Wat is een VPN-protocol en wat is het beste VPN-protocol? |


Nou, als je meer wilt weten over VPN-protocollen, dan is dit het juiste artikel voor jou. We bespreken wat VPN-protocollen zijn, bespreken de algemene VPN-protocoltypen en geven u een snel overzicht van welke protocollen u moet gebruiken voor verschillende online activiteiten.

Wat is een VPN-protocol?

VPN-protocollen vertegenwoordigen de processen en instructiesets waarop VPN-providers vertrouwen om ervoor te zorgen dat VPN-gebruikers kunnen genieten van stabiele, veilige VPN-client-VPN-servercommunicatie. In de kern is een VPN-protocol in feite een mix van transmissieprotocollen en coderingsstandaarden.

Welke VPN-protocoltypes zijn er?

Op het moment dat dit artikel wordt geschreven, ziet u waarschijnlijk VPN-providers die toegang bieden tot de volgende VPN-protocollen:

 • PPTP
 • L2TP / IPSec
 • IKEv2 / IPSec
 • IPSec
 • SSTP
 • OpenVPN
 • SoftEther
 • Wireguard

VPN-protocolvergelijking

PPTP

L2TP / IPSec

IKEv2 / IPSec

IPSec

SSTP

OpenVPN TCP

OpenVPN UDP

SoftEther

Wireguard

VPN-protocolSnelheid van de verbindingVersleutelingsniveauVerbindingsstabiliteitMediastreamingTorrent downloadenCompatibel metBeschikbaar in CactusVPN Client
Erg snelArmHeel stabielGoedArmDe meeste besturingssystemen en apparatenOp Windows
MediumMediumStalGoedMediumDe meeste besturingssystemen en apparatenOp Windows
Erg snelGoedHeel stabielGoedGoedDe meeste besturingssystemen en apparatenOp Windows, macOS en iOS
MediumGoedStalGoedGoedDe meeste besturingssystemen en apparatenNee
SnelGoedHeel stabielMediumGoedWindows, Ubuntu, Android en routersOp Windows
MediumErg goedStalMediumGoedDe meeste besturingssystemen en apparatenOp Windows en Android
SnelErg goedMediumGoedGoedDe meeste besturingssystemen en apparatenOp Windows en Android
Erg snelErg goedHeel stabielGoedGoedDe meeste besturingssystemen en apparatenNee
SnelGoedNog niet stabielMediumMediumLinux, macOS, iOS en AndroidNee

Een snel overzicht van de aangeboden VPN-protocollen

Als je wat meer wilt weten over elk VPN-protocol dat we hierboven hebben beschreven, is dit gedeelte precies wat je nodig hebt. Hier is wat u moet weten – in het kort – over alle protocollen die VPN-providers gebruiken:

1. PPTP

PPTP staat voor Point-to-Point Tunneling Protocol en het is een VPN-protocol dat in de jaren ’90 door Microsoft is ontwikkeld. Tegenwoordig is het behoorlijk populair voor mensen die vanwege de hoge snelheden geografisch beperkte inhoud willen streamen. Daarnaast is de VPN ook eenvoudig te configureren en is deze al ingebouwd in de meeste platforms.

Vrijwel alle VPN-providers bieden toegang tot PPTP, maar vermijd providers die alleen PPTP aanbieden. Waarom? Omdat het nauwelijks een betrouwbare beveiliging biedt. Het is zelfs redelijk veilig om aan te nemen dat PPTP is gekraakt door de NSA. Bovendien kan PPTP meestal met weinig moeite worden geblokkeerd door firewalls.

Als je meer wilt lezen over het PPTP-coderingsprotocol, lees dan dit artikel.

2. L2TP / IPSec

Over het algemeen beschouwd als een verbetering ten opzichte van PPTP, is L2TP / IPSec in feite een uitbreiding van het PPTP-protocol, met als belangrijkste verschil dat het dubbele inkapseling gebruikt:

 • De eerste inkapseling brengt de PPP-verbinding tot stand.
 • De tweede inkapseling heeft de daadwerkelijke IPSec-codering.

