Beschermt een VPN tegen malware? Wat is malware? |


Wat is malware en hoe kunnen we dit voorkomen??

Er zijn veel dingen die u kunt doen om malware-infecties te voorkomen, maar u kunt het beste beginnen om te begrijpen wat malware is en welke soorten malware cybercriminelen het liefst gebruiken.

Wat is malware??

Malware is schadelijke software die is geconfigureerd om te infecteren en onbevoegde toegang te krijgen tot computers, mobiele telefoons, laptops en andere apparaten. Cybercriminelen gebruiken over het algemeen malware om persoonlijke en financiële informatie van online gebruikers en bedrijven te stelen. Geavanceerdere soorten malware kunnen ook worden gebruikt om iemands activiteit op een apparaat te controleren, de toegang tot het besturingssysteem of de harde schijf te blokkeren en het apparaat zelf te beschadigen.

Malware versus virussen: wat is het verschil??

Veel mensen raken de twee in de war, meestal omdat beveiligingssoftware ‘antivirus’- of’ antimalware’-software wordt genoemd. Dus dachten we dat we dit net zo goed konden aanpakken omdat we het over malware hebben.

Kortom, een virus is een soort malware die zichzelf kan vermenigvuldigen, zich kan verspreiden naar andere systemen en de besturingssystemen van gebruikers kan schaden. Malware daarentegen verwijst naar elk type schadelijke software dat door hackers kan worden gebruikt om internetgebruikers te targeten.

De meest voorkomende soorten malware

1. Adware

Adware (staat voor door advertenties ondersteunde software) is malware die uw apparaat en / of browser infecteert en u blootstelt aan tonnen ongewenste advertenties. Voorbeelden zijn normaal gesproken pop-upadvertenties op uw desktop of browser die u niet kunt verwijderen.

Adware wordt meestal niet als erg gevaarlijk beschouwd, maar alleen als vervelend. Veel van de advertenties waarmee u bent gespamd, kunnen echter schadelijke bestanden en links bevatten. Interactie met hen zal uw apparaat verder infecteren met malware.

Over het algemeen wordt adware alleen gebruikt door adverteerders en cybercriminelen om snel geld te verdienen. Adware kan echter ook worden gecombineerd met spyware om ook uw activiteiten bij te houden en uw persoonlijke gegevens te stelen.

2. Spyware

Zoals de naam al aangeeft, is spyware malware die u bespioneert. Het infecteert uw apparaat en steelt gevoelige persoonlijke gegevens door:

 • Bewaken wat u doet op uw apparaat.
 • Verzamel je toetsaanslagen met keyloggers.
 • Verzamelen van alle beschikbare financiële en persoonlijke gegevens op uw apparaat.

Soms kunnen cybercriminelen geavanceerde soorten spyware gebruiken om uw netwerkverbindingen en verkeer te wijzigen en om de beveiligingsinstellingen te wijzigen van de verschillende applicaties die u op uw apparaat hebt geïnstalleerd.

Spyware wordt vaak gebundeld met andere malware en is zelfs te vinden in legitieme software.

3. Ransomware

Ransomware is malware die uw computer of persoonlijke en financiële gegevens gijzelt voor losgeld. Kortom, de malware versleutelt al uw gegevens op de harde schijf of blokkeert u van uw besturingssysteem. In beide situaties ontvang je een bericht dat je een groot losgeld (een paar honderd dollar of meer) moet betalen om weer toegang te krijgen. Er is over het algemeen een tijdslimiet en het bericht beweert dat alle gegevens worden verwijderd als u de betaling niet nakomt.

Dit type malware is meestal financieel gemotiveerd, maar sommige cybercriminelen gebruiken het misschien alleen maar om grote schade aan te richten en bedrijven schade toe te brengen. Enkele bekende voorbeelden van ransomware zijn WannaCry, NotPetya en Locky.

Ransomware wordt meestal verspreid via kwaadaardige bestanden en links. Soms worden kwetsbaarheden in het besturingssysteem en het netwerk misbruikt om uw apparaat ook bloot te stellen aan ransomware.

