Vad är anonym surfning (hur man är anonym online) |


Den goda nyheten är att något sådant är möjligt, men innan vi börjar diskutera hur man kan vara anonym online måste vi göra en sak klar – det finns verkligen inget sådant som 100% anonymitet online. Du kan definitivt vidta försiktighetsåtgärder för att skydda din integritet och minska risken för att dina personuppgifter läcker eller utsätts betydligt, men ingen metod är helt idiotsäker med tanke på hur omfattande, mångsidig och riskbenägen Internet är.

Så när vi använder termer som “anonym surfning” eller “anonym surfing”, är det den typen vi kommer att referera till.

Varför är anonym surfning viktigt?

Tro det eller inte, det blir svårare och svårare att njuta av någon form av integritet på Internet. Det du gör online stannar inte bara mellan dig och din enhet. Men för att bli mer specifik, här är några skäl till varför du behöver privat surfning så mycket:

1. Det håller regeringens övervakning vid Bay

Regeringar vet vilken värdefull informationskälla Internet är, och de behandlar den i enlighet därmed – genom att försöka snoka på allt de kan, naturligtvis.

Och även om du kanske tror att regeringsövervakning bara sker i USA, är verkligheten långt ifrån den. USA har dussintals massövervakningsprojekt, men det är inte det enda landet som gör det.

Tänk också på att de flesta regeringar kräver nationella internetleverantörer för att göra användardata tillgängliga för myndigheterna och lagra dem upp till ett visst antal år.

Anonym surfning skulle hjälpa till med detta genom att göra det svårare för myndigheter att hålla koll på vad du gör online och övervaka din onlinetrafik. Det är fortfarande värt att notera att det inte skyddar dig 100% från övervakning. Så länge du är på internet är det helt enkelt inte möjligt.

2. Det skyddar din rätt till fritt tal

Medan nästan alla länder i världen ger sina medborgare rätten till yttrandefrihet, börjar det mer och mer att se ut som en teoretisk rättighet. I verkligheten är det ganska lätt att ta bort ditt fria tal – oavsett om det är en online-plattform som censurerar dig eller att folk cyber mobbar dig för dina åsikter.

Ibland har inte ens det rättsliga systemet ryggen. I länder som Saudiarabien, till exempel, där självcensur är normen. Annars riskerar du att få allvarliga juridiska problem – från att kastas i fängelse till att bli överflödig i offentligheten.

Hur kan jag bli anonym på internet?

Det bra med anonym surfing är att det kan ge dig en röst på Internet – även om du inte har en sådan. Eftersom människor inte vet vem du är kommer du att kunna tala ditt sinne fritt – oavsett om du diskuterar sociala, politiska eller ekonomiska frågor (för att nämna några).

3. Det förhindrar att sökmotorer blir alltför “vänliga”

Det finns inga förnekande sökmotorer som har gjort Internet mycket mer användarvänligt och bekvämt, men känner du till kostnaderna? Dessa autokompletterade resultat du får när du skriver in ett brev eller ett ord som verkar hemskt bekant är inte bara en fin funktion – de är komplexa algoritmer som använder personlig information från dig för att ge mer personliga resultat.

Vilken typ av information, frågar du? Tja, sökmotorer som Google, Yahoo !, och Bing samlar in följande:

 • De webbplatser du söker efter och får åtkomst till
 • Din geo-plats
 • Din ålder och kön
 • Bläddrarhistorik från apper / webbplatser från tredje part som förlitar sig på en sökmotors tjänster
 • Alla röstkommandon som du ger till en röstassistent som ägs av dem (som Google Assistant)
 • E-postinnehåll (för sökmotorer som erbjuder e-posttjänster)
 • Enhetsinformation
 • Hur du ser ut (vissa sökmotorer använder ansiktsigenkänning på sina foton)
 • Din religiösa och politiska övertygelse
 • Hur frisk du är
 • Överallt där du har varit
 • Vem dina vänner är

Och det är bara att skrapa ytan.

