Tips om hur du använder en offentlig dator säkert | VPN-tjänst


Läs dessa tips om säker surfning och hur du kan hålla ditt arbete, personlig eller finansiell information privat.

Hur säker en offentlig dator egentligen är?

För det mesta har du ingen tidigare information om säkerhetsaspekterna på datorn du tillfälligt använder, hur säker anslutningen är och om dina online-handlingar spelas in.

Att använda en offentlig enhet kan vara ganska riskabelt för din säker surfning eller känslig privat information som datasäkerhet, lösenordssäkerhet eller bankuppgifter. Om du inte vidtar några grundläggande datorsäkerhetsåtgärder kan dina privata uppgifter stå på spel.

Vilka risker med att använda offentliga datorer finns det?

Här är några av de vanligaste riskerna när du använder en offentlig dator:

 1. Någon som får tillgång till din aktivitet på internet, särskilt om du använder en offentlig WiFi
 2. Människor kan vara indiskreet och titta på din bildskärm
 3. Malware och spyware på offentliga datorer
 4. Tillgång till din surfhistorik
 5. Stöld av viktig personlig information
 6. Lösenord och logga in referensstöld

Det finns dock sätt på vilka du kan täcka dina onlinespår om du befinner dig i en situation med att använda en offentlig dator. Kom ihåg, säkerhet först.

Hur man använder en offentlig dator på ett säkert sätt?

Tänk på att det inte finns något du kan göra för att göra en offentlig dator helt säker. Det finns emellertid sätt som du kan minska riskerna med att använda offentliga datorer betydligt.

Här är några offentliga datorsäkerhetstips som du måste följa.

Ta bort din surfhistorik

När du är klar med att surfa ska du alltid se till att du tar bort dina cookies, formulärdata, surfhistorik, tillfälliga filer eller sparade lösenord.

Spara inga lösenord

Vi har tidigare nämnt lösenordssparing som extremt farligt och det borde vara självklart när du använder en offentlig dator. Innan du loggar in, se till att alternativet “spara lösenord” inte är aktiverat som standard. Håll också uppmärksamhet för “Keyloggers” eftersom dessa små enheter kan logga in varje tangent du trycker på tangentbordet och kan fånga allt från lösenord, personliga meddelanden, kreditkortsuppgifter och i stort sett allt du skriver. Så innan du börjar använda en offentlig dator bör du alltid se till att inga Keylogger-enheter har anslutits.

Använd inte dina kreditkorts- och bankuppgifter

Undvik alltid åtgärder som kan avslöja värdefulla kontolösenord eller personlig information som kreditkortsnummer och information om finansiella transaktioner. Sådana åtgärder kan vara extremt skadliga eftersom informationen kan stulas och användas.

Spara inte filer

Vissa av de filer du normalt sparar lokalt kan innehålla privat eller känslig information, till exempel en viktig e-postbilaga. Det bästa sättet att skydda dina data är genom att använda en flash-enhet som du kan spara filer om det behövs.

Se också till att ta bort de tillfälliga filerna som är kopplade till användningen av andra program än webbläsare. Dessa filer ska vanligtvis tas bort automatiskt när du stänger programmet eller under omstart, men detta är inte alltid fallet.

reboot

Efter att ha använt en offentlig dator är omstart det sista steget du behöver göra för att radera dina spår. Detta kommer att rensa sidfilen och rensa allt från det fysiska minnet (RAM).

Se upp för snopor

Eftersom du befinner dig på en offentlig plats, bör du alltid vara medveten om främlingarna omkring dig. Du vet aldrig vem som snopar bakom din axel. Tänk också på säkerhetskamerorna som är installerade på de flesta offentliga platser eftersom de kan spela in dina rörelser inklusive lösenordsskrivning och skärmvisning.

Behöver en pålitlig VPN-tjänst?

Vi har täckt dig – CactusVPN erbjuder en high-end VPN som har kryptering av militär kvalitet, 24/7 support, en Kill Switch, 28+ höghastighetsservrar med obegränsad bandbredd och upp till sex VPN-protokoll att välja mellan. Dessutom loggar vi inte in någon av dina data, och vår tjänst fungerar på flera plattformar.

Och om du någonsin vill prova andra sätt att avblockera webbplatser, erbjuder vi också en Smart DNS-tjänst som avlägsnar 300+ webbplatser för dig. Det och alla våra VPN-servrar fungerar som proxyservrar.

Och när du blivit en CactusVPN-användare har vi fortfarande ryggen med en 30-dagars pengarna-tillbaka-garanti.

Slutsats

Numera befinner vi oss sällan i den situation där vi behöver använda offentliga datorer eftersom alla har åtminstone en personlig enhet till hands. Men i de sällsynta tillfällen då det inte finns något annat alternativ måste du vidta alla möjliga säkerhetsåtgärder för att hålla din personliga information säker. Om du verkligen måste använda dina lösenord eller ladda ner filer, bör du definitivt följa tipsen ovan. Och glöm inte, ändra dina lösenord. Säker surfning!

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map