Wat is PPTP? (Alles wat u moet weten) |


Wat is PPTP?

PPTP staat voor Point-to-Point Tunneling Protocol en het is een VPN-protocol dat in 1995 werd geïntroduceerd, hoewel het tien jaar voor die datum in ontwikkeling was. PPTP verbeterde ten opzichte van de vorige PPP-standaard die de tunnelfunctie miste. Wat begon als een protocolimplementatie in Windows-systemen, werd al snel een wijdverbreid VPN-protocol dat beschikbaar was op tal van platforms.

Omdat het een VPN-protocol is, is PPTP een reeks regels die verantwoordelijk is voor het verzekeren van de VPN-client -> Het communicatieproces van de VPN-server wordt correct afgehandeld.

Hier is hoe PPTP werkt

Kortom, de PPTP-client brengt een verbinding tot stand (ook wel een “tunnel” genoemd) naar de PPTP-server waardoor al uw online gegevens en verkeer worden getransporteerd en tegelijkertijd beveiligd met zijn codering.

Dat is de eenvoudigere verklaring. Als u een complexere definitie wilt, moet u weten dat PPTP netwerkgegevens inkapselt en in een IP-envelop plaatst. Vanaf dat moment zal een router of een ander apparaat die gegevens tegenkomen, deze behandelen als een IP-pakket. Zodra de gegevens zijn ontvangen door de PPTP-server, worden ze doorgestuurd naar internet of het bestemmingsapparaat.

De PPTP-tunnel wordt tot stand gebracht door te communiceren met de peer op TCP-poort 1723. Die verbinding wordt vervolgens gebruikt om de inkapselende tunnel tot stand te brengen en te beheren voor dezelfde peer. Aan beide uiteinden van de PPTP-coderingstunnel zal het protocol ook de gegevenspakketten verifiëren die worden overgedragen.

Algemene technische details over PPTP

 • Om een ​​verbinding met een server tot stand te brengen, heeft PPTP alleen het serveradres en een gebruikersnaam naast een wachtwoord nodig.
 • Een PPTP-verbinding is zeer platformonafhankelijk. Het protocol werkt op Windows, Linux, macOS, iOS, Android, Tomato, DD-WRT en andere besturingssystemen en apparaten.
 • PPTP gebruikt GRE (General Routing Encapsulation), TCP-poort 1723 en IP-poort 47.
 • PPTP ondersteunt encryptiesleutels tot 128-bits en maakt gebruik van MPPE (Microsoft Point-to-Point Encryption).

Tunnelingstypen ondersteund door PPTP

 • Vrijwillige tunneling – Dit type tunneling wordt geïnitieerd door de klant, dus er is geen ISP of bridge-ondersteuning vereist.
 • Verplichte tunneling – Aangezien dit type tunneling wordt geïnitieerd door de PPTP-server, is ondersteuning van router en netwerktoegangsserver noodzakelijk.

Wat is PPTP Passthrough?

We hebben al een artikel over wat VPN Passthrough is als je meer wilt weten over dit onderwerp, maar hier is de kortere versie zodat je PPTP Passthrough snel kunt begrijpen:

VPN-doorvoer

Vrijwel alle apparaten maken verbinding met internet via een NAT-apparaat (normaal gesproken een router). Het probleem is dat PPTP niet standaard wordt ondersteund op NAT, wat betekent dat er geen PPTP-verbinding tot stand kan worden gebracht. PPTP Passthrough is een routerfunctie die dat probleem oplost en waarmee PPTP VPN-verbindingen NAT kunnen doorlopen.

Hoe werkt PPTP Passthrough?

VPN Passthrough heeft alles te maken met het verkrijgen van een router om datapakketten die afkomstig zijn van een VPN-client door NAT te laten gaan om de VPN-server te bereiken.

Als het gaat om PPTP Passthrough, zijn dit de belangrijkste dingen die u moet weten:

 • PPTP zou GRE gebruiken, maar – om specifieker te zijn – het gebruikte eigenlijk Enhanced GRE.
 • Verbeterde GRE heeft een functie die bekend staat als “Call ID”. Elke keer dat een PPTP-verbinding tot stand wordt gebracht, wordt een unieke Call-ID gegenereerd, die vervolgens in de gewijzigde koptekst van het datapakket wordt ingevoegd.
 • De unieke Call ID kan eigenlijk worden gebruikt als een soort vervanging voor poorten op NAT, omdat het kan worden gebruikt om PPTP VPN-clients achter NAT te identificeren. Het is vermeldenswaard dat de Call ID-functie alleen wordt gebruikt als vervanging voor poorten voor PPTP-verkeer.
 • Routers moeten ‘weten’ hoe ze tussen poorten en Call ID’s kunnen schakelen wanneer ze te maken hebben met PPTP-verkeer. De mogelijkheid om precies dat te doen om PPTP-verkeer door te laten, is precies wat PPTP Passthrough is.