Dessutom är all den informationen integrerad tillsammans med andra informationsbitar som samlas in via tjänster som sökmotorerna äger (som YouTube, som ägs av Google).

Även om anonym surfning inte kan skydda dig mot varje enskilt integritetsbrott som vi listat ovan, kan det hjälpa dig att bättre skydda dina personuppgifter för att njuta av mer integritet och att kunna använda sökmotorer utan den läskiga “Jag vet allt om dig” -känsla.

4. Det håller känsliga data från annonsörernas händer

Liksom sökmotorer vet annonsörer lite för mycket om dig också. Hur frågar du? Du kan tacka sökmotorer och sociala medieplattformar för det (längs andra mindre webbplatser). De delar dina uppgifter med tredjepartsannonsörer för att få en vinst.

Och nej, det är inte en stor hemlighet eller olaglig – det nämns mycket troligt i sökmotorns eller sociala medias webbplatsens användarvillkor. Hej, det här är vanligtvis plattformar som är fria att använda, så det är ingen stor överraskning.

Men de är inte de enda skyldiga. ISP: er kan ibland också sälja användardata till tredjepartsannonsörer. Lyckligtvis händer det inte i alla länder. För tillfället är det bara människor i USA som måste ta itu med detta (det finns dock ingen garanti för att skuggiga ISP-annonsörserbjudanden bakom kulisserna inte händer i andra länder).

Vad betyder allt detta för dig? Förutom att din integritet säljs med vinst, betyder det att du börjar se fler och mer personliga annonser på webben. Om du till exempel gillar en Facebook-sida om kaminer, ska du inte bli förvånad om du kommer att börja se ugnannonser på Facebook, Google och andra webbplatser.

För vissa människor kan det vara bekvämt. För de flesta av oss är det bara läskigt och påträngande.

Lyckligtvis kan privat surfning hjälpa till med detta genom att begränsa mängden information som annonsörer får om dig. Det är också en bra idé att kontrollera sekretessinställningarna på de flesta plattformar och sökmotorer som du använder för att inaktivera personliga annonser (eller något som är relaterat till annonser, verkligen).

5. Det förhindrar ISP-bandbreddstrottling

Internetleverantörer kan faktiskt bromsa dina anslutningshastigheter om de anser att du använder “för mycket data” för att göra något online – vare sig det strömmar, VoIP-samtal eller spel. Det gör de påstås för att förbättra sina tjänster (vilket är trovärt), men de gör det också för att övertyga användare som du att betala för en större, dyrare dataplan eller få ett dyrare prenumeration.

ISP: er kan göra det eftersom de kan övervaka allt du gör på Internet. Den goda nyheten är att du kan slå tillbaka genom att surfa på webben anonymt för att se till att din internetleverantör inte kan hålla koll på vilka webbplatser du kommer åt eller vilka filer du laddar ner.

6. Det håller dina data säkra i osäkra nätverk

Att använda WiFi som inte kräver något lösenord när du är på språng är extremt bekvämt, men det är också mycket farligt. På grund av bristen på kryptering kan vem som helst tjuva på dina anslutningar och snöva på dina online-aktiviteter och personliga detaljer (som kreditkortsnummer och inloggningsuppgifter).

Du kan undvika det genom att bara använda ett lösenordsskyddat nätverk i stället, men den olyckliga sanningen är att det heller inte är säkert att göra det. Varför? På grund av KRACK-sårbarheten som kan kompromissa med WPA2-säkrade nätverk.

Det bästa alternativet är att bara se till att du åtnjuter en viss grad av anonymitet när du ansluter till ett WiFi-nätverk – säkrat eller osäkrat. På det här sättet, även om någon skulle övervaka din anslutning, kommer de inte att kunna lära sig något värdefullt eller stjäla någon känslig information.

