De handleiding voor ouders over internetveiligheid voor kinderen |


Waarom is cyberveiligheid voor kinderen nodig??

Het is vrij eenvoudig: internet is gewoon niet zo veilig als we allemaal zouden willen geloven. Toegegeven, kinderen en tieners kunnen zich prima vermaken op internet en veel nuttige vaardigheden leren. De realiteit is echter dat internet vol staat met online bedreigingen en cybercriminelen die wachten om te profiteren van de naïviteit van een kind of tiener.

Hier is een lijst met de meest voorkomende problemen waarmee kinderen en tieners online te maken kunnen krijgen:

1. Cyberpesten

Als u niet bekend bent met cyberpesten, is dit wanneer mensen online en elektronische communicatie gebruiken om kinderen en tieners te bedreigen, te intimideren en bang te maken. Ze kunnen zich ook op oudere mensen richten, maar kinderen en tieners zijn meestal de belangrijkste slachtoffers. Elk van de volgende zaken kan cyberpesten vertegenwoordigen:

 • Het verspreiden van nepgeruchten over iemand op sociale media, via berichten-apps en sms-berichten.
 • Bedreigingen en gemene berichten naar iemand sturen via sociale media, telefoontjes en berichten en e-mails.
 • Onflatteuze, privé- en / of beschamende foto’s / video’s van iemand maken en deze online verspreiden.
 • Inbreken in iemands online account (meestal een sociale media-account) en deze gebruiken om kwaadaardige, gewelddadige of seksuele berichten naar andere mensen te sturen terwijl ze zich voordoen als die persoon.
 • Zich voordoen als iemand anders op online platforms om hun imago en reputatie te schaden.
 • Agressief seksuele berichten sturen naar iemand die ze niet wil.

Je zou kunnen denken dat je kind niet het slachtoffer zal worden van cyberpesten, maar denk hier eens over na: meer dan de helft van de kinderen en tieners is naar verluidt niet alleen misbruikt op internet, maar ongeveer evenveel van hen is ook zelf bezig geweest met cyberpesten. Bovendien is meer dan een op de drie jongeren het slachtoffer van cyberdreigingen.

“Dat klopt niet. Als zoiets zou gebeuren, zou mijn kind het me vertellen. ‘

Niet precies. Uit dezelfde statistieken blijkt ook dat meer dan de helft van de jongeren hun ouders niet vertelt wanneer ze het slachtoffer worden van cyberpesten. Ze kunnen zich schamen om het te doen, worden misschien gechanteerd om stil te blijven, of zijn misschien gewoon bang dat ze hierdoor in de problemen komen.

Het einddoel van een Cyberbully is om uiteindelijk:

 • Overtuig een kind of tiener om iets illegaals of seksueels te doen door ze te chanteren.
 • Zet ze onder druk om gevoelige informatie met hem / haar te delen (zoals de creditcardgegevens van hun ouders).
 • Duw het kind / de tiener zover dat ze bereid zijn zichzelf pijn te doen of zelfs zelfmoord te plegen.

2. Seksuele roofdieren

Seksuele roofdieren gebruiken het internet vaak om potentiële slachtoffers te vinden en te verzorgen. Ze misbruiken de onschuld van kinderen en tieners door zich voor te doen als iemand anders (zoals iemand van hun leeftijd) en te doen alsof ze een nieuwe potentiële vriend voor hen zijn. Het belangrijkste doel van online seksuele roofdieren is om het vertrouwen van uw kinderen te winnen tot het punt waarop ze hen kunnen overtuigen om elkaar persoonlijk te ontmoeten.

Het is duidelijk dat als dat gebeurt, uw kind het slachtoffer kan worden van sekshandel – of erger. Bovendien zou een seksueel roofdier hem / haar kunnen overtuigen om ook hun vrienden erbij te betrekken. Helaas gebeurt dat af en toe, met een op de 20 kinderen die toegeven een geheime ontmoeting te hebben geregeld met iemand die ze online hebben ontmoet.