Is PPTP veilig?

Vroeger was PPTP veilig, maar dat is niet langer het geval. Simpel gezegd, PPTP-beveiliging is extreem verouderd volgens de huidige normen en het gebruik van dit protocol om uw online gegevens te beveiligen is zeer riskant.

Hier volgt een kort overzicht van alle beveiligingsproblemen die PPTP heeft:

 • Er is gedocumenteerd bewijs dat de NSA erin is geslaagd PPTP-verkeer te kraken.
 • PPTP kan MS-CHAP-v1 gebruiken voor authenticatie. Het probleem daarmee is dat MS-CHAP-v1 niet veilig is, aangezien er tools zijn die het voor cybercriminelen mogelijk maken om NT-wachtwoordhashes uit een uitwisseling te halen.
 • Hoewel PPTP ook MS-CHAP-v2 kan gebruiken voor authenticatie, is het ook geen veilige optie. Blijkbaar is MS-CHAP-v2 kwetsbaar voor woordenboekaanvallen en een MS-CHAP-v2 D4-wachtwoordzin kan in ongeveer 23 uur worden gekraakt.
 • Aangezien MPPE (de codering die door PPTP wordt gebruikt) de RC4-stroomcijfer gebruikt, kan een hacker een bit-flipping-aanval gebruiken om te profiteren van het feit dat de cijfertekst kwetsbaar is omdat de cijfertekststroom niet is geverifieerd.
 • Alle hierboven besproken beveiligingsproblemen zijn inmiddels redelijk bekend en dat maakt PPTP-verkeer een zeer waarschijnlijk doelwit voor hackers omdat het zo kwetsbaar is voor kwaadaardige aanvallen.

Is PPTP snel?

Ja, vanwege het lage coderingsniveau kan PPTP hoge verbindingssnelheden bieden. Normaal gesproken kan VPN-codering uw online snelheden verlagen, maar in dit geval zou dat geen probleem moeten zijn.

Slimme DNS-snelheid

Hoe eenvoudig is het PPTP-installatieproces?

Als het gaat om de installatie, zijn PPTP-verbindingen behoorlijk populair bij de meeste VPN-gebruikers, omdat dit protocol heel eenvoudig is in te stellen en te configureren. Dat komt vooral doordat PPTP is geïntegreerd in de meeste besturingssystemen en apparaten. Zelfs Linux-gebruikers kunnen gemakkelijk een PPTP-verbinding opzetten.

Over het algemeen volstaat het om een ​​paar instellingen aan te passen en servergerelateerde gegevens in te voeren in het gebied met netwerkinstellingen van uw besturingssysteem, en u bent klaar met het opzetten van een PPTP-verbinding.

Wat is PPTP VPN-ondersteuning?

PPTP VPN-ondersteuning verwijst naar een VPN-provider die zijn gebruikers toegang biedt tot een PPTP-verbinding wanneer ze hun services gebruiken. Meestal kunt u kiezen welk type verbinding u wilt gebruiken (in dit geval PPTP) voordat u verbinding maakt met een van de servers van de VPN-provider.

Wees echter voorzichtig met VPN-providers die alleen PPTP-verbindingen aanbieden. Zoals we al hebben besproken, is dit VPN-protocol niet meer betrouwbaar en veilig, dus het is beter om naast PPTP uit andere VPN-protocollen te kiezen wanneer je een VPN op internet gebruikt.

Heb een betrouwbare PPTP VPN nodig die ook meer protocollen biedt?

Als u op zoek bent naar een degelijke VPN om u te helpen vervelende geoblokken snel te omzeilen, dan hebben wij u gedekt. CactusVPN biedt PPTP-verbindingen en 28+ snelle servers. Bovendien zijn al onze servers uitgerust met onbeperkte bandbreedte.

Dat is niet alles – naast PPTP kunt u ook kiezen uit vijf andere VPN-protocollen wanneer u toegang tot internet heeft: OpenVPN, SoftEther, IKEv2 / IPSec, SSTP en L2TP / IPSec.

Geniet van VPN-verbindingen op talloze apparaten

Het opzetten van een PPTP-verbinding en het schakelen tussen VPN-protocollen is uiterst eenvoudig dankzij onze gebruiksvriendelijke VPN-applicaties die werken op veel apparaten en besturingssystemen Windows, macOS, Android, Android TV, iOS en Fire TV.

Probeer eerst onze PPTP VPN gratis uit

Voordat u een abonnement kiest waar u vertrouwd mee bent, kunt u onze VPN-service 24 uur lang gratis testen – geen creditcardgegevens nodig.