Hoewel dubbele inkapseling L2TP / IPSec veiliger kan maken, kan het ook langzamer zijn dan PPTP, omdat het verkeer eerst moet worden geconverteerd naar L2TP-vorm, en daarna heb je ook een extra coderingslaag bovenop.

Over het algemeen is het protocol behoorlijk veilig (vooral als het het AES-cijfer gebruikt), hoewel het vermeldenswaard is dat L2TP alleen geen codering biedt, daarom is het altijd gekoppeld aan IPSec.

Net als PPTP is L2TP / IPSec normaal gesproken eenvoudig te configureren en is het al ingebouwd in veel bestaande platforms. U zult dus veel VPN-providers zien die er toegang toe bieden. De meeste providers zullen het protocol normaal gesproken echter verder moeten configureren om ervoor te zorgen dat het niet kan worden geblokkeerd door NAT-firewalls (aangezien het alleen UDP-poort 500 kan gebruiken om een ​​verbinding tot stand te brengen).

Aan de positieve kant zorgt zo’n opstelling ervoor dat L2TP / IPSec niet kan worden misbruikt door man-in-the-middle-aanvallen.

Hoewel er is beweerd dat de NSA dit VPN-coderingsprotocol heeft gekraakt of verzwakt, is er geen bewijs om een ​​back-up te maken. Toch is het vermeldenswaard dat deze beweringen van Edward Snowden zelf komen.

Lees dit artikel voor meer informatie over L2TP / IPSec.

3. IPSec

IPSec is een veilige netwerkprotocolsuite die wordt gebruikt om gegevenspakketten te versleutelen die via een IP-netwerk worden verzonden (een communicatienetwerk dat bestaat uit een of meer apparaten die het internetprotocol gebruiken om gegevens te verzenden en te ontvangen).

IPSec is behoorlijk populair vanwege de hoge beveiliging (met dank aan de Authentication Header en Encapsulating Security Payload-mechanismen) en het feit dat het verkeer kan versleutelen zonder dat de eindpunttoepassing hiervan op de hoogte is.

Wat nadelen betreft, kan IPSec moeilijk te configureren zijn, dus er kunnen fouten optreden als de VPN-provider er niet genoeg ervaring mee heeft. In VPN-technologie wordt IPSec vaak gebruikt naast L2TP en IKEv2. Zoals we hierboven vermeldden, zijn er ook beweringen – hoewel ongegrond – dat de NSA het protocol opzettelijk heeft verzwakt.

Als je meer wilt lezen over IPSec, volg dan deze link.

4. IKEv2

Ontwikkeld door zowel Microsoft als Cisco en gebaseerd op IPSec, is IKEv2 relatief snel, stabiel en veilig (als een cijfer als AES wordt gebruikt). Bovendien werkt het zelfs native op Blackberry-apparaten. En aangezien het ondersteuning biedt voor MOBIKE, kan het netwerkwijzigingen zeer goed verwerken. Wat betekent dat? Welnu, dat – wanneer u bijvoorbeeld overschakelt van een wifi-verbinding naar een data-abonnementverbinding op uw mobiel, de VPN-verbinding gedurende het hele proces stabiel blijft.

Grappig genoeg is IKEv2 technisch gezien geen VPN-protocol, maar het gedraagt ​​zich wel zo, en het helpt de IPSec-sleuteluitwisseling te beheersen.

Wat nadelen betreft, kan IKEv2 moeilijk te implementeren zijn aan de VPN-server, dus een onervaren of onvoorbereide VPN-provider kan fouten maken die kunnen leiden tot connectiviteits- of beveiligingsproblemen. Sommige gebruikers vinden het ook niet leuk dat Microsoft betrokken was bij het maken ervan. Dat en IKEv2 kan mogelijk worden geblokkeerd door sommige firewalls.

Wilt u meer weten over IKEv2? Bekijk dan zeker ons artikel erover.

