Een VPN gebruiken op een router |


Ja, het is goed te doen, hoewel het zeker geen wandeling in het park is. Het installatieproces kan een beetje moeilijk zijn als je niet extreem technisch onderlegd bent. En het overslaan door een vooraf geconfigureerde router te kopen, kan behoorlijk duur zijn.

Maar voordat we daar zelfs maar op ingaan, moet u eerst kijken of dit iets is dat u echt ten goede komt.

Hier is dus alles wat u moet weten over de voor- en nadelen van het gebruik van een VPN op een router (onder andere):

Wat zijn de voor- en nadelen van het gebruik van een VPN op een router?

Er zijn verschillende handige voordelen en met betrekking tot nadelen moet u overwegen voordat u doorgaat met de installatie om ervoor te zorgen dat het gebruik van een VPN op een router u echt ten goede zou komen.

De voordelen

U kunt een VPN op meerdere apparaten gebruiken

Hoewel de meeste VPN’s meestal op de meeste apparaten werken, is dat niveau van platformonafhankelijke compatibiliteit tegenwoordig vaak niet genoeg. Wat als u bijvoorbeeld een VPN op uw Xbox, PlayStation of smart-tv wilt gebruiken?

Router 1

Welnu, dat is het soort dingen dat u eigenlijk kunt doen als u een VPN op een router instelt. Zodra dat is gebeurd, kan elk apparaat dat verbinding maakt met uw router de functies van de VPN gebruiken.

Dat betekent dat u geografisch beperkte inhoud op uw smart-tv kunt bekijken of toegang heeft tot geografisch geblokkeerde spelregio’s op uw console.

Er is maar één installatie nodig

U hoeft geen VPN-apps en -clients meer op meerdere apparaten te installeren of configureren. Het is voldoende om de VPN eenmaal op de router te configureren en klaar te zijn. In wezen gebruikt elk apparaat dat verbinding kan maken met uw router automatisch de VPN die erop is geconfigureerd.

De VPN zal altijd aanstaan

Zodra een VPN is geconfigureerd op een router, maakt deze router altijd verbinding met internet via de VPN. U hoeft zich dus geen zorgen te maken dat u vergeet de VPN in te schakelen wanneer u online gaat en dat uw online verkeer en persoonlijke gegevens zichtbaar blijven.

Een router-VPN kan u beschermen tegen wifi-stroperij

Als je niet bekend bent met wifi-stroperij, beschouw het dan als iemand die verbinding maakt met je wifi-netwerk en het zonder je toestemming gebruikt. Dat kan meestal worden voorkomen door een sterk wachtwoord te hebben, maar – soms – kan een ijverige hacker het gewoon omzeilen.

Wanneer dat gebeurt, kunnen ze wat geografisch gerelateerde informatie over u verzamelen omdat ze uw IP-adres hebben.

Maar als je een VPN operationeel hebt op je router, zul je een zekere mate van anonimiteit genieten, omdat je echte IP zal worden vervangen door een andere.

Dus als uw wifi-netwerk ooit zo wordt geschonden, kan de ongenode gast uw locatie niet echt vaststellen. Evenzo, als ze uw wifi gebruiken voor snode doeleinden, wordt deze niet teruggevoerd naar uw IP.

De nadelen

Download- en verbindingssnelheden kunnen een hit worden

Als u bijvoorbeeld een VPN op een router of een computer gebruikt, ervaart u waarschijnlijk langzamere verbindings- en downloadsnelheden. Dat gebeurt bijna altijd als uw router een zwakke CPU heeft en als u een encryptie-zwaar VPN-protocol gebruikt (zoals OpenVPN bijvoorbeeld).

Helaas, zelfs als u een VPN-protocol gebruikt dat snelheid boven beveiliging verkiest (zoals L2TP), zullen uw online snelheden nog steeds niet op hun hoogtepunt zijn als de CPU van uw router niet goed presteert. Dit is eigenlijk een veelvoorkomend probleem met D-Link- en TP-Link-routers.

