Vad är SoftEther? (Komplett guide) |


Men vad är egentligen SoftEther? Och vad gör det så speciellt jämfört med andra protokoll?

Tja, här är allt du behöver veta:

Vad är SoftEther?

SoftEther är gratis open source VPN-programvara som utvecklades som en del av en examensarbete vid universitetet i Tsukuba. SoftEther släpptes helt tillbaka 2014, vilket gör det till ett av de senaste protokollen runt.

När man talar om SoftEther är det viktigt att göra skillnaden mellan SoftEther-protokollet och SoftEther VPN-servern:

 • SoftEther VPN-protokollet – Protokollet används för säker klient-till-server-kommunikation. Det är relativt snabbt och säkert.
 • SoftEther VPN-servern – Serverprogramvaran stöder användning av flera VPN-protokoll, såsom SoftEther, OpenVPN, IPSec, L2TP / IPSec och SSTP.

Hur fungerar SoftEther VPN-protokollet?

SoftEther VPN-protokollet är ansvarigt för att säkra kommunikation mellan VPN-klienten och VPN-servern. Det skapar i princip en krypterad tunnel mellan de två, vilket säkerställer att all information som passerar genom nämnda tunnel inte kan övervakas av någon.

Allmänna tekniska detaljer om SoftEther

 • SoftEther stöder både klient-till-server och plats-till-plats-kommunikation (genom SoftEther-bron).
 • SoftEther har stöd för Deep-inspect-paketloggningsfunktionen.
 • Protokollet använder SSL-VPN-tunnel genom HTTPS för att kringgå brandväggar.
 • SoftEther kräver ingen statisk eller fast IP-adress eftersom den har inbäddat dynamisk-DNS- och NAT-traversalfunktioner.
 • SoftEther stöder kraftfull kryptering som AES-256 och RSA-4096.
 • SoftEther VPN-protokollets genomströmning mäts med cirka 1 Gbps hög hastighet.
 • SoftEther kan också stödja äldre OpenVPN-klienter tack vare sin OpenVPN-klonfunktion.
 • Alla inställningar kan konfigureras via GUI.
 • SoftEther stöder RSA-certifieringsautentisering och IPv4 / IPv6 dubbelstackning.

Hur man använder SoftEther

SoftEther VPN-protokollet är ganska enkelt att använda, men eftersom det är en programvarubaserad lösning måste du först installera SoftEther VPN-klienten på din enhet. Detta är vanligtvis fallet även om du redan har ett VPN-serviceabonnemang.

Vi tittar på hur man använder SoftEther på Windows, men installationsprocessen är ganska likadant på andra plattformar.

Så här är de viktigaste sakerna du behöver veta om att använda SoftEther:

Först installerar du klienten

För att få SoftEther VPN-klienten, gå bara över till nedladdningssidan på SoftEther-webbplatsen. När installationen har laddats ner kör du bara den och följ instruktionerna på skärmen.

När du blir ombedd att välja mellan “SoftEther VPN Client” och “SoftEther VPN Client Manager (Endast adminverktyg)”, välj det första alternativet. Du bör också veta att det fulla namnet på “SoftEther VPN Client” är “SoftEther VPN Client Manager.”

Du kan välja en annan installationskatalog när du uppmanas att göra det, eller bara gå med standardkatalogen. När programmet har installerats kan du starta SoftEther VPN Client Manager.

Därefter ställer du in anslutningen

För att göra det klickar du bara på “Lägg till VPN-anslutning” i SoftEther VPN Client Manager. Du kommer att märka att du blir frågad om du vill att en virtuell nätverksadapter ska konfigureras. Adaptern är nödvändig för VPN-anslutningen, så klicka på “Ja” för att fortsätta med processen.

När adaptern är på plats klickar du på “Lägg till VPN-anslutning” igen. Vid denna tidpunkt hälsas du av en tabell över egenskaper du behöver fylla i med information som tillhandahålls till dig av din VPN-leverantör:

 • Värdnamn – IP-adressen till servern du vill ansluta till.
 • Portnummer – Porten du ska använda. För SoftEther är det normalt 443, men din VPN-leverantör kan också erbjuda dig andra alternativ.
 • Virtuellt navnamn – Det är vanligtvis VPN-leverantörens tjänstnamn eller så, men fältet är inte alltid obligatoriskt.
 • Autentyp – Den typ av autentisering som används för anslutningen. Din leverantör rekommenderar normalt vilket alternativ du ska välja.
 • Användarnamn – Användarnamnet du använder för ditt VPN-konto.
 • Lösenord – Lösenordet du använder för ditt VPN-konto.

