Vad är smart DNS-teknik och hur fungerar smart DNS? |


Vad är smart DNS-teknik?

En smart DNS är en onlinetjänst som hjälper dig att kringgå geobegränsningar som hindrar dig från att komma åt det onlineinnehåll du vill genom att lura webbplatser att tro att du är från en annan geografisk region – en där nämnda innehåll är fritt tillgängligt.

Men innan vi börjar prata om smarta DNS-tjänster, låt oss se till att det inte finns några missförstånd angående vad DNS är.

Vad är DNS (Domain Name System)?

Enkelt uttryckt är DNS ett protokoll som gör det möjligt att översätta webbplatsnamn till IP-adresser och vice versa. DNS är det som gör det enkelt för dig att ansluta till en webbplats genom att bara skriva dess namn i URL-fältet i din webbläsare eftersom den returnerar IP-adressen som är associerad med nämnda webbplats.

Hur fungerar en smart DNS?

En smart DNS gör i princip två saker när du använder den:

 1. Den ersätter din ISP-tilldelade DNS-adress med en ny – en adress som inte innehåller någon information som kan avslöja din verkliga geo-plats. Den nya DNS-adressen kommer från en DNS-server som dirigerar din trafik genom den. Servern kan vara placerad var som helst eftersom Smart DNS-leverantören använder proxyservrar i specifika länder för att hjälpa dig att kringgå geo-block.
 2. Den avlyssnar dina anslutningsförfrågningar till den webbplats du vill ha åtkomst till och ersätter all information i förfrågningarna som kan läcka din geo-plats med ny data som pekar på en plats där innehållet du vill ha åtkomst inte är geo-blockerat.

Vad är en smart DNS-leverantör?

En Smart DNS-leverantör är en onlinetjänst som låter dig använda smarta DNS-tjänster för att avblockera geobegränsade webbplatser.

Under de senaste åren har fler och fler smarta DNS-leverantörer börjat erbjuda VPN-tjänster också. VPN-leverantörer har också börjat erbjuda tillgång till smarta DNS-tjänster så att de också kan betraktas som smarta DNS-leverantörer. Till exempel har vi här på CactusVPN börjat göra det under en tid.

6 tecken på att du hittade en fantastisk smart DNS-tjänst

Att välja rätt Smart DNS-leverantör kan vara lite svårt, så vi kommer att göra saker enklare för dig genom att beskriva vilken typ av saker du borde leta efter:

1. Användarvänliga och plattformskompatibla appar

Du kommer förmodligen att kunna se geo-blockerat innehåll var du än är – i ditt hem, i skolan, på vägen, medan du har en kaffe i centrum, etc. Det är därför du bör välja en smart DNS-leverantör som erbjuder applikationer för de mest populära plattformarna (Windows, iOS, Android, macOS).

Att få tillgång till självstudier som visar hur du ställer in klienterna är också ett plus, och det är även handledning som visar hur man manuellt konfigurerar tjänsten på plattformar som klienterna inte skulle fungera på..

2. Ett stort antal förblockerade webbplatser

En smart DNS ger dig inte direkt tillgång till alla webbplatser i en specifik geografisk region. Istället blockerar det webbplatser en efter en. De flesta smarta DNS-leverantörer annonserar listan över webbplatser som de redan har blockerat, så det är bäst att välja en som har en lång lista (helst över 100 webbplatser).

3. Ett anständigt antal oblockerade regioner

Vissa smarta DNS-tjänsteleverantörer kommer bara att blockera specifika regioner, så du måste se till att du väljer en tjänst som avmarkerar de regioner du är intresserad av. Om du till exempel vill komma åt Netflix US kommer du inte att komma någonstans genom att välja en smart DNS som bara blockerar geo-begränsat innehåll från Storbritannien.

Det är också en bra idé att välja en leverantör som avblockerar mer än två eller tre regioner så att du får mer innehållsförmåga till ditt förfogande.

4. Dynamiska DNS-funktioner

En dynamisk DNS är ett måste om du har en internetleverantör som ofta ändrar din IP-adress. Annars måste du manuellt validera din IP-adress varje gång den ändras och du vill använda Smart DNS-tjänsten.

5. Extra tjänster

Vid någon tidpunkt kanske du vill använda en annan tjänst än en smart DNS för att få åtkomst till geo-blockerat innehåll på webben. Det är därför det är bättre att välja en leverantör som redan erbjuder tillgång till andra alternativ (som VPN och proxyservrar), så att du inte behöver göra mer forskning och spendera mer pengar.

Åh, och om du väljer en smart DNS-leverantör som också erbjuder VPN-tjänster, se till att de har en policy utan loggning och att deras servrar erbjuder höghastighetsanslutningar och obegränsad bandbredd.

6. Gratis provperiod + återbetalningspolicy

En kostnadsfri prövning kommer alltid till hands eftersom den ser till att du köper utan risk. Helst bör du välja en leverantör som åtminstone erbjuder en 24-timmarsperiod som inte har några begränsningar, så att du verkligen kan se vad tjänsten kan erbjuda dig.