De enige manier om dat probleem te omzeilen, is door een beter presterende router te krijgen. Dat kan u echter veel geld kosten. De prijsklasse kan overal tussen de $ 100 en $ 200 beginnen en oplopen tot $ 500 of meer.

Niet alleen dat, maar hoe meer apparaten u via uw router met een specifieke VPN-server hebt verbonden, hoe langzamer de algehele internetverbinding zal zijn.

Mogelijk krijgt u geen toegang tot geografisch geblokkeerde inhoud in uw land

Omdat het instellen van een VPN op een router betekent dat deze altijd aan staat, wordt uw IP-adres altijd ingesteld op een specifiek land wanneer u via de router toegang tot internet krijgt.

Dus als je in de VS woont en de router hebt ingesteld om verbinding te maken met een VPN-server in het VK, heb je waarschijnlijk geen toegang tot Amerikaanse inhoud die geografisch beperkt is, zoals Netflix US of Hulu, bijvoorbeeld . Dat komt omdat je constant een Brits IP-adres hebt wanneer je online gaat.

Netflix-afstandsbediening

Om dit te omzeilen, moet je de VPN-server handmatig wijzigen in de routerfirmware. Als je echter de firmware van de Tomato-router gebruikt, zal dit geen probleem zijn omdat je kat 2 VPN-servers heeft ingesteld en gemakkelijk tussen deze servers kunt schakelen.

Het opzetten van een VPN op een router kan moeilijk zijn

Helaas is het niet zo eenvoudig als gewoon een installatieproces uitvoeren, op ‘Voltooien’ klikken en op uw gemak op internet surfen.

In plaats daarvan moet u normaal gesproken toegang krijgen tot het standaard gateway-adres van de router, de netwerkverbinding aanpassen en zelfs configuratiebestanden downloaden en bewerken – om maar een paar stappen te noemen. Als je geen ervaring hebt met dit soort dingen, kan het behoorlijk ontmoedigend aanvoelen.

Gelukkig bieden de meeste VPN-providers stapsgewijze zelfstudies die laten zien hoe u een VPN op een router instelt. Wij hier bij CactusVPN hebben ook onze eigen gemakkelijk te begrijpen tutorials voor het geval je geïnteresseerd bent.

Niet alle routers bieden VPN-ondersteuning

Sommige routers ondersteunen gewoon geen VPN-functionaliteit, vooral omdat de firmware dit niet toestaat. Bovendien, zelfs als een router VPN-ondersteuning heeft, betekent dat niet noodzakelijk dat hij alle VPN-protocollen ondersteunt.

Tenda-routers ondersteunen bijvoorbeeld alleen PPTP- en LT2P-protocollen. Hoewel ze een behoorlijke snelheid bieden, kunnen deze protocollen gemakkelijk worden geblokkeerd, soms worstelen met firewalls en nauwelijks bescherming bieden. LT2P heeft in feite zelf geen codering.

Routerbesturingssystemen zijn niet altijd veilig

Dit is het soort probleem dat zelfs een VPN niet kan oplossen. Kortom, als de fabrikant van uw router geen regelmatige OS-updates uitbrengt voor het routermodel dat u bezit, wordt het besturingssysteem kwetsbaar voor aanvallen van hackers.

Soms kan een simpele OS-bug of een onjuiste firmwareconfiguratie voldoende zijn om iemand anders op afstand toegang te geven tot uw router.

VPN-versleuteling op een router is niet zo veilig

In vergelijking met het gebruik van een VPN op een apparaat of computer, betekent het gebruik van een VPN op een router een zwakkere vorm van VPN-encryptie.

Dat komt omdat de VPN-codering naar de router gaat, en dat is alles. Vanaf dat moment zijn al uw apparaten op het lokale netwerk niet beveiligd.

Hoe kunt u een VPN instellen op een router?

Hier zijn enkele van de algemene stappen die u moet volgen om een ​​VPN op een router in te stellen. Als u op zoek bent naar iets specifiekers, onthoud dan dat we al stapsgewijze tutorials hebben over hoe u CactusVPN op meerdere routers kunt instellen.

