VPN-port vidarebefordran (allt du behöver veta) |


Vad är en hamn?

En port är ett specifikt nummer som tilldelas ett protokoll, som är en uppsättning kommandon och regler som styr hur data skickas och tas emot via webben. Ett exempel på detta är port 443 som tilldelas all data som överförs via HTTPS.

Ett portnummer fungerar som en trådlös kanal och det förhindrar potentiella konflikter mellan olika protokoll. Portnummer är också viktiga för nätverkssäkerhet, eftersom blockering av en port också blockerar ett visst protokoll i ett nätverk.

Vad är port vidarebefordran?

Port vidarebefordran (även kallad port mapping) är en metod för att omdirigera datorportar mellan lokala nätverk och fjärrenheter. Denna teknik är vanligtvis användbar för att få åtkomst till Internet-anslutna enheter och tjänster på distans.

Port-vidarebefordran måste i allmänhet användas vid sidan av en router eftersom nämnda router troligen använder NAT (Network Address Translation) – en process som översätter de enskilda IP-adresserna för enheter i ett lokalt nätverk till en enda IP-adress, vilket väsentligen tillåter router-anslutna enheter som har sina egna nätverksadresser (som en bärbar dator eller en spelkonsol) för att ansluta till Internet med den IP som tilldelats dig av din ISP.

I det sammanhanget kan port vidarebefordran – som är en bakom kulisserna – fånga upp data och trafik som är på väg till en specifik IP (i detta fall IP-adresserna erhållna via NAT) och omdirigerar den till en annan IP ( enhet som du vill ha fjärråtkomst till exempel).

Hur fungerar hamnar vidarebefordran?

När en begäran måste skickas över webben skapas datapaket som innehåller information om nämnda begäran och de skickas över Internet. Bland olika data innehåller dessa paket information om datorns eller enhetens destination.

Normalt analyseras datapaketets rubrik av en nätverksrouter. Därefter skickas paketet till destinationen som finns i rubriken.

Med port-vidarebefordran kontrollerar emellertid avlyssningsapplikationen (en VPN-klient, till exempel) rubriken på datapaketet, ser destinationen och skriver om data som hittas i rubriken. Därefter skickas datapaketet till den nytilldelade destinationen. När det gäller en VPN är den nya destinationen vanligtvis en av de servrar som används av VPN-leverantören.

Varför erbjuder vissa VPN-leverantörer VPN-port vidarebefordran?

Många VPN-leverantörer använder en NAT-brandvägg för att skydda sina användare från inkommande anslutningar som kan vara skadliga. Även om det är användbart kan det ibland orsaka problem genom att blockera inkommande anslutningar som användare faktiskt vill ha.

Till exempel kan en NAT-brandvägg potentiellt störa torrent. På vilket sätt? Tja, det har allt att göra med att “sådd” – acceptera inkommande anslutningar från andra användare som vill ladda ner en fil till din egen torrentklient. Sådd är också känt för att bidra till en torrents uppladdningshastighet, och det är nödvändigt för alla att kunna ladda ner en torrent i första hand.

En NAT-brandvägg kan förhindra andra P2P-användare från att inleda oönskade anslutningar med din klient och därmed hindra dig från att sådd.

Om en VPN-leverantör erbjuder port-vidarebefordran, omdirigerar klienten emellertid inkommande anslutningar och ser till att de kan kringgå NAT-brandväggen.

Är VPN Port Forwarding nödvändig för Torrenting?

Inte riktigt. Bristen på port vidarebefordran stör inte normalt dina nedladdningshastigheter. Dina uppladdningshastigheter kan komma att träffas ibland, men du kan fortfarande kunna fröa i vissa situationer. Om du inte bryr dig om att bidra till uppladdningshastigheten och bara vill ladda ner en fil kommer VPN-port vidarebefordran inte att behövas.

Det enda sättet att vidarebefordra port skulle vara obligatoriskt för torrent är om varje användare i Swarm (alla användare som laddar ner och laddar upp en torrent) stod bakom en NAT-brandvägg.

Är portåterföring säkert?

Att försöka ställa in din router manuellt för att erbjuda port-vidarebefordring kan vara lite problematiskt. Varför? Eftersom din onlinekommunikation troligen inte är lika säker som du tror att de är.

Vad är skadlig programvara?

Att vidarebefordra portar på din router kan potentiellt utsätta dig för olika sårbarheter som kan utnyttjas av cyberbrottslingar och skadlig programvara om du inte vidtar adekvata säkerhetsåtgärder – särskilt om du lämnar en hamn öppen för fjärråtkomst.

VPN-port vidarebefordran, å andra sidan, är normalt sett ganska säker eftersom porten vidarebefordran sker på VPN-leverantörens sida, inte din. Dessutom är din anslutning fortfarande säkrad av VPN: s kryptering.

Vi måste dock nämna en sak – redan 2015 upptäcktes att VPN-leverantörer som erbjöd VPN-port vidarebefordran faktiskt påverkades av en sårbarhet (kallad “Port Fail”) som potentiellt skulle kunna avslöja VPN-användarnas verkliga IP-adresser. Lyckligtvis är sårbarheten lätt att förhindra, även om det inte finns någon garanti för att alla VPN-leverantörer som erbjuder hamnar vidarebefordran har vidtagit nödvändiga åtgärder under de senaste åren.

Naturligtvis, om du använder en VPN-leverantör som inte erbjuder VPN-port vidarebefordran, behöver du naturligtvis inte oroa dig för att en port misslyckas med att läcka din IP-adress på webben.

Behöver en säker VPN-tjänst?

Om du letar efter ett sätt att skydda dina personuppgifter och onlinetrafik på webben har vi täckt dig. CactusVPN erbjuder avancerad AES-kryptering, upp till 6 VPN-protokoll att välja mellan, obegränsad bandbredd och kostnadseffektiva prenumerationer.

Dessutom erbjuder 9 av våra 25+ höghastighetsservrar flödande stöd, och vi erbjuder en gratis 24-timmarsperiod och en 30-dagars pengarna-tillbaka-garanti.

Nedre raden – Vad är VPN-port vidarebefordran?

VPN-port vidarebefordran är ett sätt för VPN-leverantörer med NAT-brandväggar att fånga icke-skadliga anslutningar VPN-användare kanske vill ha (som torrenting-anslutningar) som annars skulle filtreras ut av brandväggen och ändra destinationen som finns i datapakethuvudet för att hjälpa dem anslutningar förbi NAT-brandväggen.

Du bör dock veta att vidarebefordran av VPN-port inte är obligatorisk för P2P. Det är bara nödvändigt om du vill se till att du har en hög såhastighet, eller om varje enskild person som laddar ner / fröer en torrent står bakom en NAT-brandvägg (vilket inte är ett mycket troligt scenario).

Det är också svårt att säga om en leverantör som erbjuder VPN-port vidarebefordran har vidtagit säkerhetsåtgärder mot en port misslyckas eller inte (en sårbarhet som kan läcka din riktiga IP-adress när du är ansluten till en VPN).

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map