En als je eenmaal een CactusVPN-gebruiker bent geworden, staan ​​we nog steeds voor je klaar met onze 30 dagen niet-goed-geld-terug-garantie als er problemen zijn met onze service.

PPTP-voor- en nadelen

Voordelen

 • PPTP is een zeer snel VPN-protocol.
 • PPTP is heel eenvoudig in te stellen en te configureren op de meeste besturingssystemen en apparaten.
 • Vanwege de hoge platformonafhankelijke compatibiliteit van het protocol, kan op tonnen platforms een PPTP-verbinding tot stand worden gebracht.

Nadelen

 • PPTP-codering is ondermaats en niet geschikt voor het beveiligen van online gegevens en verkeer. De NSA heeft het PPTP-verkeer daadwerkelijk gekraakt.
 • Een PPTP-verbinding kan worden misbruikt door cybercriminelen met kwaadaardige aanvallen.
 • Een router met PPTP Passthrough is meestal vereist omdat PPTP niet standaard met NAT werkt.
 • Een PPTP-verbinding kan vrij eenvoudig worden geblokkeerd door firewalls.

Hoe verhoudt het PPTP-protocol zich tot andere VPN-protocollen?

Hier is een overzicht van hoe PPTP presteert ten opzichte van andere protocollen waar de meeste VPN-providers gewoonlijk toegang toe bieden tot:

1. PPTP versus L2TP / IPSec

Als je op zoek bent naar een veilige online ervaring, ben je beter af met L2TP / IPSec in plaats van PPTP. Ten eerste kan L2TP / IPSec 256-bits coderingssleutels gebruiken en kan het ook het zeer veilige AES-cijfer gebruiken. Bovendien kan L2TP / IPSec worden geconfigureerd om ervoor te zorgen dat het niet kan worden geblokkeerd door NAT-firewalls. Aan de andere kant kan PPTP worden geblokkeerd door firewalls – soms zelfs vrij eenvoudig.

Vrijwel de enige manier waarop PPTP beter is dan L2TP / IPSec, is de online snelheid die het biedt. Vanwege de lage codering kan PPTP erg snel zijn, dus het kan een meer ideale optie zijn voor diegenen onder u die snelle toegang nodig hebben tot geo-geblokkeerde inhoud, bijvoorbeeld.

Lees dit artikel voor meer informatie over L2TP.

2. PPTP versus IKEv2 / IPSec

Vanaf het begin is IKEv2 / IPSec aanzienlijk veiliger in gebruik dan PPTP omdat het de AES-256-codering kan gebruiken. IKEv2 / IPSec is echter moeilijker in te stellen dan PPTP.

Zowel IKEv2 / IPSec als PPTP zijn zeer stabiel – IKEv2 / IPSec nog meer omdat het bestand is tegen netwerkveranderingen, waardoor het een perfecte keuze is voor mobiele gebruikers. We moeten echter wel vermelden dat PPTP minder betrouwbaar wordt omdat het gemakkelijker te blokkeren is met firewalls.

Ten slotte zijn beide VPN-protocollen qua snelheid behoorlijk gebonden. PPTP kan erg snel zijn, en IKEv2 / IPSec kan net zo snel zijn – maar met een extra beveiligingslaag bovenop.

Als je meer wilt lezen over IKEv2 / IPSec, volg dan deze link.

3. PPTP versus IPSec

PPTP en IPSec gebruiken beide inkapselingstechnologieën, maar IPSec is aanzienlijk veiliger dan PPTP. IPSec is ook niet zo stabiel als PPTP, maar het is veel moeilijker te blokkeren met een firewall omdat het verkeer kan versleutelen zonder dat een eindapplicatie hiervan op de hoogte is.

Aan de andere kant is PPTP sneller dan IPSec en is het veel gemakkelijker te configureren aan het einde van de VPN-provider.

Wilt u meer weten over IPSec? We hebben er al een artikel over geschreven.

4. PPTP versus OpenVPN

Vergeleken met PPTP heeft OpenVPN veel veiligere verbindingen. Het protocol kan het AES-256-cijfer gebruiken, kan elke poort gebruiken en er is ook het feit dat OpenVPN open-source is, waardoor het betrouwbaarder is dan PPTP, dat is ontwikkeld door Microsoft – een bedrijf waarvan bekend is dat het samenwerkt met de NSA.

Bovendien kan OpenVPN helemaal niet worden geblokkeerd, aangezien OpenVPN-verkeer erg moeilijk te onderscheiden is van SSL- of HTTPS-verkeer.

PPTP overtreft OpenVPN echter als het gaat om snelheden. Hoewel het waar is dat je OpenVPN op UDP kunt gebruiken voor betere snelheden, komt het niet echt in de buurt van de verbindingssnelheden van PPTP. PPTP is ook aanzienlijk eenvoudiger te configureren dan OpenVPN (wat afhankelijk van je ervaringsniveau een paar uur tot een paar dagen kan duren).

