Wat is PFS (Perfect Forward Secrecy)? |


Wat is PFS?

PFS staat voor Perfect Forward Secrecy en wordt ook wel bekend als Forward Secrecy (FS). Het is een coderingsstijl die draait om een ​​tijdelijke privésleutel (de sleutel die wordt gebruikt om gecodeerde gegevens te decoderen) die wordt geproduceerd in VPN-client- en VPN-servercommunicatie voor elke sessie.

Hoe werkt PFS?

In feite werkt PFS-codering door een unieke sessiesleutel te genereren voor elke afzonderlijke communicatiesessie die door een gebruiker tussen een client en een server wordt geïnitieerd. Als om welke reden dan ook een sessiesleutel in gevaar komt, zijn de gegevens van andere communicatiesessies veilig. Zodra de gegenereerde privésleutel is opgebruikt, verdwijnt deze, zodat deze niet langer kan worden aangetast.

Bovendien kunnen PFS-coderingssleutels zelfs binnen een enkele communicatiesessie worden vernieuwd, waardoor de hoeveelheid gegevens die door een cybercrimineel kan worden gestolen, verder wordt beperkt als de tijdelijke privésleutel wordt aangetast.

Vergeleken met Perfect Forward Secrecy, heeft reguliere encryptie meestal alleen de client die dezelfde Private Key gebruikt voor alle client-serversessies. Dat betekent in wezen dat er een ‘hoofdsleutel’ is die kan worden gebruikt om al het verkeer te decoderen. Als die sleutel is gecompromitteerd, zullen ook alle gegevens in alle communicatiesessies tussen de client en de server worden gecompromitteerd.

Met Perfect Forward Secrecy is er niet zo’n “Master Key”.

Over het algemeen kan PFS-codering de volgende protocollen voor sleutelovereenkomsten gebruiken:

 • DHE-RSA
 • DHE-DSA
 • ECDHE-RSA
 • ECDHE-ECDSA
 • ECDH

Wat is PFS in VPN-technologie?

“Hoe zit het met PFS in VPN-client-servercommunicatie? Hoe werkt dat?”

Welnu, het werkt vrijwel net zoals gewone PFS-codering. Het belangrijkste dat echter het vermelden waard is, is dat zowel de VPN-client als de VPN-server PFS-compatibele interfaces moeten hebben. Anders werkt Perfect Forward Secrecy niet.

Ook op VPN-niveau vindt PFS plaats tijdens de “handshake” -fase (wanneer de server en client zijn geverifieerd en sleutels uitwisselen) en het tunnelingproces (in feite de VPN-verbinding).

Daarnaast moet worden opgemerkt dat PFS normaal gesproken wordt gebruikt met bepaalde specifieke VPN-protocollen, zoals:

 • OpenVPN
 • SoftEther
 • L2TP / IPSec
 • IKEv2 / IPSec
 • SSTP
 • Wireguard

Houd er rekening mee dat PFS meestal niet standaard is ingeschakeld. Dus als u op zoek bent naar een Perfect Forward Secrecy VPN, kunt u het beste een provider kiezen die duidelijk maakt dat hun service standaard PFS-codering gebruikt voor bepaalde protocollen.

Hoe belangrijk is perfecte voorwaartse geheimhouding?

PFS-beveiliging is redelijk waardevol omdat het een extra beschermingslaag toevoegt, waardoor uw persoonlijke gegevens nog veiliger zijn op internet. Dat wil niet zeggen dat regelmatige versleuteling uw gegevens niet goed kan beschermen (op voorwaarde dat er sterke cijfers en VPN-protocollen worden gebruikt), maar het kan geen kwaad om extra veiligheidsmaatregelen te nemen.

Versleutelingsalgoritmen

Overweeg dit ook: het hebben van één enkele Private Key als een ‘Master Key’ voor al uw online verkeer is iets dat daadwerkelijk kan worden uitgebuit. En dat is geen speculatie aangezien de NSA die zwakte eerder heeft gebruikt om waardevolle gegevens te verzamelen.