7. Det ger dig tillgång till begränsat innehåll

Internet erbjuder ett nästan stort utbud av innehåll, men du kan inte njuta av allt. Många gånger kommer geo-restriktioner att komma i vägen och hindrar dig från att göra det. Kort sagt, de är en metod för att blockera åtkomst till innehåll baserat på din geografiska plats. De används vanligtvis av innehållsleverantörer av juridiska, nätverks- och upphovsrättsliga skäl.

Netflix är ett ganska bra exempel på det. Även om tjänsten mestadels är tillgänglig över hela världen, kan dess amerikanska innehållsbibliotek inte nås av online-användare utanför USA. Webbplatsen kontrollerar din IP-adress när du ansluter till den och omdirigerar dig till det “lämpliga” biblioteket.

hur man tittar på netflix från andra länder

Geo-restriktioner är dock inte din enda oro – onlineinnehåll kan begränsas genom användning av brandväggar. Det händer vanligtvis när en regering vill blockera vissa webbplatser (som hur Kina blockerar Google, Facebook och Blogspot), eller när en arbetsplats / lärande institution vill se till att sina anställda / studenter inte “slack off” genom att surfa på onlineinnehåll (som YouTube eller Twitter).

I båda situationerna skulle anonym surfning låta dig kringgå brandväggsbegränsningar utan att någon vet mest om tiden.

8. Det gör Torrenting säkert

Beroende på vilket land du bor i kan nedladdning av torrenter vara en problemfri sak du gör på Internet, eller det kan vara en olaglig aktivitet som kan leda till att du får DMCA-meddelanden, få böter av tusentals dollar (om inte mer), och till och med potentiellt landa i domstol eller fängelse.

Även om vi lämnar den juridiska aspekten åt sidan är torrenting fortfarande inte särskilt säkert eftersom alla andra som laddar ner / laddar upp samma torrent som du kan ganska mycket se din riktiga IP-adress, vilket innebär att alla privata data som är associerade med din IP lämnas till nåd av främlingar.

Lyckligtvis hjälper anonym surfning dig att övervinna detta hinder genom att se till att ingen vet din identitet – både för att skydda dig från potentiella hackare och copyright-troll, och från att få problem med lagen.

Som en tydlig friskrivning: Vi stöder inte avsiktlig intrång i upphovsrätt eller olaglig piratkopiering online, men vi förstår att vissa människor bara kan få åtkomst till underhållnings-, arbete- eller skolfiler via P2P.

Hur man är anonym online – Grunderna

I det här avsnittet täcker vi de enklare och vanligare sätten att behålla din anonymitet när du är på internet. Det är inte att säga att de inte är effektiva, naturligtvis.

1. Använd ett VPN (Virtual Private Network)

En VPN är en tjänst som du kan använda för att surfa på webben anonymt genom att maskera din riktiga IP-adress och kryptera din onlinetrafik för att se till att ingen kan övervaka den. Beroende på hur lätt det är att använda ett VPN är det en av de mest populära metoderna för anonym surfning.

fördelar

 • En VPNs kryptering kan förhindra cyberbrottslingar, myndigheter som övervakar myndigheter och internetleverantörer från att hålla koll på vad du gör online och stjäla känslig information från dig. I grund och botten, om de försöker övervaka din trafik, kommer de bara att se gibberish – även på osäkra nätverk.
 • VPN: er gör det enkelt för dig att få åtkomst till obegränsat innehåll genom att maskera din IP-adress och – följaktligen – din geo-plats. Varken geobegränsningar eller brandväggar kommer att kunna stå i vägen för dig.
 • VPN är generellt beroende av delad IP-teknik (flera personer som använder samma IP för att ansluta till webben) för att skydda användarnas anonymitet, vilket i huvudsak säkerställer att ingen kan spåra anslutningen till en användare.
 • En VPN är normalt mycket lätt att installera eftersom det finns många tredjepartsleverantörer som erbjuder VPN-klienter som arbetar på flera plattformar.

nackdelar

 • En VPNs kryptering och avståndet mellan dig och servern kan ibland störa anslutningshastigheten, vilket innebär att du kan uppleva långsammare hastigheter, men det händer inte hela tiden.
 • VPN-klienter fungerar inte på enheter som inte har inbyggt VPN-stöd – till exempel spelkonsoler.
 • Korrekt VPN-tjänster är inte gratis, även om kostnaderna vanligtvis är ganska låga. Medan du kan använda gratis VPN, är nackdelarna bara inte värda det eftersom de bara äventyrar din integritet istället för att skydda den.

