Vad är IPSec och hur fungerar det? |


Vad är IPSec?

IPSec (Internet Protocol Security) består av ett antal olika säkerhetsprotokoll och är utformade för att säkerställa datapaket som skickas via ett IP-nätverk förblir osynliga och otillgängliga av tredje part. IPSec ger höga säkerhetsnivåer för Internetprotokoll. Kryptering används för att säkerställa konfidentialitet och för autentisering.

Varför är IPSec populär?

Tack vare sin tvåpoliga strategi är IPSec ett av de säkraste sätten att kryptera data. Det har också den stora fördelen med att arbeta på nätverksnivå, medan system som SSL fungerar på applikationsnivå. SSL-säkerhetssystem kräver modifiering av enskilda applikationer, men IPSec kräver endast modifiering av operativsystemet.

Hur fungerar IPSec?

De flesta andra säkerhetsprotokoll fungerar i applikationsskiktet för nätverkskommunikation. En viktig fördel med IPsec är att det, eftersom det fungerar på nätverk snarare än på applikationsnivå, kan kryptera ett helt IP-paket. Det gör detta med två mekanismer:

Autentiseringsrubrik (AH) – detta placerar en digital signatur på varje paket, vilket skyddar ditt nätverk och data från störningar från tredje part. En AH betyder att innehållet i ett datapaket inte kan modifieras utan upptäckt och tillåter också identitetsverifiering mellan de två ändarna av en anslutning.

Encapsulating Security Payload (ESP) – medan AH förhindrar att manipulera med ett paket, garanterar ESP att informationen i paketet är krypterad och inte kan läsas. En ESP-rubrik, trailer och autentiseringsblock används för att kryptera hela nyttolasten för ett paket.

Tekniska detaljer

 • Kompatibel med Windows 7+, Windows Server 2008, Cisco routrar, macOS och iOS-enheter.
 • Stöder kompatibla versioner för Linux och andra operativsystem.
 • Primärt protokoll är Internet Key Exchange (IKE)
 • Använder Internet Security Association och Key Management Protocol (ISAKMP) enligt definitionen i IETF RFC 2408 för att genomföra VPN-serviceförhandlingar

Hur fungerar IPSec bredvid VPN-protokoll?

IPSec används i samband med andra VPN-protokoll för att tillhandahålla en snabb och säker tjänst. Det finns två huvudalternativ:

L2TP / IPSec

L2TP (Layer 2 Tunneling Protocol) är ett tunnelprotokoll som är programmerat i de flesta operativsystem och VPN-klara enheter. På egen hand ger det inte någon kryptering. Men i kombination med IPSec blir det det perfekta verktyget för en VPN. L2TP / IPSec erbjuder höga hastigheter och extremt hög säkerhetsnivå för datapaket. Den använder vanligtvis AES-cifrar för kryptering.

IKEv2 / IPSec

IKEv2 (Internet Key Exchange version 2) var en gemensam utveckling från Microsoft och Cisco och stöds naturligt av Windows 7+, iOS och Blackberry. Open source-versioner för Linux har också utvecklats. Liksom L2TP är det ett tunnelprotokoll som är effektivt att använda som VPN när det är parat med IPSec. De viktigaste säljpunkterna är responsivitet och flexibilitet: IKEv2 ansluter automatiskt igen efter kort signalförlust och tack vare MOBIKE-protokollet kan hantera nätverksändringar enkelt.

Vilka är fördelar och nackdelar med IPSec??

Som alla säkerhetssystem har IPSec sina egna uppsättningar av för- och nackdelar. Här är några av dem:

fördelar

 • Eftersom IPSec fungerar på nätverkslagret behöver ändringar endast göras i operativsystemet snarare än enskilda applikationer.
 • IPSec är helt osynlig i sin drift, vilket gör det till det perfekta valet för VPN: er.
 • Användning av AH och ESP garanterar högsta möjliga nivåer av säkerhet och integritet.

nackdelar

 • IPSec är mer komplicerat än alternativa säkerhetsprotokoll och svårare att konfigurera.
 • Säkra offentliga nycklar krävs för IPSec. Om din nyckel äventyras eller om du har dålig nyckelhantering kan du få problem.
 • För paketöverföring av liten storlek kan IPSec vara ett ineffektivt sätt att kryptera data.

Behöver du en pålitlig VPN? CactusVPN har fått dig täckt!

Vår VPN-tjänst är mer än kapabel att skydda din online identitet. Vi använder branschledande AES-kryptering för att säkra all din data och Internet-trafik för att behålla din surfupplevelse som den ska vara – säker och privat.

Dessutom använder våra höghastighetsserver delad IP-teknik, vilket innebär att det inte finns någon chans att våra servers IP-adresser kan spåras tillbaka till dig.

Och oroa dig inte – vi loggar inte in någon av dina data. Vi har en strikt loggpolicy på plats. Åh, CactusVPN är också utrustad med en Killswitch för att se till att din onlineidentitet aldrig utsätts – inte ens när du stöter på anslutningsfrågor.

CactusVPN-app

Fortfarande inte övertygad? Inga problem – vi erbjuder en kostnadsfri 24-timmarsperiod, så du kan kolla om vår VPN-tjänst kan tillgodose alla dina behov innan du väljer ett prenumeration. Och även efter att du har valt en plan täcks du fortfarande av vår 30-dagars återbetalningsgaranti.

Slutsats

Trots sin komplexitet blir IPSec snabbt det valda protokollet för VPN: er. Genom att integrera ett antal olika säkerhets- och krypteringsfunktioner tillsammans kan det garantera de högsta integritetsnivåerna. Allteftersom tiden går ser IPSec mer och mer säker på att bli industristandarden för VPN-säkerhet.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map