3. Alles wat uw kind online plaatst

Kinderen en tieners begrijpen vaak niet dat als ze iets online plaatsen, het daar waarschijnlijk voor altijd zal blijven – of totdat het internet instort. Het simpele feit is dat het web geen knop ‘Verwijderen’ heeft, dus alles wat u erop plaatst, blijft daar. Natuurlijk, een gênant bericht, foto of video kan worden verwijderd, maar als iemand erin slaagt een screenshot te maken of het op te slaan voordat het klaar is, is er niets aan te doen.

Jonge kinderen en tieners zullen uiteraard niet nadenken over wat een toekomstige werkgever of echtgenoot zou denken over wat ze onder hun echte naam op internet plaatsen. Zo’n gebrek aan vooruitziendheid kan – en zal waarschijnlijk – uiteindelijk in de toekomst bijten. Bovendien plaatsen ze mogelijk het soort informatie (zoals hun huidige verblijfplaats) waarmee het voor criminelen gemakkelijk kan zijn om ze te targeten.

4. Malware en virussen

Kinderen en tieners kunnen per ongeluk malware en virussen downloaden zonder zich hiervan bewust te zijn. De schadelijke bestanden kunnen worden vermomd als de nieuwste videogame, het album van hun favoriete zanger of seksueel expliciete foto’s en andere inhoud. Ze denken normaal gesproken niet na over de mogelijkheid dat een dergelijk bestand iets kwaadaardigs kan bevatten, dus ze denken niet dat het enige gevolgen kan hebben als ze met hen communiceren.

Hierdoor kunnen hun apparaten – en dus ook uw apparaten als ze ze gebruiken – geïnfecteerd raken met allerlei soorten malware zoals spyware, keyloggers en adware. Als dat gebeurt, kunt u erop vertrouwen dat de persoonlijke en financiële gegevens van u en uw kinderen worden gestolen en verkocht op het deep web.

5. Gewelddadige en seksuele inhoud

Het internet staat vol met kennis, maar het staat ook vol met grafische gewelddadige en seksuele inhoud, die voor iedereen ongepast kan zijn, vooral voor jonge kinderen en tieners. Helaas is het voor hen vrij eenvoudig om dergelijke inhoud op internet te vinden of er gewoon per ongeluk toegang toe te krijgen. Volgens onderzoek werd ongeveer 93% van de jongens en 62% van de meisjes tijdens hun tienerjaren blootgesteld aan seksuele inhoud. Bovendien werd 66% van de online gebruikers van 10 tot 17 jaar die werden blootgesteld aan online pornografie onbedoeld blootgesteld.

Als uw kinderen aan zoiets worden blootgesteld, kan dit hen op een negatieve psychologische manier beïnvloeden. De manier waarop ze omgaan met hun vrienden en liefdesbelangen kan aanzienlijk worden beschadigd, wat op zijn beurt ertoe kan leiden dat uw kinderen depressief worden. Bovendien kan dat type inhoud ook malware of virussen bevatten.

6. Phishing (en andere oplichting)

Volwassenen zijn vatbaar voor phishing, dus u kunt zich voorstellen wat voor gemakkelijke doelen kinderen en tieners zijn. En oplichters gaan dat niet uit de weg, omdat het een gemakkelijke manier is om te krijgen wat ze willen: persoonlijk identificeerbare informatie en financiële gegevens zoals creditcardnummers, bankrekeninggegevens en inloggegevens van de bankrekening.

Phishing-oplichters benaderen kinderen en tieners meestal via sociale media, maar ze kunnen ook proberen ze e-mails te sturen. In plaats van te beweren dat ze een bank vertegenwoordigen, zouden ze kunnen zeggen dat ze van een videogamebedrijf zijn, ze vertegenwoordigen een bekende artiest, of ze zouden kunnen beweren dat ze een politieagent zijn om te proberen hen bang te maken om gevoelige informatie te onthullen.

9 manieren om internetveiligheid voor kinderen te verbeteren

Volgens ons eigen onderzoek en wat we van andere ouders hebben gehoord, volgen hier de handigste tips voor internetveiligheid voor kinderen en tieners:

1. Bespreek openlijk cyberpesten met hen

Een van de belangrijkste redenen waarom kinderen en tieners die het slachtoffer zijn van cyberpesten daar niet over praten, zijn schaamte en angst. Ze zijn bang dat ze hierdoor in de problemen kunnen komen en ze schamen zich dat ze het slachtoffer zijn geworden van zoiets.

