Wat is VPN-clientsoftware (hoe werkt een VPN-client) |


En zelfs als u geen VPN’s gebruikt en er gewoon meer over wilt weten, is dit een goed startpunt. We zullen zelfs een snelle VPN-definitie invoeren voordat we ook beginnen.

Wat is VPN?

Een VPN (Virtual Private Network) is een service die u kunt gebruiken om geoblokken en overheidscensuur te omzeilen door uw echte IP-adres op internet te verbergen. Ook kan een VPN uw internetgegevens en -verkeer versleutelen om deze bewakingsvrij en veilig voor hackers te houden.

Wat is VPN-clientsoftware?

Een VPN-client is de Virtual Private Network-software die op uw apparaat is geïnstalleerd om een ​​verbinding tot stand te brengen met de VPN-server en toegang te bieden tot VPN-services.

De meeste populaire platforms zoals Windows, macOS, iOS en Android worden geleverd met vooraf geïnstalleerde VPN-clientsoftware, maar u kunt ook clients van derden installeren om te genieten van een betere gebruikersinterface en meer functies.

Soorten VPN-clients

Over het algemeen zijn er twee soorten VPN-clients:

Systeemeigen of ingebouwde VPN-clients

Dit zijn vooraf geïnstalleerde of vooraf geconfigureerde VPN-clients die beschikbaar zijn in sommige besturingssystemen zoals Windows, macOS, iOS, Android en Linux-distributies zoals Ubuntu.

VPN-clients van derden

Ze kunnen verder worden onderverdeeld in twee categorieën:

 1. VPN-clients die zijn ontwikkeld door VPN-protocolontwikkelaars. Enkele voorbeelden zijn OpenVPN- en SoftEther-clients.
 2. VPN-clients die zijn ontwikkeld door VPN-serviceproviders.VPN-apps die zijn ontwikkeld door VPN-providers, hebben extra functies die standaard VPN-clients die zijn ontwikkeld door protocolontwikkelaars gewoonlijk niet bieden, zoals apps. Killer, een Killswitch, de mogelijkheid om servers per land te groeperen, te kiezen tussen VPN-protocollen, automatisch verbinden bij opstarten en nog veel meer.

Waarom heb je VPN-clientsoftware nodig??

Het is vrij eenvoudig: om een ​​VPN-verbinding met een VPN-server tot stand te brengen en ook om ervoor te zorgen dat de gecodeerde VPN-tunnel tussen u en de server is geconfigureerd, heeft uw apparaat een VPN-client nodig, omdat het verantwoordelijk is voor de afhandeling van dat alles.

Hoe werken VPN-clients?

Voordat een VPN-client en -server zelfs kunnen communiceren, authenticeren ze elkaar via datapakketten. Dit wederzijdse authenticatieproces is cruciaal omdat het ervoor zorgt dat de klant communiceert met de juiste server en vice versa.

Daarna versleutelt de VPN-software uw gegevens voordat deze naar de VPN-server worden verzonden. Zodra de server de informatie heeft ontvangen, wordt deze ontsleuteld en wordt uw verkeer naar het web doorgestuurd. Wanneer de VPN-server de door u gevraagde internetgegevens ontvangt (bijvoorbeeld toegang tot de website), versleutelt deze deze en stuurt deze terug naar de VPN-client op uw apparaat, die vervolgens de informatie voor u ontsleutelt.

Dankzij het coderingsproces kan uw internetprovider (of een andere overheidstoezichthouder of hackers) uw verbindingsverzoeken en online verkeer niet in de gaten houden om te zien wat u op internet doet. Alleen de VPN-client en de VPN-server kunnen de gegevens versleutelen en ontsleutelen.

Op welke platforms werken VPN-clients?

Zowel ingebouwde als externe VPN-clients zijn beschikbaar op de meest populaire besturingssystemen en apparaten. Als algemene vuistregel werkt VPN-clientsoftware op:

 • Windows (inclusief Windows XP)
 • macOS X (clients van derden werken mogelijk niet op oudere versie)
 • Linux (sommige distributies kunnen alleen handmatige VPN-configuraties aan)
 • iOS
 • Android
 • eReaders (zoals de Kindle Fire)
 • Amazon Fire TV (en waarschijnlijk andere apparaten met het Fire OS)

Niet alle besturingssystemen en apparaten hebben echter native ondersteuning voor VPN-clients. Op smart-tv’s zonder Android of Fire OS kunnen bijvoorbeeld geen VPN-applicaties zijn geïnstalleerd. Hetzelfde geldt voor gameconsoles zoals Xbox of PlayStation, of mobiele telefoons zoals BlackBerry met het BlackBerry 10 OS.

