Beschermt een VPN u tegen virussen? Wat is een virus? |


Nou, hier is alles wat je moet weten:

Wat is een computervirus en hoe werkt het??

Een computervirus is een type malware (schadelijke software) dat is geprogrammeerd om de manier waarop een apparaat werkt te veranderen. Virussen vermenigvuldigen zich vaak en kunnen zich van computer naar computer verspreiden als de gebruiker bepaalde acties uitvoert.

Computervirussen worden meestal verspreid via kwaadaardige bijlagen en links. Als u op die manier met hen communiceert, zullen ze uw apparaat infecteren. Normaal gesproken worden ze echter niet meteen actief. In plaats daarvan blijven ze inactief totdat u het programma opent of het bestand waarmee het virus is verbonden, heeft geopend. Wanneer dat gebeurt, zal het virus andere bestanden / programma’s in uw systeem infecteren. Het kan zelfs uw e-mailadres overnemen en zichzelf proberen te verspreiden naar uw contacten.

Enkele dingen die een computervirus kan doen, zijn:

 • Verspreiding naar andere computers in een netwerk.
 • Uw toetsaanslagen vastleggen.
 • Spam uw contacten.
 • Corrupte normale bestanden en systeembestanden.
 • Verzamel inloggegevens en financiële informatie.
 • Geef de hacker externe toegang tot uw apparaat.

Wat is het verschil tussen virussen en malware?

Veel mensen krijgen vaak computervirussen en malware door elkaar. Hier is het verschil: een computervirus is een soort malware die zichzelf kan vermenigvuldigen als een gebruiker bepaalde acties uitvoert. Aan de andere kant is malware schadelijke software en bevat het naast virussen nog veel meer schadelijke categorieën. Volg deze link als u er meer over wilt weten.

Soorten computervirussen

1. Direct Action Virussen

Dit soort computervirussen was jaren geleden behoorlijk populair bij hackers, maar wordt niet meer zo vaak gebruikt. Dit komt vooral omdat ze niet zo ‘betrouwbaar’ zijn.

Zoals de meeste virussen, begonnen direct action-virussen pas te lopen wanneer de gebruiker een geïnfecteerde bijlage zou openen of een schadelijk uitvoerbaar bestand zou uitvoeren. Op het moment dat de bijlage of het bestand werd gesloten, werkte het virus echter niet meer.

2. Polymorfe virussen

Polymorfe virussen kunnen erg gevaarlijk zijn omdat ze moeilijk te detecteren zijn, zelfs met betrouwbare antivirussoftware. Het komt allemaal door de manier waarop ze werken – deze virussen kunnen hun codering daadwerkelijk versleutelen en wijzigen, iets dat de meeste beveiligingsprogramma’s scannen om een ​​virus te lokaliseren.

Zodra dit type virus een apparaat heeft geïnfecteerd, begint het zichzelf te dupliceren. De gedupliceerde versies kunnen echter worden gewijzigd om anders te presteren.

3. Browser-kapers

Browserkapers worden door hackers gebruikt om slachtoffers om te leiden naar phishing- en kwaadaardige websites. In feite neemt het virus de controle over uw browser over. Elke keer dat u een specifiek adres typt, wordt u omgeleid naar een phishing-website.

Hoewel cybercriminelen vaak browserkapers gebruiken, zijn ze gemakkelijk te detecteren en te verwijderen met antivirussoftware.

4. Webscript-virussen

Webscriptvirussen vallen de programmering van een website aan – normaal gesproken de codering die verantwoordelijk is voor het weergeven van links, paginalay-outs, video’s en afbeeldingen. Het virus verandert de codering, waardoor de visuele elementen kwaadaardig worden. Telkens wanneer een gebruiker met hen communiceert, wordt hun apparaat geïnfecteerd. Sommige virussen kunnen zelfs cryptomining-scripts uitvoeren, die de CPU van uw apparaat kunnen beschadigen.

Dit soort virussen zijn vrijwel altijd aanwezig op een phishing-website, maar ook legitieme websites kunnen ermee worden geïnfecteerd. Antivirusprogramma’s herkennen ze echter gemakkelijk en u kunt voorkomen dat ze worden uitgevoerd met scriptblokkers.

5. FAT (File Allocation Table) Virussen

Deze virussen zijn meestal gericht op Microsoft-gebruikers, maar ze kunnen ook andere besturingssystemen infecteren. FAT wordt gebruikt voor het opslaan van informatie over de locatie van alle bestanden op de harde schijf.