När det gäller fältet “Ställa in namn” är det i princip namnet på VPN-anslutningen. Skriv gärna in vad du vill. När det gäller alternativet “Proxy Type” är det bäst att bara gå med standardinställningen – Direkt TCP / IP-anslutning (Ingen Proxy). När det gäller “Avancerade inställningar” finns det mycket att diskutera, och det är lättare om du bara kolla in informationen på den officiella SoftEther-webbplatsen om dessa alternativ.

När allt är klart klickar du bara på “OK” och den nya VPN-anslutningen läggs till i SoftEther VPN Client Manager-listan. För att köra den, högerklicka bara på anslutningen och välj “Anslut.” När du vill koppla bort, gör samma sak och klicka på “Koppla från.”

Ytterligare funktioner du kan använda

SoftEther VPN Client Manager har en hel del funktioner du kan använda för att justera din upplevelse:

 • Enkelt läge / Normalläge – SoftEther VPN Client Manager fungerar som standard i Normal Mode, men du kan växla till Simple Mode om du är ny på allt eller bara vill att gränssnittet ska förenklas ännu mer.
 • Genomskinlig fönsterfunktion – Detta alternativ låter dig välja vilken nivå av transparens du vill ha i VPN-klientfönstren. Tänk på att transparensnivån inte kan ställas in under 20%.
 • Underhållsfunktion för internetanslutning – Detta är en användbar funktion om du vill att SoftEther-klienten ska behålla en VPN-anslutning som liknar SoftEther VPN-servern-anslutningen.
 • Röstguide-funktion – Ett snyggt litet verktyg som antingen kan förklara processen med röstguide eller läsa ett meddelande. För att aktivera det, välj “Normal röstguide” när du öppnar “Röst” i klienthanteraren.

Testa anslutningsgenomföringen

SoftEther har ett nätverkstrafikhastighetstestverktyg som du kan använda för att övervaka hur bra din VPN-anslutning klarar sig. För att använda den på SoftEther VPN Client Manager klickar du på “Verktyg” -menyn i klienten och väljer sedan “Network Traffic Speed ​​Test Tool.”

Om du vill ha mer information om hur du testar en VPN-anslutning kan du gärna kolla vår guide om ämnet. Och om du vill veta mer om SoftEther-hastighetstestverktyget (ytterligare konfigurationer och försiktighetsåtgärder), följ denna länk.

Annan användbar information

Om du vill ha mer djupgående information om SoftEther VPN-klienten och hur anslutningen fungerar, kolla in den här länken. Det finns också en manual tillgänglig om du vill lära dig mer om SoftEther VPN-protokollet.

Är SoftEther VPN-säker att använda?

Kort svar – ja, definitivt.

SoftEther-kryptering och säkerhet är mycket pålitlig och det är ett utmärkt protokoll att använda när du behöver för att säkra din online-data och trafik.

Här är bara några saker som gör SoftEther till ett så säkert VPN-protokoll:

 • Protokollet är programmerat på ett sådant sätt att det kan förhindra Man-in-the-Middle-attacker.
 • Krypterings-, dekrypterings- och autentiseringsprocesserna för SoftEther VPN är baserade på OpenSSL – ett välkänt programvara med öppen källkod.
 • SoftEther erbjuder stöd för massor av krypteringsciprar som AES, RC4, DES, Triple-DES, SHA och MDS.
 • SoftEther erbjuder många alternativ för användarautentisering som ett extra lager av säkerhet.
 • SoftEther VPN-protokollet ger användare tillgång till paketfiltrering och alternativ för säkerhetspolicy för att hålla skadliga paket i avstånd.

Vi bör ändå låta dig veta att det – i början av 2018 – var en 80-timmars säkerhetsrevision av SoftEther som hävdade att protokollet led av 11 säkerhetsproblem. Informationen är emellertid inte så ingående och tydlig om vilka säkerhetsproblem användarna kan möta, och det är ganska säkert att anta att dessa problem länge har åtgärdats. Här är länken om du vill ta en titt.