Dat is precies waarom je 100% transparant moet zijn wanneer je dit onderwerp met hen bespreekt. Ze moeten weten dat het niet iets is dat alleen bij hen gebeurt en dat het zeker niet normaal is. Daarnaast moeten ze ook volledig begrijpen dat er oplossingen zijn voor cyberpesten en manieren om dit te voorkomen. En dat ze altijd bij je terecht kunnen voor hulp.

Je moet ook de tijd nemen om te zien wat de juridische status van cyberpesten is in jouw land. Als u hierover contact kunt opnemen met de autoriteiten, laat dat dan ook aan uw kinderen weten. De wetenschap dat ze zich ook kunnen wenden tot een politieagent voor hulp bij cyberpesten, zal hen waarschijnlijk meer vertrouwen geven, de stress en angst (of een deel daarvan) wegnemen en hen meer geneigd maken actie te ondernemen tegen hun pestkoppen.

Als uw kind online wordt lastiggevallen door een pester, maak dan foto’s of screenshots van de berichten. Verwijder ze niet – ze kunnen in de toekomst nuttig bewijs zijn. Als u de identiteit van de pestkop kent en het is iemand van uw kind, neem dan contact op met hun ouders.

Als je een uitgebreider overzicht wilt van wat cyberpesten is en hoe je je kinderen ertegen kunt beschermen, bekijk dan deze handleiding.

2. Installeer beveiligde antivirus- / antimalwareprogramma’s op hun apparaten

U kunt (en moet) met uw kinderen praten over malware – wat het is, hoe hun apparaten ermee kunnen worden geïnfecteerd en wat voor soort schade het kan aanrichten. Om het duidelijk te maken, zou het normaal gesproken genoeg zijn om te vermelden dat ze hun computer, gameconsole of mobiele telefoon niet meer kunnen gebruiken vanwege de malware.

Maar zelfs als ze zich volledig bewust zijn van de gevaren van malware, betekent dat niet dat er geen risico is (hoe klein ook) dat ze per ongeluk een schadelijk bestand downloaden of toegang krijgen tot een met malware geïnfecteerde link. Laten we eerlijk zijn: als ze een bericht zien waarin wordt beweerd dat ze hun favoriete game, albums of shows gratis kunnen krijgen, zullen ze waarschijnlijk niet lang nadenken.

Om dergelijke situaties te voorkomen en internetveiligheid voor kinderen te garanderen, is het dus het beste om antivirus- / antimalwaresoftware op al uw apparaten te installeren. Laat u niet misleiden door de naam – zowel antivirus- als antimalwareprogramma’s doen hetzelfde. Een virus is tenslotte een vorm van malware.

Er zijn tal van leveranciers van antivirus- / antimalwaresoftware om uit te kiezen, maar onze aanbevelingen zijn Malwarebytes en ESET.

3. Installeer VPN’s op hun apparaten & Leer ze over VPN’s

Weet je niet zeker wat een VPN is? De afkorting staat voor Virtual Private Network en het is een online service waarmee u uw IP-adres kunt verbergen en uw online verkeer kunt versleutelen. Als je het aan je kind zou uitleggen, zou je het kunnen omschrijven als een tool die je online veilig houdt en ervoor zorgt dat mensen je niet kunnen bespioneren.

Hoe zou een VPN cyberveiligheid bieden voor kinderen? Vrij eenvoudig: de service versleutelt al hun internetverkeer, wat handig kan zijn wanneer ze openbare wifi gebruiken. En laten we eerlijk zijn: kinderen en tieners zullen openbare wifi gebruiken zonder dat ze erom geven dat het onbeveiligd is en dat iedereen hun online activiteiten kan volgen. Ja, dat betekent vrijwel dat een cybercrimineel gemakkelijk zijn e-mail, sociale media-account en inloggegevens van zijn bankrekening kan stelen.