5. OpenVPN

Een open-source protocol, OpenVPN is een van de meest populaire VPN-protocollen onder gebruikers. Het is zeer veilig, configureerbaar en werkt op meerdere platforms. Bovendien is OpenVPN erg moeilijk te blokkeren omdat OpenVPN-verkeer buitengewoon moeilijk te onderscheiden is van HTTPS / SSL-verkeer.

Oh, en het OpenVPN-protocol kan ook op elke poort worden uitgevoerd (inclusief de 443 HTTPS-poort) en zowel UDP- als TCP-protocollen gebruiken.

Het belangrijkste nadeel van het protocol lijkt het feit te zijn dat het gebruik van sterke versleutelingscodes soms de verbindingssnelheid kan vertragen. Toch kan dat probleem soms worden opgelost door OpenVPN het UDP-protocol te laten gebruiken, omdat het sneller is.

Daarnaast heeft OpenVPN software van derden nodig, omdat deze niet standaard is geïntegreerd in besturingssystemen of verschillende platforms en het instellen ervan moeilijk kan zijn. Gelukkig is dat geen groot probleem voor de gemiddelde gebruiker, aangezien VPN-clients dienen als de benodigde software van derden.

Als je meer wilt lezen over OpenVPN, bekijk dan deze link.

6. SoftEther

In vergelijking met de meeste VPN-versleutelingsprotocollen (behalve Wireguard), is SoftEther relatief nieuw. Het protocol begon als een eenvoudig project aan de Universiteit van Tsukuba, maar groeide uit tot een groot open-source multi-protocol VPN-softwareproject.

‘Wacht, wat bedoel je met multi-protocol VPN-software?’

Welnu, op dit moment is het belangrijk om een ​​duidelijk onderscheid te maken: SoftEther kan verwijzen naar het VPN-protocol of de VPN-server:

 • De SoftEther VPN-server ondersteunt een groot aantal VPN-protocollen, zoals SSTP, OpenVPN, L2TP / IPSec, IPSec en het SoftEther VPN-protocol (vandaar het “multi-protocol” -bit)
 • Het SoftEther VPN-protocol gebruikt SSL 3.0 voor veilige VPN-client-servercommunicatie. Het protocol bevat verschillende technische verbeteringen die het sneller en veiliger maken.

Ondanks dat het nieuw is, is SoftEther snel populair geworden bij VPN-gebruikers vanwege het feit dat het erg veilig is (SoftEther gebruikt AES-256), stabiel en verrassend snel. Bovendien is het ook gratis te gebruiken en werkt het op meerdere besturingssystemen (inclusief FreeBSD en Solaris) – om nog maar te zwijgen over het een van de weinige VPN-protocollen met werkende clients op Linux.

Bovendien heeft SoftEther zelfs functies die OpenVPN niet heeft, zoals Dynamic DNS Function, RPC Over HTTPS Management en GUI Management (om maar een paar voorbeelden te noemen).

Op dit moment zijn de enige nadelen die het vermelden waard zijn, het feit dat SoftEther geen native OS-ondersteuning heeft en dat er om een ​​of andere reden VPN-providers zijn die dit niet als optie aanbieden. Omdat het een op software gebaseerde oplossing is, kan een VPN-provider u niet echt directe toegang tot het protocol bieden. In plaats daarvan moet u SoftEther op uw apparaat installeren en verbinding maken met de servers van de provider.

Als je meer wilt lezen over SoftEther, hebben we er al een diepgaand artikel over geschreven.

7. SSTP

SSTP staat voor Secure Socket Tunneling Protocol en werd door Microsoft geïntroduceerd met Windows Vista. Desondanks werkt het nog steeds op andere besturingssystemen (zoals Linux en Android). SSTP is aanzienlijk beter dan PPTP als het gaat om beveiliging, omdat het kan worden geconfigureerd met AES-codering.

SSTP

Ook wordt het SSTP VPN-protocol vaak vergeleken met OpenVPN in termen van voordelen omdat het SSL 3.0 gebruikt, waardoor het censuur kan omzeilen door poort 443 (de HTTPS-verkeerspoort) te gebruiken.

