Vad är VPN-klientprogramvara (Hur fungerar en VPN-klient) |


Och även om du inte använder VPN och bara vill lära dig om dem, är detta en bra utgångspunkt som alla. Vi kommer till och med att slänga in en snabb VPN-definition innan vi också börjar.

Vad är VPN?

Ett VPN (Virtual Private Network) är en tjänst som du kan använda för att kringgå geo-block och regeringscensur genom att dölja din riktiga IP-adress på Internet. Dessutom kan en VPN kryptera din internetdata och trafik för att hålla den övervakningsfri och säker från hackare.

Vad är VPN-klientprogramvara?

En VPN-klient är den virtuella privata nätverksprogramvaran som är installerad på din enhet för att upprätta en anslutning mellan den och VPN-servern, och erbjuder åtkomst till VPN-tjänster.

De flesta av de populära plattformarna som Windows, macOS, iOS och Android kommer med förinstallerad VPN-klientprogramvara, men du kan också installera tredjepartskunder för att få ett bättre användargränssnitt och fler funktioner.

Typer av VPN-klienter

I allmänhet finns det två typer av VPN-klienter:

Infödda eller inbyggda VPN-klienter

Dessa är förinstallerade eller förkonfigurerade VPN-klienter som finns tillgängliga i vissa operativsystem som Windows, macOS, iOS, Android och Linux-distros som Ubuntu.

Tredjeparts VPN-klienter

De kan vidare delas in i två kategorier:

 1. VPN-klienter som är utvecklade av VPN-protokollutvecklare. Några exempel inkluderar OpenVPN- och SoftEther-klienter.
 2. VPN-klienter som utvecklats av VPN-tjänsteleverantörer. VPN-appar som utvecklats av VPN-leverantörer kommer med ytterligare funktioner som grundläggande VPN-klienter utvecklade av protokollutvecklare vanligtvis inte erbjuder, som en appar. Killer, en Killswitch, förmågan att gruppera servrar efter land, välja mellan VPN-protokoll, auto-anslutning vid start och mycket mer.

Varför behöver du VPN-klientprogramvara??

Det är ganska enkelt – för att upprätta en VPN-anslutning till en VPN-server och också se till att den krypterade VPN-tunneln är konfigurerad mellan dig och servern behöver din enhet en VPN-klient eftersom den är ansvarig för att hantera allt detta.

Hur fungerar VPN-klienter?

Innan en VPN-klient och server ens kan kommunicera autentiserar de varandra genom datapaket. Denna ömsesidiga autentiseringsprocess är avgörande eftersom den ser till att klienten kommunicerar med rätt server och vice versa.

Efteråt krypterar VPN-programvaran dina data innan du skickar den över till VPN-servern. När servern tar emot informationen dekrypteras den och vidarebefordras din trafik till webben. När VPN-servern tar emot den Internetinformation du begärde (till exempel webbplatsåtkomst) krypterar den den och skickar tillbaka den till VPN-klienten på din enhet som sedan fortsätter att dekryptera informationen för dig.

Tack vare krypteringsprocessen kan din Internetleverantör (eller någon myndighetsövervakningsbyrå eller hackare för den delen) inte hålla koll på dina anslutningsförfrågningar och onlinetrafik för att se vad du gör på webben. Endast VPN-klienten och VPN-servern kan kryptera och dekryptera data.

Vilka plattformar fungerar VPN-kunder på?

Både inbyggda och tredjeparts VPN-klienter är tillgängliga på de mest populära operativsystemen och enheterna. Som en allmän tumregel fungerar VPN-klientprogramvaran på:

 • Windows (inklusive Windows XP)
 • macOS X (tredje parts klienter fungerar kanske inte i äldre version)
 • Linux (vissa distributioner kan endast hantera manuella VPN-konfigurationer)
 • iOS
 • Android
 • eReaders (som Kindle Fire)
 • Amazon Fire TV (och troligtvis andra enheter som kör Fire OS)

Men inte alla operativsystem och enheter har ursprungligt stöd för VPN-klienter. Till exempel kan smarta TV-apparater som inte kör Android eller Fire OS inte ha VPN-applikationer installerade på dem. Detsamma gäller för spelkonsoler som Xbox eller PlayStation, eller mobiltelefoner som BlackBerry som kör BlackBerry 10 OS.