Behöver en pålitlig VPN?

Om du vill njuta av anonym surfning med ett VPN har CactusVPN ryggen. Vi erbjuder en prisvärd VPN-tjänst som använder avancerad AES-kryptering för att säkra din privata data och onlinetrafik när du är på Internet. Vi har också en strikt policy för att inte logga, vilket innebär att vi inte lagrar någon känslig information om våra användare.

Våra 28+ höghastighetsservrar använder alla delad IP-teknik och är utrustade med obegränsad bandbredd. Dessutom är våra VPN-appar mycket användarvänliga.

Dessutom, om du är intresserad av att få åtkomst till geo-blockerat innehåll, kommer du definitivt att gilla att vår VPN kan levereras med en smart DNS-tjänst som kan hjälpa dig att blockera över 300 geobegränsade webbplatser från hela världen.

Slutligen bör du veta att du kan testa vår VPN-tjänst gratis i 24 timmar om du vill se hur bra det fungerar innan du väljer ett prenumeration. Det är inte allt – när du blivit en CactusVPN-användare kommer du fortfarande att täckas av vår 30-dagars återbetalningsgaranti om något skulle gå fel (mycket osannolikt att hända).

2. Använd en proxy

En proxy är en server som fungerar som en mellanhand mellan ett litet lokalt nätverk och Internet. Många onlineanvändare litar på proxyer för att dölja sina IP-adresser och få åtkomst till geo-blockerat innehåll. De flesta proxytjänster är i allmänhet gratis, men det finns också betalda proxyservrar.

fördelar

 • Att använda en proxy för att få åtkomst till webbplatser kan vara ganska snabbt på grund av tjänstens cache-förmåga (lagring av webbplatser som användare besöker för senare, i princip) vilket innebär att du förmodligen skulle få reducerade belastningstider.
 • Proxies är enkla att använda och de döljer användarnas IP-adresser för att hjälpa dem anonymt surfa på webben.
 • Beroende på proxyadministratörens inställningar kan en proxyserver ställas in för att automatiskt filtrera bort skadliga webbplatser.

nackdelar

 • Trots cache-funktionen, om proxyservern är överfull, kan du uppleva långsammare hastigheter. Detta tenderar att hända med gratis proxyer mycket.
 • De flesta proxies döljer bara din IP – de använder inte kryptering för att säkra din Internet-trafik, vilket innebär att du inte kan lita på dem för att verkligen skydda din integritet, så mycket om du använder ett osäkrat nätverk. Medan vissa proxyservrar kanske använder SSL-kryptering är den inte den säkraste där ute – för att inte tala om att NSA påstås kunna avlyssna och spricka den.
 • Avsaknad av kryptering åt sidan, proxyer kan inte leverera fullständig anonymitet helt enkelt för att ägaren till proxyservern alltid vet vad din riktiga IP-adress är om du använder HTTP-anslutningar.

3. Använd Tor (Onion Router)

Tor är i huvudsak ett anonymitetsnätverk som gör att användare kan komma åt webben på ett mer privat sätt. Det fungerar genom att skicka data mellan flera reläer (även kallad “routrar” eller “noder”) som ett sätt att dölja användarens onlinetrafik och plats.

fördelar

 • Alla webbplatser som du går in på med Tor kan inte spåra din IP-adress. Samtidigt kan alla webbplatser du besöker inte spåras tillbaka till din IP-adress.
 • Det är oerhört svårt för myndigheter att stänga av Tor helt eftersom det är ett nätverk som är fördelat över många länder.
 • Tor är ganska enkelt att installera och det fungerar på flera plattformar. Det är också gratis att använda.
 • Eftersom din onlinetrafik skickas till flera reläer (vars operatörer inte känner till källan till trafiken) kan webbpaket inte kopplas till en specifik onlineanvändare.