4. Virussen

Virussen zijn een gevaarlijk type malware omdat ze zichzelf kunnen vermenigvuldigen en zich kunnen verspreiden naar andere computers. Ze kunnen zich hechten aan legitieme of kwaadaardige programma’s en opstarten wanneer de gebruiker ze start.

Meer creatieve hackers kunnen andere methoden gebruiken om virussen te verspreiden, zoals kwetsbaarheden op websites en apps, doc-bestanden en scriptbestanden.

Virussen kunnen op allerlei manieren worden gebruikt. Cybercriminelen kunnen ze gebruiken om:

 • Steel persona en financiële informatie.
 • Schaad uw computer of netwerk.
 • Maak een botnet.
 • Spam je met advertenties.

5. Wormen

Wormen zijn een veelvoorkomend type malware en worden vaak gebruikt om netwerken te schaden door veel bandbreedte te verbruiken en servers te overbelasten. Sommige wormen kunnen zelfs worden geprogrammeerd om computers te beschadigen. In wezen bevatten ze een zogenaamde ‘payload’-code die de worm de opdracht geeft om verschillende acties uit te voeren zodra deze een computer infecteert, acties zoals:

 • Persoonlijke en financiële gegevens stelen.
 • Botnets opzetten.
 • Bestanden verwijderen.

Hackers slagen er meestal in om online gebruikers bloot te stellen aan wormen door ze spam- of phishing-e-mails te sturen die schadelijke bijlagen bevatten.

Hoewel wormen vergelijkbaar zijn met virussen, zijn ze een veel gevaarlijker type malware omdat ze zichzelf kunnen vermenigvuldigen en verspreiden zonder afhankelijk te zijn van gebruikersactiviteit (zoals u bijvoorbeeld een uitvoerbaar bestand uitvoert). Wormen profiteren over het algemeen van kwetsbaarheden in het besturingssysteem (meestal het geval bij verouderde besturingssystemen) om zich over meerdere computernetwerken te verspreiden. Soms kunnen ze zelfs het e-mailaccount van een slachtoffer kapen en geïnfecteerde e-mails naar hun contactenlijst sturen.

6. Trojaanse paarden

Een Trojaans paard is een type malware dat zichzelf vermomt als legitieme software en bestanden. De cybercrimineel probeert het slachtoffer te misleiden (meestal via phishing) om de Trojan te installeren en uit te voeren. Zodra dat is gebeurd, geeft de Trojan de hacker normaal gesproken externe toegang tot uw apparaat. Ze kunnen dan het volgende doen:

 • Verzamel en verwijder gevoelige informatie.
 • Installeer meer malware op uw apparaat.
 • Houd uw activiteiten bij door middel van keyloggers en het delen van schermen.
 • Voeg uw computer toe aan een botnet.

7. Bots

Bots worden niet zo vaak gebruikt door cybercriminelen, vooral omdat ze normaal gesproken niet schadelijk zijn. Bots zijn software die is geprogrammeerd om normale taken uit te voeren (zoals deelnemen aan wedstrijden in videogames of bieden op online veilingen). Sommige bots kunnen echter worden geprogrammeerd om zich als malware te gedragen.

Vaker wel dan niet vertrouwen hackers die wel bots gebruiken erop om apparaten te infecteren en toe te voegen aan een botnet. Zodra dat gebeurt, wordt dat apparaat gebruikt om DoS / DDoS-aanvallen uit te voeren.

Anders dan dat, kunnen cybercriminelen ook bots gebruiken om spam en advertenties te leveren, servergegevens te verzamelen en malware te verspreiden op downloadwebsites.

8. Rootkits

Een rootkit is malware die is geprogrammeerd om externe toegang op afstand tot uw apparaat te geven. Cybercriminelen gebruiken graag rootkits omdat ze erg moeilijk te detecteren zijn. Ze zullen normaal gesproken phishingtactieken gebruiken om gebruikers te misleiden om de rootkit op hun apparaat te installeren.

Zodra de hacker het apparaat op afstand heeft bediend, gaan ze meestal persoonlijke en financiële informatie stelen zonder dat het slachtoffer hiervan op de hoogte is. Ze kunnen ook de beveiligingssoftware wijzigen die op het apparaat is geïnstalleerd om detectie nog moeilijker te maken.