FAT-virussen verbergen zich vaak tussen systeembestanden en infecteren de hele FAT zodra deze contact maakt met het schadelijke bestand. FAT-virussen zullen FAT-bestanden verwijderen of overschrijven, waardoor het systeem effectief onbruikbaar wordt en ernstig gegevensverlies wordt veroorzaakt.

6. Macro-virussen

Macrovirussen worden vaak gebruikt om tekstverwerkingssoftware te infecteren, zoals Microsoft Word. Zoals de naam al aangeeft, is het virus geschreven in macrotaal – de standaard programmeertaal die wordt gebruikt door tekstverwerkingsprogramma’s.

Macrovirussen zijn geconfigureerd om schadelijke code in te sluiten in het tekstverwerkingsprogramma of in documenten en spreadsheets. Zodra het geïnfecteerde programma of bestand is geopend, wordt het virus gestart.

Nadat het virus klaar is met het infecteren van andere bestanden die aan de software zijn gekoppeld, kan het beginnen met het wijzigen van de inhoud van documenten of het overnemen van e-mailadressen om schadelijke bijlagen naar andere mensen te sturen.

7. Multipartiete virussen

Deze virussen (ook wel hybride virussen genoemd) zijn behoorlijk frustrerend om mee om te gaan, omdat ze zich op meerdere manieren door het systeem verspreiden. Hoe ze dat doen, hangt af van hoe ze zijn geprogrammeerd,

Over het algemeen infecteert een multipartiet virus de opstartsector van de computer, wat betekent dat het virus elke keer dat het besturingssysteem wordt opgestart, wordt gestart. Bovendien hecht het virus zich zelfs aan de harde schijf.

8. File Infector Virussen

Een vrij standaard type virus. Het is geprogrammeerd om zichzelf te hechten aan de bestanden die u opent en de meest gebruikte, zoals Word-bestanden, bijvoorbeeld. In korte tijd zal het virus het bestand volledig overnemen. Het wordt ook elke keer dat u het bestand opent en gebruikt, uitgevoerd.

9. Ingezeten virussen

Ingezeten virussen zijn erg gevaarlijk omdat ze zichzelf kunnen verbergen in het geheugen van een apparaat. Daarom kan het gemakkelijk elk bestand infecteren dat op dat systeem wordt uitgevoerd. Erger nog, de meeste residente virussen kunnen hun replicatiemodule in het geheugen laden. Dat is eigenlijk een mooie manier om te zeggen dat ze andere bestanden kunnen infecteren zonder dat u ze eerst hoeft uit te voeren.

Ingezeten virussen hebben de neiging om te draaien wanneer het besturingssysteem opstart. Sommigen van hen kunnen zich zelfs hechten aan antivirus- / antimalwaresoftware om alle bestanden die ermee worden gescand te infecteren.

10. Overschrijf Virussen

Virussen overschrijven kan zeer frustrerend zijn. Wat ze in feite doen, is een bestand of software infecteren en alle inhoud ervan verwijderen en vervolgens de gegevens in het systeemgeheugen overschrijven.

Veel mensen denken dat een overschreven virus niet zo schadelijk is, maar het virus kan soms een deel van de oorspronkelijke codering vernietigen, waardoor een programma onbruikbaar wordt. Het kan dus veel schade aanrichten aan een besturingssysteem.

Hoe computervirussen te herkennen

Als u een antivirusprogramma hebt geïnstalleerd, wordt u in het algemeen gewaarschuwd wanneer uw apparaat is geïnfecteerd. Maar als u er geen heeft of er gewoon meer over wilt weten, zijn hier de gebruikelijke tekenen die wijzen op een computervirusinfectie:

 • Rare geluiden van de harde schijf – Veel virussen richten zich graag op de harde schijf van een computer. Als u de computer momenteel niet gebruikt, maar deze aan staat en u harde activiteit op de harde schijf hoort (continue geluiden en draaiende geluiden), heeft u waarschijnlijk te maken met een computervirus.
 • Gebrek aan ruimte op de harde schijf – Virussen kunnen ook uw harde schijf beschadigen door veel ruimte in beslag te nemen. Als je plotseling merkt dat je bijna geen ruimte meer hebt, is het waarschijnlijk dat een virus tonnen schadelijke bestanden op je apparaat heeft geïnstalleerd.
 • Intense CPU-activiteit – Als uw CPU-temperaturen veel hoger zijn dan normaal en u gebruikt deze niet om veeleisende videogames te spelen, bestaat de kans dat u te maken heeft met een cryptomining computervirus.
 • Pop-upberichten – U ziet willekeurige pop-upadvertenties en berichten op uw browser en desktop. Geen interactie met de advertenties (en dat betekent dat u op ‘x’ moet klikken om ze te sluiten), omdat ze uw apparaat waarschijnlijk verder zullen infecteren met meer virussen en malware.
 • Gedrag van achterblijvend apparaat – Als uw computer plotseling heel langzaam begint te werken, komt dat waarschijnlijk omdat een virus systeemgeheugen in beslag neemt.
 • Verdachte bestandsactiviteit – Je begint op te merken dat veel van je bestanden zijn verwijderd of verplaatst naar een andere directory, terwijl nieuwe er voor in de plaats zijn gekomen.
 • Veel netwerkverkeer – Als u merkt dat er veel netwerkactiviteit gaande is wanneer u niet eens internet gebruikt, is de kans groot dat een virus uw internetverbinding overspoelt met downloads en uploads.
 • Crashes en fouten – Uw systeem begint willekeurig last te krijgen van vastlopen, crashes en foutmeldingen die toepassingen openen en sluiten.
 • Browserproblemen – Uw webbrowser begint raar te doen. Het begint je om te leiden naar schaduwrijke websites, het toont verschillende homepages en er verschijnen steeds nieuwe, spamachtig ogende werkbalken in.
 • Beveiligingssoftwareproblemen – Telkens wanneer u probeert een antivirusprogramma uit te voeren of te installeren, kunt u dit niet doen. U ontvangt meestal rare foutmeldingen die u geen exacte reden geven waarom u dat niet kunt doen.
 • Gehackte e-mail (s) – Je vrienden, familie en collega’s beginnen je te vertellen dat ze rare bijlagen ontvangen van je e-mailadres. In dat geval heeft een virus het waarschijnlijk overgenomen en probeert het zich via kwaadaardige bijlagen en links naar andere computers te verspreiden.

Houd er rekening mee dat de meeste van deze symptomen ook kunnen wijzen op een malware-infectie.

Beschermt een VPN u tegen virussen?

Simpel gezegd, nee. De waarheid is dat VPN- en virusbescherming niet echt hand in hand gaan.

Een VPN is ontworpen om uw online verkeer en gegevens op internet te beschermen, maar het kan uw apparaat niet beschermen tegen computervirusinfecties. De codering die het gebruikt, is daarvoor gewoon niet geprogrammeerd – om nog maar te zwijgen van het feit dat een VPN-service een actieve internetverbinding nodig heeft om te werken.

Een computervirus kan daarentegen grote schade aanrichten op uw apparaat, zelfs als u geen verbinding heeft met internet.

Er zijn tal van leveranciers van antivirus- / antimalwaresoftware om uit te kiezen, maar onze aanbevelingen zijn Malwarebytes en ESET.

Natuurlijk moet u nog steeds een VPN gebruiken wanneer u verbinding maakt met internet. Het samen met antivirussoftware gebruiken is een zeer slimme manier om veilig op internet te blijven.

Een betrouwbare VPN nodig om te gebruiken met uw antivirussoftware?

CactusVPN is precies de service die u nodig heeft. We gebruiken high-end encryptie (zoals AES) en veilige protocollen (zoals SoftEther en OpenVPN) om al uw online verkeer te beschermen wanneer u op internet bent. Bovendien slaan we geen logboeken op, dus uw privacy is bij ons volledig veilig.

Het enige dat u hoeft te doen om hiervan te genieten, is u aan te melden en onze gebruiksvriendelijke apps te downloaden op het platform van uw keuze.

Oh, en we moeten ook vermelden dat je CactusVPN 24 uur gratis kunt uitproberen als je dat wilt. Bovendien bieden we ook een 30 dagen niet-goed-geld-terug-garantie, dus u koopt vrijwel zonder risico.

Hoe u kunt voorkomen dat computervirussen uw apparaat infecteren

Hier volgt een korte lijst van alle dingen die u kunt doen om de kans te verkleinen dat uw apparaat ten prooi valt aan computervirussen:

 • Gebruik allereerst een van de hierboven genoemde antivirusprogramma’s. Sommige programma’s worden mogelijk antimalwaresoftware genoemd, maar het is allemaal hetzelfde: een virus is tenslotte een soort malware.
 • Zorg ervoor dat uw besturingssysteem en antivirus- / antimalwaresoftware altijd up-to-date zijn. Zelfs de kleinste update kan enkele beveiligingswijzigingen bevatten die schadelijke virussen op afstand houden.
 • Als uw besturingssysteem een ​​firewall heeft, laat die dan aan staan. De standaardinstellingen zijn misschien niet extreem betrouwbaar, maar het is nog steeds een extra beveiligingslaag.
 • Reageer niet op phishing-e-mails of berichten die u ontvangt. Ze kunnen u omleiden naar een kwaadaardige website of u misleiden tot het downloaden van met virus geïnfecteerde bijlagen. Volg deze link als u meer wilt weten over phishing en hoe u phishing-aanvallen kunt herkennen.
 • Plan regelmatig scans in met uw antivirusprogramma – bij voorkeur dagelijks. Zorg er ook voor dat u elk bestand dat u downloadt scant voordat u het opent.
 • Installeer scriptblokkers in uw browsers. We raden aan zowel uMatrix als uBlock Origin te gebruiken. Het kan in het begin even wennen zijn, maar ze zullen voorkomen dat zelfs phishing-websites met virussen geïnfecteerde scripts en advertenties uitvoeren wanneer u ze opent.
 • Schakel click-to-play-plug-ins ook in uw browsers in, omdat deze voorkomen dat Java- en Flash-scripts worden uitgevoerd, tenzij u hen specifiek opdraagt ​​dit te doen door interactie met een video of advertentie. Hier leest u hoe u ze in vrijwel alle browsers kunt inschakelen.
 • Als er oude, verouderde programma’s op uw systeem zijn geïnstalleerd die u zelden of helemaal niet gebruikt, verwijder ze dan. Virussen kunnen profiteren van beveiligingsproblemen die er niet meer in zijn gepatcht.
 • Download geen schetsmatige bestanden. Een .bat- of .exe-bestand van 23 kB dat beweert een installatieprogramma voor een nieuwe videogame te zijn, is hoogstwaarschijnlijk een vermomd virus.
 • Als u nieuwe programma’s of pictogrammen op uw systeem opmerkt die u niet herkent, scan ze dan en verwijder ze.

Hoe computervirussen te verwijderen

Als uw besturingssysteem geïnfecteerd raakt met een virus, kunt u het het beste opnieuw opstarten in de veilige modus. Maar voordat u dat doet, moet u ervoor zorgen dat u een externe harde schijf, cd / dvd of geheugenstick met antivirussoftware hebt.

Zodra u zich in de veilige modus bevindt, verbreekt u de verbinding met internet en verwijdert u alle tijdelijke bestanden die u vindt. Velen van hen zijn waarschijnlijk door het virus toegevoegd en het verwijderen van tijdelijke bestanden zal het scanproces versnellen.

Als u klaar bent, moet u uw antivirusprogramma opstarten en een volledige scan van uw systeem uitvoeren. Als het niet is geïnstalleerd, gebruik dan de cd / dvd, externe harde schijf of geheugenstick om het te installeren. Controleer daarna uw browsers om te zien of u uw startpagina-instellingen moet wijzigen. Als je rare werkbalken of advertenties ziet, installeer dan gewoon de browsers indien mogelijk. Zo niet, verwijder ze dan, start het apparaat opnieuw op en maak een nieuwe installatie in de normale modus van het systeem.

Houd er rekening mee dat al deze tips mogelijk niet 100% van de tijd werken. Als u een van deze stappen niet kunt uitvoeren of als uw computer of besturingssysteem te erg is beschadigd door een virus, moet u deze naar een gespecialiseerde technicus brengen. U moet hetzelfde doen als u handmatig een virus uit het register van uw systeem moet verwijderen, vooral als u daar geen ervaring mee heeft. Het verwijderen van het verkeerde bestand kan uw besturingssysteem ernstig beschadigen.

U moet ook de autoriteiten bellen als de wetten van uw land betrekking hebben op cybercriminaliteit, vooral als een hacker financiële en persoonlijke informatie heeft gestolen met een virus van u.

Het komt neer op

Dus, wat is een computervirus en hoe werkt het??

Nou, het is vrij eenvoudig: het is een type malware dat zichzelf kan repliceren en andere computers in een netwerk kan infecteren met schadelijke code als de gebruiker bepaalde acties uitvoert. Hackers gebruiken vaak computervirussen om apparaten onbruikbaar te maken en om gevoelige informatie van mensen te stelen.

Beschermt VPN echter tegen virussen? Bent u veilig met alleen een VPN op internet?

Nou niet echt. Een VPN is niet ontworpen om bescherming te bieden tegen virussen. Het beschermt je tegen verschillende online bedreigingen, maar het kan je apparaat niet beschermen tegen virussen en malware. Dat kan alleen een antivirusprogramma.
Dat is precies waarom u een VPN naast een antivirus- / antimalwareprogramma moet gebruiken wanneer u op internet bent.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me