nackdelar

 • Medan Tors antal reläer verkar ganska högt (över 7 000) räcker det inte för att hålla jämna steg med antalet användare. Således använder Tor att man ofta måste hantera långsammare anslutningar.
 • Det är möjligt för en ISP att blockera ett Tor-relä om den upptäcker det. Till och med länder kan göra det, där Kina är ett bra exempel. När det händer är det svårare för dig som Tor-användare att ansluta till webben.
 • Medan Tor i allmänhet är ganska säker, har det fortfarande sina svagheter. Vid ett tillfälle hade dess Mac- och Linux-klienter en sårbarhet som potentiellt skulle kunna läcka användar-IP: er. FBI lyckades också hacka flera Tor-användare (av goda skäl) genom att använda en icke-känd Tor-sårbarhet.
 • Noderna drivs av frivilliga, vilket innebär att din integritet ofta är beroende av mänskliga misstag.
 • Den sista relä Tor-trafiken passerar innan den når sin destination kallas ett utgångsrelä. Tyvärr använder utgångsreläer inte någon kryptering eftersom de är ansvariga för att dekryptera trafiken. Det betyder ganska mycket att den som kör utgångsreläet enkelt kan övervaka all trafik som passerar genom det.

4. Använd inkognito / sekretessläge i dina webbläsare

De mest populära webbläsarna har ett inkognito / sekretessläge. Tanken är att använda den om du inte vill att data som är relaterade till din nuvarande session ska lagras. I teorin betyder det att ingen webbcache, cookies eller webbhistorik används.

Tänk dock på att den här funktionen bäst används tillsammans med ett sekretessverktyg som en VPN. Sekretess- / inkognitolägen erbjuder en viss grad av anonym surfning, men de skyddar inte din anslutning. Dessutom är integriteten bara i slutet.

5. Rensa din cache regelbundet

Ett av de främsta anledningarna till att du bör rensa webbläsarens cache är att bli av med alla cookies som placeras på din enhet när du surfar online. Om du inte känner till kakor är det små textfiler som placeras på din dator när du besöker en webbplats (oroa dig inte – du ombeds ofta ge ditt samtycke till det).

Cookies används för att lagra information om dina surfvanor, så att webbplatser kan erbjuda dig en mer personlig och bekväm upplevelse (som att du inte kräver att du anger dina inloggningsuppgifter eller lagrar dina varukorgsartiklar ett tag även om du lämnar vagn).

Rensa surfhistoriken

Vanligtvis är det inte ett stort problem. Det faktum att kakor kan användas av annonsörer för att spåra dina rörelser online kan dock vara ganska irriterande – för att inte nämna ett intrång i din integritet. Dessutom, enligt Cookie Central (en stor resurs på internetkakor), kan skrupelfria tredje parter faktiskt använda kakor på ett sätt som låter dem “bygga detaljerade profiler av dina intressen, spenderingsvanor och livsstil.”

Även om du inte kan bli av med cookies helt, kan du rensa cache-cache för webbläsaren regelbundet för att göra det svårare för webbplatser att spåra dina vanor. Om du vill vara extremt flitig kan du rensa din cache efter varje webbsession.

Förutom att hjälpa till med cookies kan rensning av din cache också förbättra laddningshastigheterna och fixa webbläsarfel.

6. Använd annonsblockerare

Google visar påstått cirka 29 miljarder annonser per dag för onlineanvändare. Och det är bara Google – vi tar inte hänsyn till plattformar som Facebook.

“Okej, så jag kanske får massor av annonser dagligen, men det är inte så stort problem.”

Det är riktigt, det kanske inte verkar problematiskt, men tänk på detta – onlineannonser är inte bara enkla textrutor som endast är för visning. De “lyssnar” faktiskt på vad du gör – övervakar i princip dina klick och åtgärder för att följa dig på Internet. Varför? Så att du naturligtvis kan få ännu mer “anpassade” annonser.

