Hoe werkt een VPN? |


Maar laten we, voordat we daar op ingaan, eens kijken wat een VPN is, en dan (samen met illustraties) laten zien hoe je een online verbinding ervaart zonder en met een VPN, zodat je beter kunt begrijpen hoe de service werkt.

Wat is een VPN?

Een VPN (Virtual Private Network) is een service die u kunt gebruiken om uw persoonlijke gegevens en online verkeer op internet te beschermen. Kortom, de service brengt een veilige, gecodeerde verbinding tot stand tussen uw apparaat en een VPN-server. Al uw webverbindingen lopen via uw internetprovider, maar ze kunnen ze niet meer controleren. Ook is uw echte IP-adres verborgen.

Hoe u verbinding maakt met internet zonder een VPN

Hier is een nauwkeurige weergave van hoe uw verbinding met internet verloopt:

Onveilige verbinding met internet

Het wordt snel duidelijk dat wanneer u verbinding maakt met internet, uw gegevens en verkeer door uw ISP gaan in een leesbaar formaat, wat betekent dat ze in wezen alles kunnen zien wat u online doet – waar u naar zoekt, welke bestanden u downloadt, welke websites u bezoekt, enzovoorts.

Voor sommigen van u is dat misschien geen grote zorg, maar overweeg dit – veel ISP’s moeten voldoen aan de wetten voor het bewaren van gegevens, dus moeten ze gebruikersgegevens opslaan (ja, dat omvat uw webactiviteit) en deze delen met de autoriteiten en overheidsinstellingen. In plaatsen als de VS kunnen ze die informatie zelfs verkopen aan externe adverteerders.

Daarnaast vormen hackers een andere bedreiging omdat ze uw verbindingen (vooral op onbeveiligde netwerken) kunnen afluisteren en uw privégegevens kunnen stelen. Zodra ze dat hebben gedaan, kunnen ze het gebruiken om geld van je te stelen of identiteitsdiefstal te plegen, of het gewoon op het deep web veilen. Oh, en laten we bewakingsagentschappen niet vergeten die vrijelijk al uw online gewoonten in de gaten kunnen houden.

En dat is nog niet alles: uw persoonlijke gegevens en online verkeer zijn niet de enige dingen die op het internet worden getoond zonder een VPN. Uw IP-adres en – bijgevolg – uw geolocatie worden ook getoond.

Denk je niet dat dat iets is om je zorgen over te maken? Denk er maar zo over na – sommige mensen kunnen uw blootgestelde IP-adres daadwerkelijk gebruiken om er informatie over te verzamelen, zoals het land en de stad waarin u woont. In sommige situaties kunnen cybercriminelen er zelfs achter komen wie uw ISP is, of gewoon gebruik uw IP-adres om gerichte aanvallen uit te voeren op uw apparaten en routers.

Bovendien, als u zich in een land bevindt waar torrenting een gevoelig juridisch onderwerp is, kan uw internetprovider u een waarschuwing sturen als ze u torrent-bestanden opmerken, of ze kunnen uw informatie gewoon doorsturen naar auteursrechtenbureaus, wat ertoe kan leiden dat u ontvangt :

 • DMCA-kennisgevingen
 • Enorme boetes
 • Gevangenisstraffen

Hoe u verbinding maakt met internet met een VPN

Zo ziet uw verbinding met internet eruit als u een VPN zou gebruiken:

Hoe werkt een VPN-diagram

Kortom, u gebruikt een VPN-client om verbinding te maken met een VPN-server die u vervolgens gebruikt om toegang te krijgen tot internet. Het inkomende verkeer wordt via de VPN-server en client naar uw apparaat gestuurd. Dat is eigenlijk de kern van hoe VPN-verbindingen werken.

Omdat er een gecodeerde ‘tunnel’ tot stand wordt gebracht tussen u en de VPN-server, kan uw ISP (of wie dan ook) uw online verkeer en gegevens niet controleren. Alleen de apparaten aan elk uiteinde van de VPN-tunnel (de VPN-client op uw apparaat en de VPN-server) kunnen de informatie ontsleutelen, omdat alleen zij deze kunnen versleutelen. Ook zal de VPN-server uw IP-adres vervangen door een eigen IP-adres zodra de verbinding tot stand is gebracht, waardoor uw geolocatie online effectief wordt verborgen.

