Vad är PFS (Perfect Forward Secrecy)? |


Vad är PFS?

PFS står för Perfect Forward Secrecy och det är också enkelt känt som Forward Secrecy (FS). Det är en krypteringsstil som kretsar kring en tillfällig privat nyckel (nyckeln som används för att dekryptera krypterad data) som produceras i VPN-klient- och VPN-serverkommunikation för varje session.

Hur fungerar PFS?

I grund och botten fungerar PFS-kryptering genom att generera en unik sessionnyckel för varje kommunikationssession som initieras av en användare mellan en klient och en server. Om en sessionstangent av någon anledning äventyras kommer data från andra kommunikationssessioner att vara säkra. När den genererade privata nyckeln har använts försvinner den så att den inte längre kan äventyras.

Dessutom kan PFS-krypteringsnycklar till och med uppdateras inom en enda kommunikationssession, vilket ytterligare begränsar mängden data som kan stulas av en cyberkriminell om den tillfälliga privata nyckeln komprometteras.

Jämfört med Perfect Forward Secrecy har vanligtvis kryptering vanligtvis bara klienten som använder samma privata nyckel för alla klientserversessioner. I huvudsak betyder det att det finns en “huvudnyckel” som kan användas för att dekryptera all trafik. Om den nyckeln är komprometterad kommer alla data som finns i alla kommunikationssessioner mellan klienten och servern också att komprometteras.

Med perfekt framåtriktad sekretess finns det ingen sådan “huvudnyckel.”

I allmänhet kan PFS-kryptering använda följande nyckelavtalsprotokoll:

 • DHE-RSA
 • DHE-DSA
 • ECDHE-RSA
 • ECDHE-ECDSA
 • ECDH

Vad är PFS i VPN Technology?

”Vad sägs om PFS i VPN-klient-serverkommunikation? Hur fungerar det?”

Det fungerar ganska mycket precis som vanlig PFS-kryptering. Det viktigaste att nämna är dock att både VPN-klienten och VPN-servern måste ha PFS-aktiverade gränssnitt. Annars fungerar inte Perfect Forward Secrecy.

På VPN-nivå inträffar PFS också under “handskakning” -stadiet (när servern och klienten är autentiserade och utbyter nycklar) och tunnelprocessen (i princip VPN-anslutningen).

Dessutom bör det också noteras att PFS normalt används med vissa specifika VPN-protokoll, såsom:

 • OpenVPN
 • SoftEther
 • L2TP / IPSec
 • IKEv2 / IPSec
 • SSTP
 • Wireguard

Tänk på att PFS vanligtvis inte är aktiverat som standard. Så om du letar efter en Perfect Forward Secrecy VPN är det bäst att välja en leverantör som gör det klart att deras tjänst använder PFS-kryptering som standard på vissa protokoll.

Hur viktigt är perfekt sekretess framåt?

PFS-säkerhet är ganska värdefullt eftersom det lägger till ett extra lager skydd, vilket säkerställer att dina personuppgifter är ännu säkrare på Internet. Det är inte att säga att regelbunden kryptering inte kan skydda dina data väl (förutsatt att starka chiffer och VPN-protokoll används), men det gör aldrig ont att vidta extra säkerhetsåtgärder.

Krypteringsalgoritmer

Tänk också på detta – att ha en enda privat nyckel som en “huvudnyckel” för all din onlinetrafik är något som faktiskt kan utnyttjas. Och det är inte en spekulation eftersom NSA har använt den svagheten för att samla värdefull data tidigare.

Dessutom finns det också den Heartbleed-sårbarheten som måste beaktas. Det var i huvudsak ett fel som hittades i OpenSSL (en öppen källkodsimplementering av SSL- och TLS-protokoll) redan 2012, vilket potentiellt kan orsaka en läcka data på upp till 64 kilobyte. Tja, Perfect Forward Secrecy är det bästa sättet att skydda dina data från Heartbleed.

Med tanke på allt detta är det tydligt att PFS säkerställer att du får njuta av en mycket säkrare VPN-anslutning. Dessutom kommer PFS-kryptering sannolikt att göra att cyberbrottslingar är mycket mindre benägna att rikta sig mot VPN-servern eller klienten helt enkelt för att all ansträngning som krävs för att göra det kommer inte att vara värt det eftersom de bara får tillgång till mycket begränsad information.

Finns det några nackdelar med att använda PFS i VPN-teknik?

Det är väl värt att nämna att Perfect Forward Secrecy kan kräva mer processorkraft, vilket betyder att det kan ta lite längre tid innan VPN-anslutningen upprättas. Naturligtvis är det inte garanterat att hända hela tiden, och om din enhet har mer än tillräckligt med processorkraft kanske du inte ens märker förseningen.

Jämfört med de mycket säkra fördelarna med att använda ett PFS VPN är det fortfarande ganska uppenbart att en potentiell försening i VPN-anslutningsprocessen inte är så illa med en avvägning.

Behöver en PFS VPN för en säkrare, bättre webbläsning?

Din säkerhet och integritet kommer alltid först på CactusVPN, varför vi använder Perfect Forward Secrecy som standard på våra OpenVPN- och SoftEther VPN-protokoll (som förresten är extremt säkra krypteringsprotokoll).

Dessutom följer vi också en strikt loggpolicy, vilket innebär att du inte behöver oroa dig för att vi håller koll på vad du gör på Internet.

PFS-säkerheten och extra säkra VPN-protokoll som vi erbjuder går mycket bra tillsammans med vår topp-of-the-line VPN-kryptering. Till att börja med använder vi mycket säkra cifrar som AES-256 plus RSA-2048 handskakning.

Dessutom bör vi också nämna att vår tjänst använder ECDH-nyckelutbytesprotokollet och pålitlig autentiseringskryptering (SHA-256, SHA-384 och SHA-512).

Testkör vår service gratis

Vill du se till att vår tjänst kan tillgodose alla dina behov innan du gör ett åtagande? Inga problem – du kan prova CactusVPN gratis i 24 timmar innan du väljer en prenumerationsplan.

Och även efter att du har valt en kommer du fortfarande att täckas av vår 30-dagars återbetalningsgaranti om något går fel.

Poängen

Så vad är PFS? Tja, för att uttrycka det så enkelt som möjligt, det är en krypteringsfunktion som säkerställer att en ny unik privat nyckel (dekrypteringsnyckel) genereras för varje VPN-klient-VPN-server-session som du initierar, i motsats till att normalt ha en enda privat nyckel för alla dina sessioner.

På detta sätt är dina personuppgifter och onlinetrafik bättre säkrad eftersom det inte finns något sätt som en cyberkriminell skulle kunna få tillgång till alla dina uppgifter om de på något sätt skulle lyckas kompromissa med en privat nyckel. Med PFS skulle de bara kunna dekryptera en liten bit information i motsats till hela trafiken och sade att information normalt skulle vara värdelös för dem.

De flesta VPN-leverantörer erbjuder PFS-kryptering, men det är bäst att välja en leverantör som gör det klart att de använder PFS som standard på sina VPN-protokoll.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map