Vad är skillnaden mellan VPN och Proxy-tjänster? |


Vad är en proxy?

En proxy är en tjänst som låter dig dölja din IP-adress och få åtkomst till geo-blockerade eller brandväggsbegränsade webbplatser. Det kan vara antingen en dator eller ett program som fungerar som en mellanhand mellan din enhet och Internet.

Hur fungerar en proxy?

Det är ganska enkelt – när du använder en proxyserver avlyssas den begäran du skickar till Internet (för att ansluta till en webbplats till exempel) av proxyn. Då kommer en av två saker att hända:

  1. Proxy kontrollerar dess lokala cache för att se om den redan har det innehåll du begärde lagrat i den. Om det gör det kommer det att returnera innehållet utan att vidarebefordra din begäran till Internet.
  2. Proxyen vidarebefordrar din förfrågan till webben om den inte har det innehåll du vill ha i sin lokala cache. När den har tagit emot informationen skickar den tillbaka till din enhet.

Vad är en VPN?

Ett VPN (Virtual Private Network) är en tjänst som du kan använda för att komma åt webben på ett säkert sätt. Den döljer din IP-adress, krypterar din Internet-trafik och data och hjälper dig att kringgå geo-block och brandväggar.

Hur fungerar en VPN?

I grund och botten fungerar VPN som en mellanhand mellan dig och din internetleverantör. Du driver klienten, ansluter till en VPN-server och din Internet-trafik omdirigeras genom den. Din IP-adress ersätts också med serverns IP-adress.

Alla dina anslutningsförfrågningar krypteras först av VPN-klienten, skickas sedan till VPN-servern, servern dekrypterar dem och vidarebefordrar dem sedan till webben. När den begärda informationen har tagits emot av servern krypterar den den och skickar tillbaka den till VPN-klienten på din enhet. När innehållet har tagits emot avkrypterar VPN-klienten det åt dig.

Så vad är skillnaden mellan VPN och Proxy-tjänster?

Trots att VPN- och proxy-tjänster verkar mycket lika fungerar de annorlunda. Lång historia kort, både VPN- och proxytjänster döljer din IP och onlineidentitet i viss utsträckning, med den viktigaste VPN- och proxy-skillnaden är att VPN kommer att kryptera all din data.

Men om du vill ta reda på vad den verkliga, djupgående skillnaden mellan proxy- och VPN-tjänster är, bör du se hur varje tjänst presterar i följande kategorier:

Online-säkerhet

Med VPN får du åtnjuta en högre nivå av internetsäkerhet eftersom de ofta använder kraftfull kryptering för att skydda dina personuppgifter och onlinetrafik från cyberbrottslingar, till exempel AES-256-standarden som är kryptering av militär kvalitet. VPN: er använder ofta också säkra VPN-protokoll, till exempel SoftEther och OpenVPN.

Online-säkerhet

Proxies använder ofta inte någon typ av kryptering, så du lämnas exponerad på Internet. Vissa proxyservrar kanske använder en SSL-kryptering, men den typen av säkerhet är tyvärr inte så tillförlitlig.

Ett sätt proxyer kan erbjuda viss säkerhet är genom att blockera åtkomst till skadliga webbplatser så att användare som du inte av misstag ansluter till dem. Det är påstås att det också finns en chans att om du går in på en webbplats som är infekterad med skadlig programvara via en proxy hamnar skadlig programvara på proxyservern istället för din enhet, men det finns ingen garanti som är sant.

Och ja, en proxyserver döljer din IP-adress precis som en VPN-server gör. Huvudskillnaden mellan proxy- och VPN-tjänster i detta fall är emellertid det faktum att ägaren till proxyservern alltid kan se din riktiga IP-adress när du använder proxyservicen. En VPN-leverantör kan normalt inte se din adress när du ansluter till en VPN-server eftersom VPN-klient-VPN-servertrafiken är krypterad från slut till ände. Även om en VPN-leverantör skulle se din riktiga IP-adress, om den är anständig, kommer de inte att hålla några loggar om den.

Internet Sekretess

En VPN kan erbjuda dig en bättre grad av integritet online eftersom all din Internet-trafik är helt krypterad. Det innebär att ingen kommer att kunna övervaka vad du gör på webben – inte din Internetleverantör, inte ett statligt övervakningsorgan och inte någon hacker som skulle bli.

Med en proxy får du verkligen inte njuta av mycket online-integritet eftersom din Internet-trafik normalt inte är krypterad, vilket innebär att din Internet-leverantör (och någon annan för den delen) kan se vad du gör online. Dessutom, om du kommer åt något via HTTP när du använder en proxy, kommer proxyägaren att kunna spåra dina online-aktiviteter också.

Du kan sänka dessa risker genom att använda en krypterad proxy, men vi nämnde redan att SSL-krypteringen de använder inte är extremt tillförlitliga.

Online-hastigheter

En proxyserver har normalt inte en direkt inverkan på din internethastighet eftersom den i allmänhet inte använder stark kryptering (eller någon kryptering alls). Dessutom kan en proxy potentiellt läsa in begärda webbsidor snabbare om de cachas lokalt eftersom de inte behöver vidarebefordra dina förfrågningar till Internet.

Smart DNS-hastighet

Du bör dock veta att proxyservrar ofta tenderar att vara överfulla. Som ett resultat finns det alltid en chans att du kommer att hantera långsammare hastigheter.