Daarnaast is er ook de Heartbleed-kwetsbaarheid die moet worden overwogen. Het was in wezen een bug die werd aangetroffen in OpenSSL (een open source-implementatie van SSL- en TLS-protocollen) in 2012, die mogelijk een gegevenslek tot 64 kilobytes kan veroorzaken. Welnu, Perfect Forward Secrecy is de beste manier om uw gegevens tegen Heartbleed te beschermen.

Dit alles in aanmerking nemend, is het duidelijk dat PFS ervoor zorgt dat u kunt genieten van een veel veiligere VPN-verbinding. Bovendien zorgt PFS-encryptie er waarschijnlijk ook voor dat cybercriminelen zich veel minder snel op de VPN-server of -client richten, omdat alle moeite die daarvoor nodig is het niet waard is, omdat ze slechts toegang hebben tot zeer beperkte informatie.

Zijn er nadelen aan het gebruik van PFS in VPN-technologie?

Welnu, het is vermeldenswaard dat Perfect Forward Secrecy mogelijk meer verwerkingskracht nodig heeft, wat betekent dat het iets langer kan duren voordat de VPN-verbinding tot stand is gebracht. Dat is natuurlijk niet altijd gegarandeerd en als uw apparaat meer dan voldoende verwerkingskracht heeft, merkt u de vertraging misschien niet eens op.

Toch, in vergelijking met de zeer veilige voordelen van het gebruik van een PFS VPN, is het vrij duidelijk dat een mogelijke vertraging in het VPN-verbindingsproces niet zo’n slechte afweging is.

Noodzaak van een PFS VPN voor veiliger en beter online browsen?

Uw veiligheid en privacy staan ​​altijd voorop bij CactusVPN, daarom gebruiken we Perfect Forward Secrecy standaard op onze OpenVPN- en SoftEther VPN-protocollen (dit zijn trouwens extreem veilige versleutelingsprotocollen).

Bovendien houden we ons ook aan een strikt no-log-beleid, wat betekent dat u zich geen zorgen hoeft te maken dat we bijhouden wat u op internet doet.

De PFS-beveiliging en extra veilige VPN-protocollen die we aanbieden, gaan heel goed samen met onze geavanceerde VPN-codering. Om te beginnen gebruiken we zeer veilige cijfers zoals AES-256 plus RSA-2048 handshake-encryptie.

Daarnaast moeten we ook vermelden dat onze service het ECDH-sleuteluitwisselingsprotocol en betrouwbare authenticatie-encryptie gebruikt (SHA-256, SHA-384 en SHA-512).

Test onze service gratis uit

Wilt u ervoor zorgen dat onze service aan al uw behoeften kan voldoen voordat u een toezegging doet? Geen probleem – u kunt CactusVPN 24 uur gratis uitproberen voordat u een abonnement kiest.

En zelfs nadat je er een hebt gekozen, ben je nog steeds gedekt door onze 30 dagen niet-goed-geld-terug-garantie als er iets misgaat.

Het komt neer op

Dus, wat is PFS? Nou, om het zo simpel mogelijk te houden, het is een coderingsfunctie die ervoor zorgt dat er een nieuwe unieke privésleutel (decoderingssleutel) wordt gegenereerd voor elke afzonderlijke VPN-client-VPN-serversessie die door u wordt geïnitieerd, in tegenstelling tot normaal gesproken één privésleutel voor al uw sessies.

Op deze manier zijn uw persoonlijke gegevens en online verkeer beter beveiligd, aangezien het niet mogelijk is dat een cybercrimineel toegang heeft tot al uw gegevens als ze op de een of andere manier erin slagen een privésleutel te compromitteren. Met PFS zouden ze slechts een heel klein beetje informatie kunnen ontsleutelen in plaats van het hele verkeer, en die informatie zou normaal gesproken voor hen nutteloos zijn.

De meeste VPN-providers bieden PFS-codering, maar het is het beste om een ​​provider te kiezen die duidelijk maakt dat ze standaard PFS gebruiken op hun VPN-protocollen.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map