1. Flash uw router (optioneel)

Houd er rekening mee dat u deze stap alleen hoeft te volgen als de firmware van uw router geen VPN-ondersteuning biedt. Als dit het geval is, kunt u doorgaan en het overslaan.

Knipperen betekent in wezen dat u de firmware die uw router heeft geleverd, zult vervangen door een nieuwe, meer verbeterde. Als een router geen DD-WRT- of Tomato-firmware gebruikt, besluiten de meeste mensen meestal om deze te flashen.

Stel een VPN in op een router

Voordat u dat doet, moet u er natuurlijk voor zorgen dat uw router compatibel is met DD-WRT- of Tomato-firmware. U kunt dat gemakkelijk achterhalen door de lijst met ondersteunde apparaten van DD-WRT en de lijst met ondersteunde routers van Tomato te bekijken.

Als uw apparaat niet compatibel is, moet u een ondersteunde router aanschaffen of rechtstreeks een geflitste router kopen. De laatste optie moet alleen worden overwogen als u denkt dat u niet over de technische knowhow beschikt om een ​​VPN op een router in te stellen, aangezien geflitste routers vrij duur zijn.

Nu op het proces zelf. Dit moet je doen:

 1. Download de respectievelijke DD-WRT / Tomato-installatiebestanden voor uw router.
 2. Voer vervolgens een harde reset uit. Normaal gesproken kunt u dat doen door de resetknop 10 seconden ingedrukt te houden.
 3. Zodra de router opstart, logt u in op de beheerderspagina. Raadpleeg de handleiding van de router om te zien welk adres je moet invoeren om toegang te krijgen tot de pagina, en welke fabrieksreferenties je moet invoeren om in te loggen.
 4. In het administratiepaneel (normaal gesproken aan de linkerkant), zou u een optie moeten zien met de titel “Upgrade / Upload Firmware” of soortgelijke varianten. Klik erop.
 5. Wanneer u wordt gevraagd om een ​​installatiebestand te uploaden, selecteert u het DD-WRT / Tomato-installatiebestand dat u hebt gedownload.
 6. Zorg ervoor dat u tijdens de installatie niets doet met de router, computer of internetverbinding.
 7. Wanneer u een bevestigingsmelding krijgt dat de firmware is geïnstalleerd, wacht u ongeveer 5 minuten en drukt u vervolgens op “Doorgaan”.
 8. Voer nog een harde reset van de router uit en ga naar de admin-pagina.

Dat zouden de algemene stappen moeten zijn om een ​​router te flashen. Als je de stappen dieper wilt bekijken, bekijk dan de DD-WRT-installatiegids en de Tomato-installatiegids.

2. Kies een VPN-service

U heeft een VPN-gebruikersnaam en accountwachtwoord nodig om een ​​VPN volledig op een router in te stellen.

Heb een betrouwbare VPN nodig?

We hebben je gedekt: CactusVPN biedt een high-end VPN met militaire versleuteling, 24/7 ondersteuning, een Kill Switch, 28+ snelle servers met onbeperkte bandbreedte en tot zes VPN-protocollen om uit te kiezen. Bovendien registreren we geen van uw gegevens en werkt onze service op meerdere platforms.

En als u ooit andere manieren wilt proberen om websites te deblokkeren, bieden we ook een Smart DNS-service die meer dan 300 websites voor u deblokkeert. Dat, en al onze VPN-servers doen ook dienst als proxyservers.

3. Kies een VPN-protocol

Afhankelijk van uw type router heeft u de mogelijkheid om te kiezen uit meerdere VPN-protocollen. Over het algemeen omvatten uw opties OpenVPN, PPTP en L2TP. OpenVPN is het veiligst, maar het is ook het protocol dat de verbinding en downloadsnelheden waarschijnlijk vertraagt ​​vanwege de codering.

PPTP en L2TP zijn meestal sneller, maar bieden ook een slechte beveiliging. L2TP biedt zelfs geen codering op zichzelf (daarom wordt het meestal gecombineerd met IPsec).

4. Kies tussen TCP en UDP

TCP (Transmission Control Protocol) en UDP (User Datagram Protocol) zijn transportlaagprotocollen die worden gebruikt om de uitwisseling van gegevens tussen de ene host en de andere te vergemakkelijken.

