Welke soorten IP-adressen bieden VPN-providers aan? |


Dat is precies wat we proberen te beantwoorden met dit diepgaande artikel – welke soorten IP-adressen VPN-providers over het algemeen aanbieden, wat onderscheidt ze allemaal en welke het beste voor u zijn, afhankelijk van uw online interesses.

Wat is een VPN?

Een VPN (Virtual Private Network) is een service die u kunt gebruiken om uw online gegevens en internetverkeer te beschermen door ze te versleutelen. Het is ook een service die uw online identiteit kan beveiligen en u kan helpen geoblokken te omzeilen door uw echte IP-adres te verbergen.

Wat is een IP-adres?

IP staat voor Internet Protocol en het is een reeks regels die bepalen hoe met internet verbonden apparaten met elkaar communiceren via een netwerk. Een IP-adres is een unieke identificatie die wordt toegewezen aan een specifiek web-verbonden apparaat om het online herkenbaar te maken.

Wat gebeurt er met uw IP-adres wanneer u een VPN gebruikt?

Kortom, wanneer u een VPN gebruikt om verbinding te maken met een VPN-server, wordt uw echte IP-adres vervangen door het eigen IP-adres van de VPN-server. Als gevolg hiervan ziet elke website waarmee u verbinding maakt of iedereen die probeert uw IP-adres op te zoeken, alleen het adres van de server.

De 7 soorten IP-adressen die u mogelijk van VPN-providers krijgt

1. Statische IP-adressen

Wat is een statisch IP-adres?

Een statisch IP-adres is een IP-adres dat constant is wanneer u verbinding maakt met internet. Kortom, wanneer u een apparaat gebruikt om toegang te krijgen tot internet, krijgt dat apparaat een statisch IP-adres toegewezen door de VPN-provider. Elke keer dat u dat apparaat gebruikt om daarna verbinding met internet te maken, krijgt het hetzelfde IP-adres toegewezen.

Voordelen

 • Sommige websites (met name op abonnementen gebaseerde platforms, zoals gamingwebsites), vereisen mogelijk dat u een statisch IP-adres gebruikt, zodat ze u kunnen identificeren als een terugkerende gebruiker.
 • Als u uw computer als server gebruikt, kan het mogelijk zijn om betere download- en uploadsnelheden te krijgen met een statisch IP-adres, hoewel dit niet gegarandeerd is.
 • Als u op afstand toegang tot uw computer wilt hebben, is dit gemakkelijker te doen met een statisch IP-adres.

Nadelen

 • Je hebt een IP-adres toegewezen aan je online activiteit wanneer je de VPN gebruikt. Het wordt gemakkelijker om online zoekopdrachten aan een specifieke gebruiker te koppelen.
 • Statische IP-adressen zijn doorgaans duurder dan hun dynamische tegenhangers. Als gevolg hiervan kan een VPN-provider die statische IP-adressen gebruikt mogelijk meer in rekening brengen voor hun diensten om de kosten te dekken.

2. Dynamische IP-adressen

Wat is een dynamisch IP-adres?

Een Dynamic IP is een adres dat constant verandert wanneer je online gaat. Dus het apparaat dat u gebruikt om toegang te krijgen tot internet via de VPN, krijgt elke keer dat het verbinding maakt met internet een ander, tijdelijk IP-adres toegewezen.

Voordelen

 • Dynamische IP-adressen bieden betere privacybescherming omdat uw online activiteiten niet kunnen worden gekoppeld aan een specifiek IP-adres.
 • Dynamische IP-adressen zijn goedkoper te verkrijgen, dus een VPN-provider die dynamische IP’s aanbiedt, zal waarschijnlijk kostenefficiëntere abonnementen aanbieden.
 • Een dynamisch IP-adres is handig als u wilt dat een website of applicatie u registreert als een nieuwe gebruiker (bijvoorbeeld wanneer u online aan het gamen bent).

Nadelen

 • Dynamische IP-adressen zijn niet exclusief voor jou aangezien je elke keer dat je online gaat een nieuwe krijgt.
 • Volgens sommige online gebruikers bestaat de kans dat u verbindingsproblemen ondervindt bij het gebruik van VoIP en het online spelen van games. Het is echter niet altijd gegarandeerd.

