särskilt eftersom vissa av dem kan smitta din enhet även om du inte interagerar med dem. Det räcker precis för att de ska visas på en webbplats – och ibland är det också på legitima webbplatser.

Lyckligtvis, om du aktiverar klick-för-spela-plugins, kommer Flash- och Java-skript inte att börja visas om du inte klickar på annonsen. Så här aktiverar du dem i de flesta webbläsare.

När det gäller skriptblockerare är det webbläsarutvidgningar som du kan installera, vilket förhindrar att alla bakgrundsskript startar utan din tillåtelse. Så om du skulle besöka en webbplats som innehåller malware-infekterade annonser kommer de inte att visas om du inte säger till skriptblockeraren att tillåta dem genom.

De bästa skriptblockerarna just nu är uMatrix och uBlock Origin. Vi rekommenderar att du använder dem tillsammans för att få bästa resultat.

Avinstallera föråldrade program som du inte använder

Det spelar ingen roll hur obetydligt programmet kan verka. Det kan till och med vara en mindre känd bildredigerare som ingen har använt på flera år – så länge programmet inte längre har fått säkerhetsuppdateringar från dess utvecklare blir det ett säkerhetshot.

Även om detta inte sker alltför ofta, kan cyberbrottslingar hitta en metod för att utnyttja föråldrade program (särskilt om ditt operativsystem är föråldrat också) och använda dem för att ytterligare infektera din enhet eller nätverk med skadlig programvara.

Så se till att du avinstallerar alla program som inte längre får support – särskilt om du inte använder dem för ofta.

Hur man kan bli av med skadlig programvara

Om din enhet eller dator är infekterad med skadlig kod är det något du kan göra för att försöka fixa situationen:

 • Kontrollera först att du har installeringsfiler för antivirus / antimalwareprogramvara tillgängliga på ett minneskort eller CD. Detta kommer att vara praktiskt i nästa steg om du inte har tillgång till webben och inte har några antivirus- / antimalwareprogram installerade.
 • Se sedan till att din dator är frånkopplad från Internet.
 • Starta om din enhet och starta om den i säkerhetsläget i operativsystemet.
 • När du är i säkert läge kan du ta bort alla tillfälliga filer du hittar – som påskyndar nästa steg.
 • När du är klar kör du en skanning med ditt antivirus / antimalware-program.
 • Om skanningen har lyckats är det enda som återstår att kontrollera din webbläsare och se till att den inte omdirigerar dig till en skadlig webbplats. Om det gör det, ändra bara webbläsarens startinställningar.

Kom ihåg att metoden inte garanteras att fungera 100% av tiden. Till exempel, om ditt system är infekterat med en rootkit, kanske du inte kan köra en skanning eftersom hackaren stänger programmet. I så fall är det bäst att installera om ditt operativsystem. Om du fortsätter att ha problem bör du överväga att ta din enhet till en kvalificerad tekniker.

Om du har att göra med ransomware är det bäst att stänga av enheten och koppla ur den och kontakta myndigheterna. Medan du kan betala lösen, har du ingen garanti för att internetkriminaliteten ger dig tillgång till dina uppgifter. De kan faktiskt bara ta bort allt eller be om mer pengar. Du bör också överväga att säkerhetskopiera all känslig information på en säker minnespinne eller extern hårddisk. Det hjälper dig inte att bli av med ransomware, men det hjälper dig att skydda dina uppgifter till en viss grad.

Skyddar en VPN mot skadlig programvara?

En VPN kan säkra dina online-anslutningar och data, ja, men det kan inte förhindra skadlig kod från att infektera din enhet. Varför? Låt oss ta en kort titt på hur en VPN-anslutning fungerar:

I princip kommer klienten och VPN-servern att kryptera trafiken som passeras mellan dem för att se till att den är säker och övervakningsfri. Dina anslutningsförfrågningar kommer att dekrypteras och vidarebefordras av servern till webben, och det begärda innehållet kommer att krypteras av VPN-servern och dekrypteras av VPN-klienten när den når din enhet. VPN-kryptering är stark, men den är inte konfigurerad för att hantera skadliga program på mjukvarunivå – den är bara byggd för att se till att din webbtrafik inte kan utnyttjas av skadliga parter

Kom ihåg att malware kan infektera och skada din enhet även om du är offline. För att en VPN-anslutning ska kunna köras måste du vara ansluten till Internet. Så det är en annan anledning till att en VPN inte kan skydda mot skadlig programvara. Den typen av skydd kan endast erbjudas av antivirus / antimalware-program – som de som vi nämnde ovan.

Trots det är det fortfarande en bra idé att använda ett VPN varje gång du går online. Faktum är att använda ett VPN tillsammans med ett pålitligt antivirus / antimalware-program är ett av de bästa sätten att skydda din integritet och dina uppgifter när du är på internet.

Behöver en VPN för att använda bredvid din Antivirus / Antimalware-programvara?

Vi har täckt dig – CactusVPN erbjuder tillgång till en säker tjänst som skyddar all din onlinetrafik med avancerad kryptering av militär kvalitet. Vi ger också tillgång till kraftfulla VPN-protokoll som SoftEther och OpenVPN, vi har en Kill Switch på plats och vi lagrar inga loggar.

Du kan enkelt installera CactusVPN på massor av populära plattformar med våra användarvänliga appar.

Det bästa av allt – du kan prova CactusVPN gratis i 24 timmar med vår test. Du behöver inte lämna ut några kreditkortsuppgifter och du får tillgång till alla funktioner. Dessutom erbjuder vi till och med en 30-dagars pengarna-tillbaka-garanti, så du har inget att oroa dig för när du blivit en CactusVPN-kund.

Slutsats

Så skyddar en VPN mot skadlig programvara?

Lång historia kort – nej, det gör det inte. En VPN är utformad för att säkra dina online-anslutningar och data, ja, men hur det fungerar tillåter inte det att skydda ditt system från skadlig programvara. Naturligtvis betyder det inte att du inte bör använda ett VPN när du är online – bara att du ska använda den tillsammans med antivirus / antimalware-program.

“Så vad är då skadlig programvara och hur kan vi förhindra det?”

Malware är skadlig programvara som kan användas för att skada din enhet eller stjäla känslig information från dig. Det finns i många typer (spyware, ransomware, adware, virus, keyloggers, rootkits, etc.), och cyberbrottslingar sprids ofta det genom nätfiskeattacker.

Det är därför ett av de bästa sätten att skydda dig mot skadlig programvara är att inte interagera med något phishing-meddelande. Dessutom bör du också använda pålitliga antivirus- / antimalwareprogram, aktivera klick-till-spela-plugins i dina webbläsare, använda skriptblockerare och hålla alla dina system uppdaterade.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map