Desondanks is SSTP niet zo populair als OpenVPN omdat het eigendom is van Microsoft, meestal alleen goed werkt op Windows-platforms en niet open source is.

Meer lezen over SSTP? Bekijk dan ons artikel erover.

8. Wireguard

Wireguard is een nieuw VPN-protocol. Het is naar verluidt bedoeld om IPSec te vervangen en er wordt beweerd dat het sneller en lichter is dan het. Wireguard is ook open-source en aangezien het slechts één enkele cryptografische suite gebruikt, heeft het minder snel beveiligingslekken.

De enige problemen op dit moment zijn het feit dat het protocol nog in ontwikkeling is, veel platformonafhankelijke compatibiliteit mist (op dit moment werkt het meestal alleen op Linux) en er moet meer getest worden omdat er geen stabiele release tot nu toe.

Desondanks zijn er VPN-providers die Wireguard zijn gaan gebruiken.

Bekijk dit artikel voor meer informatie over Wireguard.

Een service nodig met een mooie selectie VPN-protocollen?

We hebben je gedekt – CactusVPN biedt toegang tot de meest populaire VPN-protocollen die er zijn: OpenVPN, SoftEther, IKEv2, SSTP, L2TP / IPSec en PPTP.

Het kiezen van het VPN-protocol dat u wilt gebruiken is uiterst eenvoudig: gebruik gewoon het dropdown-menu in onze VPN-app om uw keuze te maken voordat u verbinding maakt met een van onze servers, en u bent klaar om te gaan. Helemaal geen complexe installatieprocessen.

Geniet ook van eersteklas online beveiliging

Onze VPN-protocollen gebruiken AES-256-coderingscodes om ervoor te zorgen dat uw persoonlijke gegevens en internetverkeer veilig en betrouwbaar zijn.

Bovendien bieden we ook toegang tot een betrouwbare kill-switch, zodat u kunt genieten van gemoedsrust terwijl u op internet surft, wetende dat uw verkeer niet wordt weergegeven, zelfs als u toevallig verbindingsproblemen ondervindt.

Oh, en bovendien hanteren we ook een strikt niet-logboekbeleid bij ons bedrijf, wat betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken dat iemand hier bij CactusVPN ziet wat je online doet.

CactusVPN-app

Probeer CactusVPN eerst gratis uit

Wilt u ervoor zorgen dat onze service aan al uw behoeften kan voldoen voordat u een toezegging doet? Geen probleem – u kunt onze VPN-service eenvoudig 24 uur gratis testen.

En als je eenmaal een abonnement hebt gekozen en een CactusVPN-gebruiker bent geworden, hebben we nog steeds je rug met onze 30 dagen geld-terug-garantie als de VPN niet werkt zoals geadverteerd.

Wat is het beste VPN-protocol?

Dit is een vrij moeilijke vraag om te beantwoorden, vooral omdat wat telt als het “beste VPN-protocol”, alleen afhangt van wat u op internet wilt doen. Wat door sommige mensen als het beste VPN-protocol wordt beschouwd, kan door anderen toch als een ondermaats coderingsprotocol worden beschouwd.

Dus om u een goed antwoord te bieden, bekijken we welke VPN-protocollen het beste werken voor bepaalde online activiteiten of situaties:

Wat is het beste VPN-protocol voor torrenting?

Als het gaat om torrenting met een VPN, heb je zeker een VPN-protocol nodig dat stabiel, snel en veilig is. Het is duidelijk dat uw beste gok het SoftEther VPN-protocol is, omdat het al deze functies heeft.

Een goed alternatief voor SoftEther zou in dit geval ook IKEv2 zijn. Je zou ook kunnen proberen OpenVPN UDP te gebruiken om torrents te downloaden, hoewel we je aanraden dit alleen te doen als je een VPN gebruikt die een Kill Switch biedt, omdat het geen perfecte stabiliteit biedt. En je wilt absoluut niet dat je torrent-activiteiten zichtbaar worden als je VPN-verbinding plotseling uitvalt.

