Wat is online identiteit en hoe beschermt u deze? |


Wat is online identiteit?

Een online identiteit kan van alles zijn, van een social media-profiel of een forumaccount tot een videogamekarakter of zelfs een winkelwagentje. Kortom, het kan een sociale identiteit zijn die is gekoppeld aan een online community, of gewoon een eenvoudig account of gegevens die zijn gekoppeld aan online services.

Als u op zoek bent naar een nauwkeurigere en specifiekere definitie van wat een online identiteit is, dan is hier een: Alle informatie (hoe klein ook) die kan worden gevonden over een persoon op internet.

Dat betekent dat een internetidentiteit zelfs kan bestaan ​​uit zaken als:

 • Inloggegevens
 • Online transacties
 • Online zoekactiviteiten
 • Medische geschiedenis
 • Geboortedatum
 • Browsegeschiedenis

Is het beschermen van uw online identiteit belangrijk?

Vast en zeker. Sterker nog, veel te weinig mensen beseffen hoe noodzakelijk het is om uw internetidentiteit serieus te nemen als u uw privacy op internet wilt beschermen.

Het enige dat nodig is, is een beetje slordig en uw persoonlijke gegevens (naam, fysiek adres, IP-adres, telefoonnummer en nog veel meer) komen in verkeerde handen terecht. En ja, er zijn genoeg mensen, bedrijven en organisaties die geïnteresseerd zijn in jouw online identiteit.

Wie is achter uw online identiteit aan??

Enkele van de entiteiten die geïnteresseerd zijn in uw privégegevens, identiteit, webverkeer, gewoonten voor internetgebruik en andere gevoelige informatie zijn:

 • Uw ISP
 • Hackers
 • Adverteerders
 • Toezichthoudende instanties van de overheid
 • De autoriteiten
 • Zoekmachines en social media platforms
 • Alle andere websites die u bezoekt
 • Allerlei bedrijven

Het is waar dat sommige van deze entiteiten uw gegevens wettelijk mogen verzamelen. In bepaalde gevallen geef je zelf toestemming om dat te laten gebeuren. Het is echter nog steeds een grijs gebied.

Natuurlijk kunt u ermee instemmen om bijvoorbeeld wat persoonlijke informatie met Facebook te delen, en vindt u het misschien niet eens erg dat ze deze delen met adverteerders, maar wordt u niet gebombardeerd met ‘gepersonaliseerde’ advertenties, voelt u zich te irritant, opdringerig en een beetje griezelig? Bovendien heb je toch het recht om je privacy en online identiteit te beschermen.

Hoe worden uw persoonlijke gegevens en gegevens gebruikt?

Mensen / organisaties die geïnteresseerd zijn in uw persoonlijke informatie en gegevens hebben mogelijk verschillende bedoelingen, en geen van deze is echt in uw voordeel. Helaas, met de manier waarop internet in het algemeen werkt, is er niet echt een duidelijk concept van privacy en privacyrechten.

“Wat bedoelt u? Hoe zit het met het privacybeleid en de privacywetgeving? “

We zeggen niet dat dit niets is of dat ze niets bereiken, maar denk er zo over na: websites kunnen nog steeds zien waarnaar u zoekt op andere websites, adverteerders kunnen zien hoe u reageert op verschillende soorten advertenties , en ze kunnen zelfs profielen maken op basis van uw online gewoonten (ja, het is legaal), en ISP’s kunnen vrijwel alles zien wat u online doet.

Bescherm identiteit

Het is waar dat al die acties een doel hebben (of het nu gaat om het aanbieden van handige services of het proberen u een product te verkopen dat u misschien echt nodig heeft), maar het is moeilijker en moeilijker om niet het gevoel te hebben dat uw privacyrechten op de achtergrond komen te staan, is het niet?

Bedenk eens wat verschillende entiteiten graag met uw persoonlijke gegevens doen en hoe ze deze verzamelen:

 • ISP’s kunnen uw gegevens daadwerkelijk aan adverteerders verkopen met winstoogmerk (althans in de VS), en moet het delen met overheidstoezichthouders of de autoriteiten. Zelfs als we aannemen dat ze dat niet doen, kunnen ze nog steeds snuffelen in uw online identiteit en gewoonten en uw bandbreedte beperken wanneer ze u willen “overtuigen” om te betalen voor een duurder abonnement of dataplan.
 • Overheden en toezichthouders houden alles graag in de gaten je doet online. Ze beweren dat ze het doen om terrorisme en misdaden te bestrijden, maar de manier waarop ze dat doen, is op zichzelf vrij illegaal. Edward Snowden heeft ons al laten zien dat overheidsinstanties hun eigen burgers bespioneren en tal van wetten overtreden die bedoeld zijn om de privacy van individuen te beschermen.
 • Zoekmachines stellen lijsten samen met tonnen gegevens over uw online identiteit, inclusief zaken als uw geslacht, geografische locatie, telefoonnummer (s), politieke en religieuze ideologieën, financiële en gezondheidskwesties, enz. Bovendien hebben zoekmachines ook geen probleem om dat soort informatie met adverteerders te delen voor winst.
 • Adverteerders willen graag alles weten over uw online activiteiten, webverkeer, winkelgewoonten en uw persoonlijke voorkeuren zodat ze gerichte advertenties op uw manier kunnen verzenden. Het woord ‘privacy’ komt niet echt voor in hun woordenboek.
 • Websites gebruiken cookies om uw activiteiten bij te houden en online verkeer om u een meer “persoonlijke ervaring” te geven. Dat kan handig zijn, maar het betekent ook dat ze veel gegevens zullen vastleggen die gelinkt zijn aan uw online identiteit – informatie die in de handen van adverteerders of zelfs cybercriminelen terecht kan komen in het geval van datalekken of privacyschendingen.
 • Over hackers gesproken, ze zijn gek op uw privégegevens omdat het hen kan helpen toegang te krijgen tot uw bankrekeningen, creditcards, sociale profielen en vrijwel alles wat u heeft. Ze kunnen zelfs leningen op uw naam krijgen en uw kredietwaardigheid en uw leven verpesten.

Dit alles in aanmerking nemend, zijn er meer dan genoeg redenen om te leren hoe u uw online persona kunt beschermen.

Hoe u uw online identiteit kunt beschermen?

Hoewel de situatie misschien somber lijkt, is het niet zo moeilijk om uw privégegevens en online identiteit te beschermen. Het enige dat u hoeft te doen, is deze tips volgen en u zult genieten van een extra laag privacy en beveiliging:

1. Gebruik sterke wachtwoorden

Gebruik cijfers, letters en speciale tekens om de wachtwoorden sterk en moeilijk te raden te maken. Gebruik geen voor de hand liggende dingen zoals uw geboortedatum of de naam van uw hond als wachtwoord.

Deel je wachtwoord natuurlijk niet met iemand anders en schrijf je wachtwoorden niet op in gewone tekst. U kunt gecodeerde software zoals KeePass / KeePassXC, Bitwarden, LessPass gebruiken om meerdere wachtwoorden op te slaan.

Raadpleeg voor meer advies onze gids over hoe u een sterk wachtwoord kunt maken.

2. Maak een secundair e-mailadres

Het is beter om uw e-mailadres niet te gebruiken voor zaken als nieuwsgroepen, videogames en forums. Deel uw primaire e-mailadres alleen met mensen die u persoonlijk kent.

Idealiter zou u moeten streven naar een op anonimiteit gerichte of gecodeerde e-mailservice zoals ProtonMail of Tutanota. Als je vastzit aan Gmail of er gewoon de voorkeur aan geeft, gebruik dan deze extensie om je e-mails en bijlagen te versleutelen.

3. Ga niet in op Spam Mail

Als je spam-e-mails ontvangt, reageer er dan niet op, klik niet op links of open / download geen bijlagen. Mogelijk wordt u doorgestuurd naar een phishing-website of wordt u blootgesteld aan malware-infecties.

Klik ook niet op een afmeldknop, omdat de spammers op deze manier weten dat het een geldig e-mailadres is. Plaats die e-mails gewoon in de spam-map of verwijder ze.

We hebben eigenlijk een artikel waarin u meer te weten kunt komen over spam en hoe u deze kunt stoppen.

4. Gebruik VPN-services (Virtual Private Network)

Een VPN is een service die u kunt gebruiken om uw online identiteit beter te beschermen door uw persoonlijke gegevens op internet te beveiligen, uw online verkeer te beschermen en online toezicht op afstand te houden. Dit alles wordt bereikt door gebruik te maken van sterke versleuteling die voorkomt dat iedereen (overheidstoezichthouders, ISP’s en zelfs cybercriminelen) zien wat u online doet. Ja, zelfs op onbeveiligde wifi-netwerken.

Identiteit verbergen

Bovendien kan een VPN ook uw echte IP-adres maskeren, waardoor er effectief voor wordt gezorgd dat geen enkele website uw echte geolocatie kan volgen – om nog maar te zwijgen van het feit dat niemand waardevolle gegevens kan registreren die aan uw IP-adres zijn gekoppeld..

Wat betreft het verkrijgen van een VPN, ze worden aangeboden door externe providers die meestal platformonafhankelijke VPN-apps hebben.

Een betrouwbare VPN nodig? CactusVPN heeft u gedekt!

Onze VPN-service is meer dan in staat om uw online identiteit te beschermen. We gebruiken toonaangevende AES-codering om al uw gegevens en internetverkeer te beveiligen om uw browse-ervaring te houden zoals het zou moeten zijn – veilig en privé.