Al met al, in tegenstelling tot toegang tot internet zonder een VPN, zorgt het doen met een VPN ervoor dat u kunt genieten van privé browsen, gemoedsrust wetende dat uw persoonlijke informatie beschermd is en onbeperkte toegang tot alle inhoud (aangezien het verbergen van uw IP-adres betekent dat u omzeil vervelende geoblokken en firewalls).

Hoe werkt een VPN?

Een VPN is afhankelijk van een VPN-client, VPN-server (s) en VPN-coderingsprotocollen om u een soepele, veilige online ervaring te bieden. De client brengt de veilige verbinding met de servers tot stand en beide versleutelen en ontsleutelen uw online gegevens en verkeer met behulp van verschillende soorten VPN-protocollen.

Hier is een kort overzicht van het hele proces:

 1. U gebruikt de VPN-client om verbinding te maken met een VPN-server. Wanneer u dat doet, begint de klant uw gegevens te versleutelen.
 2. De VPN-client brengt via uw ISP een verbinding met de juiste server tot stand en stelt de VPN-tunnel in.
 3. De VPN-server vervangt uw IP-adres door zijn eigen adres (en verbergt zo uw geografische locatie), begint de gegevens die het van u ontvangt te decoderen en stuurt uw verbindingen met het web door.
 4. Zodra de VPN-server de online gegevens ontvangt die u van verschillende webservers hebt aangevraagd, wordt deze versleuteld en via uw internetprovider teruggestuurd naar uw apparaat.
 5. Wanneer de VPN-client het inkomende verkeer ontvangt, wordt deze voor u gedecodeerd.

En dat is zo ongeveer hoe VPN’s helpen bij privé browsen en hoe ze werken. Hoewel het hele proces lijkt alsof het lang duurt, gebeurt het meestal bijna onmiddellijk.

Hoe werken VPN-clients?

VPN-clients zijn software die door VPN-providers aan hun gebruikers wordt geleverd, zodat ze hun VPN-services eenvoudig op hun apparaten kunnen uitvoeren. VPN-clients werken over het algemeen op meerdere apparaten en besturingssystemen en zijn eenvoudig te installeren.

Gebruikers hoeven normaal gesproken alleen de client uit te voeren en een server te kiezen waarmee ze verbinding willen maken. Bovendien kunnen ze mogelijk bepaalde verbindingsopties aanpassen, zoals kiezen tussen TCP en UDP of het VPN-protocol dat ze willen gebruiken.

Zodra de gebruiker een server kiest, zal de client de verbinding tot stand brengen en beginnen met het coderen van alle verbindingsverzoeken die de gebruiker naar het web stuurt.

Wat is VPN-clientsoftware

Niet alle apparaten bieden echter ondersteuning voor VPN-clients, zoals gameconsoles en sommige smart-tv’s bijvoorbeeld. In dat geval moeten VPN-verbindingen eerst op een router tot stand worden gebracht. Op die manier kan elk apparaat dat verbinding maakt met internet via de VPN-compatibele router dit doen met VPN-beveiligde verbindingen.

Nu zijn clientapplicaties niet de enige die er zijn. Naast clients die zijn ontwikkeld door VPN-providers, heb je ook VPN-protocolclients. OpenVPN heeft bijvoorbeeld een eigen klant, en SoftEther ook. VPN-protocolclients zijn echter wat complexer en bieden niet echt veel platformonafhankelijke compatibiliteit, dus veel online gebruikers blijven liever bij client-apps.

Bovendien zijn VPN-clients soms zelfs geen applicaties – alleen VPN-protocollen of clients die zijn geïntegreerd in een besturingssysteem. Het Windows VPN-platform is daar een goed voorbeeld van. Het is echter vermeldenswaard dat deze opties meer doe-het-zelf zijn en niet 100% betrouwbaar.

Hoe werken VPN’s op mobiel?

Hoe een VPN op mobiel werkt, lijkt vrijwel op hoe een VPN-client werkt. Het enige verschil is dat je een VPN-app op je mobiele apparaat moet downloaden en installeren – meestal via iTunes of Google Play.

Als de VPN-provider geen werkende mobiele client heeft, bieden ze u meestal toegang tot tutorials die u laten zien hoe u een handmatige verbinding tot stand kunt brengen.

Hoe werken VPN-tunnels en encryptie?

VPN’s vertrouwen op versleuteling om uw webverbindingen en het inkomende verkeer dat u van internet ontvangt te beveiligen. Simpel gezegd, codering is een manier om gegevens van een leesbaar formaat naar een gecodeerd formaat te converteren. Alleen de persoon / het apparaat met een decoderingssleutel (in dit geval de VPN-client en de VPN-server) kan de gegevens terug converteren naar een leesbaar formaat.