3. Gedeelde IP-adressen

Wat is een gedeeld IP-adres?

Een gedeeld IP-adres is een IP-adres dat, zoals de naam al aangeeft, wordt gedeeld door VPN-gebruikers. Dus het IP-adres dat wordt toegewezen aan uw apparaat wanneer u toegang krijgt tot het web dat is verbonden met een VPN, wordt tegelijkertijd ook toegewezen aan andere VPN-gebruikers.

Voordelen

 • Gedeelde IP-adressen bieden een hoge mate van privacy omdat ze meestal door honderden, zo niet duizenden mensen tegelijkertijd worden gedeeld. Het is dus bijna onmogelijk om het IP-adres te koppelen aan de online activiteiten van een specifieke gebruiker.
 • Net als dynamische IP-adressen zijn gedeelde IP’s meestal goedkoper te verkrijgen en te onderhouden, dus VPN-providers die ze aanbieden, kunnen gebruikers meer budgetvriendelijke services bieden.

Nadelen

 • Verbindingsvertragingen kunnen mogelijk optreden als er te veel mensen dezelfde IP-server gebruiken. Het is echter vermeldenswaard dat dit meestal alleen gebeurt met gratis VPN’s. Betaalde VPN’s die het zich kunnen veroorloven om een ​​betere service aan te bieden, zullen dat probleem meestal voorkomen door servers met onbeperkte bandbreedte te gebruiken.
 • Als sommige gebruikers die het IP met u delen het gebruiken om illegale online handelingen te plegen (zoals identiteitsdiefstal) of om spam te verzenden, wordt het IP-adres mogelijk geblokkeerd door bepaalde websites of opgemerkt door de autoriteiten. Met hoogwaardige VPN-providers is dat echter niet echt een probleem, omdat ze het probleem snel zullen oplossen om ervoor te zorgen dat uw online ervaring er niet onder lijdt. En als ze een no-log-beleid hebben, hoeft u zich geen zorgen te maken dat de autoriteiten uw gegevens in handen krijgen.

4. Toegewijde IP-adressen

Wat is een speciaal IP-adres?

Een Dedicated IP is gereserveerd voor een enkele VPN-gebruiker. Dat betekent dat wanneer u via de VPN-service op internet gaat, alleen uw apparaat dit specifieke IP-adres krijgt toegewezen en niemand anders.

Het kan gemakkelijk zijn om Dedicated IP-adressen te verwarren met Statische IP-adressen, maar hier is het belangrijkste verschil: een Dedicated IP-adres is gereserveerd voor een enkele VPN-gebruiker, terwijl een Static IP-adres is gereserveerd voor een enkele VPN-server (alle gebruikers die op die server zijn aangesloten) deel het).

Voordelen

 • In tegenstelling tot gedeelde IP-adressen, hoeft u zich geen zorgen te maken over andere gebruikers die hetzelfde IP-adres delen als u het geblokkeerd, verbannen of bijgehouden krijgt vanwege problematische online activiteiten.
 • Als u de enige VPN-gebruiker bent die het IP-adres gebruikt, is de kans klein dat u betere snelheden geniet, aangezien de volledige bandbreedte aan u is toegewezen. Dit voordeel is echter duidelijker als u gratis VPN’s of VPN’s met beperkte / beperkte bandbreedte gebruikt.

Nadelen

 • Hoewel speciale IP-adressen veilig kunnen zijn, kan uw privacy een hit worden. Ook al wordt uw echte IP-adres verborgen, uw online acties zijn nog steeds gekoppeld aan één herkenbaar IP-adres.
 • Net als statische IP-adressen kosten speciale IP’s VPN-providers meer, dus u zou waarschijnlijk meer betalen om dit type IP-adres te gebruiken.

5. Residentiële IP-adressen

Wat is een residentieel IP-adres?

