Wat is het verschil tussen VPN- en proxyservices? |


Wat is een proxy?

Een proxy is een service waarmee u uw IP-adres kunt verbergen en toegang kunt krijgen tot geografisch geblokkeerde of firewall-beperkte websites. Het kan een computer zijn of een applicatie die fungeert als tussenpersoon tussen uw apparaat en internet.

Hoe werkt een proxy?

Het is vrij eenvoudig: wanneer u een proxyserver gebruikt, wordt het verzoek dat u naar internet verzendt (bijvoorbeeld om verbinding te maken met een website), onderschept door de proxy. Dan gebeuren er twee dingen:

  1. De proxy controleert de lokale cache om te zien of deze al de inhoud bevat die u hebt aangevraagd. Als dit het geval is, wordt de inhoud geretourneerd zonder dat uw verzoek naar internet wordt doorgestuurd.
  2. De proxy stuurt uw verzoek door naar het web als het niet de gewenste inhoud heeft in de lokale cache. Zodra het de gegevens heeft ontvangen, wordt het teruggestuurd naar uw apparaat.

Wat is een VPN?

Een VPN (Virtual Private Network) is een service die u kunt gebruiken om op een veilige manier toegang tot internet te krijgen. Het verbergt uw IP-adres, versleutelt uw internetverkeer en gegevens en helpt u geoblokken en firewalls te omzeilen.

Hoe werkt een VPN?

Kortom, de VPN fungeert als tussenpersoon tussen u en uw internetprovider. U voert de client uit, maakt verbinding met een VPN-server en uw internetverkeer wordt erdoorheen geleid. Uw IP-adres wordt ook vervangen door het IP-adres van de server.

Al uw verbindingsverzoeken worden eerst versleuteld door de VPN-client, worden vervolgens naar de VPN-server gestuurd, de server ontsleutelt ze en stuurt ze vervolgens door naar het web. Zodra de gevraagde gegevens door de server zijn ontvangen, worden ze versleuteld en teruggestuurd naar de VPN-client op uw apparaat. Zodra de inhoud is ontvangen, zal de VPN-client deze voor u decoderen.

Dus, wat is het verschil tussen VPN en proxyservices?

Hoewel VPN- en proxyservices erg op elkaar lijken, werken ze anders. Om een ​​lang verhaal kort te maken, zowel VPN- als proxyservices zullen uw IP en online identiteit tot op zekere hoogte verbergen, met als belangrijkste verschil tussen VPN en proxy dat de VPN al uw gegevens versleutelt.

Maar als u wilt weten wat het echte, diepgaande verschil tussen proxy- en VPN-services is, moet u zien hoe elke service presteert in de volgende categorieën:

Online beveiliging

Met VPN’s geniet u van een hoger niveau van internetbeveiliging omdat ze vaak krachtige codering gebruiken om uw persoonlijke gegevens en online verkeer te beschermen tegen cybercriminelen, zoals de AES-256-standaard, codering van militaire kwaliteit. VPN’s zullen ook vaak veilige VPN-protocollen gebruiken, zoals SoftEther en OpenVPN.

Online beveiliging

Proxy’s gebruiken vaak geen enkele vorm van codering, dus je blijft zichtbaar op internet. Sommige proxyservers gebruiken mogelijk een SSL-type codering, maar dat soort beveiliging is helaas niet erg betrouwbaar.

Een manier waarop proxy’s enige beveiliging kunnen bieden, is door de toegang tot kwaadaardige websites te blokkeren, zodat gebruikers zoals u niet per ongeluk verbinding met hen maken. Naar verluidt bestaat er ook een kans dat als u via een proxy toegang krijgt tot een met malware geïnfecteerde website, de malware op de proxyserver terechtkomt in plaats van op uw apparaat, hoewel er geen garantie is dat dit waar is.

En ja, een proxyserver verbergt uw IP-adres net als een VPN-server. Het belangrijkste verschil tussen proxy- en VPN-services is in dit geval echter het feit dat de eigenaar van de proxyserver altijd uw echte IP-adres kan zien wanneer u de proxy-service gebruikt. Een VPN-provider kan uw adres normaal niet zien wanneer u verbinding maakt met een VPN-server, aangezien het verkeer van de VPN-client-VPN-server end-to-end is gecodeerd. Zelfs als een VPN-provider uw echte IP-adres zou zien, als het een behoorlijk IP-adres is, zullen ze er geen logboeken over bijhouden.

Internetprivacy

Een VPN kan u een betere online privacy bieden omdat al uw internetverkeer volledig versleuteld is. Dat betekent dat niemand in de gaten kan houden wat u op internet doet – niet uw internetprovider, geen overheidstoezicht en geen enkele potentiële hacker.

Met een proxy krijg je niet echt veel online privacy omdat je internetverkeer normaal gesproken niet versleuteld is, wat betekent dat je ISP (en wie dan ook) kan zien wat je online doet. Bovendien, als u via HTTP toegang krijgt tot iets via een proxy, kan de proxy-eigenaar ook uw online activiteiten volgen.

Je zou die risico’s kunnen verlagen door een gecodeerde proxy te gebruiken, maar we hebben al vermeld dat de SSL-codering die ze gebruiken niet erg betrouwbaar is.

Online snelheden

Een proxyserver heeft normaal gesproken geen directe invloed op uw internetsnelheid, omdat deze over het algemeen geen sterke versleuteling (of helemaal geen versleuteling) gebruikt. Bovendien kan een proxy de gevraagde webpagina’s mogelijk sneller laden als ze lokaal in de cache worden opgeslagen, omdat ze uw verzoeken niet naar internet hoeven door te sturen.

Slimme DNS-snelheid

U moet echter weten dat proxyservers vaak overvol zijn. Als gevolg hiervan is er altijd een kans dat u te maken krijgt met lagere snelheden.

