Wat is Geo-Restriction Tech? (Hoe kunt u het omzeilen?) |


Wat is geo-restrictietechnologie?

Geo-restricties (ook wel geo-blocks genoemd) zijn een methode die content providers gebruiken om de toegang tot hun diensten en platforms op geografische basis te beperken. In wezen stelt het hen in staat hun websites in specifieke landen beschikbaar te maken.

Een goed voorbeeld hiervan is tubi – een gratis tv-streamingplatform. Als je het probeert te openen buiten de Verenigde Staten, krijg je beperkte toegang tot de inhoud. Als u momenteel toegang probeert te krijgen vanuit de EU, krijgt u een bericht dat de service niet beschikbaar is in dat gebied.

Netflix US is een ander goed voorbeeld van geoblocking in actie. In hun geval vertellen ze je niet dat de service niet beschikbaar is in jouw land. In plaats daarvan sturen ze u meestal door naar een inhoudsbibliotheek die in uw regio werkt.

Hoe werken geografische beperkingen?

Het is vrij eenvoudig: geografische beperkingen zijn mogelijk omdat websites uw geografische locatie kunnen zien wanneer u er verbinding mee maakt. Het enige dat een website hoeft te doen wanneer hij een verbindingsverzoek van uw apparaat ontvangt, is controleren of deze op de witte of zwarte lijst staat. Als het op de zwarte lijst staat, wordt het omgeleid naar een pagina die is gereserveerd voor uw regio (zoals Netflix doet wanneer het u omleidt naar de bibliotheek in uw land). Als alternatief kan de website uw verbindingsverzoek weigeren en u een bericht sturen dat de service niet beschikbaar is in uw land.

Hoe ziet een website uw geolocatie? Meestal krijgen ze die informatie van:

 • Uw IP-adres
 • WiFi en / of Bluetooth MAC-adres
 • De locatie van uw wifi-verbinding
 • De gps van uw apparaat
 • Uw RFID (radiofrequentie-identificatie)
 • De GSM (2G) of CDMA (3G) cel-ID van het apparaat

6 redenen waarom er geoblokken worden gebruikt

Hier volgt een overzicht van de belangrijkste redenen waarom u geografische beperkingen tegenkomt wanneer u op internet bent:

1. Copyrightovereenkomsten

Inhoudsproviders (zoals Netflix, BBC iPlayer, Hulu, enz.) Bezitten niet de rechten op alle inhoud die ze te zien hebben – ze hebben alleen het recht om het uit te zenden. Het is dus de oorspronkelijke auteursrechthebbende die beslist of de inhoud al dan niet wereldwijd kan worden uitgezonden. Als dat niet is toegestaan, moeten de contentplatforms die regels respecteren en technologie met geobeperking helpt hen daarbij.

2. Licentierechten

Auteursrechthouders en contentproviders moeten licentierechten kopen in een specifiek land als ze hun content daar willen streamen. Dat kan behoorlijk duur worden (vooral als je nadenkt over andere landspecifieke belastingen die mogelijk een rol gaan spelen), dus het is niet moeilijk voor te stellen dat het kopen van licentierechten over de hele wereld uitgesloten is.

3. Prijsdiscriminatie

Geo-beperkingen kunnen worden gebruikt om prijsdiscriminatie af te dwingen – het weergeven van verschillende prijzen op basis van het land van waaruit de online gebruiker verbinding maakt. Online retailers en luchtvaartmaatschappijen doen dit om de wereld beter in meerdere marktsegmenten te verdelen en meer winst te maken.

4. Stroomstoringen

In de VS worden geoblokken vaak gebruikt bij black-outs – een praktijk die ‘populair’ is bij omroepen, nationale netwerken, sportcompetities en verenigingen. Kortom, geografische beperkingen worden gebruikt om ervoor te zorgen dat een bepaald sportevenement niet wordt gestreamd in een gebied waar:

 • Het evenement in kwestie vindt plaats.
 • Distributierechten zijn exclusief eigendom van nationale netwerken.
 • Dit evenement wordt al lokaal uitgezonden.

5. Juridische redenen

Geo-restrictiemethoden kunnen om juridische redenen vaak door een overheid worden toegepast. De Britse regering gebruikt bijvoorbeeld geoblokken om ervoor te zorgen dat hun tv-inhoud alleen in het VK beschikbaar is (op enkele uitzonderingen na) omdat het allemaal wordt gefinancierd met belastinggeld.

