Zijn VPN’s legaal en gebruikt een VPN legaal? |


We zullen bespreken wat de situatie is in landen waar VPN’s illegaal zijn, en of VPN’s al dan niet legaal zijn in landen als de VS, het VK en Japan (als je meer wilt weten over andere specifieke landen, voel je vrij om ons hierover te berichten).

Disclaimer. Begrijp alsjeblieft dat de informatie die we in dit artikel presenteren het resultaat is van ons eigen onderzoek. We zijn geen advocaten, dus we kunnen niet garanderen dat alles wat over dit onderwerp wordt besproken altijd 100% waar is. Voor de beste resultaten raden we aan om met uw eigen advocaat te overleggen over de legaliteit van VPN in uw land als u zich hierover zorgen maakt.

Is VPN illegaal of mag ik het gebruiken??

Het korte antwoord op de vraag is “Ja, het gebruik van een VPN is volkomen legaal.“Tenzij u in een land woont waar VPN’s specifiek verboden zijn (iets dat we hieronder zullen bespreken), hoeft u zich nergens zorgen over te maken.

Houd er echter rekening mee dat hoewel VPN-gebruik in de meeste landen legaal is, het illegaal is om een ​​VPN te gebruiken om illegale handelingen te plegen. Wat illegale handelingen zijn, hangt af van de wetten van uw land, maar omvat meestal zaken als fraude, identiteitsdiefstal, stalking, kinderpornografie en – soms – het delen van bestanden.

Waarom verbieden sommige landen VPN’s?

Het is vrij moeilijk om deze vraag te beantwoorden zonder speculaties te maken, maar over het algemeen komt het allemaal neer op twee scenario’s:

  1. Mensen gebruiken VPN-technologie voor criminele activiteiten en overheden proberen terug te vechten door de toegang tot VPN-services te beperken.
  2. Regeringen, toezichthouders en de autoriteiten zijn bang dat mensen gratis toegang kunnen krijgen tot informatie van gecensureerde websites – informatie die tegen hun verhaal ingaat. Dus verbieden ze VPN-gebruik om het tij van online rechten en vrijheid te keren.

Landen waar VPN illegaal is

Wacht, is het in sommige landen illegaal om een ​​VPN te gebruiken?”

Helaas is dat zo. Niet veel landen hebben juridische stappen ondernomen tegen VPN-gebruik, maar de weinige landen zijn nog steeds het vermelden waard.

is vpn illegaal

Voordat we daar echter op ingaan, moet je één ding begrijpen: sommige landen kunnen wetten tegen VPN-gebruik vaststellen, maar dat weerhoudt mensen in die landen er niet echt van om VPN’s te gebruiken.

Vaak zijn de wetten behoorlijk vaag en hebben ze mazen in de wet die online gebruikers in hun voordeel kunnen gebruiken. Natuurlijk is VPN-gebruik in extreme gevallen strikt illegaal en volledig verboden.

China

China staat bekend om zijn harde opstelling tegen internetvrijheid. De regering heeft vaak gedreigd VPN’s te verbieden en heeft Apple zelfs gedwongen VPN-apps uit de Chinese app store te verwijderen. Bovendien kondigde de regering in februari 2018 aan dat ze in maart niet-goedgekeurde VPN-apps gaat blokkeren.

Desondanks slaagden veel internetgebruikers in China er nog steeds in VPN’s op internet te gebruiken.

Dus wat is er aan de hand – zijn VPN’s legaal in China of niet?

Welnu, VPN-legaliteit in China is een erg grijs gebied. Veel mensen praten graag over hoe het gebruik van een VPN in China volledig illegaal is, maar dat is niet echt de waarheid. Wat de Chinese regering eigenlijk als illegaal beschouwt, is het opzetten en uitvoeren van uw eigen privé-VPN – die kan worden bestraft met maximaal 5 jaar gevangenisstraf of hoge boetes.

Het wordt over het algemeen ook als illegaal beschouwd om een ​​VPN te gebruiken van een in China gevestigde provider die niet is goedgekeurd door de overheid, en voor een bedrijf in het land om VPN’s te gebruiken zonder eerst toestemming van de overheid te krijgen.

Als je echter alleen een VPN gebruikt die niet in China is gevestigd (zoals CactusVPN), is dit niet echt illegaal. Waarom? Omdat Chinese wetten niet van toepassing zijn op offshore-bedrijven, hoeven ze zich daar ook niet aan te houden.