Residentiële IP-adressen zijn een soort Dedicated IP-adressen die nog meer exclusiviteit bieden – in plaats van afkomstig te zijn van wereldwijde datacenters, behoren deze IP-adressen toe aan individuele online gebruikers die ze “verkopen” of “verhuren” aan andere gebruikers. Iemand uit New York kan bijvoorbeeld een IP-adres van een router verkopen / verhuren aan iemand uit Japan.

Voordelen

 • Residentiële IP-adressen worden minder snel op de zwarte lijst gezet door websites (zoals Netflix) omdat ze er voor hen uitzien als gewone ISP IP-adressen in plaats van adressen van datacenters die tot VPN’s behoren.

Nadelen

 • IP-adressen voor woningen kunnen erg duur zijn. Veel online providers bieden ze aan op basis van een abonnement / datalimiet, met kosten vanaf ongeveer $ 20 / maand en gemakkelijk oplopend tot $ 500 / maand of meer. Dus u – als VPN-gebruiker – zult uiteindelijk veel meer moeten betalen voor de VPN-service en zult mogelijk te maken krijgen met bandbreedtebeperkingen.
 • Het is voor VPN-providers moeilijk om te bepalen of het residentiële IP-adres dat ze voor hun gebruikers krijgen, legitiem is of niet. Soms kan het een Datacenter-IP zijn die zich voordoet als een residentiële IP, terwijl – soms – het IP-adres kan worden gestolen.
 • Als uw residentiële IP-adres op de een of andere manier op de zwarte lijst komt of verloren gaat (als gevolg van een hardnekkig optreden van uw internetprovider), kan het erg moeilijk zijn om het te laten vervangen.

6. IPv4-adressen

Wat is een IPv4-adres?

IPv4 is voorlopig de meest gebruikte versie van het internetprotocol. Een IPv4-adres wordt gebruikt om met internet verbonden apparaten op internet te identificeren, en ze worden toegewezen aan uw apparaat (en) wanneer u verbinding maakt met een IPv4 VPN-server. IPv4-adressen gebruiken een decimaal en 32-bits formaat – hier is een voorbeeld: x.x.x.x (waarbij “x” elk getal tussen 0 en 255 kan zijn).

Voordelen

 • IPv4 biedt eenvoudiger subnetten en is compatibel met meer apparaten.
 • Met IPv4 wordt u niet blootgesteld aan mogelijke IPv6-lekken.
 • IPv4-adressen zijn veel gemakkelijker te onthouden (belangrijk als u het moet opschrijven of gebruiken voor externe toegang).

Nadelen

 • Het aantal IPv4-adressen begint uitgeput te raken, aangezien het totale aantal ergens rond de 4,3 miljard ligt en het totale aantal internetgebruikers in de wereld de grens van 4 miljard al is gepasseerd.

7. IPv6-adressen

Wat is een IPv6-adres?

IPv6 wordt beschouwd als de opvolger van IPv4. Een IPv6-adres is een unieke identificatie die is toegewezen aan een web-verbonden apparaat en gebruikt een hexadecimaal en 128-bits formaat.

IPv6-adressen kunnen op 2 manieren worden weergegeven:

 1. Pure formaten – x: x: x: x: x: x: x: x, waarbij “x” een hexadecimale waarde kan zijn tussen 0 en FFFF.
 2. Dual Formats – x: x: x: x: x: x: y: y: y: y, waarbij “x” een hexadecimale waarde kan zijn tussen 0 en FFFF, en “y: y: y: y” staat voor een IPv4 adres.

IPv6-adressen worden automatisch toegewezen aan uw apparaat (en) elke keer dat u verbinding maakt met een VPN-server die IPv6 ondersteunt.

Voordelen

 • U hoeft zich geen zorgen te maken dat u om IPv6-adressen moet vechten, aangezien er ongeveer 340 niet-miljarden adressen zijn (in feite 340 biljoen biljoen biljoen mogelijkheden).
 • IPv6 biedt verbeterde beveiliging dan IPv4 omdat het ingebouwde Packet Flow Inspection, authenticatie en IPSec-ondersteuning heeft.