Een andere manier waarop een VPN de internetveiligheid voor kinderen zou helpen beveiligen, is door hun IP-adressen te verbergen. Waarom is dat belangrijk? Omdat hun geolocaties op deze manier worden verborgen, kunnen schaduwrijke websites en hackers dat soort informatie niet volgen. Ze zouden hun IP-adressen ook niet kunnen gebruiken om dingen te achterhalen zoals:

 • In welk land wonen uw kinderen.
 • Uit welke stad uw kinderen komen.
 • Wie uw ISP is.

Natuurlijk moet je je kinderen uitleggen waarom het gebruik van een VPN nodig is. U kunt de voordelen noemen die we hierboven hebben beschreven, maar het is beter als u zich concentreert op voordelen die meer bij hen zouden resoneren:

 • Een VPN zou hen een betere spelervaring bieden. Ze zouden zich geen zorgen meer hoeven te maken over regiobeperkingen, IP-verboden, DoS / DDoS-aanvallen, het verbieden van games, hoge ping-tijden en vertraging. Bovendien konden ze een aantal nieuwe games eerder spelen dan wanneer ze in jouw land zijn uitgebracht.
 • Een VPN kan uw kinderen helpen geoblokken te omzeilen, waardoor ze de shows, tekenfilms en films die ze willen niet kunnen bekijken. Ze krijgen bijvoorbeeld gemakkelijk toegang tot Netflix, waar ter wereld ze zich ook bevinden.

Gewapend met al die informatie, is het gemakkelijker voor u om uw kinderen te leren waarom ze VPN-clients en apps op hun apparaten moeten hebben geïnstalleerd, en ze uit te voeren wanneer ze toegang tot internet hebben. U kunt zelfs een VPN instellen op uw thuisrouter als u ervoor wilt zorgen dat alle online verbindingen van u en uw kinderen thuis op elk apparaat worden beveiligd.

CactusVPN – De beste manier om internetveiligheid voor kinderen en tieners te garanderen

We bieden een VPN-service die uiterst eenvoudig te gebruiken is. Zowel u als uw kinderen zullen zonder problemen kunnen wennen aan ons gebruiksvriendelijke ontwerp. Bovendien werkt onze service op meerdere platforms.

Op het gebied van cyberveiligheid voor kinderen, is onze VPN uitgerust met hoogwaardige encryptie van militaire kwaliteit, kan DNS-lekken voorkomen, beschikt het over een Kill Switch (zodat uw kinderen worden beschermd, zelfs als er verbindingsproblemen optreden), en biedt toegang tot zeer -veilige VPN-protocollen (SoftEther, IKEv2, OpenVPN, SSTP).

We bieden ook een 30 dagen niet-goed-geld-terug-garantie zodra u voor een abonnement kiest.

4. Geef uw kinderen duidelijke richtlijnen voor sociale media

Je kunt niet van je kinderen verwachten dat ze automatisch weten hoe ze op sociale media moeten handelen. – vooral als ze zien dat iedereen zo roekeloos handelt. Daarom moet u de tijd nemen om uw kinderen te leren over de juiste, veilige etiquette voor sociale media. Kortom, je moet uitleggen hoe ze:

 • Ze moeten hun verblijfplaats niet altijd openbaar maken.
 • Noodzaak om vriend- en berichtverzoeken van mensen die ze niet kennen te negeren.
 • Mag nooit te veel persoonlijke en financiële gegevens delen met onbekende mensen of zelfs hun vrienden op sociale media.
 • Moet iedereen blokkeren die te duister, agressief of intimiderend handelt.
 • Moet persoonlijke informatie (zoals fysiek adres, e-mailadres of mobiel nummer) buiten hun socialemediaprofielen houden.
 • Mag nooit expliciete foto’s of video’s van zichzelf (of iemand die ze kennen) delen op sociale mediaplatforms.
 • Ze mogen nooit interactie hebben met louche links en bijlagen die ze mogelijk in hun inbox ontvangen of in berichten van anderen zien.