We moeten natuurlijk vermelden dat er regionale verschillen zijn in wetten in China. Hoewel het gebruik van een VPN in de meeste delen van het land bijvoorbeeld legaal zou kunnen zijn, kan het in Chongqing illegaal zijn, waar de lokale autoriteiten besloten om mensen te straffen die de Grote Firewall van China omzeilen (hetzij door privé toegang te krijgen tot internationale netwerken of via “Illegale kanalen”) door ze een boete op te leggen van maximaal $ 2.178.

Als u in China een VPN gebruikt, betekent het worstcasescenario over het algemeen dat u mogelijk wordt gevraagd om de VPN-apps van uw apparaat te verwijderen als u wordt betrapt door de autoriteiten, of dat uw hotel u mogelijk van de wifi afzet als u verbinding maakt naar een VPN-server. U moet echter nog steeds voorzichtig zijn als u weet dat u zich in een regio van China bevindt waar VPN-gebruik kan worden beboet.

Rusland

Net als China heeft Rusland een gecompliceerde aanpak voor het gebruik van VPN’s. In 2017 kondigde de regering een nieuwe wet aan die algemeen werd afgeschilderd als een verbod op VPN-services in Rusland. De realiteit was echter een beetje anders – de wet was bedoeld om proxyservices (zoals VPN’s) te beperken die online gebruikers helpen toegang te krijgen tot verboden internetinhoud, niet om het gebruik van VPN’s ronduit te verbieden.

De Russische regering had in eerste instantie hun ogen gericht op VPN-serviceproviders in Rusland, niet op VPN-gebruikers. De autoriteiten waren van plan de providers te “overtuigen” om de online censuur-zwarte lijst van de overheid af te dwingen, waardoor de toegang tot verschillende websites voor hun gebruikers in wezen werd geblokkeerd.

Als VPN-providers in Rusland weigeren te voldoen, krijgen ze een boete van maximaal $ 4.850. En als u uw eigen VPN gebruikt en andere mensen deze laat gebruiken, loopt u ook het risico een boete te krijgen tot $ 480. U kunt ook een boete krijgen van maximaal $ 80 als u informatie of links op internet over VPN’s plaatst of promoot. Als u een functionaris bent en dat in uw bedrijf doet, kunt u een boete krijgen van maximaal $ 800.

Dus hoewel er geen sprake is van gevangenisstraf voor het doen van dergelijke VPN-gerelateerde zaken, aangezien u of een VPN-provider boetes riskeert, is het veilig om alle bovenstaande acties in Rusland als illegaal te beschouwen.

Al met al kun je nog steeds een VPN gebruiken in Rusland, omdat het niet illegaal is om dit te doen. Wees voorzichtig met wat u online over VPN’s zegt.

Natuurlijk, als je geen toegang hebt tot VPN-services in het land omdat de websites zijn geblokkeerd en alleen een in Rusland gevestigde VPN-provider kan gebruiken die je gegevens deelt met de overheid, verslaat dat het doel van het gebruik van een VPN.

Toch is volgens FlashRouters het VPN-verbod niet echt gehandhaafd.

Ik rende

Iran staat erom bekend dat het internet graag censureert, en het begon in 2013 ook met het blokkeren van VPN’s. Hoewel het gebruik van VPN’s technisch gezien illegaal is in het land, lijken de wetten niet echt te worden gehandhaafd. Gemiddelde online gebruikers gebruiken regelmatig VPN’s om censuur door de overheid te omzeilen, en zelfs Iraanse politici doen hetzelfde.

Er zijn beweringen op internet dat u gevangenisstraf kunt krijgen als u wordt betrapt met een VPN, maar we hebben geen geloofwaardige bronnen kunnen vinden die bevestigen dat.

De Verenigde Arabische Emiraten

Internetcensuur is de norm in de VAE en het gebruik van een VPN kan technisch gezien als illegaal worden beschouwd, gezien de wetten van het land. In de Cyber ​​Crime Law van de VAE staat immers duidelijk het volgende:

“Een straf voor tijdelijke gevangenisstraf en een boete van niet minder dan AED 500.000 en niet meer dan AED 2.000.000, of een van deze twee straffen, wordt opgelegd aan iedereen die een frauduleus computernetwerkprotocoladres gebruikt met een vals adres of een derde adres van de partij of op een andere manier met het doel een misdaad te plegen of de ontdekking ervan te voorkomen.