Onze aanbeveling: SoftEther of OpenVPN UDP

DISCLAIMER: Wij hier bij CactusVPN moedigen geen illegale inbreuk op het auteursrecht en illegale torrenting aan. We begrijpen echter wel dat – voor sommige mensen – het delen van bestanden de enige manier is om toegang te krijgen tot entertainment (films, tv-programma’s, videogames) en werk- of schoolbestanden.

Wat is het snelste VPN-protocol?

Lange tijd werd PPTP beschouwd als de beste optie als u op zoek was naar een snel VPN-protocol. Tegenwoordig is het nog steeds een zeer snel VPN-protocol dat vaak wordt gebruikt voor het streamen van geografisch geblokkeerde inhoud. Die snelheid heeft echter de prijs van een ernstig gebrek aan codering, waardoor u vrijwel online wordt blootgesteld.

Slimme DNS-snelheid

Een veel beter alternatief voor PPTP is SoftEther. Blijkbaar is dit VPN-protocol vier keer sneller dan het PPTP-protocol en dertien keer sneller dan het OpenVPN-protocol. Naar verluidt komt dat omdat SoftEther is geschreven met het oog op een hoge verwerkingscapaciteit. Bovendien geniet u op veel apparaten en besturingssystemen ook van een hoge beveiliging en platformonafhankelijke compatibiliteit.

Maar als SoftEther voor jou gewoon geen haalbare optie is, is IKEv2 een leuk alternatief voor PPTP, omdat het ook vrij snel is. Natuurlijk kunt u ook altijd PPTP gebruiken als u dat wilt, maar houd er rekening mee dat u ervoor moet zorgen dat geen van uw gevoelige gegevens in gevaar wordt gebracht als u dat zou doen.

Wat Wireguard betreft, het lijkt vrij snel uit de tests die ze op hun website hebben, maar de ontoegankelijkheid voor de meeste gebruikers en het gebrek aan stabiliteit staan ​​voorlopig in de weg.

Onze aanbeveling: SoftEther

Wat is het meest veilige VPN-protocol?

OpenVPN zou onze eerste keuze zijn. Het biedt 256-bit encryptie, het vereist geen IP-stack en kernelwerking omdat het in gebruikersruimte draait (wat een betere geheugenbescherming biedt), en het heeft ook een aangepast beveiligingsprotocol dat is gebaseerd op TLS en SSL.

Je kunt beter een VPN-provider gebruiken die ook een Kill Switch biedt (dat geldt voor elk VPN-protocol), maar OpenVPN TCP is redelijk stabiel, dus er zouden geen problemen mogen zijn.

SoftEther is ook een goede optie. De beveiliging die u krijgt, is vrijwel vergelijkbaar met de bescherming die u krijgt met OpenVPN. Het gebruik van SoftEther voor eersteklas internetbeveiliging komt erop neer of u het goed vindt om een ​​nieuwer VPN-protocol te gebruiken in plaats van het oude OpenVPN-protocol.

IKEv2 is ook een goede keuze als u BlackBerry-apparaten gebruikt, en het versleutelt de gegevens tweemaal. L2TP / IPSec doet dat ook en wordt over het algemeen als veilig beschouwd, maar we zouden het niet echt aanbevelen bij de rest van de VPN-protocollen die we noemden voor deze specifieke context.

Wat Wireguard betreft, het is waar dat het een veilig protocol is, maar het bevindt zich nog in de experimentele fase, dus het is moeilijk om er voorlopig op te vertrouwen voor online beveiliging.

Daarnaast werkt SSTP ook goed. Het hangt er gewoon van af of u al dan niet last heeft van het feit dat het geen open source is en dat het uitsluitend wordt beheerd door Microsoft – een bedrijf dat de NSA eerder toegang tot gecodeerde berichten heeft gegeven.