Är SoftEther VPN-protokollet snabbt?

Ja, SoftEther erbjuder snabba onlinehastigheter. Enligt människorna bakom protokollet var det programmerat med hög prestanda och genomströmning i åtanke. Enligt dessa resultat är SoftEther snabbare än både OpenVPN och PPTP och kan en kapacitet på upp till 900 Mbps.

Det verkar som om SoftEthers höga hastigheter också uppnåddes eftersom utvecklarna fokuserade på att minska antalet minneskopior för varje cykel med bearbetning av VPN-paket (eftersom ett högt antal kan minska hastigheterna).

SoftEther använder också en strömmande tunnelmekanism för att undvika att hantera problemet med ”MTU (Maximum Transmission Unit)”, som du kan läsa mer om på sidan vi länkade ovan.

SoftEther VPN Fördelar och nackdelar

fördelar

 • SoftEther-anslutningar är extremt säkra.
 • SoftEther fungerar på flera plattformar och är ganska lätt att installera.
 • Trots den höga nivån av SoftEther-säkerhet är protokollet förvånansvärt snabbt.
 • SoftEther är öppen källkod (vilket gör det mycket pålitligt) och också gratis att använda.
 • Eftersom SoftEther använder port 443 kan den inte enkelt blockeras med en brandvägg.

nackdelar

 • Inte många VPN-leverantörer erbjuder tillgång till det här protokollet.
 • Även om det kom ut 2014, betraktas det fortfarande som ett relativt nytt protokoll.
 • SoftEther stöds inte ursprungligen på operativsystem och enheter. Du kanske också måste installera ytterligare programvara även om du använder protokollet från en VPN-leverantör.

Vad är en SoftEther VPN?

En SoftEther VPN är en tjänst som erbjuds av tredjeparts VPN-leverantörer. Det är i grunden en VPN-tjänst som använder SoftEther-protokollet. Med vissa leverantörer måste du installera ytterligare programvara från SoftEther, medan andra leverantörer integrerar protokollet i sina kunder, vilket innebär att du inte behöver göra något annat.

Det finns inte många VPN-leverantörer som erbjuder åtkomst till SoftEther VPN-protokollet just nu. Om du är intresserad av en sådan leverantör, bör vi dock nämna att SoftEther är tillgängligt på våra VPN-servrar – tillsammans med många andra protokoll också.

Letar du efter en SoftEther VPN för att säkra dina anslutningar?

Vi har din rygg – CactusVPN erbjuder enkel, säker åtkomst till SoftEther-anslutningar. Och du får njuta av största integritet och säkerhet eftersom vi inte loggar in någon av dina uppgifter, och våra anslutningar använder chiffer av militär kvalitet.

Dessutom är du inte bara begränsad till SoftEther. Även om det är ett utmärkt VPN-protokoll, inser vi att du kanske vill testa andra alternativ också. Det är därför vi också erbjuder tillgång till: OpenVPN (både TCP och UDP), SSTP, L2TP / IPSec, IKEv2 / IPSec, PPTP

Du kommer gärna att veta att våra VPN-applikationer är mycket enkla att installera och de fungerar på många plattformar: Windows, macOS, iOS, Android, Android TV och Amazon Fire TV.

Testkörning CactusVPN gratis

Du behöver inte välja ett prenumeration direkt. Du kan först prova våra VPN-tjänster gratis i 24 timmar för att se om de uppfyller alla dina behov. Oroa dig inte – du behöver inte ge ut någon kreditkortsinformation.

Och här är den bästa delen – när du blivit en CactusVPN-användare kommer vi fortfarande att ha täckt vår 30-dagars återbetalningsgaranti om det finns några problem.

SoftEther VPN-protokollet jämfört med andra VPN-protokoll

Vill du veta hur SoftEther jämför med andra VPN-protokoll som är tillgängliga för onlineanvändare? Här är en översikt över allt du behöver veta:

SoftEther vs. OpenVPN

SoftEther jämförs ofta med OpenVPN när det gäller säkerhet – och av goda skäl. Protokollet kan erbjuda användare samma krypteringsnivå och dataskydd som OpenVPN kan ge (256-bitars säkerhet, AES-kodning, OpenSSL, SSL 3.0). Dessutom är OpenVPN open source precis som SoftEther, vilket gör dem båda väldigt pålitliga. Det enda sättet som OpenVPN är bättre i det avseendet är det faktum att det är äldre än SoftEther, så det har “mer erfarenhet under sitt bälte”, så att säga.