Elke persoon die het protocoladres van internet omzeilt door gebruik te maken van een misleidend adres of een adres van anderen of op een andere manier om een ​​misdaad te plegen of de ontdekking ervan te voorkomen, wordt gestraft met gevangenisstraf en een geldboete van niet minder dan (AED 150.000) en niet meer dan (AED 500.000) of door een van deze straffen. “

U kunt dus zowel gevangenisstraf krijgen als een boete van maximaal een half miljoen dollar als u wordt betrapt met een VPN. Natuurlijk stelt de wet wel dat het IP-adres dat u gebruikt om uw digitale voetafdrukken te verbergen “frauduleus” moet zijn, en dat u een VPN moet gebruiken om een ​​”misdaad” te plegen of de ontdekking ervan te voorkomen om de sancties toe te passen.

Ook als de VPN wordt gebruikt voor “legitieme” doeleinden, is het gebruik ervan geen misdaad.

Zie wat het probleem is? De formulering is erg vaag en gemakkelijk te interpreteren. Dus, terwijl het gebruik van een VPN technisch gezien niet illegaal is in de VAE, als de autoriteiten je betrappen op het doen en besluiten dat het illegaal is, dan is dat wel zo. Houd er rekening mee dat VoIP-oproepen, toegang tot pronografische inhoud en anti-overheidswebsites misdaden zijn in de VAE.

Oman

Sinds 2010 is het gebruik van VPN’s in Oman voor individuen illegaal. Als u betrapt wordt op het gebruik ervan, riskeert u een boete van maximaal $ 1.300. Bedrijven kunnen VPN’s gebruiken, maar alleen als ze daarvoor een vergunning hebben. Anders krijgen ze een boete van ongeveer $ 2.600. Het niet betalen van de boete kan tot gevangenisstraf leiden.

De TRA (Oman’s Telecom Regulation Authority) gebruikte een zeer brede definitie voor VPN’s, wat betekent dat de autoriteiten de wet kunnen misbruiken en wie ze maar willen vervolgen.

Kort gezegd: u kunt een VPN in Oman als individu gebruiken als de VPN-service niet door het land wordt verboden, maar het is zeer riskant om dit te doen. Voor zover wij weten, zijn er geen gepubliceerde gevallen bekend van online Omani-gebruikers die tot gevangenisstraf werden veroordeeld of hoge boetes kregen voor het gebruik van VPN’s.

kalkoen

Turkije blokkeert VPN-diensten sinds 2016. Het verbod is voornamelijk opgelegd om de toegang tot sociale-mediasites en andere kanalen waar anti-regeringspropaganda zich gemakkelijk kan verspreiden, te verbieden..

Ondanks het feit dat BTK (de Turkse telecommunicatie-autoriteit) beweerde in 2018 de toegang tot VPN’s volledig te hebben geblokkeerd, kunnen veel Turkse online gebruikers nog steeds VPN’s gebruiken. Geef aan hoe de overheid tegen VPN’s aankijkt, het is veilig om te zeggen dat ze ‘illegaal’ zijn, maar we hebben geen bewijs gevonden dat je bestraft kunt worden als je betrapt wordt op het gebruik van een VPN.

Irak

Het land begon in 2014 VPN’s te verbieden. De regering gebruikte het voorwendsel om ISIS en hun online manipulatie te bestrijden om sociale-mediaplatforms, chat-apps en VPN’s te verbieden. Dit treft alle mensen in Irak, en het is redelijk veilig om te zeggen – gezien de context – dat als je wordt betrapt op het gebruik van een VPN, je mogelijk wordt vervolgd door de autoriteiten, omdat ze je gemakkelijk kunnen beschuldigen van ‘terrorist’.

Turkmenistan

VPN’s zijn in Turkmenistan niet legaal omdat de regering niet wil dat mensen toegang krijgen tot buitenlandse media. Alle pogingen om proxy’s en VPN’s te gebruiken worden geblokkeerd en internetgebruikers die met VPN’s worden betrapt, zouden worden geïntimideerd door het ministerie van Nationale Veiligheid.

Wit-Rusland

Online censuur komt vrij veel voor in Wit-Rusland en het land verbood Tor zelfs in 2015. De regering verbood ook VPN’s omdat het zich richtte op alle “anonimiserende internettechnologieën”.

Over het algemeen is VPN-gebruik illegaal in Wit-Rusland, maar online gebruikers in het land vinden nog steeds manieren om die beperkingen te omzeilen. Als je betrapt wordt op het gebruik van een VPN, zou je een boete krijgen.

Noord Korea

Het vinden van nauwkeurige gegevens over internetvrijheid en -rechten in Noord-Korea is buitengewoon moeilijk vanwege de zware censuur van bijna alle informatie in het land. Zelfs overzeese Noord-Koreaanse werknemers en diplomaten hebben geen toegang tot internet vanaf hun smartphones.