Meestal kun je verbinding maken met een VPN-server door een van deze protocollen te kiezen. Wat u over beide moet weten, is dat TCP over het algemeen wordt gebruikt voor standaard online browsen en dat UDP voornamelijk wordt gebruikt voor streaming en online gaming.

5. Configureer de VPN op de router

Nu al die informatie is gesorteerd, kunt u doorgaan met het instellen van de VPN op uw routernetwerk. We raden persoonlijk aan om onze bestaande tutorials te gebruiken als richtlijn, omdat we een stapsgewijze handleiding hebben voor verschillende routers.

Als u een overzicht wilt van hoe het configuratieproces in het algemeen werkt, volgen hier de gebruikelijke dingen die u moet doen:

 1. Update de DNS- en DHCP-instellingen van de router om ervoor te zorgen dat ze overeenkomen met de instellingen van de VPN-provider.
 2. Selecteer een IP-adres van een VPN-server.
 3. Kies een tunnelprotocol (TCP of UDP)
 4. Kies een type codering.
 5. Voer uw VPN-gebruikersnaam en wachtwoord in.

Kant-en-klare VPN-routers

Sommige VPN- en routerproviders werken samen om gebruikers VPN-compatibele routers aan te bieden die rechtstreeks zijn geconfigureerd en klaar voor gebruik.

Ze hebben echter een groot nadeel: de steile prijsklasse. Veel VPN-routers beginnen bij ongeveer $ 200 en gaan tot (en soms meer) $ 500 – om nog maar te zwijgen over het feit dat je ook de VPN-abonnementskosten moet betalen.

Hoe kunt u een VPN op een router inschakelen / gebruiken / uitschakelen??

Een VPN wordt automatisch ingeschakeld op uw router zodra deze correct is geconfigureerd. Je hoeft het niet elke keer in te schakelen als je verbinding met internet wilt maken.

Schakel een VPN in / gebruik / deactiveer op een router

Het is echter vermeldenswaard dat de meeste firmware u een optie voor inschakelen voor de VPN-client zou moeten geven.

Wat betreft hoe u een VPN op een router kunt gebruiken, kunt u in principe:

 • Deblokkeer geografisch beperkte inhoud
 • Beveilig uw online verbindingen (tot op zekere hoogte)
 • Gebruik VPN-functies op meerdere apparaten

Wat betreft het uitschakelen van een VPN op een router, u hoeft de VPN-client meestal alleen te stoppen in de firmware van de router. DD-WRT heeft bijvoorbeeld normaal gesproken de optie Uitschakelen / Inschakelen naast de VPN-functie.

Als uw router ondersteuning biedt voor het instellen van twee routers, kunt u gewoon verbinding maken met de niet-VPN-router.

Hoe kunt u schakelen tussen VPN-servers?

Over het algemeen moet u handmatig van serverlocatie wisselen in de firmware van de router door een nieuw VPN-serveradres in te typen.

Op DD-WRT kunt u dat bijvoorbeeld doen door naar de instellingen van uw router te gaan en de server en login-instellingen te bewerken.

Het is vermeldenswaard dat u met een TomatoUSB-router 2 serveropties kunt opslaan, zodat u er op uw gemak tussen kunt schakelen.

Zijn er bekende problemen met het gebruik van een VPN op een router?

Technische problemen kunnen in dit geval variëren en sommige kunnen zelfs specifiek zijn voor een bepaald type router of VPN-merk.

Over het algemeen zijn dit enkele van de meest voorkomende problemen die u kunt tegenkomen:

 • Problemen bij het opzetten van een VPN-tunnel – IP-pakketfiltering die op een router wordt uitgevoerd, kan problemen veroorzaken wanneer wordt geprobeerd een tunnel tot stand te brengen tussen de client en de server.
 • Het Double NAT-probleem – Als u verschillende routers voor meerdere apparaten heeft of een extra router die is aangesloten op uw door de ISP uitgegeven router, kan dit verbindingsproblemen veroorzaken als de bridge-modus niet is ingeschakeld.
 • Het probleem Geen VPN-doorvoer – Als de router geen VPN-doorvoer ondersteunt of als de functie niet is ingeschakeld, kan dit problemen met de VPN-server en VPN-clientverbinding veroorzaken.
 • DNS lekt – Gelukkig kan dit over het algemeen worden voorkomen door IPv6 uit te schakelen in de firmware-instellingen van de router.