Bovendien gebruiken onze snelle servers gedeelde IP-technologie, wat betekent dat er geen kans is dat de IP-adressen van onze servers naar u kunnen worden herleid.

En maak je geen zorgen: we houden geen gegevens bij. We hebben een strikt no-log-beleid. Oh, CactusVPN is ook uitgerust met een Killswitch om ervoor te zorgen dat je online identiteit nooit zichtbaar wordt – zelfs niet als je connectiviteitsproblemen tegenkomt.

CactusVPN-app

Ben je nog steeds niet overtuigd? Geen probleem – we bieden een gratis proefperiode van 24 uur aan, zodat u kunt controleren of onze VPN-service aan al uw behoeften kan voldoen voordat u een abonnement kiest. En zelfs nadat je een abonnement hebt gekozen, ben je nog steeds gedekt door onze 30 dagen niet-goed-geld-terug-garantie.

5. Gebruik betrouwbare antivirussoftware

Een andere goede manier om uw internetidentiteit te beschermen tegen online bedreigingen is het gebruik van sterke antivirus- / antimalwaresoftware. Vergeet niet om het ook up-to-date te houden en het naast een VPN te gebruiken.

We raden persoonlijk Malwarebytes en ESET aan.

6. Koop alleen bij gerenommeerde websites

Minder bekende websites zijn niet altijd een risico, maar er is een kans dat u zich bezighoudt met een phishing- of met malware geïnfecteerde website, dus het is beter dan genezen. Dus, doe altijd wat eerste onderzoek, controleer de beoordelingen en zorg ervoor dat het websitedomein begint met ‘https’ (dat betekent dat het codering gebruikt) in plaats van ‘http’.

Boodschappen doen

Zorg er ook voor dat u het privacybeleid van die websites en bedrijven leest om te zien wat voor soort gegevens ze van u zullen verzamelen en waarvoor ze deze zullen gebruiken. Als er staat dat ze het zullen delen met ‘derden’, is het beter om andere opties te proberen, omdat dat kan betekenen dat uw gegevens worden gedeeld met adverteerders.

7. Deel niet teveel informatie op sociale media

Hoewel sociale media-websites leuk en informatief kunnen zijn, moet u voorzichtig zijn bij het gebruik ervan. Cybercriminelen kunnen veel leren van wat u plaatst en ze kunnen die informatie gebruiken om u te stalken, uw huis te beroven en zelfs imitaties van accounts in te stellen.

U moet altijd uw privacyinstellingen in uw profielen controleren om er zeker van te zijn dat alleen mensen die u kent, de persoonlijke dingen kunnen zien die u zou kunnen posten of delen. We raden je echter aan om helemaal geen persoonlijke informatie op sociale media te plaatsen.

8. Gebruik versleutelde berichten

Of je nu een privégesprek voert met je vrienden of geliefde, gevoelige bedrijfsgegevens naar klanten stuurt of zelfs met een klokkenluider praat, het laatste wat je wilt is dat iemand kan snuffelen in de inhoud van je berichten.

Helaas kan dat gebeuren als u berichtentoepassingen gebruikt die geen end-to-end-codering gebruiken, daarom raden we ten zeerste aan om Signal te gebruiken – een gratis, gebruiksvriendelijke, volledig gecodeerde berichten-app.

Wat te doen als uw online identiteit wordt gestolen

Ook al moet uw online identiteit veilig zijn als u de bovenstaande stappen volgt, er is altijd een kleine kans dat er iets misgaat, dus het is altijd beter om voorbereid te zijn en te weten wat u moet doen.

Neem eerst zo snel mogelijk contact op met de lokale autoriteiten. Als u bewijs heeft dat iemand uw persoonlijke informatie gebruikt, aarzel dan niet om deze te gebruiken. Neem ook contact op met uw financiële instelling om ervoor te zorgen dat uw bankrekening en creditcards veilig zijn.

Wijzig daarna de wachtwoorden van al uw accounts en neem contact op met de websites die zijn gekoppeld aan de accounts die zijn gehackt.

Identiteitsdiefstal mag nooit lichtvaardig worden opgevat. Het kan leiden tot financieel verlies, kredietverlies, emotioneel trauma en zelfs het verkopen van uw persoonlijke informatie aan oplichters op het deep web.

Conclusie

Al met al is uw online identiteit meer dan alleen een pseudoniem of alter ego dat u op internet gebruikt – het is een echte verzameling van uw persoonlijke informatie en het niet serieus nemen van de beveiliging ervan kan desastreuze gevolgen hebben..

Zorg er dus voor dat u het advies opvolgt dat we in dit artikel hebben gegeven en dat u een VPN-service gebruikt om uw online identiteit overal op internet te beschermen.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map