6. Wettelijke vereisten

Soms moeten bepaalde bedrijven specifieke internationale en nationale wetten volgen om in een land of regio actief te zijn – en die wetten kunnen genoemde bedrijven ertoe dwingen geo-restrictiemethoden te gebruiken.

Online casino’s moeten bijvoorbeeld normaal gesproken geo-beperkingen gebruiken om te voldoen aan de wetten voor online gokken, vooral omdat ze hun diensten niet wettelijk mogen aanbieden in landen die online gokken verbieden.

Is het gebruik van Geo-Restriction Tech Legal?

Over het algemeen wel. Op dit moment lijkt de EU de enige plaats waar daadwerkelijk juridische stappen worden ondernomen tegen geo-restrictiemethoden. Hier volgt een kort overzicht van wat er aan de hand is:

 • In 2018 verbood de EU blijkbaar wat ze ‘ongerechtvaardigde geoblocking’ noemen. Hoewel het goed klinkt, heeft het verbod niet veel bereikt omdat er een juridische maas in de wet was waarin stond dat het verbod niet van toepassing was als geoblocking nodig was om te voldoen aan de wettelijke vereisten. Het verbod was ook niet van toepassing op media zoals videogames en eBooks.
 • Een paar maanden snel vooruit, en de EU heeft regels voor de portabiliteit van digitale media aangenomen. Kortom, in de nieuwe regelgeving stond dat aanbieders van inhoud die betaalde diensten aanbieden, een vorm van “roaming” in de EU-lidstaten moeten aanbieden. Sky Go en NOW TV zijn goede voorbeelden van hoe dat werkt, aangezien ze gebruikers in staat stellen om Britse inhoud buiten het land tot 30 dagen te bekijken als ze zich in EU-lidstaten bevinden.
 • Eind 2018 werd een nieuwe EU-verordening van kracht, die in wezen een einde maakte aan geoblocking in e-commerce.

Niet-EU-landen in Europa volgen die wetgeving echter mogelijk niet, dus het is waarschijnlijk dat geoblocking op die plaatsen niet als een juridisch probleem wordt beschouwd.

In regio’s als Noord-Amerika en Australië wordt geoblocking als een normale praktijk beschouwd als een manier om de auteursrechten van artiesten, tv- / filmproducenten en andere makers van inhoud te beschermen. Wat betreft plaatsen als Azië, het Midden-Oosten, Zuid-Amerika en Afrika, er zijn geen duidelijke wetten die bepalen of geoblocking legaal is of niet. Meestal wordt het daar ook geoefend.

4 eenvoudige manieren om toegang te krijgen tot geografisch beperkte inhoud

Meestal is de beste en eenvoudigste manier om geo-restrictiemethoden te omzeilen, het verbergen van uw IP-adres of geolocatie wanneer u op internet bent. Dat klinkt misschien moeilijk om te doen, maar dat is het echt niet.

Toegang tot geografisch beperkte inhoud

Je hebt zelfs vier opties die je kunt uitproberen:

1. VPN-diensten

Een VPN-service helpt u geoblokken te omzeilen door uw IP-adres te vervangen door het adres van de VPN-server waarmee u verbinding maakt. Dus als u verbinding maakt met een in de VS gevestigde VPN-server, heeft u toegang tot geografisch beperkte websites die alleen daar beschikbaar zijn

VPN’s zijn vrij eenvoudig te gebruiken en ze kunnen niet echt worden geblokkeerd door ISP’s (zoals Smart DNS-services dat kunnen). En aangezien een VPN codering gebruikt, kan het voorkomen dat uw ISP ook uw bandbreedte beperkt.

Toch moet u weten dat de codering van een VPN uw verbindingssnelheden kan verstoren. Dat wil niet zeggen dat uw online snelheden 100% zullen dalen, maar afhankelijk van hoe sterk de coderingscode en het VPN-protocol zijn, kunt u enige vertraging ervaren.

Voordelen

 • Verbinding maken met een VPN-server is voldoende om uw IP-adres te verbergen.
 • Aangezien VPN’s versleuteling gebruiken, kunnen ze u helpen om ISP-bandbreedtebeperking te voorkomen.
 • De meeste VPN-servers zijn uitgerust met snelle verbindingen en onbeperkte bandbreedte.
 • Er is voor ISP’s niet echt een manier om VPN’s te blokkeren.

Nadelen

 • Afhankelijk van hoe sterk de VPN-codering en het protocol zijn, kunnen uw online snelheden een hit worden.