I sådana situationer kan manuella VPN-anslutningar fortfarande upprättas på vissa enheter genom att dra nytta av VPN-protokollsupporten och använda konfigurationsfiler som erbjuds av VPN-leverantörer.

Men om inget av detta är möjligt är det enda alternativet att antingen dela din dator- eller bärbar webbanslutning med den aktuella enheten (vilket kan vara ganska obekvämt) eller ställa in en VPN på din router.

Routeralternativet är vanligtvis det bästa eftersom, om du gör det, kommer alla enheter som kommer åt webben via din router att använda en VPN-anslutning – ja, även IoT-enheter som smarta termostater eller smarta lås.

Hur man berättar för en tredjeparts VPN-klient är pålitlig

Sammantaget är här de saker du bör vara på jakt efter när du checkar ut VPN-leverantörer och deras kunder:

 • VPN-klienten bör vara plattformskompatibel eftersom du borde kunna använda VPN-tjänsten både i och utanför ditt hem.
 • Klienten ska inte logga in någon av dina data, eller åtminstone borde den bara logga diverse anslutningsrelaterade data som inte kan spåras tillbaka till dig och som endast används för felsökning.
 • VPN-klienten bör inte läcka någon av dina data på webben. Om du vill se hur du testar en VPN-anslutning för att se till att den är säker, här är en användbar guide.
 • Klienten ska låta dig välja vilket VPN-protokoll du vill använda när du ansluter till VPN-servern – såvida inte enheten / operativsystemet du använder bara stöder en typ av VPN-protokoll, naturligtvis.

Behöver en VPN med en stor klient?

Vi har täckt dig – vi arbetade dag och natt för att se till att våra VPN-klienter är extremt användarvänliga, intuitiva och övergripande problemfria.

Dessutom såg vi till att de fungerar på de populäraste plattformarna på marknaden:

 • Windows
 • Mac OS
 • iOS
 • Android
 • Android TV
 • Amazon Fire TV & Fire TV Stick

Våra VPN-appar är förpackade med funktioner

Du kan välja mellan 6 VPN-protokoll när du vill ansluta till en av våra 28 höghastighetsservrar, och du kan också ha klienten automatisk anslutning vid start.

CactusVPN-klient

Dessutom utrustade vi vår VPN-klient med DNS Leak-skydd, en Apps. Killer och en Killswitch – allt du behöver för att se till att din integritet aldrig utsätts på Internet, oavsett omständigheter. För att inte tala om all din webbtrafik och data är säkrade med vår kraftfulla AES-kryptering.

Åh, och oroa dig inte för att vår klient loggar in känslig information. Vi verkställer en strikt no-log-policy hos vårt företag.

Njut av obegränsad tillgång till massor av innehåll

Vår klient har en inbyggd Smart DNS-tjänst tillsammans med vår VPN-tjänst. Om du någonsin vill njuta av mer innehållsutbud kan du alltid använda den smarta DNS-enheten för att avbryta mer än 300 webbplatser från länder som Storbritannien, USA, Kanada, Australien, Polen, Schweiz, Frankrike, Tyskland, Sverige.

Gör CactusVPN ett försök – Kostnadsfri!

Du behöver inte göra ett åtagande direkt – du kan testa vår VPN-tjänst gratis i 24 timmar först för att se om den uppfyller alla dina behov. Du får njuta av alla våra funktioner och du behöver inte ge oss några kreditkortsuppgifter.

Och det är inte allt. När du blivit en CactusVPN-användare täcks du fortfarande av vår 30-dagars återbetalningsgaranti om något inte fungerar som annonserat.

Slutsats

Så vad är VPN-klientprogramvara? Enkelt uttryckt, det är den inbyggda eller tredjepartsprogramvaran du installerar eller konfigurerar på din enhet / operativsystem. Du använder den för att ansluta till en VPN-server och etablera en krypterad anslutning med olika VPN-protokoll.

När du letar efter en VPN-leverantör med en anständig klient, se till att applikationen är plattformskompatibel, enkel att använda och fullpackad med olika funktioner (som en Killswitch eller Apps. Killer) som skyddar din online sekretess.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map