Och nej, det anses inte vara olagligt.

Dessutom kan vissa annonser förutom invasionen av din integritet också innehålla skadlig programvara och enkelt infektera din enhet om du arbetar med dem.

Det är därför du alltid ska ha en adblockerare i din webbläsare. Här är några rekommendationer:

 • Adblock plus
 • uBlock Ursprung
 • uMatris

Vi rekommenderar starkt uMatrix eftersom det inte bara blockerar annonser, utan också oönskade skript, iframes och andra webbläsarbegäranden, och du har full kontroll över allt.

Plugins fungerar på de flesta webbläsare. Ibland kan de ha olika namn men de uppnår samma mål.

Och medan vi är med om detta ämne, bör du överväga att använda dessa webbplatser för att välja att ta emot riktade annonser:

 • NAI Consumer Opt Out
 • Dina onlineval
 • WebChoices

Att använda annonsblockerare med dessa webbplatser bör minska antalet annonser du utsätts för.

7. Blockera webbaktivitetsspårare

Annonsspårning är inte det enda du behöver oroa dig för. Webbplatser fokuserar också på att spåra andra saker:

 • Din onlinetrafik så att webbplatser vet hur mycket tid du spenderar på en plattform, vilken enhet du använder och vilka webbsidor du arbetar med.
 • Hur din onlineaktivitet relaterar till din sociala medieprofil. Facebook-pixel är ett bra exempel på det eftersom det hjälper Facebook att förstå ditt onlinebeteende så att det kan visa mer “riktade” saker i ditt nyhetsflöde (inklusive annonser).
 • Vilken typ av media du tycker om. YouTube gör detta mycket så att plattformen vet vilka videor att rekommendera.
 • Vad dina nuvarande platser är. Den typen av information är nödvändig för plattformar som rekommenderar evenemang i närheten eller ger väderprognoser, men den kan också bara användas för allmän dataspårning och analys.

Hiding

Lyckligtvis är det ganska enkelt att stoppa det – använd bara Ghostery. Det fungerar på nästan alla webbläsare och det är väldigt enkelt att konfigurera.

8. Ställ in dina sociala mediekonton till “Privat”

Dina sociala medieprofiler kan läcka mycket känslig personlig information om de är inställda på allmänhet. Tänk på det – främlingar kan enkelt lära sig en hel del saker om dina liv bara genom att se vad du publicerar. Det är därför det är bäst att göra alla dina konton privata – här är några användbara guider för det, faktiskt:

 • Facebook
 • Twitter
 • Instagram
 • snapchat
 • Linkedin

Var också riktigt försiktig med den typ av information du delar på sociala medier. Det är bäst om det inte är något som kan avslöja för många detaljer om ditt personliga liv (speciellt din vistelseort).

9. Inaktivera platsspårning

Ganska mycket på alla sociala mediewebbplatser eller stora webbplatser som Google spårar enhetens plats. Medan de gör det för att leverera mer personliga tjänster, kan det inte förnekas att det kan känna påträngande och rent skummelt. Det är därför du alltid ska kontrollera kontoinställningarna för att se om det är möjligt att stänga av platsspårning / delning.

Platsspårning

Kom bara ihåg att göra detta är inte garanterat att hindra plattformar och företag från att spåra dig hela tiden. Till exempel klargjorde Google nyligen att även om du stänger av Location Tracking-tjänster på ditt Google-konto, kan de fortfarande spåra dig (“kanske” är nyckelordet). Ändå är det ett extra steg värt att ta.

10. Granska mobilapptillstånd

Ganska mycket varje app du har på din mobila enhet kräver att du ger den tillåtelse att få åtkomst till minst en av telefonens funktioner för att fungera. Även om det är vettigt för det mesta, kan det ibland bli för påträngande – som när appar begär åtkomst till din realtidsplats, foton och kontakter.