En pengar-tillbaka-garanti (7-dagars, 14-dagars eller 30-dagars) är också ett trevligt tillägg eftersom du har ett säkerhetsnät att falla tillbaka på om något går fel med tjänsten efter att du har blivit användare.

Gratis Smart DNS-tjänst kontra betalda smarta DNS-leverantörer

Gratis smarta DNS-tjänster låter väldigt tilltalande – särskilt eftersom du bara använder dem för att avmarkera webbplatser när du behöver. Det finns dock flera problem med att använda gratis smarta DNS-alternativ. För det första finns det en chans att smarta DNS-adresser som gratistjänsterna ger dig inte fungerar, vilket innebär att du inte kommer att kunna kringgå geo-restriktioner alls.

Dessutom vet du vanligtvis inte vem som kör det gratis smarta DNS. Varför är det ett problem? Eftersom de kan stjäla din personliga information (som kreditkortsinformation eller IP-adress). Det och du kommer troligtvis inte att få kvalitetsstöd – eller något stöd för den delen – om du stöter på problem med tjänsten. Det finns också en chans att du också får spam med annonser

I slutändan kommer en betalad Smart DNS-leverantör inte ens tillbaka dig för mycket pengar. Som mest betalar du bara några dollar varje månad (vanligtvis i intervallet $ 3- $ 8 + kan du få rabatter ibland)

Åh, och eftersom vissa människor tenderar att bli förvirrade bör vi nämna att gratis DNS-adresser (som den som tillhandahålls av Google eller OpenDNS) inte är de gratis smarta DNS-tjänsterna vi pratar om.

Smart DNS – Fördelar och nackdelar

Fördelar

 • En smart DNS kan hjälpa dig att enkelt kringgå geo-restriktioner.
 • Smarta DNS-tjänster fungerar på flera plattformar och är ganska enkla att manuellt konfigurera på enheter och operativsystem utan inbyggt stöd för smarta DNS-klienter.
 • En smart DNS använder inte kryptering, så du får använda dina ursprungliga ISP-hastigheter för att få åtkomst till innehållet du blockerar.
 • Smarta DNS-tjänster är vanligtvis ganska kostnadseffektiva.
 • Du behöver inte ansluta till olika servrar för att komma åt innehåll från separata geografiska regioner.

Nackdelar

 • Om din Internetleverantör använder en transparent DNS-proxy kan den hindra dig från att använda smarta DNS-tjänster.
 • En smart DNS kommer inte automatiskt att blockera alla webbplatser från en viss region. Normalt blockeras de en efter en.
 • Eftersom en smart DNS inte använder kryptering kommer din sekretess och personuppgifter online inte att skyddas på Internet.
 • En smart DNS döljer inte din riktiga IP-adress, vilket innebär att andra människor och plattformar fortfarande kan se den. Därför kommer din geo-placering också att vara synlig.

Vad är skillnaden mellan smarta DNS- och VPN-tjänster?

Vi har redan en artikel om detta ämne, men här är en snabb översikt också:

 • En VPN döljer din IP-adress genom att ersätta den med adressen till VPN-servern du ansluter till för att hjälpa dig att kringgå geo-block. En smart DNS ersätter din ISP-tilldelade DNS-adress och avbryter dina anslutningar till specifika webbplatser istället.
 • Till skillnad från en smart DNS använder en VPN-tjänst kryptering för att säkra dina anslutningar och online-integritet. Även om det är ett trevligt tillägg, betyder det också att dina onlinehastigheter kan ta en hit beroende på hur kraftfull VPN-kryptering och protokoll är.
 • Eftersom en VPN använder kryptering kan den skydda din från regeringen och ISP-övervakning. Det garanterar också att din Internetleverantör inte stryker din bandbredd eftersom de inte kan se vad du gör online. En smart DNS kan inte göra det.
 • Eftersom en VPN maskerar din riktiga IP-adress hjälper den dig att dölja dina digitala fotavtryck och kringgå brandväggar, något som en smart DNS inte kan göra.

Hur man förbikopplar det transparenta DNS-proxy-problemet

Användningen av Transparent DNS Proxy av din ISP kan vara ett irriterande problem eftersom det i princip kommer att göra att du använder sina egna DNS-servrar även om du har tilldelat en ny DNS-adress av din DNS-leverantör

Den goda nyheten är att du kan kringgå problemet. Den dåliga nyheten är att lösningen bara fungerar om du har en DD-WRT-router som har stöd för IP-surfplattor. Om du uppfyller dessa krav kan du ställa in Smart DNS på routern och använda följande kommandon när du konfigurerar routerns brandvägg:

iptables -t nat -A PREROUTING -i br0 -p udp –dport 53 -j DNAT –to 8.8.8.8:54

Vad gör de? I huvudsak ser de till att de DNS-förfrågningar som din enhet skickar använder port 54 istället för port 53 (porten som normalt används för DNS-sökningsbegäranden).