En dat is in wezen hoe VPN-codering werkt.

VPN-protocol

Wat betreft hoe een VPN-tunnel werkt, beschouw het gewoon als een privé-netwerk dat is opgezet tussen uw apparaat en de VPN-server. Iedereen buiten de tunnel (ISP’s, bewakingsdiensten, hackers) kan er geen kijkje in nemen.

Hoe sterk de versleuteling van een VPN is, hangt af van het VPN-protocol dat de VPN-software gebruikt. Minder krachtige coderingen bieden hogere snelheden, maar zijn minder veilig, terwijl krachtigere protocollen uw snelheden een beetje kunnen vertragen vanwege het coderings- / decoderingsproces. Over het algemeen zijn dit de meest gebruikte VPN-protocollen:

 • PPTP
 • IKEv2
 • SoftEther
 • L2TP / IPSec
 • SSTP
 • OpenVPN

Kort gezegd: versleuteling is hoe een VPN online beveiliging biedt, hoe een VPN u en uw verkeer op internet verbergt en hoe VPN’s hackers op afstand houden.

Hoe werken VPN-servers?

Hoe een VPN-server werkt, is vrij eenvoudig: hij ontvangt gecodeerd verkeer van uw apparaat, decodeert het en stuurt het door naar internet. Vervolgens versleutelt het de gegevens die het van internet ontvangt en stuurt het naar u terug. De gegevens worden vervolgens voor u gedecodeerd door de VPN-client.

VPN-servers

Als je nieuwsgierig bent naar wat VPN-servers zijn, zijn het in feite normale servers die zijn geconfigureerd met VPN-software en meer logische en communicatiepoorten hebben. VPN-providers hosten hun services op deze servers en leveren deze aan consumenten. De VPN-software zorgt ook voor toegangscontrole en beveiligt client / server-verbindingen met behulp van verschillende soorten VPN-protocollen.

Ook het verbinden met een dergelijke VPN-server is hoe VPN’s uw IP-adres veranderen. Zodra u verbinding maakt, wordt uw door de ISP toegewezen IP-adres onmiddellijk vervangen door het IP-adres van de VPN-server. Dus elke website die u bezoekt terwijl u bent verbonden met een VPN-server, ziet alleen het IP-adres van de VPN-server.

Op zoek naar een goede VPN?

Wij hier bij CactusVPN hebben de oplossing voor u: een high-end VPN-service met krachtige AES-codering, 6 VPN-protocollen om uit te kiezen en een niet-logbeleid. Oh, en we bieden ook 28+ snelle servers (waarvan 9 met P2P-ondersteuning) en platformonafhankelijke apps.

Bovendien bieden we niet alleen eersteklas beveiliging en privacy, maar ook andere extra’s, zoals een slimme DNS-service waarmee je meer dan 300 wereldwijde geografisch beperkte websites kunt deblokkeren, een Killswitch die ervoor zorgt dat je altijd veilig online bent en onbeperkte bandbreedte.

Heb wat tijd nodig om te beslissen?

Nou, wat dacht je ervan om dat te doen terwijl je onze volledig gratis proefperiode van 24 uur probeert? Er zijn geen creditcardgegevens nodig en u kunt alle functies van onze service optimaal gebruiken.

En er is meer – als u eenmaal een CactusVPN-gebruiker bent geworden door een van onze meerdere budgetvriendelijke abonnementen te kiezen, wordt u nog steeds gedekt door onze 30 dagen niet-goed-geld-terug-garantie.

Conclusie

Dus, hoe werkt een VPN? Welnu, hier is de korte versie: de software versleutelt uw verbindingsverzoeken naar de VPN-server en de webinformatie die de server naar u terugstuurt, zodat uw ISP (de tussenpersoon tussen u en de VPN-server) niet kan controleren wat u doet of gebruikt op internet.

Wanneer u verbinding maakt met een VPN-server, wordt uw door de ISP toegewezen IP-adres vervangen door het adres van de server, waardoor uw geolocatie (en alle andere informatie die aan uw IP-adres is gekoppeld) effectief wordt verborgen wanneer u online bent.

Over het algemeen hebben VPN’s veel toepassingen en het is altijd een goed idee om er op te vertrouwen wanneer u toegang tot internet heeft – of u nu gewoon wilt genieten van verbeterde privacy, uw gegevens wilt beschermen tegen hackers of toegang wilt tot beperkte inhoud.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me