Vad är phishing och hur kan man vara säker på det? |


Hur lyckas de göra det? De kopierar identiteten på ett äkta varumärke antingen det är e-post, webbplats eller själva namnet på en anställd eller så låtsas de vara en vän, en familjemedlem eller någon annan du känner, så det verkar som om meddelandet kommer från en pålitlig källa. Det vanligaste tillvägagångssättet som hackare använde för att initiera denna typ av cyberattacker var, tills nyligen, det klassiska e-postmeddelandet. Men eftersom sociala medienätverk och smartphones började stiga tog phishing-attacken också över dessa kanaler.

Vad är phishing? Låt oss börja med namnet

Som du säkert gissat kommer namnet phishing från verbet “fiske” och inspirerades av aktiviteten att fånga ett byte med bate. Det är sant, det är vad vi är för hackare, byte som de vill fånga. Ibland gör användare sitt jobb enkelt, men vi vill vara säkra på att det inte kommer att vara ditt fall. Vi berättar allt du behöver veta om det här ämnet så att du kommer att förbli skyddad från phishing, oavsett hur mycket hackare kommer att försöka stjäla det från dig. Låt oss börja från början.

Hur man hittar phishingattacker?

Ett utbildat öga kan lätt upptäcka phishing-bedrägerier, eftersom det alltid finns någon detalj som ger dem bort. Låt oss gå igenom de vanligaste:

 • De försöker kopiera det visuella utseendet på ett riktigt företag. Men det kan bara göra det till en viss grad. Det liknar att upptäcka falska produkter. Sanningen är i detaljerna. Om du tycker att något är misstänkt försök att jämföra det med den äkta företagsbilden och du ser tydligare att du har att göra med en falsk.
 • De använder namnet på en verklig anställd när de ber dig om dina uppgifter. Men hej, det är lätt att kopiera ett namn. Det är svårare att kopiera ett sammanhängande, professionellt tal. Så försök att läsa mellan raderna.
 • De designar webbplatser som liknar de äkta. Men än en gång kan de bara gå så långt. Logotypen är i dålig upplösning, innehållet är inte aktuellt, de har få interaktiva element och så vidare.
 • De är väldigt dramatiska när de ber dig skriva dina personuppgifter. Till exempel kan du ta reda på att ditt konto har äventyrats och att de behöver din personliga information snabbt, som igår, för att lösa problemet.
 • De meddelar att du vann ett stort pris, för varför inte, du förtjänar det. Allt du behöver göra är att fylla i några formulär att samla in. En liten ansträngning för en resa runt om i världen, eller de pengar du tjänar på ett år, rätt?

Förhindra phishing genom att lära sig phishing-typer

Du kan säga att himlen är gränsen när det gäller phishingattacktyper. Det är sant, vissa har fungerat bättre än andra, men se själv om du känner dig mindre eller mer utsatt för dessa bedrägerier från listan nedan:

En vän i nöd är verkligen en bluff

I det här scenariot får du ett e-postmeddelande från en vän eller bara en person du känner, som reser i ett främmande land och fick sig själv i vissa problem. Till exempel rånade tjuvar honom. Vänen i nöd behöver din hjälp, och den behöver den så snart som möjligt på ett bankkonto. Vad gör du? Du skickade pengarna, eller försök att kontakta personen för att ta reda på om historien är sann?

Tiden flyger

Du hade det så bra på webbplatsen [infoga namn] eller så var du så nöjd med onlinetjänsterna från banken [infoga namn] att du inte ens märkte hur tiden gick och ditt konto har gått ut och det är på väg att raderas. Tur för dig, du har fått ett e-postmeddelande som varnar dig för denna olyckliga händelse och som också ger dig möjlighet att förlänga din tid som kund. Allt du behöver göra är att skriva dina data och problemet är fixat. I själva verket börjar problemen precis när du klickar på den falska länken.

Det stora dåliga viruset

Denna phishing-attack har sin rättvisa andel av offren. Det varnar dig om att du redan är smittad och att du måste åtgärda detta omedelbart innan allvarlig skada inträffar. Tja, vad väntar du på? Din dator är i fara, ladda bara ned bilagan eller följ länken och släpp den här blå gubben hjälper dig.

Domen: skyldig att vara mås

När någon anklagar dig för något är det naturligt att känna behovet av att försvara dig, även om du vet att du inte gjorde något fel. Så om du får ett e-postmeddelande, som skyller dig för att du gör något olagligt som att inte betala dina skatter eller ta några pengar som inte tillhörde dig, vad gör du då? Några människor laddar bara ner zip-filen som ger mer information om anklagelsen och ett kompletterande virus.