We raden u ook ten zeerste aan de tijd te nemen om uw kinderen te helpen hun sociale-mediaprofielen zo privé mogelijk te maken. Hier zijn enkele handige handleidingen voor de meeste platforms:

 • Facebook
 • Instagram (en ook deze link)
 • WhatsApp
 • Twitter
 • Snapchat

5. Gebruik ouderlijk toezicht indien beschikbaar

Ouderlijk toezicht configureren is een van de belangrijkste internetveiligheidsregels voor kinderen. Het helpt u de toegang tot schadelijke websites te blokkeren, een avondklok op internet in te stellen en te controleren wat uw kinderen op internet doen. Klinkt een beetje te Big Brother-achtig? Misschien wel, maar het is een noodzakelijke stap om ervoor te zorgen dat uw kinderen een veilige en gezonde online-ervaring beleven.

Vrijwel alle apparaten en besturingssystemen laten u ouderlijk toezicht instellen, maar u zou moeten overwegen om ook een router te krijgen met ingebouwd ouderlijk toezicht. Hier is een lijst met mogelijke opties:

 • Router limieten Mini
 • Asus AC3100
 • Cirkel met Disney
 • Nighthawk AC1900
 • Linksys AC1750

Daarnaast zijn er ook verschillende toepassingen voor ouderlijk toezicht die u kunt gebruiken om uw werk veel gemakkelijker te maken. Naast dat ze doen wat functies voor ouderlijk toezicht kunnen doen, kunt u met deze apps ook berichten volgen, video’s en foto’s openen, de locatie van uw kind controleren en app-downloads en aankopen / in-app aankopen beheren.

Op dit moment zijn de beste apps voor ouderlijk toezicht die u kunt gebruiken TeenSafe, MMGuardian, Net Nanny en WebSafety.

6. Gebruik kindvriendelijke browsers / zoekmachines

Kindvriendelijke browsers en zoekmachines zijn perfect voor jonge kinderen. Hoewel de meeste browsers en zoekmachines eenvoudig te gebruiken en relatief veilig zijn, zijn ze niet bepaald geweldig voor kinderen. Als u niet de tijd neemt om zoekmachines correct te configureren (zoals we hieronder zullen bespreken), kunnen uw kinderen expliciete en obscene resultaten zien – opzettelijk of per ongeluk.

Als ze bijvoorbeeld Bing gebruiken, kunnen ze ronduit verontrustende zoeksuggesties krijgen, zoals kinderpornografie.

Enkele goede opties zijn:

 • Visnet
 • KidRex
 • KidsSearch
 • Safe Search Kids
 • Sandbox (iOS)
 • Veilige internetbrowser voor kinderen (Android)

7. Configureer zoekmachines om veilige resultaten weer te geven

‘Wat als mijn kinderen te oud zijn om kindvriendelijke browsers te gebruiken?’

In dat geval kunt u het beste alle zoekmachines die op uw apparaten en de apparaten van uw kinderen zijn geïnstalleerd, configureren om alleen veilige resultaten weer te geven. Als u dat niet doet, kunnen uw kinderen mogelijk schadelijke inhoud zien.

Hier zijn enkele nuttige handleidingen over hoe u ervoor kunt zorgen dat uw zoekmachines alleen veilige resultaten weergeven:

 • Google
 • Bing
 • Yahoo!

8. Help uw kinderen met sterke wachtwoorden

Het laatste dat uw kind nodig heeft, is dat iemand zijn sociale media-account inschakelt en, terwijl hij zich voordoet, kwetsende dingen zegt tegen zijn vrienden en mensen die ze kennen. Natuurlijk kan dat uiteindelijk worden opgehelderd, maar de schade is al aangericht – je kind zal vrienden verliezen, in veel kringen een sociale outcast worden en misschien zelfs lichamelijk letsel oplopen.

Dat is slechts een van de vele voorbeelden. Een oplichter kan bijvoorbeeld ook de spaarrekening van uw kind hacken.

Een goede manier om te voorkomen dat zoiets gebeurt (naast het leren hoe ze phishing kunnen voorkomen, maar daar komen we zo op terug), is ervoor te zorgen dat uw kind krachtige wachtwoorden gebruikt om zijn accounts te beschermen. Dat wil niet zeggen dat ze niet weten wat wachtwoorden zijn of hoe ze ze moeten gebruiken, maar ze zijn waarschijnlijk niet op de hoogte van de meeste richtlijnen voor wachtwoordbeveiliging. Dus jij zou hen daarbij moeten helpen.