Zodra de cybercrimineel alle gegevens heeft die ze nodig hebben, zullen ze het apparaat waarschijnlijk aan een botnet toevoegen of het verder infecteren met meer malware.

9. Malware keyloggen

Keylogging-malware heeft één doel: het registreren van de toetsaanslagen van gebruikers op hun apparaten en openbare computers. De malware registreert alle toetsaanslagen in een bestand dat de hacker ophaalt. Met die informatie kunnen ze proberen waardevolle informatie te verzamelen, zoals:

 • Inloggegevens
 • Bankrekeningnummers
 • Creditcard details
 • Burgerservicenummers

Keylogging-malware wordt meestal verspreid via phishing-e-mails, maar het kan ook rechtstreeks op een computer worden geplaatst als een hacker er rechtstreeks toegang toe heeft. Veel cybercriminelen plaatsen keyloggers op openbare computers.

Malware herkennen

Het is niet altijd even gemakkelijk om te bepalen of uw computer is geïnfecteerd met malware. Soms reageert malware niet onmiddellijk na infectie en kan het een tijdje sluimeren.

Maar als je een van de volgende tekenen opmerkt, heb je waarschijnlijk te maken met een soort malware-infectie:

 • Uw apparaat begint ineens heel langzaam te laden en te werken – het duurt veel langer voordat het besturingssysteem is opgestart, applicaties langzamer werken en muisbewegingen op uw scherm zijn traag. Malware vertraagt ​​vaak uw besturingssysteem en verbruikt CPU / RAM-geheugen.
 • Willekeurige berichten verschijnen op je scherm, meestal met de mededeling dat je een prijs hebt gewonnen en deze moet verzilveren, of alleen voor het promoten van pronografie. De pop-upberichten kunnen niet worden gesloten of ze blijven gewoon heropenen wanneer je ze sluit. Dit is over het algemeen een duidelijk teken van spyware of adware, dus zorg ervoor dat u niet op berichten klikt.
 • Nieuwe, schaduwrijke werkbalken verschijnen in al uw browsers – werkbalken die u nooit hebt geïnstalleerd. Het kan er maar één zijn, maar meestal zijn het meerdere werkbalken die veel van uw browserscherm in beslag zullen nemen. Wanneer u ze verwijdert, verschijnen ze gewoon weer nadat u uw apparaat of browser opnieuw hebt opgestart.
 • Uw systeem crasht met willekeurige tussenpozen, vooral wanneer u op internet surft. Windows-gebruikers krijgen de “populaire” BSoD (Blue Screen of Death).
 • Uw besturingssysteem is niet langer toegankelijk. U probeert in te loggen, maar u kunt dat niet doen, en u krijgt een bericht te zien dat u een bepaald bedrag (meestal een paar honderd dollar) naar een PayPal-adres of cryptocurrency-portemonnee moet sturen om weer toegang te krijgen.
 • Er is een behoorlijk grote piek in het internetverkeer wanneer u voor het eerst een browser start nadat u uw apparaat hebt opgestart. Dat kan worden veroorzaakt doordat een kwaadaardige applicatie verbinding maakt met meerdere online servers om gegevens te uploaden of downloaden.
 • De startpagina van uw browser is gewijzigd in een pagina die er als spam uitziet, en u weet niet meer dat u dat deed of goedkeurde.
 • Nieuwe, rare pictogrammen verschijnen op je bureaublad. Dat zijn meestal PUP’s (Potentieel ongewenste programma’s) en ze kunnen malware bevatten.
 • Toepassingen worden automatisch gestart en gesloten zonder dat u iets hoeft te doen. Als u de taakbeheerder van het besturingssysteem controleert, worden toepassingen met een vreemde naam onthuld die veel systeemgeheugen verbruiken.
 • Uw apparaat begint willekeurig opslagruimte op te raken. Uw harde schijf heeft bijvoorbeeld op een dag 100 GB vrije ruimte en de volgende dag slechts 30 GB gratis. Dat kan worden veroorzaakt door schadelijke bestanden en programma’s die andere bestanden en programma’s blijven installeren en downloaden.
 • Mensen beginnen je te vertellen dat ze willekeurige spam-berichten van je ontvangen op hun sociale media-accounts en e-mailadressen.