När det gäller hastighet har SoftEther dock överhanden. Enligt folket bakom SoftEther är protokollet 13 gånger snabbare än OpenVPN. SoftEther har faktiskt en kapacitet på upp till 900 Mbps, medan OpenVPN: s kapacitet svävar runt 100 Mbps eller mindre. Dessutom erbjuder SoftEther funktioner som inte finns i OpenVPN, till exempel:

 • Paketfiltrering
 • Virtuell DHCP-funktion
 • Stöd för flera hyresgäster
 • NAT traversal funktionalitet
 • Konfigurera filhandskrift
 • Stöd för smartkort och USB-tokens

Det är också värt att nämna att även om SoftEther och OpenVPN tillåter användare att köra sina egna servrar, har bara SoftEther VPN-servern stöd för flera protokoll som SoftEther, SSTP, L2TP / IPSec, IPSec och OpenVPN själv. OpenVPN-servern kan å andra sidan bara köra det anpassade OpenVPN-protokollet.

Vad gäller plattformskompatibilitet kan både SoftEther och OpenVPN konfigureras på samma plattformar i allmänhet. SoftEther kommer dock ofta att kräva att du installerar ytterligare programvara – även när du använder den på en VPN-leverantörs servrar. Men SoftEther är också relativt lättare att installera än OpenVPN. Och även om vi är med om detta, är det inte många VPN-leverantörer som erbjuder SoftEther VPN-protokollet (sannolikt på grund av hur “ung” det är), medan du enkelt kan hitta massor av leverantörer som erbjuder tillgång till OpenVPN-anslutningar.

Sammantaget är båda VPN-protokollen väldigt anständiga, men om du vill njuta av all säkerhet som OpenVPN har att erbjuda (och mer) tillsammans med snabba hastigheter, rekommenderar vi att du väljer SoftEther. Om du vill ta reda på mer om OpenVPN-protokollet, följ denna länk.

SoftEther vs. PPTP

När det gäller säkerhet är SoftEther den tydliga vinnaren. Det har inte bara stöd för 256-bitars kryptering och flera cifrar, men PPTP: s egen kryptering (MPPE) är inte alls pålitlig eftersom den är sårbar för många exploater.

Dessutom kan PPTP enkelt blockeras med en brandvägg (särskilt en NAT-brandvägg). SoftEther använder å andra sidan port 443 (HTTPS-trafikporten), vilket gör det nära omöjligt att blockera. SoftEther kan också bära alla typer av paket, medan PPTP är begränsat till bara IPv4-paket. Och det finns också problemet att PPTP är en sluten källa och tydligen sprickades av NSA.

En av de viktigaste sakerna som gör PPTP så populär trots sina säkerhetsbrister är hur snabbt protokollet är. Nåväl överraskande nog är SoftEther faktiskt snabbare än PPTP (fyra gånger snabbare, för att vara exakt) även om det erbjuder så starka krypteringsnivåer.

Det enda sättet PPTP är bättre än SoftEther är när det gäller installationsprocessen och tillgänglighet över plattformar. Det är inte att säga att SoftEther inte fungerar på så många plattformar som PPTP, men protokollet är inte inbyggt inbyggt i dem. Till exempel kan du enkelt konfigurera en PPTP-anslutning på Windows 7 med bara några klick, medan installation av SoftEther-anslutning kräver lite mer arbete.

Du bör dock veta att PPTP kanske inte längre stöds av nyare operativsystem och enheter i framtiden. macOS och iOS har redan tappat ursprungligt stöd för PPTP sedan macOS Sierra och iOS 10 (troligtvis på grund av sin brist på säkerhet), och något liknande kan hända med andra plattformar också.

Vill du veta mer om PPTP? Kolla in vår djupgående artikel om den.

SoftEther vs. L2TP / IPSec

Till att börja med erbjuder båda protokollen stöd för 256-bitars kryptering och kraftfulla chiffer, men SoftEther-säkerhet är mycket bättre eftersom det också använder SSL 3.0, och det är open-source, vilket gör det till ett mer pålitligt protokoll. Du bör också veta att Edward Snowden tidigare har hävdat att L2TP / IPSec avsiktligt har försvagats av NSA, men det finns inga tydliga bevis som kan visa hur legitima dessa påståenden ännu är.