Den överskyddande banken

När du spenderade mer pengar än vanligt, vem är orolig för dig och ditt ekonomiska välbefinnande? Du kanske blir förvånad, men din bank är det. Eller så är det åtminstone vad en falsk e-postadress vill att du tänker. Det ger dig ett meddelande om att ett stort belopp har dragits tillbaka från ditt konto och rådar dig att följa en länk där du kan ta reda på mer om det, det du sätter in
din data.

“Vi bryr oss om din åsikt” -rutin

Den här är lömsk. För när du är en lojal kund till ett varumärke har du goda eller dåliga feedback om deras tjänster. Så om du får ett e-postmeddelande på uppdrag av ett varumärke som ber dig att ge dem dina tankar om något ämne, är du benägen att följa inbjudan. Naturligtvis måste du fylla i några formulär innan du pratar med dina tankar, så att de identifierar dig som deras värdefulla kund. Det är bara naturligt? Eller är det? Vet de inte vem du redan är om de skrev till dig?

Hur du kan hålla dig säker från phishing?

Låt oss se. Vi vet hittills att phishing är en hacking-teknik som försöker övertyga dig att klicka på en skadad eller falsk länk. Låt oss säga att du får ett e-postmeddelande från en webbplats som du tidigare har besökt och du litar på. Som från din bank. Skillnaden är att länken du går in, även om den inte verkar misstänkt, är en skadlig kopia av den faktiska webbplatsen. Tja, om du skriver ditt lösenord för att logga in, eller ännu bättre skriver du ekonomisk information som dina kreditkortsuppgifter, vi är ledsna för dig men du har precis blivit hackad och dina data stulna. Om du inte är uppmärksam på vissa detaljer som hjälper dig att skydda dig mot nätfiskeattacker. Så här bör du göra för att förhindra nätfiske:

Var en nazistisk grammatik

Phishing-försök görs på alla språk, men den automatiska översättningen görs ofta dåligt. Så läs texten i e-postmeddelandet innan du klickar på länken. Om du hittar några misstag, håll dig borta från det. Tänk bara att ett seriöst märke inte skulle tillåta den här typen av fel i sitt meddelande till kunderna.

Var inte en penna med din bank

Banker kommer aldrig att be dig om dina personliga eller finansiella data via en e-postbegäran. Nu när du nu här kommer du inte att låta dig luras av falska frågeformulär eller slumpmässiga formulär du behöver fylla i.

Förbli lugn när e-postmeddelanden försöker få panik

Det är ett vanligt phishing-trick att använda ord som brådskande eller för att framkalla en känsla av panik med fraser som “ditt konto har stängts av”. Inget sant varumärke, varken deras domänaktivitet, kommer att prata med dig så. Om det är skrämmande är det betet, så håll dig borta från det. Om du är orolig för att de dåliga nyheterna kan vara sanna, skriv din egen e-post till de faktiska avsändarna och fråga dem om ämnet i fråga. Men tryck inte på uppspelning eller kopiera adressen från det e-postmeddelande du just har fått. Gör det manuellt från din egen databas.

Håll förebyggande programvara uppdaterad

Ett antivirusprogram kan vara en bra försvarslinje om någon skadlig programvara får av din vaksamhet. Så håll den uppdaterad för att vara effektiv i phishing-skydd.

Titta på webbplatsens URL

Skadliga webbplatser kan se väldigt lika ut med de autentiska webbplatserna, men webbadressen kommer troligtvis att använda en annan URL. Till exempel .net eller .org istället för .com. Så för att förhindra phishing-attack i detta fall måste du titta, inte bara på avsändarens namn, som det visas i din e-postruta, utan också på adressen som användes för att skicka e-postmeddelandet.

Det bästa phishing-skyddet är sunt förnuft

Det är sant. Ett rationellt tillvägagångssätt om det händer att interagera med dessa bedrägerier är det bästa phishing-skyddet. Vi säger att eftersom de, oavsett vilken form de tar, alla försöker lura dig genom att vädja till din brist på uppmärksamhet eller din tillförlitliga natur. Men nu när du är väl informerad om vad som är phishing och hur en phishing-attack fungerar är det lättare för dig att upptäcka dem och hålla dig borta från dem. Kom bara ihåg att allt som det är nästan för bra för att vara sant, på Internet är det förmodligen varken bra eller sant, och att du bör dubbelkontrollera något som verkar till och med på distans. Var försiktig.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map