Houd er rekening mee dat al deze tekens mogelijk niet altijd wijzen op een malware-infectie. Als uw computer bijvoorbeeld plotseling veel langzamer begint te werken, kan dit zijn omdat uw harde schijf acteert of vol is, of omdat uw RAM te laag is om alle apps te verwerken die u op uw apparaat hebt geïnstalleerd. Tegelijkertijd kunnen willekeurige crashes worden veroorzaakt door technische problemen.

Natuurlijk, als je geen toegang meer hebt tot je computer en een bericht krijgt waarin je om losgeld wordt gevraagd, valt niet te ontkennen dat het een ransomware-aanval is.

Hoe u malware-infecties kunt voorkomen

Installeer betrouwbare antivirus- / antimalwareprogramma’s

Een van de beste manieren om malware-infecties te voorkomen, is door een degelijk antivirus- / antimalwareprogramma op uw apparaat te installeren. Laat u niet verwarren door de namen. Of u nu een antivirusprogramma of antimalwaresoftware heeft, maakt niet uit – beide zijn even goed in staat om uw computer te beschermen tegen malware.

Er zijn tal van leveranciers van antivirus- / antimalwaresoftware om uit te kiezen, maar onze aanbevelingen zijn Malwarebytes en ESET.

Zorg er ook voor dat u de firewall van uw besturingssysteem ingeschakeld houdt. Het kan nooit kwaad om een ​​extra beveiligingslaag bovenop het antivirus- / antimalwareprogramma te hebben.

Houd uw systeem up-to-date

Zoals we al vermeldden, gebruikt veel malware de kwetsbaarheden van het besturingssysteem om apparaten te infecteren en zich via hen en het netwerk te verspreiden. Die kwetsbaarheden zijn er meestal omdat het systeem niet is bijgewerkt met de nieuwste beveiligingspatches.

Als u bijvoorbeeld een Windows-gebruiker bent en niet de MS17-010-update heeft, wordt u blootgesteld aan de EternalBlue-exploit, die door cybercriminelen is gebruikt om malware-aanvallen van WannaCry, NotPetya en Retefe te vergemakkelijken.

En de updates zijn niet alleen beperkt tot uw besturingssysteem. Zorg ervoor dat alle software op uw apparaat (vooral uw antivirus- / antimalwareprogramma) up-to-date is.

Voer regelmatig scans uit

Zodra u een sterk antivirus- / antimalwareprogramma op uw apparaat hebt geïnstalleerd, moet u dagelijkse beveiligingsscans plannen om ervoor te zorgen dat alles in orde is. Het lijkt misschien een gedoe, maar als je ze een uur of zo inplant voordat je naar bed gaat, of als je weet dat je het apparaat niet gebruikt, is het handiger.

We raden ook aan om bestanden die u downloadt of programma’s die u installeert te scannen voordat u ze opent – voor de zekerheid.

Reageer niet op phishing-e-mails

Bij phishing probeert een hacker u te verleiden tot het uitvoeren van een actie die u zou kunnen blootstellen aan malware-infecties. Phishing kan ook op andere manieren worden gebruikt (zoals u ertoe verleiden gevoelige financiële informatie te onthullen), maar we zullen ons in dit artikel alleen richten op de malware. Als je er meer over wilt weten, lees dan dit artikel dat we hebben geschreven

Dus, hoe werkt phishing in het algemeen met malware? Welnu, meestal stuurt een cybercrimineel u een phishing-e-mail of -bericht dat u zal proberen te overtuigen om op een kwaadaardige link te klikken of door malware geïnfecteerde bijlagen te downloaden. Als u dat doet, raakt uw apparaat waarschijnlijk geïnfecteerd met ransomware, spyware, rootkits of wormen.

Het herkennen van een phishing-bericht is niet zo moeilijk, maar sommige oplichters kunnen erg creatief en grondig zijn en kunnen hun berichten erg overtuigend maken. Meestal zijn dit de signalen waar u op moet letten:

 • Slechte grammatica
 • Verkorte links
 • Schaduwrijke bijlagen
 • Geen handtekeningen
 • Een agressieve, drukkende toon
 • Niet-beveiligde URL’s (begin met ‘http’ in plaats van ‘https’)

Meer ervaren cybercriminelen kunnen zelfs legitieme websites hacken en er verschijnen kwaadaardige pop-upadvertenties op de pagina. Als u met hen communiceert, wordt uw apparaat blootgesteld aan malware.