När det gäller stabilitet går SoftEther bättre eftersom den kan använda port 443. Eftersom L2TP är ihopkopplat med IPSec kan det blockeras om port 500 och IP-protokoll 50 och 51 är blockerade. L2TP kan också stöta på NAT-problem om L2TP-genomströmning inte är aktiverat i routern.

SoftEther VPN-protokollet ger också bättre anslutningshastigheter, eftersom L2TP / IPSec tenderar att ta längre tid att förhandla om en VPN-tunnel – för att inte tala om den dubbla inkapslingsfunktionen kan också minska hastigheterna.

När det gäller tillgänglighet är L2TP / IPSec dock ett bättre val eftersom det är inbyggt i många plattformar. Så det är väldigt enkelt att skapa en anslutning. Det finns också fler VPN-leverantörer som erbjuder L2TP / IPSec-anslutningar än leverantörer som erbjuder SoftEther-anslutningar.

Och precis som de protokoll som vi diskuterade ovan erbjuder SoftEther VPN-servern också stöd för L2TP / IPSec.

Om du vill läsa mer om L2TP / IPSec, följ denna länk.

SoftEther vs. IPSec

De flesta VPN-leverantörer kopplar ihop IPSec med L2TP och IKEv2, men du kan fortfarande hitta vissa tjänster som erbjuder åtkomst till IPSec på egen hand. Generellt sett är det ett ganska säkert VPN-protokoll, men om det inte är konfigurerat och konfigurerat korrekt kan skyddet som det erbjuder vara felaktigt.

När det gäller stabilitet är IPSec mycket lättare att blockera med en brandvägg än SoftEther beror på användningen av begränsade och lätt att blockera portar. SoftEther är också snabbare än IPSec, och SoftEther VPN-servern stöder faktiskt IPSec-protokollet.

IPSec fungerar på många plattformar – ungefär samma som SoftEther fungerar på. IPSec är dock mer bekvämt att konfigurera eftersom du normalt inte behöver ladda ner extra programvara.

Slutligen stöder SoftEther fler paket än IPSec, vilket normalt är begränsat till IPv4-paket. Som ett snabbt exempel kan SoftEther också sända IPv6, PPPoE, STP, VLAN och RIP.

Sammantaget är IPSec ett anständigt protokoll, men SoftEther är helt enkelt ett mycket bättre val. Om du vill lära dig mer om IPSec, här är vår artikel om det.

SoftEther vs. SSTP

SSTP erbjuder ganska mycket samma säkerhetsnivå som SoftEther. Det enda skälet till att det inte är bättre än SoftEther i det avseendet är för att det inte är open-source, och eftersom det enbart ägs av Microsoft – ett företag som har varit känt för att ge NSA åtkomst till krypterade meddelanden och samarbeta med både NSA och FBI. Om det på något sätt inte stör dig, är det säkert att säga att SSTP är lika säkert att använda som SoftEther.

Du bör dock veta att medan SSTP kan använda port 443, använder den bara TCP-överföringsprotokollet. På grund av detta kan protokollet vara mottagligt för problemet “TCP Meltdown”, vilket kan orsaka anslutningsproblem. SSTP erbjuder inte heller support för autentiserade webbproxy. Tyvärr, om den använder icke-autentiserade webbproxy, finns det en chans att en nätverksadministrator kan upptäcka SSTP-rubriker och släppa anslutningen om de vill.

När det gäller hastigheter är det säkert att anta att SoftEther är mycket snabbare än SSTP. Varför? Eftersom SSTP-hastigheter ofta jämförs med anslutningshastigheter som erbjuds av OpenVPN, och vi har redan sett att SoftEther är snabbare än OpenVPN.

SoftEther VPN-protokollet erbjuder också bättre plattformskompatibilitet eftersom SSTP endast finns på Windows (Vista och högre). Dessutom kan protokollet också konfigureras på routrar, Linux och Android. SoftEther, å andra sidan, fungerar på alla dessa plattformar (inklusive Windows XP och Windows 98), och många andra operativsystem och enheter också:

 • Mac OS
 • iOS
 • Solaris
 • FreeBSD

Och som det var fallet med de flesta VPN-protokoll som diskuterats fram till nu kan SoftEther VPN-servern köra SSTP medan SSTP-servern inte kan köra SoftEther-protokollet.