Aan de andere kant zal een VPN uw snelheid waarschijnlijk een beetje vertragen vanwege de codering. De afstand tussen u en de VPN-server kan ook bijdragen aan dat vertragende effect (hetzelfde kan echter worden gezegd over proxyservers). Dat is natuurlijk niet gegarandeerd 100% van de tijd en het valt misschien niet eens op.

Maar als u een VPN-provider kiest die meerdere VPN-protocollen biedt, kunt u er misschien een gebruiken die de neiging heeft om betere snelheden te bieden (zoals SoftEther bijvoorbeeld).

Wat ook het vermelden waard is, is dat een VPN u kan helpen bij het wegwerken van bandbreedtebeperking omdat het uw verkeer versleutelt. Als u niet bekend bent met bandbreedtebeperking, is het wanneer uw ISP uw bandbreedte beperkt omdat u ‘te veel gegevens’ gebruikt, iets dat uw online snelheden kan verlagen.

Extra kenmerken

In tegenstelling tot VPN-providers bieden proxyservers meestal geen extra functies zoals een Killswitch, een Apps.Killer en DNS-lekbescherming. Dat soort dingen dragen bij aan het niveau van beveiliging en privacy waar u van kunt genieten, maar ze hebben ook invloed op de gebruikerservaring.

Prijzen

Proxyservers zijn vaak gratis te gebruiken, vooral openbare proxy’s. Gratis proxy’s worden echter vaak beheerd door vrijwilligers, wat betekent dat de service willekeurig offline kan gaan. Bovendien gebruikt ongeveer 79% van de gratis proxyservers zelfs geen HTTPS, wat betekent dat uw gegevens online worden weergegeven. Niet alleen dat, maar sommige gratis proxy’s kunnen zelfs JavaScript gebruiken om advertenties te injecteren in de client die u gebruikt.

Wat VPN’s betreft, hoewel u gratis services kunt vinden, zijn ze het helemaal niet waard. Het is veel beter (en veiliger) om betaalde VPN-services te gebruiken. In tegenstelling tot gratis VPN’s en gratis proxy’s, bieden betaalde VPN’s betere betrouwbaarheid, ondersteuning en beveiliging.

VPN versus proxy – welke moet u kiezen?

Afgaande op wat we zojuist hebben besproken, lijkt het erop dat een VPN de beste keuze is als je een geweldige online ervaring wilt. Uiteindelijk is de beslissing natuurlijk aan jou. Maar als u ervoor wilt zorgen dat uw online gegevens en verkeer volledig zijn beveiligd, betrouwbare ondersteuning wilt en ervoor wilt zorgen dat niemand uw online activiteiten kan bespioneren, dan is een VPN de juiste keuze.

Aan de andere kant, als u alleen geoblokken wilt omzeilen en uw IP-adres wilt verbergen zonder dat versleuteling in de weg zit, en u zich geen zorgen maakt over de staat van uw internetprivacy, kunt u proberen een proxyserver te gebruiken.

Op zoek naar een hoogwaardige VPN-service die ook proxyservers biedt?

CactusVPN is dan precies wat je nodig hebt. We bieden een VPN-service die ook is gekoppeld aan een proxyservice, aangezien onze VPN-servers feitelijk ook dienst doen als proxyservers.

Onze VPN-service maakt gebruik van krachtige AES-codering om ervoor te zorgen dat uw gegevens en verkeer altijd veilig zijn. Daarnaast zorgen we ervoor dat uw privacy wordt beschermd met ons no-log-beleid en onze Killswitch-functie die ervoor zorgt dat u nooit wordt blootgesteld als uw verbinding met de VPN-server wordt verbroken.

Over VPN-servers gesproken, we bieden meer dan 28 supersnelle wereldwijde servers en al onze servers zijn uitgerust met onbeperkte bandbreedte. Verder werkt CactusVPN op meerdere apparaten en besturingssystemen met behulp van onze gebruiksvriendelijke apps.

Wilt u een proxy gebruiken? Geen probleem!

Als u alleen geïnteresseerd bent in het gebruik van proxyservers of denkt dat u soms liever een proxy gebruikt in plaats van een VPN, kunt u onze VPN-servers gebruiken die ook dienst doen als proxyservers. U kunt deze extra service gratis gebruiken als u een CactusVPN-gebruiker bent.

Deblokkeer meer dan 300 websites met een paar klikken

Als je ooit vlotte, onbeperkte toegang tot nog meer inhoud nodig hebt, hebben we een extra service voor je in petto: onze slimme DNS waarmee je toegang krijgt tot meer dan 300 geografisch beperkte websites uit landen als de VS, het VK, Canada, Australië , Frankrijk, Duitsland, Zweden, Zwitserland, Polen.

Test onze services gratis

We bieden een gratis proefperiode van 24 uur voor onze VPN- en proxyservices, zodat u voldoende tijd heeft om te zien of ze aan al uw behoeften voldoen. Maak je geen zorgen, er zijn geen creditcardgegevens nodig.

En als je eenmaal een abonnement hebt gekozen, ben je nog steeds gedekt door onze 30 dagen niet-goed-geld-terug-garantie als de services niet werken zoals geadverteerd.

Het verschil tussen VPN en proxyservices – het komt erop neer

Hoewel de services redelijk op elkaar lijken, is het verschil tussen VPN- en proxyservices vrij duidelijk: een VPN biedt u extra online beveiliging naast onbeperkte toegang tot geo-geblokkeerde en firewall-beperkte websites. Om de beste ervaring te krijgen, moet u op zoek gaan naar een VPN-provider wiens VPN-servers ook als proxyservers fungeren, zodat u kunt genieten van het beste van twee werelden.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me