Onze aanbeveling: OpenVPN of SoftEther

Wat is het meest stabiele VPN-protocol?

IKEv2 is een uitstekende keuze als het gaat om stabiliteit op mobiele apparaten, omdat het bestand is tegen netwerkveranderingen.

SoftEther doet het ook heel goed, aangezien het is gemaakt op basis van het idee dat het 24/7 permanent zal werken zodra het is opgestart. De code is zo geschreven dat zowel geheugenlekken als verschillende crashes worden voorkomen. Zelfs als er iets misgaat, is SoftEther geprogrammeerd om zo snel mogelijk automatisch opnieuw te starten.

Andere stabiele VPN-protocollen zijn OpenVPN (wanneer het de TCP-poort gebruikt), SSTP en L2TP / IPSec. PPTP is ook redelijk stabiel, maar houd er rekening mee dat het soms met gemak door firewalls kan worden geblokkeerd.

Onze aanbeveling: IKEv2, SoftEther of OpenVPN TCP

Wat is het meest platformonafhankelijke VPN-protocol?

PPTP lijkt het meest native ondersteunde VPN-protocol te zijn – beschikbaar op meerdere besturingssystemen en apparaten. Het is echter vermeldenswaard dat PPTP vanwege zijn zwakke beveiliging mogelijk niet langer wordt ondersteund op nieuwere apparaten en besturingssystemen. Het VPN-protocol wordt bijvoorbeeld niet langer standaard ondersteund op macOS Sierra (en hogere versies).

Een goed alternatief voor PPTP is L2TP / IPSec, dat ook van nature op tal van platforms beschikbaar is. IKEv2 is ook een goede optie, vooral omdat het op BlackBerry-apparaten werkt.

OpenVPN heeft geen native ondersteuning op besturingssystemen en andere apparaten, maar is gemakkelijk verkrijgbaar via software van derden, zoals VPN-clients.

Onze aanbeveling: L2TP / IPSec, OpenVPN, IKEv2 en PPTP (voorlopig en alleen als u zeker weet dat u geen waardevolle gegevens in gevaar brengt)

Wat is het eenvoudigste VPN-protocol om in te stellen?

Voorlopig lijkt PPTP het gemakkelijkste VPN-protocol om te configureren, simpelweg omdat het van nature in zoveel platforms is ingebouwd. L2TP / IPSec en IKEv2 zijn om dezelfde reden ook vrij eenvoudig in te stellen.

SSTP is ook heel gemakkelijk te beheren, maar alleen op Windows-platforms. En Wireguard is eenvoudiger in te stellen dan OpenVPN – althans volgens deze recensie, waar het de schrijver ongeveer zes uur kostte om Wireguard te configureren in vergelijking met een paar dagen voor OpenVPN.

SoftEther is niet extreem moeilijk in te stellen in vergelijking met OpenVPN omdat het wordt geleverd met een eenvoudig te gebruiken installatieprogramma en het heeft GUI Management Tools. Maar in vergelijking met de andere hierboven genoemde VPN-protocollen is er nog wat werk aan de winkel.

Als u VPN-software van derden gebruikt, krijgt u natuurlijk gemakkelijk toegang tot elk VPN-protocol dat u wilt, zolang de VPN-provider het aanbiedt en zolang het op uw apparaat of besturingssysteem werkt – behalve SoftEther, omdat u om de software op uw apparaat te installeren en handmatig verbinding te maken met de servers van de VPN-provider.

Onze aanbeveling: PPTP, L2TP / IPSec of IKEv2

Wat is het minst resource-intensieve VPN-protocol?

PPTP is zonder twijfel een van de minst resource-intensieve opties, simpelweg omdat het zo’n inferieure encryptie biedt die niet veel CPU-kracht opslokt.

SSTP is normaal gesproken echter een betere keuze, omdat het minder bronnen verbruikt en tegelijkertijd een behoorlijke beveiliging biedt, allemaal dankzij het feit dat het sterk is geïntegreerd in Windows-platforms. Als u een ander besturingssysteem of ander apparaat gebruikt, kunt u OpenVPN proberen in plaats van PPTP, omdat het het verwerkingsvermogen kan optimaliseren. Wireguard kan ook een goed alternatief zijn als je een Linux-gebruiker bent.