Welke router werkt het beste met een VPN?

De meest VPN-vriendelijke routerfirmware die er is, omvat Tomato en DD-WRT. Dus een router die compatibel is met Tomato en DD-WRT zou geschikt zijn. DD-WRT is een op Linux gebaseerde firmware die de functionaliteit van draadloze routers kan verbeteren, en Tomato is een open-source firmware die tot 2 VPN-servers en 2 VPN-clients kan ondersteunen.

Hier is een lijst met door DD-WRT ondersteunde routers en een lijst met door Tomato ondersteunde routers. Als uw router niet wordt ondersteund en u wilt er een aanschaffen, zijn hier enkele specificaties waarmee u rekening moet houden om het kiezen van een router gemakkelijker te maken:

 • Als u het OpenVPN-protocol wilt gebruiken, we raden aan een router te kiezen met een CPU met minder cores. Waarom? Omdat OpenVPN single-threaded is, wat betekent dat het niet kan worden opgesplitst over meerdere CPU-kernen. Dus een dual-core CPU presteert waarschijnlijk beter dan een quad-core CPU als je OpenVPN gebruikt.
 • Als u van plan bent VPN-codering te gebruiken, bent u wellicht geïnteresseerd in een router met een CPU die AES-NI ondersteunt. Dat is eigenlijk een instructie die ondersteuning biedt voor het versnellen van VPN-versleutelingssnelheden.
 • Als je geïnteresseerd bent in streamen en torrenting, en zonder problemen wilt genieten van een hoge bandbreedte, moet u een router bekijken met een CPU van minimaal 800 MHz. Maar hoe hoger de Mhz, hoe beter de kwaliteit.

Wat zijn DD-WRT-geactiveerde routers?

DD-WRT-compatibele routers zijn routers die vooraf zijn geconfigureerd met de DD-WRT-firmware. U hoeft de router dus niet te flashen om DD-WRT erop te installeren. Ze zijn echter een beetje prijzig, omdat de meeste prijzen beginnen bij meer dan $ 200. Buffalo DD-WRT-compatibele routers zijn kostenefficiënter (vanaf $ 50), maar ze zijn niet zo performant.

Welke router werkt het beste met een VPN

Voor tomaten geschikte routers zijn hetzelfde, behalve dat ze worden geflitst met de Tomato-firmware.

Wat zijn VPN-geactiveerde routers?

VPN-geactiveerde routers zijn vooraf geconfigureerde routers die standaard OpenVPN kunnen ondersteunen. ASUS lijkt de grootste selectie VPN-routers te bieden, met zijn firmware die OpenVPN, PPTP en L2TP ondersteunt.

Bottom Line – Is het het waard?

Wel, het hangt af van uw behoeften. Als u bijvoorbeeld veel mobiele en slimme apparaten bezit en echt geografisch geblokkeerde inhoud op al deze apparaten wilt bekijken, is het een goed idee om een ​​VPN op een router in te stellen.

Overweeg dit ook te doen als u van meer online privacy op meerdere apparaten wilt genieten en als u uw router (voor het geval deze geen VPN-ondersteuning biedt) moet vervangen door een compatibele, geen probleem is.

Als u echter alleen een computer en een mobiel apparaat gebruikt, is het misschien niet echt de moeite waard om een ​​VPN-router te hebben. Hetzelfde geldt voor degenen onder u die mogelijk uw router moeten vervangen, maar een beperkt budget hebben.

Als de verbindings- en downloadsnelheden echt belangrijk voor je zijn, is het misschien geen goed idee om je hiermee bezig te houden als je router geen CPU heeft met minimaal 800 Mhz (of meer, bij voorkeur), of als je dat niet kunt veroorloven om te upgraden naar een meer performante router.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map