Åh, och DNS-adressen som används i det exemplet (8.8.8.8) är den offentliga DNS-adressen som erbjuds av Google. Om möjligt bör du ersätta den med den DNS-adress som erbjuds av din smarta DNS-leverantör.

Är smart DNS-användning lagligt?

Ja, det är helt lagligt att använda en smart DNS-tjänst. Om du inte är helt övertygad om det kan du tänka på följande – till och med Google erbjuder tillgång till en gratis DNS-adress.

Är smart DNS lagligt?

Det är sant att din Internetleverantör kan störa din smarta DNS-användning om de använder en transparent DNS-proxy, men det gör inte tjänsten olaglig. En smart DNS kan till och med vara laglig i länder med förtryckande regeringar som förbjuder åtkomst till viss onlineinnehåll.

Tänk ändå på att om du gör någonting som anses vara olagligt när du använder en smart DNS kan du lätt komma i lagliga problem.

Kommer en smart DNS att sänka dina onlinehastigheter?

Nej, det borde normalt inte hända. Eftersom en smart DNS inte använder någon kryptering eller VPN-protokoll är det inte mycket som kan störa dina onlinehastigheter. Vanligtvis, om du stöter på anslutningsavmattningar, kan det eventuellt vara ett problem i slutet – särskilt om din Internetleverantör deltar i bandbreddstrottling.

Kan du använda en smart DNS för Torrenting?

Om du använder en smart DNS när du laddar ner torrenter kommer det inte riktigt att göra någonting för dig. Eftersom Smart DNS inte maskerar din IP-adress och krypterar din trafik kommer din adress fortfarande att vara synlig för andra medlemmar i Swarm (det totala antalet uppladdare och nedladdare på en torrent). Dessutom ser din internetleverantör att du laddar ner torrenter, vilket kan vara ett problem om det är en känslig juridisk fråga i ditt land.

Kan du kringgå brandväggar med en smart DNS?

Nej, du kan inte göra det med en smart DNS eftersom tjänsten inte döljer din riktiga IP-adress. Som ett resultat fortsätter de brandväggsbegränsningar som administratören sätter på nätverket att fortsätta att gälla dig även om du använder en smart DNS.

Letar du efter en pålitlig smart DNS-leverantör som kan tillgodose alla dina behov?

CactusVPN är precis vad du behöver då. Vi erbjuder en avancerad Smart DNS-tjänst som kan hjälpa dig att blockera över 300 geobegränsade webbplatser.

Dessutom erbjuder vi användarvänliga appar som körs på de mest populära plattformarna (Windows, macOS, iOS, Android, Android TV, Amazon Fire TV).

Om du vill ha mer variation när det gäller onlinetjänster erbjuder vi också en kraftfull VPN-tjänst. Den har kryptering av militär kvalitet, ett Killswitch, DNS-läcksskydd och tillgång till 28+ höghastighetsservrar som är utrustade med obegränsad bandbredd.

Och om du är intresserad av att använda en proxytjänst kommer du gärna att känna till våra VPN-servrar dubbla som proxyservrar – och du kan använda dem gratis när du vill.

Om du vill prova våra tjänster kostnadsfritt innan du gör ett åtagande, bör du veta att vi erbjuder en 24-timmarsperiod för vår VPN-tjänst och en 7-dagars rättegång för vår Smart DNS-tjänst.

Vidare köper du med oss ​​utan risk eftersom vi erbjuder en 30-dagars återbetalningsgaranti om tjänsten inte fungerar som den ska när du blivit CactusVPN-användare.

Slutsats – Vad är smart DNS-teknik?

En smart DNS är en tjänst som du kan använda för att få åtkomst till geo-blockerat innehåll från olika geografiska regioner på Internet. Den ersätter din ISP-tilldelade DNS-adress för att se till att vissa webbplatser inte kan se vilket geografiskt område du är från (det betyder dock inte att din geo-plats är helt dold på webben). Tjänsten är ganska enkel att använda och konfigurera, plus den innehåller inte kryptering så att du kan njuta av dina ursprungliga ISP-hastigheter och du får njuta av massor av webbplatser som inte har blockerats.

Smarta DNS-tjänster har vissa nackdelar också – nämligen att de inte skyddar dina onlinedata, de kan blockeras av din Internetleverantör om de använder en Transparent DNS Proxy (det finns dock en fix för det), och de kan inte kringgå brandväggar sedan de döljer inte din riktiga IP-adress.

Det är i allmänhet bäst att välja en Smart DNS-leverantör som erbjuder tillgång till en Smart DNS tillsammans med andra alternativ (t.ex. en VPN och / eller en proxy), ger åtkomst till klienter som är kompatibla med plattformar och har en lång lista med webbplatser som inte har blockerats.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map