Onze aanbeveling: SSTP, PPTP of OpenVPN / Wireguard

“Dus, welk VPN-protocol moet ik gebruiken?”

Moeilijk te zeggen – het hangt allemaal echt af van wat je op internet wilt doen. Hier is een korte lijst die laat zien waarvoor elk VPN-protocol het beste kan worden gebruikt, wat u kan helpen bij het nemen van een dergelijke beslissing:

 • PPTP wordt het best gebruikt als u alleen snelle toegang tot geografisch geblokkeerde inhoud wilt. Idealiter zou u het niet moeten gebruiken wanneer u bent ingelogd op andere accounts die gevoelige informatie bevatten (zoals uw bankrekening bijvoorbeeld).
 • L2TP / IPSec is in feite een verbeterde versie van PPTP, dus je kunt het gebruiken wanneer je torrents wilt downloaden, toegang wilt tot geo-geblokkeerde inhoud en veilig op internet wilt surfen, en let niet op een mogelijke daling van de verbindingssnelheden.
 • IKEv2 is een geweldige optie als u uw mobiele apparaat veel gebruikt (vooral als het een BlackBerry-apparaat is), omdat uw VPN-verbinding stabiel blijft wanneer u overschakelt van wifi-netwerken naar uw data-abonnement. Het is ook ideaal als u uw online verkeer wilt beveiligen en van behoorlijke snelheden wilt genieten.
 • SSTP is een goede optie als u een Windows-gebruiker bent en wilt genieten van fatsoenlijke online beveiliging en snelheid zonder dat het protocol te veel van uw CPU-vermogen opslokt.
 • OpenVPN zou uw go-to-optie moeten zijn als u een veilige, stabiele online verbinding wilt. Als je geïnteresseerd bent in betere snelheden, kun je OpenVPN via UDP gebruiken.
 • SoftEther is een uitstekend OpenVPN-alternatief en het is de juiste keuze als u een nieuwer VPN-protocol niet erg vindt en wilt genieten van veilige, stabiele, snelle verbindingen.
 • Wireguard wordt het best gebruikt als u een Linux-gebruiker bent en als u een experimenteel VPN-protocol wilt uitproberen dat naar verluidt een vlotte online-ervaring kan bieden.

Conclusie

Een VPN-protocol is een set regels die worden gebruikt om te onderhandelen over een verbinding tussen de VPN-client en de VPN-server. Op dit moment zijn dit de VPN-protocollen die u waarschijnlijk door VPN-providers zult zien gebruiken:

 • PPTP
 • SSTP
 • L2TP / IPSec
 • IKEv2 / IPSec
 • OpenVPN
 • SoftEther
 • Wireguard

Over het algemeen zijn OpenVPN en SoftEther de ideale VPN-protocollen om te gebruiken als u op zoek bent naar een soepele, snelle en stabiele online ervaring. Wireguard heeft wat dat betreft ook veel te bieden, maar het is momenteel alleen in de experimentele fase. SSTP en IKEv2 zijn goede alternatieven als OpenVPN en SoftEther geen optie voor jou zijn.

PPTP mag alleen worden gebruikt als u hoge verbindingssnelheden nodig heeft en zeker weet dat uw privacy niet in gevaar komt (aangezien het een slechte codering heeft). Wat L2TP / IPSec betreft, het is superieur aan PPTP als het gaat om beveiliging, maar het is niet zo snel vanwege de dubbele inkapselingsfunctie. Houd er rekening mee dat IKEv2 / IPSec hetzelfde hoge beveiligingsniveau heeft, maar het is aanzienlijk sneller dan L2TP / IPSec.

Idealiter zou u een VPN-provider moeten kiezen waarmee u kunt kiezen tussen meerdere VPN-protocollen.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me