Nadelen

 • De meeste apparaten met internetverbinding ondersteunen IPv6 nog niet en veel IPv4-apparaten zijn niet compatibel met IPV6. In feite adverteert slechts ongeveer 25% van de online verbonden netwerken momenteel met IPv6-connectiviteit.
 • Als u een IPv6-adres heeft, moet u dit uitschakelen wanneer u een VPN gebruikt om te voorkomen dat u wordt blootgesteld aan IPv6-verkeerslekken bij communicatie met IPv4-websites.
 • Omdat IPv6-adressen en headers meer ruimte innemen in het datapakket, bestaat de kans (hoewel een kleine) dat sommige gebruikers verbindingsproblemen kunnen tegenkomen.
 • Aangezien overstappen van IPv4 naar IPv6 behoorlijk duur is, bestaat de kans dat u als VPN-gebruiker uiteindelijk meer betaalt voor de VPN-service omdat deze duurder is.

VPN-providers bieden niet slechts één type IP-adres aan

Daarmee bedoelen we dat u niet mag verwachten dat een VPN-provider u alleen toegang biedt tot een Dedicated IP-adres of een Dynamisch IP-adres. Als een VPN-provider u bijvoorbeeld een statisch IP-adres aanbiedt, kan dit ook een gedeeld adres zijn (aangezien u dit met alle gebruikers op de server deelt). Een ander voorbeeld is een VPN-provider die een IPv6 Residential Shared IP-adres aanbiedt.

Sommige VPN-providers bieden mogelijk zelfs een specifiek type IP-adres aan als extra betaalde functie naast de VPN-service, zoals bijvoorbeeld een betaalde Dedicated IP-adresfunctie.

Vergelijkingen

Statische versus dynamische IP-adressen

Statische IP-adressen zijn beter geschikt wanneer u websites nodig heeft om uw IP-adres te herkennen – hetzij omdat u een service / videogame moet ophalen waar u was gebleven, of omdat u een winkelwagentje heeft verlaten en wilt dat uw items nog steeds worden opgeslagen. Ze zijn ook handig wanneer u snel een externe toegang tot een apparaat nodig heeft.

Dynamische IP-adressen zijn daarentegen een betere keuze als privacy voor u op de eerste plaats komt en als u – om welke reden dan ook – door een website als nieuwe gebruiker wilt worden geregistreerd..

Toegewijde IP versus gedeelde IP-adressen

Gedeelde IP-adressen worden meer aanbevolen als u geïnteresseerd bent in een betere bescherming van uw privacy door ervoor te zorgen dat het IP-adres niet kan worden gekoppeld aan wat u op internet doet, en ook als u ook wat kostenefficiënte deals wilt.

Toegewijde IP-adressen werken beter als u niet om extra kosten geeft en een exclusief IP-adres wilt dat alleen van u is (kan belangrijk zijn als u de VPN voor uw werk gebruikt) en niet op de zwarte lijst of geblokkeerd kunt worden vanwege de acties van andere gebruikers. Een residentieel IP-adres (een type specifiek IP-adres) mag alleen in overweging worden genomen als u er absoluut zeker van moet zijn dat het IP-adres niet op de zwarte lijst komt te staan, en geld geen probleem voor u is.

IPv4 versus IPv6 IP-adressen

Op dit moment ben je beter af met IPv4-adressen. Het is beter voor uw privacy, omdat u zich geen zorgen hoeft te maken over IPv6-lekken, er vrijwel geen compatibiliteitsproblemen zijn en de VPN-service over het algemeen kostenefficiënter is.

Dus wat is de beste optie?

Er is hier geen echt antwoord – het hangt allemaal af van uw voorkeuren. Behalve als het gaat om IPv4- en IPv6-adressen. In dat geval is uw beste optie momenteel een IPv4-adres, simpelweg omdat de IPv6-implementatie niet groot is en voldoende wordt ondersteund.

Afgezien daarvan werken dynamische en gedeelde IP-adressen het beste als je erg veel van privacy houdt, terwijl dedicated en statische IP-adressen beter geschikt zijn als je een online reputatie hebt die je moet behouden en als je snelle, gemakkelijke toegang tot externe apparaten nodig hebt.

