Vad är onlineidentitet och hur skyddar du det? |


Vad är onlineidentitet?

En onlineidentitet kan vara allt från en social media-profil eller ett forumkonto till ett videospelkaraktär eller till och med en kundvagn. I grund och botten kan det antingen vara en social identitet associerad med ett onlinemiljö, eller bara ett enkelt konto eller data som är associerade med onlinetjänster.

Om du letar efter en mer exakt och specifik definition av vad en onlineidentitet är, är här en: All information (oavsett hur liten) som kan hittas om en person på Internet.

Det betyder att en internetidentitet till och med kan bestå av saker som:

 • Inloggningsuppgifter
 • Online-transaktioner
 • Online-sökaktiviteter
 • Medicinsk historia
 • Födelsedatum
 • Sökhistorik

Är det viktigt att skydda din online identitet?

Definitivt. Faktum är att alltför få människor inser hur nödvändigt det är att ta din internetidentitet på allvar om du vill skydda din integritet på webben.

Allt som krävs är att vara lite slarvig och din personliga information (namn, fysisk adress, IP-adress, telefonnummer och mycket mer) kommer att hamna i fel händer. Och ja, det finns många människor, företag och organisationer som är intresserade av din online identitet.

Vem är efter din online identitet?

Några av de enheter som är intresserade av din privata data, identitet, webbtrafik, användningsvanor på Internet och annan känslig information inkluderar:

 • Din ISP
 • hackare
 • Annonsörer
 • Statliga övervakningsorgan
 • Myndigheterna
 • Sökmotorer och sociala medieplattformar
 • Alla andra webbplatser du besöker
 • Alla typer av företag

Det är sant att vissa av dessa enheter har lagligen rätt att samla in dina uppgifter. I vissa fall ger du själv ditt samtycke för att det ska hända. Men det är fortfarande ett grått område.

Visst, du kanske samtycker till att dela viss personlig information med Facebook, till exempel, och kanske inte ens tänka på att de delar den med annonsörer, men inte blir bombarderad med “personliga” annonser känner sig alltför irriterande, påträngande och lite kuslig? Dessutom har du rätt att skydda din integritet och onlineidentitet trots allt.

Hur används din personliga information och data?

Människor / organisationer som är intresserade av din privata information och data kan ha olika avsikter, och ingen av dem är verkligen till din fördel. Tyvärr, med hur Internet fungerar totalt sett finns det inte riktigt ett tydligt begrepp om integritet och integritetsrättigheter.

“Vad menar du? Vad sägs om sekretesspolicyer och sekretesslagar? ”

Vi säger inte att det inte är något eller att de inte åstadkommer något, men tänk på det på detta sätt: Webbplatser kan fortfarande se vad du söker på andra webbplatser, annonsörer kan se hur du svarar på olika typer av annonser , och de kan till och med bygga profiler baserade på dina onlinevanor (ja, det är lagligt), och internetleverantörer kan i stort sett se allt du gör online.

Skydda identitet

Det är riktigt, alla dessa åtgärder har ett syfte (oavsett om det är att erbjuda dig bekväma tjänster eller försöka sälja dig en produkt som du kanske verkligen behöver), men det är svårare och svårare att inte känna att dina integritetsrättigheter tar en plats bakom allt, är det inte?

Tänk bara på vad olika enheter gillar att göra med dina personuppgifter och hur de samlar in dem:

 • Internetleverantörer kan faktiskt sälja dina uppgifter till annonsörer för en vinst (åtminstone i USA), och måste dela den med statliga övervakningsorgan eller myndigheterna. Även om vi antar att de inte gör det, kan de fortfarande snäva på din online identitet och vanor och stryka din bandbredd när de vill “övertyga” dig om att betala för ett dyrare prenumeration eller dataplan.
 • Regeringar och övervakningsorgan gillar att övervaka allt du gör online. De hävdar att de gör det för att bekämpa terrorism och brott, men hur de gör det är ganska olagligt i sig. Edward Snowden visade redan att myndigheterna spionerar på sina egna medborgare och bryter med många lagar som är avsedda att skydda enskildas integritet.
 • Sökmotorer sätter ihop listor som innehåller massor av data om din onlineidentitet, inklusive saker som ditt kön, geo-placering, telefonnummer, politiska och religiösa ideologier, ekonomiska frågor och hälsofrågor osv. Dessutom har sökmotorer inga problem att dela den typen av information med annonsörer för att få en vinst.
 • Annonsörer älskar att veta allt om dina online-aktiviteter, webbtrafik, shoppingvanor och dina personliga preferenser så att de kan skicka riktade annonser på ditt sätt. Ordet “integritet” verkar verkligen inte existera i deras ordbok.
 • Webbplatser använder cookies för att spåra dina aktiviteter och onlinetrafik för att ge dig en mer “personlig upplevelse.” Det kan vara bekvämt, men det betyder också att de kommer att logga in en hel del data som är kopplade till din online identitet – information som kan hamna i händerna på annonsörer eller till och med cyberbrottslingar i fall av dataläckage eller sekretessbrott.
 • På tal om hackare är de galen om din privata data eftersom det kan hjälpa dem att komma åt dina bankkonton, kreditkort, sociala profiler och praktiskt taget allt du har. De kan till och med få lån i ditt namn och förstöra ditt kreditbetyg samt ditt liv.

Med tanke på allt detta finns det mer än tillräckligt med skäl att lära sig att skydda din online-persona.

Hur du skyddar din online identitet?

Situationen kan tyckas dyster, men det är inte så svårt att skydda din privata data och onlineidentitet. Allt du behöver göra är att följa dessa tips och du kan njuta av ett extra lager av integritet och säkerhet:

1. Använd starka lösenord

Använd siffror, bokstäver och specialtecken för att göra lösenorden starka och svåra att gissa. Använd inte uppenbara saker som ditt födelsedatum eller hundens namn som lösenord.

Uppenbarligen, dela inte ditt lösenord med någon annan och skriv inte ner dina lösenord i vanlig text. Du kan använda krypterad programvara som, KeePass / KeePassXC, Bitwarden, LessPass för att spara flera lösenord.

För mer råd, kolla in vår guide för hur du skapar ett starkt lösenord.

2. Skapa en sekundär e-postadress

Det är bättre att inte använda din e-postadress för saker som nyhetsgrupper, videospel och forum. Du bör bara dela din primära e-postadress med personer du känner personligen.

Helst bör du sträva efter att använda en anonymitetsorienterad eller krypterad e-posttjänst som ProtonMail eller Tutanota. Om du sitter fast med Gmail eller bara föredrar att använda den, se till att du använder den här tillägget för att kryptera dina e-postmeddelanden och bilagor.

3. Engagera dig inte med skräppost

Om du får skräppostmeddelanden, svara inte på dem, klicka på några länkar eller öppna / ladda ner bilagor. Du kan komma att omdirigeras till en phishing-webbplats eller bli utsatt för infektioner med skadlig kod.

Klicka inte på någon avbokningsknappen eftersom spammarna på det här sättet vet att det är en giltig e-postadress. Lägg bara dessa e-postmeddelanden i skräppostmappen eller ta bort dem.

Vi har faktiskt en artikel där du kan lära dig mer om skräppost och hur du kan stoppa det.

4. Använd VPN-tjänster (Virtual Private Network)

En VPN är en tjänst som du kan använda för att bättre skydda din onlineidentitet genom att säkra dina personuppgifter på Internet, skydda din onlinetrafik och hålla onlineövervakningen i fjärr. Allt detta uppnås genom att använda stark kryptering som förhindrar alla (statliga övervakningsbyråer, internetleverantörer och till och med cyberbrottslingar) från att se vad du gör online. Ja, även på osäkra WiFi-nätverk.

Dölj identitet

Dessutom kan en VPN också maskera din riktiga IP-adress och effektivt säkerställa att ingen webbplats kan spåra din verkliga geo-placering – för att inte säga att ingen kommer att kunna logga värdefulla data som är kopplade till din IP-adress.

Beträffande hur man får ett VPN, erbjuds de av tredjepartsleverantörer som vanligtvis har plattformskompatibla VPN-appar.

Behöver du en pålitlig VPN? CactusVPN har fått dig täckt!