Over het algemeen mag u zich nooit bezighouden met phishing-pogingen. Negeer ze, verwijder de berichten / e-mails en neem indien nodig contact op met de autoriteiten. Overweeg ook om Stanfords antiphishing-extensies te gebruiken.

Click-to-play-plug-ins inschakelen + Scriptblokkering gebruiken

Door malware geïnfecteerde advertenties kunnen behoorlijk gevaarlijk zijn, vooral omdat sommige ervan uw apparaat kunnen infecteren, zelfs als u er geen interactie mee heeft. Het is net genoeg om ze op een website weer te geven – en soms ook op legitieme websites.

Gelukkig, als u click-to-play-plug-ins inschakelt, worden Flash- en Java-scripts pas actief als u op de advertentie klikt. Hier leest u hoe u ze in de meeste browsers kunt inschakelen.

Wat scriptblokkers betreft, het zijn browserextensies die u kunt installeren en die voorkomen dat achtergrondscripts zonder uw toestemming worden opgestart. Dus als u een website bezoekt die malware-geïnfecteerde advertenties bevat, worden deze niet weergegeven tenzij u de scriptblokkering vertelt om ze door te laten.

De beste scriptblokkers op dit moment zijn uMatrix en uBlock Origin. We raden aan om ze samen te gebruiken voor het beste resultaat.

Verwijder verouderde programma’s die u niet gebruikt

Het maakt niet uit hoe onbeduidend het programma lijkt. Het kan zelfs een minder bekende afbeeldingseditor zijn die niemand in jaren heeft gebruikt – zolang het programma geen beveiligingsupdates meer ontvangt van zijn ontwikkelaars, wordt het een beveiligingsbedreiging.

Hoewel dit niet te vaak gebeurt, kunnen cybercriminelen een methode vinden om verouderde programma’s te misbruiken (vooral als uw besturingssysteem ook verouderd is) en deze gebruiken om uw apparaat of netwerk verder te infecteren met malware.

Zorg er dus voor dat u apps verwijdert die niet langer worden ondersteund, vooral als u ze niet te vaak gebruikt.

Hoe zich te ontdoen van malware

Als uw apparaat of computer is geïnfecteerd met malware, kunt u de situatie proberen op te lossen:

 • Zorg er eerst voor dat u antivirus- / antimalwaresoftware-installatiebestanden op een geheugenstick of cd hebt staan. Dit is handig in de volgende stappen als u geen toegang tot internet heeft en er geen antivirus- / antimalwareprogramma’s zijn geïnstalleerd.
 • Zorg er vervolgens voor dat uw computer geen verbinding heeft met internet.
 • Start nu uw apparaat opnieuw op en start het op in de veilige modus van het besturingssysteem.
 • Als u zich in de veilige modus bevindt, verwijdert u alle tijdelijke bestanden die u vindt – dat versnelt de volgende stap.
 • Als u klaar bent, voert u een scan uit met uw antivirus- / antimalwareprogramma.
 • Als de scan is geslaagd, hoeft u alleen maar uw browser te controleren en ervoor te zorgen dat deze u niet omleidt naar een kwaadaardige website. Als dit het geval is, wijzigt u gewoon de opstartinstellingen van de browser.

Houd er rekening mee dat de methode niet gegarandeerd 100% van de tijd werkt. Als uw systeem bijvoorbeeld is geïnfecteerd met een rootkit, kunt u mogelijk geen scan uitvoeren omdat de hacker het programma zal sluiten. In dat geval kunt u uw besturingssysteem het beste opnieuw installeren. Als u problemen blijft ondervinden, kunt u overwegen uw apparaat naar een gekwalificeerde technicus te brengen.

