Vad är bandbreddstrottling? (Hur man stoppar datastrottling?) |


Vad är bandbreddstrottling, frågar du? Det är vad vi syftar till att förklara med denna artikel på 5 minuter.

Vad är bandbreddstrottling?

Bandbreddstrottling (även känd som datatrottling eller en internetflaskhals) är processen genom vilken en ISP avsiktligt begränsar användarbandbredden, vilket bromsar anslutnings- och nedladdningshastigheter. Detta kan hända på alla enheter du använder.

Internetleverantörer kan verkställa bandbreddstrottling eftersom de kan övervaka användarnas online-trafik och effektivt se vad de gör på Internet – särskilt om de använder Deep Packet Inspection. Så bandbreddstrottling är vanligtvis inte slumpmässigt – det är planerat i förväg.

Varför stänger ISP: er din bandbredd?

De gör det främst för vinst. Till exempel kan en internetleverantör stryka användarbandbredden under vissa tider på dagen för att minska trafikstockningen och öka servicens stabilitet. Det händer vanligtvis under höga Internet-tider, när tjänsten bara inte kan hantera en stor mängd människor.

Det gör de inte alltid för att förbättra sina tjänster, men också för att sänka mängden data de måste bearbeta, vilket säkerställer att de inte behöver köpa snabbare utrustning för att hantera mer Internet-trafik.

Utöver detta kan ISP: er också stryka din bandbredd när de märker att du använder en stor mängd data för vissa onlineaktiviteter – som spel, nedladdning av filer eller strömmande innehåll, till exempel.

De gör det i ett försök att “övertyga” dig om att antingen köpa ett dyrare prenumeration eller en större och dyrare dataplan. Det händer särskilt om internetleverantören har en “rättvis användningspolicy” i sitt kontrakt som anger att varje användare har en viss mängd data som tilldelas dem varje månad.

ISP: er kan också stryka din bandbredd om de ser att du laddar ner P2P-filer, men detta händer vanligtvis i länder där torrenting är ett känsligt ämne.

Är din internetleverantör din information?

Bandbreddstrottling är inte alltid lätt att upptäcka. Om du misstänker att din Internetleverantör kan göra det här är några sätt att kontrollera att:

  • Försök att använda ett verktyg som SpeedTest under varje dag, helst under en hel månad. Om din Internethastighet plötsligt sjunker nära slutet av månaden eller under specifika tider varje dag (det skulle troligtvis vara topptiderna), är det mycket troligt att din Internetleverantör stryker din bandbredd.
  • Testa FAST-hastighetstestet. Det skapades av Netflix för att hjälpa användare att ta reda på om deras internetleverantörer stryker sin bandbredd. Jämför bara resultaten med standard SpeedTest-resultaten och kontrollera om Netflix-hastigheterna är lägre. Om de är det, är det ett tecken på att din Internetleverantör stryker Netflix. Om de gör det är det ganska säkert att anta att de kan strypa någon annan strömningstjänst som du kan använda “för mycket.”
  • Du kan också prova Internet Health Test, som kontrollerar om din bandbredd slås fast vid samtrafikpunkter. Om du inte känner till dem är de väsentligen vägar som din onlinetrafik tar när du går in på webben (till exempel ISP-nätverk). Verktyget vi länkade kontrollerar om du har problem med olika samtrafikpunkter. Om resultaten från ett enda test är låga är det troligt att du har att göra med bandbreddstrottling.
  • Slutligen kan du alltid bara be din ISP: s kundtjänst om bandbreddstrottling tillämpas på ditt konto eller inte. Vi säger inte att du kommer att få ett öppet svar hela tiden, men de kanske inte har några problem med att berätta om ditt kontrakt har en “rättvis användningspolicy.”

Hur man byter ISP-bandbreddstrottling

Om du är säker på att din internetleverantör stryker din bandbredd kan du pröva med deras kundsupport för att se om de kan sluta göra det, även om det inte är en så realistisk lösning. Du kan planera din Internetanvändning runt topptider, men det är extremt obekvämt.

Alternativt kan du byta internetleverantörer, men det är mycket krångel och du har inga garantier för att den nya Internetleverantören inte kommer att göra samma sak.

Eller så kan du bara göra det enkelt och kryptera din onlinetrafik. På det här sättet är det mindre som din internetleverantör kan strypa din bandbredd eftersom de inte kan se vad du gör på Internet. På det mesta kommer de att se mycket gibberish.

Tor (Onion Router)

Tor är ett anonymitetsnätverk som syftar till att kryptera och anonymisera din onlinetrafik (till viss del, naturligtvis) genom att studsa den mellan olika reläer.

Även om det är ett effektivt verktyg har det en viktig nackdel – utgångsreläet (det sista reläet som din trafik passerar) använder i allmänhet inte kryptering. Även om din Internet-leverantör kanske inte kan se din trafik på det sättet, kommer ISP för den som kör reläet. Om de bestämmer sig för att stryka reläets bandbredd, måste du lägga på långsammare hastigheter.

VPN (Virtual Private Network)

En VPN är en tjänst som hjälper dig att skydda din online sekretess och säkra din Internet-anslutning. Till skillnad från Tor krypterar en VPN hela din anslutning – allt som händer mellan din enhet och VPN-servern kan inte övervakas av din ISP.

Dessutom maskerar en VPN din IP-adress och ersätter den med VPN-serverns egen IP, vilket gör det svårare för din ISP att associera dina onlinevaner med din IP-adress.

Fight Back Against Bandwidth Throttling med CactusVPN!

Om du behöver en pålitlig VPN vid din sida, har vi dig täckt. CactusVPN erbjuder avancerad AES-kryptering som kan skydda din Internet-trafik och data från alla ISP-störningar. De kommer inte längre att klara av din bandbredd eftersom de inte vet vilka filer du laddar ner eller vilket innehåll du strömmar.

Dessutom är våra höghastighetsserver beroende av delad IP-teknik och vi verkställer en strikt no-log-policy, vilket betyder att vi inte ens vet vad du har på Internet när du använder CactusVPN.

Och oroa dig inte – vår tjänst har en inbyggd Killswitch, så din trafik kommer inte att utsättas för din Internet-leverantör även om du stöter på problem med anslutningar.

Kolla gärna in våra CactusVPN-appar för att se vilka som är bäst för din enhet. Om du har några tvivel kommer du gärna att veta att vi erbjuder en 24-timmars kostnadsfri test av vår tjänst + en 30-dagars återbetalningsgaranti.

Slutsats

Även om det ibland kan vara förståeligt varför ISP: er snoopar efter användarnas online-aktiviteter, är det bara för svårt att förbise hur mycket av ett integritetsbrott det är – för att inte tala om att det ger ISP: er gratis regerande över din bandbredd, och de kan strypa det när de vill.

Lyckligtvis kan en VPN hjälpa dig genom att göra det nära omöjligt för din Internetleverantör att hålla koll på din online trafik och data. När du använder ett VPN kan din Internetleverantör inte kontrollera informationen som reser från din dator, så de kommer inte att kunna strypa den.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me