Om du vill lära dig mer om SSTP, här är en guide vi skrev om det ämnet.

SoftEther vs. IKEv2 / IPSec

Både SoftEther och IKEv2 / IPSec är riktigt säkra och erbjuder anständiga hastigheter, men det finns en chans att SoftEther kan vara snabbare helt enkelt på grund av hur det är programmerat. Men IKEv2 / IPSec är lättare att blockera eftersom den bara använder UDP-port 500. IKEv2 / IPSec är normalt sluten källa (utvecklas av Microsoft tillsammans med Cisco), men det finns öppna källkodsimplementeringar av IKEv2.

När det gäller stabilitet kan dock IKEv2 / IPSec klara bättre än SoftEther på mobila enheter. Varför? Eftersom protokollet har byggts för att motstå nätverksförändringar, vilket betyder att du enkelt kan växla från ett WiFi-nätverk till din dataplan när du är på språng utan att behöva oroa dig för att din VPN-anslutning ska gå ner. Medan SoftEther definitivt är tillförlitlig och dess snabba auto-anslutningsfunktioner alltid är ett plus, kan den inte riktigt tävla med IKEv2s funktion.

Och när det gäller tillgänglighet är båda protokollen ganska bundna. Fortfarande kan IKEv2 / IPSec ha en fördel eftersom den fungerar på BlackBerry-enheter också, vilket gör det till ett bättre val för mobila användare.

I slutändan rekommenderar vi bara att du använder IKEv2 / IPSec om du är orolig för att SoftEther tappar anslutningen när du byter nätverk. Om du vill veta mer om IKEv2 / IPSec, följ denna länk.

SoftEther vs. Wireguard

Liksom SoftEther är Wireguard ett open source-protokoll. Det är påstått lika säkert som SoftEther och har en mycket lätt byggnad, vilket innebär att den kan uppnå anständiga hastigheter på nätet.

Enligt riktmärkena på Wireguard-webbplatsen är faktiskt protokollet betydligt snabbare än OpenVPN. Wireguard kan potentiellt vara snabbare än SoftEther för att se hur dess genomströmning går upp till cirka 1000 Mbps, medan SoftEthers genomströmning går upp till cirka 900 Mbps.

Ändå är Wireguard för tillfället bara i sin experimentfas. Det är i huvudsak ett pågående arbete, så det är inte ett bra ersättare för SoftEther just nu eftersom det inte är stabilt. Dessutom fungerar det bara på Linux. I framtiden kan Wireguard överträffa SoftEther, eller – vem vet – protokollet kan få stöd på SoftEther VPN-servern.

Vill du lära dig mer om Wireguard? Kolla gärna in protokollets guide.

Så är SoftEther det bästa alternativet?

Som saker står för tillfället, skulle vi säga det ja. SoftEther är väldigt säkert, det fungerar på massor av plattformar och erbjuder höga hastigheter på nätet och stor stabilitet också. Oavsett om du vill ha åtkomst till geo-blockerat innehåll, säkra dina onlinedata på allmän WiFi eller bara skydda din integritet från Internet från onlineövervakning, är SoftEther ett utmärkt val.

Vad är SoftEther? Huvudidén

SoftEther är gratis att använda, open source VPN-programvara som erbjuder både ett säkert VPN-protokoll och en mångsidig VPN-server som kan köra flera protokoll (SoftEther, OpenVPN, L2TP / IPSec, IPSec och SSTP). Trots att det är relativt nytt är SoftEther VPN-protokollet ganska populärt eftersom det erbjuder stark kryptering samtidigt som det ger snabba hastigheter. Dessutom är den väldigt plattformskompatibel.

SoftEther är faktiskt så väl programmerad att det är ett bättre val än de flesta VPN-protokoll. Den enda som för närvarande kommer nära den är OpenVPN, men det är betydligt långsammare än SoftEther. Tyvärr är det lite svårt att hitta en VPN-leverantör som erbjuder SoftEther-anslutningar. Om du letar efter en är du välkommen att kolla in vår tjänst.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map