2. Slimme DNS-services

Een slimme DNS is een service die u kunt gebruiken om uw echte DNS-adres te verbergen dat door uw internetprovider aan u is toegewezen. Hoewel het niet hetzelfde is als het verbergen van uw IP-adres, bevat uw DNS-adres ook informatie die uw echte geografische locatie onthult. Dus door het te vervangen door een nieuw adres dat gegevens bevat die verwijzen naar een plaats in een land waar de inhoud beschikbaar is, is het een goede manier om geoblokken te omzeilen.

Bovendien zal een Smart DNS uw verbindingsverzoeken naar elke website waartoe u toegang wilt hebben, onderscheppen en alle daarin gevonden gegevens die uw geografische locatie lekken vervangen door nieuwe informatie die is gekoppeld aan een andere, “witte lijst” locatie.

Een ander groot voordeel van Smart DNS-services is het gebrek aan codering, waardoor u toegang krijgt tot geografisch beperkte inhoud terwijl u geniet van uw oorspronkelijke ISP-snelheden. Ook bieden de meeste Smart DNS-services toegang tot een enorme lijst met vooraf gedeblokkeerde websites waartoe u direct toegang hebt.

Aan de andere kant is een probleem dat uw ISP de Smart DNS die u gebruikt met een transparante proxy kan blokkeren. Dat, en misschien vindt u de gewenste website soms niet in de lijst met vooraf gedeblokkeerde websites. Meestal is dat geen groot probleem, aangezien u de provider kunt vragen om de gewenste website aan de lijst toe te voegen.

Voordelen

 • Een slimme DNS is gemakkelijk te gebruiken en helpt u uw geografische locatie te verbergen door uw DNS-adres te verbergen.
 • Er wordt geen codering gebruikt, zodat u kunt genieten van uw originele verbindingssnelheden.
 • Slimme DNS-services bieden toegang tot tonnen vooraf gedeblokkeerde websites. U kunt de provider ook vragen om nieuwe websites te deblokkeren.
 • Een Smart DNS kan op vrijwel elk met internet verbonden apparaat worden geconfigureerd.

Nadelen

 • Uw ISP kan de Smart DNS blokkeren met een transparante proxy.
 • De lijst met vooraf gedeblokkeerde websites bevat niet elke afzonderlijke website in een regio.

3. Proxyservers

Een proxyserver fungeert als tussenpersoon tussen u en internet. U stuurt er uw verbindingsverzoeken naar toe en deze stuurt ze namens u door naar de juiste website – maar dat doet het met een eigen IP-adres in plaats van uw eigen IP-adres. Het helpt u dus gemakkelijk geoblokken te omzeilen.

Bovendien kan een proxyserver lokale caching gebruiken om sneller op uw verzoeken te reageren. Kortom, als de server de inhoud die u aanvraagt ​​al in de lokale cache heeft, hoeft deze uw verzoek niet naar internet door te sturen, waardoor u tijd bespaart.

Sommige proxy’s gebruiken ook geen codering, dus dat zal uw online snelheden niet verstoren. Dat is echter niet echt veel als je bedenkt dat veel proxyservers bandbreedtebeperkingen hebben waardoor je niet de hoge snelheden krijgt die je wilt.

Andere problemen zijn meestal het gebrek aan technische ondersteuning, het feit dat sommige servers (vooral gratis) vaak overvol zijn en veel downtime hebben, en dat proxy’s die HTTP-verbindingen gebruiken, uw echte IP-adres onthullen aan de proxy-eigenaar.

Voordelen

 • Een proxy verbergt uw IP-adres en kan resultaten sneller retourneren als ze worden gearchiveerd in de lokale cache van de server.
 • Proxyservers die geen codering gebruiken, mogen uw online snelheden niet verstoren.
 • Veel proxyservices kunnen rechtstreeks vanuit uw browser worden gebruikt.

Nadelen

 • Ondanks het gebrek aan codering, krijg je meestal geen hoge snelheden omdat de servers bandbreedtebeperkingen hebben en overvol zijn.
 • Als u een proxyserver met HTTP-verbindingen gebruikt, kan de eigenaar uw echte IP-adres zien.
 • Proxy’s hebben vaak veel downtime en bieden meestal geen ondersteuning, omdat ze vaak gratis te gebruiken zijn.

4. Tor (The Onion Router)

Tor is een gratis te gebruiken anonimiteitsnetwerk dat uw IP-adres verbergt wanneer u op internet bent, waardoor u geoblokken effectief kunt omzeilen. Uw digitale voetafdruk is ook verborgen omdat uw online verkeer wordt gestuiterd en versleuteld tussen meerdere Tor-relais.