In die situaties kunnen op sommige apparaten nog steeds handmatige VPN-verbindingen tot stand worden gebracht door gebruik te maken van de ondersteuning van het VPN-protocol en configuratiebestanden te gebruiken die worden aangeboden door VPN-providers.

Als dat allemaal niet mogelijk is, is uw enige optie om de internetverbinding van uw computer of laptop te delen met het apparaat in kwestie (wat behoorlijk lastig kan zijn) of om een ​​VPN op uw router in te stellen.

De routeroptie is meestal de beste omdat, als u dat doet, elk apparaat dat via uw router toegang tot internet heeft, een VPN-verbinding gebruikt – ja, zelfs IoT-apparaten zoals slimme thermostaten of slimme sloten.

Hoe u kunt zien of een externe VPN-client betrouwbaar is

Over het algemeen zijn hier de dingen waar u op moet letten bij het uitchecken van VPN-providers en hun klanten:

 • De VPN-client moet platformonafhankelijk zijn, aangezien u de VPN-service zowel binnen als buiten uw huis moet kunnen gebruiken.
 • De klant mag geen van uw gegevens loggen, of op zijn minst alleen diverse verbindingsgerelateerde gegevens die niet naar u te herleiden zijn en die alleen wordt gebruikt voor het oplossen van problemen.
 • De VPN-client mag geen van uw gegevens op internet lekken. Als u wilt zien hoe u een VPN-verbinding test om er zeker van te zijn dat deze veilig is, vindt u hier een handige gids.
 • De client moet u laten kiezen welk VPN-protocol u wilt gebruiken wanneer u verbinding maakt met de VPN-server, tenzij het apparaat / besturingssysteem dat u gebruikt natuurlijk slechts één type VPN-protocol ondersteunt.

Heb een VPN nodig met een geweldige klant?

We staan ​​voor u klaar – we hebben dag en nacht gewerkt om ervoor te zorgen dat onze VPN-clients uiterst gebruiksvriendelijk, intuïtief en over het algemeen probleemloos zijn.

Bovendien hebben we ervoor gezorgd dat ze werken op de meest populaire platforms op de markt:

 • ramen
 • macOS
 • iOS
 • Android
 • Android TV
 • Amazon Fire TV & Fire TV Stick

Onze VPN-apps zitten boordevol functies

U kunt kiezen tussen 6 VPN-protocollen wanneer u verbinding wilt maken met een van onze 28+ hogesnelheidsservers, en u kunt de client ook automatisch laten verbinden bij het opstarten.

CactusVPN-client

Daarnaast hebben we onze VPN-client uitgerust met DNS Leak-bescherming, een Apps. Killer en een Killswitch – alles wat je nodig hebt om ervoor te zorgen dat je privacy nooit op het internet wordt weergegeven, ongeacht de omstandigheden. Om nog maar te zwijgen over het feit dat al uw webverkeer en gegevens zijn beveiligd door onze krachtige AES-codering.

Oh, en maak je geen zorgen over het loggen van gevoelige gegevens door onze klant. We hanteren een strikt no-log-beleid binnen ons bedrijf.

Geniet van onbeperkte toegang tot heel veel inhoud

Onze klant heeft naast onze VPN-service een ingebouwde Smart DNS-service. Als u ooit van meer inhoudelijke variatie wilt genieten, kunt u altijd de Smart DNS gebruiken om meer dan 300 websites te deblokkeren uit landen zoals het VK, de VS, Canada, Australië, Polen, Zwitserland, Frankrijk, Duitsland, Zweden.

Geef CactusVPN een gratis kans!

U hoeft niet meteen een verbintenis aan te gaan – u kunt onze VPN-service eerst 24 uur gratis testen om te zien of deze aan al uw behoeften voldoet. U profiteert van al onze functies en u hoeft ons geen creditcardgegevens te verstrekken.

En dat is niet alles. Als je eenmaal een CactusVPN-gebruiker bent geworden, ben je nog steeds gedekt door onze 30 dagen geld-terug-garantie als iets niet werkt zoals geadverteerd.

Bottom Line

Dus, wat is VPN-clientsoftware? Simpel gezegd, het is ingebouwde software of software van derden die u installeert of configureert op uw apparaat / besturingssysteem. Je gebruikt het om verbinding te maken met een VPN-server en een versleutelde verbinding tot stand te brengen met behulp van verschillende VPN-protocollen.

Als je op zoek bent naar een VPN-provider met een fatsoenlijke client, zorg er dan voor dat de applicatie platformonafhankelijk, gebruiksvriendelijk en boordevol verschillende functies is (zoals een Killswitch of Apps. Killer) die je online privacy beschermen.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me