En VPN, å andra sidan, kommer sannolikt att bromsa dina hastigheter med lite ibland på grund av dess kryptering. Avståndet mellan dig och VPN-servern kan också bidra till den långsamma effekten (samma kan dock sägas om proxyservrar). Naturligtvis är det inte garanterat att hända 100% av tiden, och det kanske inte ens märks.

Om du väljer en VPN-leverantör som erbjuder flera VPN-protokoll kan du kanske använda en som tenderar att erbjuda bättre hastigheter (som till exempel SoftEther).

En annan sak som är värd att nämna är också att en VPN kan hjälpa dig att bli av med bandbreddstrottling eftersom det krypterar din trafik. Om du inte är bekant med bandbreddstrottling är det när din internetleverantör begränsar din bandbredd eftersom du använder “för mycket data”, något som faktiskt kan sänka dina onlinehastigheter.

Extra egenskaper

Till skillnad från VPN-leverantörer erbjuder proxyservrar vanligtvis inte ytterligare funktioner som ett Killswitch, en Apps.Killer och DNS-läckskydd. Sådana saker bidrar till nivån av säkerhet och integritet du får njuta av, men de påverkar också användarupplevelsen.

Prissättning

Proxyservrar brukar vara fria att använda – särskilt offentliga proxyservrar. Emellertid tenderar gratis proxyer ofta att drivas av volontärer, vilket innebär att tjänsten kan gå offline slumpmässigt. Dessutom använder cirka 79% av gratis proxyservrar inte ens HTTPS, vilket innebär att dina data exponeras online. Inte bara det, utan vissa gratis proxyer kan till och med använda JavaScript för att injicera annonser till klienten du använder.

När det gäller VPN: er, medan du kan hitta gratis tjänster, är de inte värda det alls. Det är mycket bättre (och säkrare) att använda betalade VPN-tjänster. Till skillnad från gratis VPN: er och gratis proxyer, erbjuder betalda VPN: er bättre pålitlighet, support och säkerhet.

VPN vs. Proxy – Vilket ska du välja?

Utifrån vad vi just har diskuterat verkar det som om ett VPN är ditt bästa alternativ om du vill ha en bra onlineupplevelse. Naturligtvis, slutligen, är beslutet upp till dig. Ändå, om du vill se till att din onlinedata och trafik är helt säkrad, vill ha tillförlitligt stöd och vill se till att ingen kan spionera på dina onlineaktiviteter, är en VPN vägen att gå.

Å andra sidan, om du bara vill gå förbi geo-block och dölja din IP-adress utan att kryptering kommer i vägen, och inte är orolig för tillståndet för din Internet-integritet, kan du försöka använda en proxyserver.

Letar du efter en high-end VPN-tjänst som också erbjuder proxyservrar?

CactusVPN är precis vad du behöver då. Vi erbjuder en VPN-tjänst som också är ihopkopplad med en proxytjänst eftersom våra VPN-servrar faktiskt fungerar som proxyservrar.

Vår VPN-tjänst använder kraftfull AES-kryptering för att se till att dina data och trafik alltid är säkra. Dessutom säkerställer vi också att din integritet skyddas med vår policy för icke-loggning och vår Killswitch-funktion som gör att du aldrig blir utsatt om din anslutning till VPN-servern går ner.

På tal om VPN-servrar erbjuder vi 28+ snabba servrar över hela världen, och alla våra servrar är utrustade med obegränsad bandbredd. Dessutom fungerar CactusVPN på flera enheter och operativsystem med våra användarvänliga appar.

Vill du använda en proxy? Inga problem!

Om du bara var intresserad av att använda proxyservrar, eller tror att du ibland föredrar att använda en proxy istället för ett VPN, kan du använda våra VPN-servrar som fungerar som proxyservrar. Du kan använda den här extra tjänsten gratis om du är CactusVPN-användare.

Avblockera över 300 webbplatser med några få klick

Om du någonsin behöver smidig, obegränsad tillgång till ännu mer innehåll, har vi en extra tjänst till hands för dig – vår smarta DNS som låter dig få åtkomst till 300+ geobegränsade webbplatser från länder som USA, Storbritannien, Kanada, Australien , Frankrike, Tyskland, Sverige, Schweiz, Polen.

Testkör våra tjänster utan kostnad

Vi erbjuder en kostnadsfri 24-timmarsperiod för våra VPN- och proxy-tjänster, så du har gott om tid att se om de uppfyller alla dina behov. Oroa dig inte – inga kreditkortsuppgifter behövs.

När du väl väljer en prenumerationsplan täcks du fortfarande av vår 30-dagars återbetalningsgaranti om tjänsterna inte fungerar som annonseras.

Skillnaden mellan VPN- och proxytjänster – The bottom line

Även om tjänsterna är ganska lika är skillnaden mellan VPN- och proxy-tjänster ganska uppenbar – en VPN kommer att erbjuda dig extra online-säkerhet tillsammans med obegränsad åtkomst till geo-blockerade och brandväggsbegränsade webbplatser. För att få den bästa upplevelsen bör du leta efter en VPN-leverantör vars VPN-servrar också fungerar som proxyservrar, så att du får njuta av det bästa från båda världarna.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me