De service heeft echter enkele problemen. Ten eerste worden de relais beheerd door vrijwilligers, dus het is niet precies gegarandeerd dat ze 100% betrouwbaar zijn. Een ISP kan bijvoorbeeld een relais uitschakelen als ze het vinden (wat kan gebeuren met exit-relais, waarbij Tor-verkeer niet langer wordt versleuteld).

Bovendien ligt het huidige aantal Tor-relais rond de 6.000 en 7.000, terwijl het totale aantal Tor-gebruikers ongeveer twee miljoen is. Dat betekent dat de relais vaak overvol zijn en dat u mogelijk te maken krijgt met lage online snelheden.

Ten slotte is er ook het feit dat regeringen Tor helemaal kunnen blokkeren als ze dat echt willen.

Voordelen

 • Tor helpt u uw IP-adres te verbergen om geoblokken te omzeilen.
 • Tor-verkeer wordt heen en weer geschakeld tussen meerdere relais, waardoor uw digitale verkeer wordt verborgen en ook wordt versleuteld.
 • Het aantal Tor-relais is ondermaats in vergelijking met het aantal Tor-gebruikers, wat resulteert in trage en onstabiele verbindingen.

Nadelen

 • Tor-relais kunnen worden geblokkeerd door ISP’s, met name exit-relais.
 • Tor kan mogelijk worden geblokkeerd door regeringen.

Welke service is de handigste geo-restrictie-bypass-methode?

Over het algemeen hebben alle services hun voor- en nadelen, hoewel het lijkt dat Tor minder efficiënt is omdat het kan worden geblokkeerd door uw internetprovider of overheid + er zijn niet genoeg relais om het enorme aantal gebruikers te ondersteunen, dus de snelheden zijn behoorlijk slecht.

Deblokkeer geografisch beperkte inhoud

VPN’s, Smart DNS-services en proxy’s zijn behoorlijk gebonden, maar Smart DNS-services en VPN’s zijn een betere keuze. Idealiter zou u een VPN-provider moeten kiezen die toegang biedt tot al die services in één keer, zodat u vrijelijk tussen deze services kunt schakelen, afhankelijk van wat voor u het beste werkt.

Een service nodig om u te helpen alle geo-beperkingsmethoden te omzeilen?

We hebben precies wat je nodig hebt: een geavanceerde VPN-service die ook gratis proxyservers en een slimme DNS-service bevat. Op deze manier kunt u gemakkelijk zien welke methode het beste voor u werkt.

Onze VPN biedt meer dan 28 supersnelle servers en ze zijn allemaal uitgerust met onbeperkte bandbreedte. De servers fungeren als proxyservers en u kunt onze services op meerdere platforms gebruiken met onze gebruiksvriendelijke apps.

Onze Smart DNS-service wordt geleverd met een enorme lijst met vooraf gedeblokkeerde websites waartoe u direct toegang heeft.

Maak je geen zorgen: je hoeft niet meteen een abonnement te kiezen. Probeer onze service eerst 24 uur gratis uit om er zeker van te zijn dat deze aan al uw behoeften voldoet.

Oh, en we moeten ook vermelden dat we je terug zullen krijgen met een 30 dagen niet-goed-geld-terug-garantie zodra je ook een CactusVPN-gebruiker wordt.

Conclusie

Geo-restrictietechnologie wordt door contentproviders gebruikt om te dicteren in welke landen verschillende online content en services beschikbaar zijn. Pandora Radio werkt bijvoorbeeld alleen in de Verenigde Staten en u heeft geen toegang tot de service buiten het land.

Geo-restrictiemethoden worden normaal gesproken gebruikt om auteursrechtelijke redenen, omdat de inhoudsprovider niet over licentierechten beschikt om de inhoud in alle landen uit te zenden, en om juridische redenen. Geoblocking kan ook worden gebruikt om prijsdiscriminatie af te dwingen in een poging meer winst te maken.

Geoblocking wordt normaal gesproken als legaal beschouwd, behalve in de EU waar recente regelgeving het minder acceptabel heeft gemaakt.
De beste manier om geografische beperkingen te omzeilen, is door uw geografische locatie op internet te verbergen. Dat kan door uw IP-adres (wat u kunt doen met een proxy, VPN of Tor) of DNS-adres (haalbaar met een Smart DNS-service) te maskeren. Idealiter zou u een provider moeten kiezen die op één plek toegang biedt tot de meest efficiënte services (proxy, VPN, Smart DNS).

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me