Vi rekommenderar att du kontrollerar din mobila enhets appinställningar och återkallar alla behörigheter som verkar som om de kräver för mycket personlig information. Vissa appar bör fortfarande kunna fungera även utan dessa behörigheter.

Hur man är anonym online – nästa nivå

I det här avsnittet visar vi dig hur du kan förbli anonym online med hjälp av metoder som kan verka lite mer komplexa (åtminstone till en början). Medan det kan krävas lite tid och ansträngning för att ställa in allt här, kan det definitivt gå långt mot att skydda din integritet på Internet.

1. Använd signal för direkt kommunikation

Om du inte känner till Signal är det en onlinekommunikationsapp som fungerar på iOS / Android-enheter och skrivbord. Den främsta höjdpunkten är det faktum att det använder säker kryptering från slutet till slut för att skydda dina textmeddelanden och VoIP-trafik för att säkerställa att det du pratar med någon annan förblir privat.

Det är uppenbarligen mycket bättre än att använda Facebook Messenger eller Twitter för privata konversationer eftersom dina meddelanden inte utsätts på detta sätt.

Du kan hävda att WhatsApp också är ett bra alternativ eftersom det faktiskt använder samma typ av kryptering som Signal. Problemet med WhatsApp är dock att det behåller metadata, det delar sannolikt användardata med Facebook (som nu äger WhatsApp), och hur det implementerar kryptering är inte så idiotsäker.

Så du har det bättre med Signal. Kanske lägg till ett VPN i mixen för att njuta av ännu mer integritet.

2. Använd krypterade e-postlösningar

Att inte ha e-post idag är verkligen inte ett alternativ, men att använda de mest populära (Gmail, Yahoo! Mail eller Yandex.Mail) är inte en bra idé – om du inte vill att tjänsteleverantörerna ska ha tillgång till allt ditt e-postinnehåll , det är.

Tutanota är ett ganska bra alternativ eftersom det kommer med en helt krypterad brevlåda. Förutom det loggar företaget inte personlig information och lagrar bara IP-adresser i ett krypterat format som endast kan nås av användare själva. Den enda nackdelen är att den fria planen bara levereras med 1 GB lagringsutrymme.

ProtonMail är ett annat anständigt alternativ. Tjänsten erbjuder slutkrypterade e-postkonton, kräver ingen personlig information för att skapa ett konto, och företagets servrar är baserade i Schweiz där de är skyddade av gynnsamma sekretesslagar. Återigen har det gratis kontot mer begränsat lagringsutrymme (500MB).

Sammantaget är det bara säkrare att använda krypterade e-posttjänster. I värsta fall, om du verkligen måste använda en populär e-posttjänst, se till att det är Gmail och att du använder det här tillägget eftersom det krypterar dina e-postmeddelanden.

3. Använd Virtual Machine (VM) -programvara

Enkelt uttryckt emulerar en virtuell maskin en hårddisk som kör ett operativsystem ovanpå ditt nuvarande operativsystem. Det låter komplicerat, men det är ganska enkelt att köra faktiskt – allt görs genom programvara och en ikon på skrivbordet.

Vad har detta att göra med anonym surfning, frågar du? Tja, en VM ger dig ett extra lager av säkerhet när du surfar på webben eftersom du kan ansluta till Internet med VM. Alla filer du har åtkomst till eller laddar ner via VM stannar kvar där – de visas inte på “värd” -enheten.

Således är det lättare att undvika att smittas med skadliga filer eller skadlig programvara som kan stjäla känslig information från dig. Det är också mycket troligt att du kan undvika att spåra kakor (i viss utsträckning åtminstone) eftersom de bara placerades på din VM istället för din “värd” -enhet.

VM-programvara är vanligtvis gratis (VirtualBox och VMWare Player), men det finns betalda alternativ (som VMWare Workstation) också.