Houd er rekening mee dat u waarschijnlijk geen VPN-provider zult vinden die al deze soorten IP-adressen samen aanbiedt. Het soort IP dat u wilt, moet dus een detail zijn dat u meespeelt in uw beslissing wanneer u een VPN kiest.

Toch kunnen we u een aanbeveling doen – zoek niet alleen naar één type IP-adres. Kies in plaats daarvan een mix. Een statisch gedeeld IP-adres is bijvoorbeeld een goede keuze, omdat u kunt genieten van het beste van twee werelden (privacy en het gemak van op abonnementen gebaseerde websites die uw IP-adres onthouden en u bijvoorbeeld niet markeren als nieuwe gebruiker).

Op zoek naar een VPN met privacygeoriënteerde IP-adressen & Diensten?

We staan ​​voor je klaar – CactusVPN is het soort service dat weet hoe je je privacy moet beschermen EN respecteren. Ten eerste gebruiken we hoogwaardige AES-codering om uw persoonlijke gegevens en online verkeer te beschermen tegen monitoringpogingen en hackers. Bovendien kunt u uw verbindingen ook beveiligen met het zeer veilige OpenVPN-protocol wanneer u online gaat.

Bovendien hanteren we binnen ons bedrijf een strikt no-log-beleid, wat betekent dat uw gegevens niet door ons worden geregistreerd.

We bieden IPv4 statische gedeelde IP-adressen voor al onze gebruikers

We vonden dit de perfecte mix – u hoeft zich nooit zorgen te maken dat iemand uw online verkeer specifiek met u kan associëren, omdat het samengaat met het verkeer van andere CactusVPN-gebruikers.

Bovendien hoeft u zich op deze manier geen zorgen te maken dat uw gewone websites u niet herkennen vanwege een ander IP-adres elke keer dat u online gaat – en dit alles zonder dat uw privacy een hit hoeft te hebben!

Oh, en maak je geen zorgen over mogelijke bandbreedtebeperkingen omdat we gedeelde IP-adressen gebruiken – al onze snelle servers hebben onbeperkte bandbreedte. Bovendien helpen de gedeelde IP-adressen ons ook om betere prijzen te bieden.

Meer dan alleen een VPN-service

Onze VPN-service wordt ook geleverd met een Smart DNS-service voor degenen onder u die willen genieten van nog meer inhoudelijke variatie. Kortom, met onze Smart DNS kunt u meer dan 300 geo-beperkte websites deblokkeren uit landen als de VS, het VK, Canada, Australië, Duitsland, Polen, Zwitserland, Zweden, Frankrijk.

Probeer onze service eerst gratis uit

Voel je vrij om onze VPN-service een korte testrit te geven om te zien of deze aan al je behoeften kan voldoen voordat je een verbintenis aangaat. U hoeft geen creditcardgegevens op te geven.

Wat meer is, zodra u zich aanmeldt voor CactusVPN, wordt u nog steeds gedekt door onze 30 dagen niet-goed-geld-terug-garantie.

Conclusie

VPN-providers bieden gebruikers over het algemeen een of twee van de volgende IP-adressen aan:

 • Statische IP-adressen
 • Dynamische IP-adressen
 • Toegewijde IP-adressen
 • Gedeelde IP-adressen
 • Residentiële IP-adressen
 • IPv4 IP-adressen
 • IPv6 IP-adressen

Ze hebben allemaal hun voor- en nadelen, maar het belangrijkste is: dynamische en gedeelde IP-adressen zijn meer privacygericht en goedkoper in onderhoud (de VPN-services kosten dus minder voor de gebruikers), terwijl statische en speciale IP-adressen zijn exclusiever, duurder en bieden minder privacybescherming, maar zullen minder snel op de zwarte lijst komen op basis van de acties van andere gebruikers (betrouwbare VPN-providers kunnen dat probleem echter wel beheren en voorkomen) en worden gemarkeerd door abonnementswebsites voor “verdachte” activiteiten.

Over het algemeen is een “gemengd” IP-adres (zoals een statisch gedeeld IP-adres) de beste manier om te gaan, omdat u kunt genieten van wat beide verschillende soorten adressen te bieden hebben.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map