Vår VPN-tjänst är mer än kapabel att skydda din online identitet. Vi använder branschledande AES-kryptering för att säkra all din data och Internet-trafik för att behålla din surfupplevelse som den ska vara – säker och privat.

Dessutom använder våra höghastighetsserver delad IP-teknik, vilket innebär att det inte finns någon chans att våra servers IP-adresser kan spåras tillbaka till dig.

Och oroa dig inte – vi loggar inte in någon av dina data. Vi har en strikt loggpolicy på plats. Åh, CactusVPN är också utrustad med en Killswitch för att se till att din onlineidentitet aldrig utsätts – inte ens när du stöter på anslutningsfrågor.

CactusVPN-app

Fortfarande inte övertygad? Inga problem – vi erbjuder en kostnadsfri 24-timmarsperiod, så du kan kolla om vår VPN-tjänst kan tillgodose alla dina behov innan du väljer ett prenumeration. Och även efter att du har valt en plan täcks du fortfarande av vår 30-dagars återbetalningsgaranti.

5. Använd pålitlig antivirusprogram

Ett annat bra sätt att skydda din internetidentitet mot hot på nätet är att använda stark antivirus- / antimalware-programvara. Kom ihåg att också hålla den uppdaterad och använda den tillsammans med ett VPN.

Vi rekommenderar personligen Malwarebytes och ESET.

6. Köp endast från ansedda webbplatser

Mindre kända webbplatser utgör inte alltid en risk, men det kan vara en chans att du kommer att engagera dig på en phishing- eller malware-infekterad webbplats, så det är bättre att vara säker än ledsen. Så gör alltid en viss första undersökning, kontrollera recensioner och se till att webbplatsens domän börjar med “https” (det betyder att den använder kryptering) istället för “http.”

Handla

Se också till att du läser sekretesspolicyn för dessa webbplatser och företag för att se vilken typ av data de samlar in från dig och vad de kommer att använda den till. Om det säger att de kommer att dela det med “tredje parter”, är det bättre att prova andra alternativ eftersom det kan innebära att dina data delas med annonsörer.

7. Dela inte för mycket information på sociala medier

Även om webbplatser med sociala medier kan vara roliga och informativa, bör du vara försiktig när du använder dem. Cyberbrottslingar kan lära sig mycket av det du lägger ut, och de kan använda den informationen för att förfölja dig, råna ditt hus och till och med ställa in efterliggande konton.

Du bör alltid kontrollera dina integritetsinställningar i dina profiler för att se till att bara personer du känner kan se de personliga saker du kan publicera eller dela. Vi rekommenderar dock att du inte publicerar någon personlig information på sociala medier helt och hållet.

8. Använd krypterade meddelanden

Oavsett om du har en privat konversation med dina vänner eller älskare, skickar känslig affärsinformation till klienter eller till och med pratar med en visselpipa, är det sista du vill att någon kan snoka på innehållet i dina meddelanden..

Tyvärr kan det hända om du använder meddelandeprogram som inte använder en-till-än-kryptering, varför vi starkt rekommenderar att du använder Signal – en gratis, lättanvänd, helt krypterad meddelandenapp.

Vad du ska göra om din onlineidentitet är stulen

Även om din onlineidentitet borde vara säker om du följer stegen ovan, finns det alltid en liten chans att något kan gå fel, så det är alltid bättre att vara beredd och veta vad du ska göra.

Kontakta först de lokala myndigheterna ASAP. Om du har bevis för att någon använder din personliga information, tveka inte att använda den. Ta också kontakt med din finansiella institution för att se till att ditt bankkonto och kreditkort är säkra.

Ändra sedan alla dina kontors lösenord och kontakta webbplatserna som är kopplade till kontona som har äventyrats.

Identitetsstöld bör aldrig tas lätt. Det kan leda till ekonomisk förlust, kreditförlust, emotionell trauma och till och med att din personliga information säljs till scammers på djupa webben.

Slutsats

Sammantaget är din online identitet mer än bara en pseudonym eller alter ego du använder på Internet – det är en riktig samling av din personliga information, och att inte ta säkerheten på allvar kan få katastrofala konsekvenser.

Så se till att du följer de råd vi beskrev i den här artikeln, och att du använder en VPN-tjänst för att skydda din onlineidentitet var som helst på webben.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map