Lees dit artikel als je meer wilt lezen over OpenVPN.

5. PPTP versus SoftEther

Hoewel het een relatief nieuw VPN-protocol is, is SoftEther veel stabieler dan PPTP, is het vier keer sneller en aanzienlijk veiliger dan PPTP, aangezien SoftEther SSL 3.0 gebruikt voor veilige verbindingen en 256-bit encryptie kan gebruiken. Bovendien krijg je, als je een SoftEther VPN-server opzet, ondersteuning voor meerdere VPN-protocollen (zoals SSTP, OpenVPN, IPSec, L2TP / IPSec en SoftEther), iets wat een PPTP VPN-server je niet kan bieden.

PPTP schittert in vergelijking met SoftEther als het gaat om platformonafhankelijke compatibiliteit, installatiegemak en beschikbaarheid. Zoals het er nu uitziet, heeft SoftEther geen native ondersteuning voor welk besturingssysteem dan ook, en het is een op software gebaseerde oplossing, wat betekent dat je extra software moet installeren als je het wilt gebruiken, zelfs als de VPN-provider er toegang toe biedt. Daarover gesproken, er zijn niet veel VPN-providers die SoftEther-ondersteuning bieden op dit moment.

Wilt u meer weten over SoftEther? Hier is een artikel dat we erover hebben geschreven.

6. PPTP versus SSTP

SSTP (Secure Socket Tunneling Protocol) is ook ontwikkeld door Microsoft en werd voor het eerst geïntroduceerd met Windows Vista. Wat beveiliging betreft, is SSTP veel veiliger dan PPTP omdat het 256-bit-codering kan gebruiken en SSL 3.0 gebruikt, net als OpenVPN. Dat betekent ook dat het firewallblokkering gemakkelijk kan omzeilen omdat het poort 443 gebruikt – dezelfde poort die HTTPS-verkeer gebruikt.

SSTP is echter beperkter als het gaat om snelheid (hoewel niet veel). SSTP is ook alleen ingebouwd in Windows-besturingssystemen en het is configureerbaar op routers, Linux en Android, dus het is niet beschikbaar op zoveel platforms als PPTP is.

Als u meer wilt lezen over SSTP, bent u wellicht geïnteresseerd in onze gids erover.

7. PPTP versus Wireguard

Wireguard is een heel nieuw VPN-protocol en biedt een hogere beveiliging dan PPTP. Daarnaast is het ook open source en naar verluidt lichter en sneller dan de meeste VPN-protocollen.

Maar – voorlopig tenminste – PPTP heeft nog steeds de overhand, omdat het sneller en veel stabieler is dan Wireguard. Niet alleen dat, maar Wireguard werkt momenteel alleen op Linux en het bevindt zich nog in de experimentele fase, dus het mag alleen worden gebruikt voor testen, niet voor regelmatig online browsen.

Als je meer wilt lezen over Wireguard, volgt hier een artikel dat we erover hebben geschreven.

Dus, is een PPTP-verbinding het nog steeds waard?

Ondanks al zijn beveiligingsfouten is PPTP een goed VPN-protocol om te gebruiken. We raden het echter alleen aan als u op zoek bent naar een snelle manier om geografisch beperkte inhoud te deblokkeren en / of te streamen. U mag PPTP – onder geen enkele omstandigheid – gebruiken bij het openen van gevoelige online informatie (zoals uw e-mail of bankrekening bijvoorbeeld).

Houd er echter rekening mee dat nieuwere besturingssystemen en apparaten na verloop van tijd PPTP mogelijk niet meer ondersteunen vanwege de verouderde beveiligingsnormen. PPTP wordt bijvoorbeeld niet langer ondersteund op macOS Sierra en iOS 10 en nieuwere versies.

Wat is PPTP? Het komt neer op

PPTP (Point-to-Point Tunneling Protocol) is een VPN-protocol dat wordt gebruikt om een ​​goede communicatie tussen een VPN-client en een VPN-server te garanderen. Het begon in 1995 op Windows-platforms, maar is nu ook beschikbaar op veel andere besturingssystemen en apparaten.

De meeste VPN-providers bieden PPTP aan, maar u mag deze alleen gebruiken voor het openen of streamen van geografisch geblokkeerde inhoud. Hoewel het erg snel is, is het helemaal niet veilig. In feite is het gebruik van PPTP om toegang te krijgen tot gevoelige informatie (zoals uw bankrekening of creditcardgegevens) een zekere manier om het gestolen te krijgen.

Als u op zoek bent naar een VPN-provider, raden we u aan er een te kiezen die toegang biedt tot meerdere VPN-protocollen. Beperkt zijn tot alleen PPTP is niet ideaal en eigenlijk best gevaarlijk.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map