Als u niet genoeg weet over wachtwoordbeveiliging, hoeft u zich geen zorgen te maken: we hebben hier al een uitgebreid artikel over dat onderwerp. Idealiter zou u de belangrijkste tips voor het maken van een sterk wachtwoord met uw kind moeten doornemen en hen leren om niet voor alle accounts hetzelfde wachtwoord te gebruiken en ook hoe ze wachtwoordmanagers moeten gebruiken.

9. Leer ze de basis van phishing

Je kunt niet verwachten dat je kind in staat is (of zelfs interesse heeft) om volledig te begrijpen wat phishing is en hoe het werkt. Je moet ze echter op zijn minst proberen te krijgen om het hoofdidee te begrijpen – dat vreemden zullen proberen hun onschuld in hun voordeel te gebruiken, en hen zullen misleiden tot het onthullen van gevoelige informatie (zoals hun inloggegevens voor hun bank of sociale media-account) of interactie met kwaadaardige links en bijlagen.

Je moet echter voorzichtig zijn met hoe je dat onderwerp benadert als je kind een tiener is. Vergeet niet: ze bevinden zich in hun rebelse fase en zullen vaak spotten met elk advies dat je probeert te geven. Maak dus niet de fout om dit onderwerp met een gezaghebbende toon te benaderen en uw kind te behandelen als, weet u, een echt kind. Praat met hen als een volwassene en leg uit dat de gevaren van phishing hun sociale status en toekomst ernstig kunnen schaden.

U hoeft geen lezing over phishing te geven, maar met uw kinderen praten over de belangrijkste signalen, doelen en do’s en don’ts van phishing is een goed begin. Als u niet erg bekend bent met phishing, kunt u die informatie samen met hen doornemen. Hier is een gids die we hebben geschreven over phishing en over andere bedreigingen. De meeste informatie die u nodig heeft, vindt u daar.

Naast die informatie moet u ook weten dat phishing-oplichters die zich richten op jonge kinderen en tieners, vaker sociale media gebruiken dan e-mail of telefoon. Ze kunnen zich ook voordoen als iemand van hun leeftijd, meestal van het andere geslacht.

Naast het leren van uw kinderen om vreemden niet blindelings te vertrouwen en oplichters te herkennen, moet u ze ook anti-phishing-extensies laten gebruiken. Die van Stanford zijn zeer betrouwbaar.

Internetveiligheid voor kinderen – Samengevat

Toegang hebben tot online inhoud is tegenwoordig voor vrijwel iedereen belangrijk – ook voor kinderen en tieners. Zo maken ze huiswerk, praten ze, houden ze contact met vrienden en besteden ze hun vrije tijd.

Als u er echter voor wilt zorgen dat uw kinderen een goede online ervaring hebben, moet u leren hoe u ze kunt beschermen. Er zijn immers tal van bedreigingen op het internet, zoals cyberpesten, malware, seksuele roofdieren, phishing, oplichting en gewelddadige en pornografische inhoud. Om nog maar te zwijgen over wat uw kinderen online posten en welke informatie ze delen, kan in de toekomst altijd in hun nadeel werken.

Hoe bied je internetveiligheid voor kinderen en tieners, vraag je je af? Nou, het is geen eenvoudige oplossing, maar je kunt goede resultaten behalen als je je aan deze richtlijnen houdt:

 • Installeer antivirus- / antimalwaresoftware op de apparaten van u en uw kinderen.
 • Zorg ervoor dat uw kinderen bekend zijn met hoe phishing en oplichting in het algemeen werken.
 • Installeer VPN’s op de apparaten van uw kinderen en ook op uw eigen apparaten.
 • Zorg ervoor dat de zoekmachines die u gebruikt alleen veilige resultaten weergeven.
 • Als je jongere kinderen hebt, overweeg dan om ze kindvriendelijke browsers te laten gebruiken.
 • Gebruik ouderlijk toezicht op alle apparaten en maak ook gebruik van apps voor ouderlijk toezicht.
 • Zorg ervoor dat uw kinderen weten hoe ze veilig kunnen blijven op sociale media.
 • Praat met uw kinderen over de gevaren van cyberpesten en hoe u hiermee om moet gaan.
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map