4. Använd FOSS istället för egen programvara

Det är inte längre en hemlighet att NSA har lyckats tvinga många teknikföretag över hela världen att bygga bakdörrar till sina program. De lyckades till och med “övertyga” RSA (företaget som ansvarar för världens mest använda krypteringsverktygssats) för att inkludera säkerhetsbrister (som NSA kan spricka) i sina algoritmer.

Självklart är egenutvecklad programvara inte så säker längre – speciellt med tanke på att NSA bara kan rikta in sig på enheterna om de vill. Det är där FOSS (Free Open Source Software) spelar in – mjukvara som är utvecklad av icke anslutna personer med källkod som vem som helst kan undersöka.

Här är en lista med några FOSS-exempel för att få en uppfattning om vad som erbjuds.

Naturligtvis finns det alltid en chans att NSA kan infiltrera en FOSS-gemenskap, så det är alltid en bra idé att vara på din vakt.

5. Försök att göra anonyma betalningar

Även om du inte kommer att kunna göra anonyma betalningar för fysiska varor (i allmänhet), kan du kanske göra det med onlinebetalningar. En av de vanligaste metoderna för att göra det är att använda förbetalda kort, men du kan också lita på cryptocurrency.

Nu skulle Bitcoin vara det självklara valet – inte på grund av hur populärt det är, utan för att det är en av de mer “stabila” kryptokurserna. Du bör först skapa ett anonymt e-postkonto med en av ovan nämnda tjänster för att köpa Bitcoins så att dina transaktioner inte kan spåras tillbaka till dig.

Anonyma betalningar

Du bör prova LocalBitcoins.com eftersom det är mer anonymt (du pratar med en säljare och ordnar ett möte) innan du går med stora plattformar som Coinbase eller Binance.

Tänk ändå på att Bitcoins inte är naturligtvis 100% anonyma. När du köper dem måste du fortfarande använda Bitcoin Mixers för att ”tvätta” dem (det är i princip en process som byter dem med Bitcoins från flera andra användare). Naturligtvis är Bitcoin Mixers inte gratis, och avgifterna kan vara lite branta.

Om du vill lära dig mer om Bitcoin-integritet (särskilt Bitcoin Mixers), känn dig gärna in ProPrivacy’s guide.

6. Överväg att undvika Windows 10

Det här rådet kan verka lite grovt med tanke på att Windows 10 är ganska populärt nuförtiden, men verkligheten är att operativsystemet är inget annat än en integritetsmardröm. För det första finns det massor av datainsamling i bakgrunden till den punkt där mycket av din personliga information (aktivitet ingår) delas med Microsoft och tredje parter.

Visst, du kan stänga av datainsamlingen, men gissa vad? Även om du gör det kommer Windows 10 fortfarande att skicka telemetri-data till Microsoft. Dessutom, när Microsoft drev tillbaka jubileumsuppdateringen 2016, tog de bort möjligheten att inaktivera Cortana, Windows 10s röstaktiverade personliga assistent som gillar att samla in mycket information om dig för att ge dig en mer “personlig” upplevelse.

Ännu mer irriterande har Microsofts Windows 10-uppdateringar en tendens att ställa in Windows 10 tillbaka till fabriksinställningarna, vilket innebär att du måste justera OS-sekretessinställningarna igen och igen.

Några uppenbara alternativ till Windows 10 inkluderar Windows XP, 7 och 8 och Mac OS, även om Linux-distributioner är mycket bättre val. Om du inte har något alternativ och verkligen måste använda Windows 10 kan du överväga att använda W10Privacy (kom ihåg att det inte är open source-programvara).

Slutsats

Sammantaget är anonym surfning något du bör sträva efter om du verkligen vill skydda din online sekretess och personliga data och övervinna orättvisa innehållsbegränsningar. Du behöver inte riktigt följa varje enskilt råd som vi erbjöd i den här artikeln, men du bör åtminstone hålla dig till de som vi nämnde i avsnittet “Nybörjare” – särskilt rensa din cache, använda annonsblockerare, använda en VPN, och att hålla dina sociala mediekonton privata.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map