Als je te maken hebt met ransomware, kun je het beste je apparaat uitschakelen, de stekker uit het stopcontact halen en contact opnemen met de autoriteiten. Hoewel u het losgeld kunt betalen, heeft u geen garantie dat de cybercrimineel u toegang tot uw gegevens zal geven. Misschien verwijderen ze gewoon alles of vragen ze om meer geld. Overweeg ook om een ​​back-up te maken van alle gevoelige gegevens op een veilige geheugenstick of externe harde schijf. Het helpt je niet om van de ransomware af te komen, maar het helpt je tot op zekere hoogte om je gegevens te beschermen.

Beschermt een VPN tegen malware?

Een VPN kan uw online verbindingen en gegevens beveiligen, ja, maar het kan niet voorkomen dat malware uw apparaat infecteert. Waarom? Laten we even kijken hoe een VPN-verbinding werkt:

Kortom, de client en VPN-server versleutelen het verkeer dat tussen hen wordt doorgegeven om ervoor te zorgen dat het veilig en zonder toezicht is. Uw verbindingsverzoeken worden gedecodeerd en door de server aan het web doorgegeven, en de gevraagde inhoud wordt door de VPN-server gecodeerd en door de VPN-client gedecodeerd zodra deze uw apparaat bereikt. VPN-versleuteling is sterk, maar is niet geconfigureerd voor het omgaan met schadelijke programma’s op softwareniveau – het is alleen gebouwd om ervoor te zorgen dat uw webverkeer niet kan worden misbruikt door kwaadwillende partijen

Houd er bovendien rekening mee dat malware uw apparaat kan infecteren en beschadigen, zelfs wanneer u offline bent. Om een ​​VPN-verbinding te laten lopen, moet u verbonden zijn met internet. Dat is dus nog een reden waarom een ​​VPN niet kan beschermen tegen malware. Dat soort bescherming kan alleen worden geboden door antivirus- / antimalwareprogramma’s, zoals de programma’s die we hierboven noemden.

Desondanks is het nog steeds een goed idee om elke keer dat u online gaat een VPN te gebruiken. Het gebruik van een VPN naast een betrouwbaar antivirus- / antimalwareprogramma is zelfs een van de beste manieren om uw privacy en gegevens te beschermen wanneer u op internet bent.

Heeft u een VPN nodig om naast uw antivirus- / antimalwaresoftware te gebruiken?

We hebben je gedekt – CactusVPN biedt toegang tot een veilige service die al je online verkeer beschermt met hoogwaardige encryptie van militaire kwaliteit. We bieden ook toegang tot krachtige VPN-protocollen zoals SoftEther en OpenVPN, we hebben een Kill Switch geïnstalleerd en we slaan geen logboeken op.

U kunt CactusVPN eenvoudig installeren op tonnen populaire platforms met onze gebruiksvriendelijke apps.

Het beste van alles is dat u CactusVPN 24 uur gratis kunt uitproberen met onze proefversie. U hoeft geen creditcardgegevens op te geven en u krijgt toegang tot alle functies. Bovendien bieden we zelfs een 30 dagen niet-goed-geld-terug-garantie, dus u hoeft zich nergens zorgen over te maken als u eenmaal CactusVPN-klant bent geworden.

Conclusie

Dus, beschermt een VPN tegen malware?

Lang verhaal kort – nee, dat is het niet. Een VPN is ontworpen om uw online verbindingen en gegevens te beveiligen, ja, maar door de manier waarop het werkt, kan het uw systeem niet beschermen tegen schadelijke software. Dat betekent natuurlijk niet dat u geen VPN mag gebruiken wanneer u online bent, alleen dat u het naast antivirus- / antimalwareprogramma’s moet gebruiken.

“Dus wat is malware dan en hoe kunnen we dit voorkomen?”

Malware is schadelijke software die kan worden gebruikt om uw apparaat te beschadigen of om gevoelige informatie van u te stelen. Het komt in vele soorten (spyware, ransomware, adware, virussen, keyloggers, rootkits, etc.), en cybercriminelen verspreiden het vaak via phishing-aanvallen.

Daarom is een van de beste manieren om uzelf tegen malware te beschermen, geen interactie met phishing-berichten. Daarnaast moet u ook betrouwbare antivirus- / antimalwaresoftware gebruiken, click-to-play-plug-ins in uw browsers inschakelen, scriptblokkers gebruiken en al uw systeem up-to-date houden..

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map