Het is veilig om te zeggen dat het gebruik van VPN’s in Noord-Korea illegaal is, maar alleen voor Noord-Koreanen zelf. Als u een toerist bent, krijgt u naar verluidt toegang tot internet en VPN-services. In zekere zin is het logisch om te zien hoe Noord-Korea veel geld verdient aan toerisme.

Oeganda

De Oegandese regering is sinds juli 2018 druk gaan uitoefenen op nationale telecommunicatie om VPN-diensten te blokkeren. Blijkbaar doen ze dat omdat mensen in Oeganda VPN’s gebruiken om de dagelijkse belasting op sociale media te omzeilen die ze moeten betalen om toegang te krijgen tot sociale-mediaplatforms.

Nog niet alle VPN-services zijn met succes geblokkeerd en er zijn geen daadwerkelijke sancties met betrekking tot VPN-gebruik – voorlopig althans. De uitvoerend directeur van de DWU (Uganda Communications Commision) zei immers het volgende:

“Het is een besluit van de overheid, het is geen besluit van het DWU. Mensen moeten belasting betalen. Het is een wet, als de regering zegt dat u belasting moet betalen, moet u betalen. “

Dus hoewel er geen exacte wetten zijn die het gebruik en de uitvoering van VPN-diensten in Oeganda verbieden, brengt de manier waarop de autoriteiten dit onderwerp behandelen ons tot de overtuiging dat ze in de toekomst juridische stappen tegen VPN-gebruikers zouden kunnen ondernemen.

Egypte

In 2017 is de Egyptische regering begonnen met het dwingen van nationale ISP’s om VPN-services te blokkeren. Toch blijven veel mensen in Egypte VPN-services gebruiken om de online censuur in het land te omzeilen.

Of het gebruik van VPN’s legaal is of niet, is moeilijk te zeggen – vooral omdat de wet met betrekking tot verboden websites erg vaag is. Over het algemeen riskeert u, als u toegang krijgt tot verboden online inhoud in Egypte, minimaal een jaar gevangenisstraf en een boete. De wet vermeldt echter niet duidelijk of toegang tot verboden websites met een VPN illegaal is. Maar gezien het feit dat Egypte de toegang tot VPN’s blokkeert en de regering de wet in dat opzicht opzettelijk dubbelzinnig heeft gemaakt, is het veilig om te zeggen dat de autoriteiten die maas in de wet kunnen misbruiken als ze VPN-gebruikers willen vervolgen.

Op zoek naar een betrouwbare VPN-service?

Het maakt niet uit waar ter wereld je bent, als je een VPN nodig hebt waarop je kunt vertrouwen, staat CactusVPN voor je klaar – we bieden 28+ snelle wereldwijde servers met onbeperkte bandbreedte.

Bovendien kunt u ervoor kiezen om verbinding te maken met internet via hoogbeveiligde VPN-protocollen (zoals OpenVPN of SoftEther). Bovendien zijn uw online verkeer en gegevens surveillancevrij dankzij onze hoogwaardige AES-codering.

En maak je geen zorgen: we houden geen logboeken bij over je online activiteiten.

We bieden ook een Smart DNS-service waarmee u meer dan 300 geografisch beperkte websites kunt deblokkeren uit landen als de VS, het VK, Duitsland, Polen, Canada, Frankrijk, Zweden, Zwitserland, Australië.

Geef onze services gratis een proefrit

Wilt u zien of CactusVPN aan al uw behoeften kan voldoen en ervoor zorgen dat het aan uw kant goed werkt? Probeer dan onze gratis proefperiode van 24 uur – geen creditcardgegevens nodig.

Dat is niet alles: als u eenmaal een abonnement heeft gekozen, valt u nog steeds onder onze 30 dagen niet-goed-geld-terug-garantie als iets niet werkt zoals geadverteerd.

Is VPN legaal in de rest van de wereld?

VPN’s zijn in de meeste landen legaal. We behandelen snel de landen waar onze gebruikers ons het meest naar hebben gevraagd. Als u wilt weten hoe een land de legaliteit van VPN aanpakt, kunt u ons hierover een bericht sturen.

is vpn legaal

Zijn VPN’s legaal in de VS.?

Hoewel de VS niet de beste staat van dienst hebben op het gebied van het respecteren van internetrechten en privacy, is het gebruik van een VPN volledig legaal in het land – zolang je het natuurlijk niet gebruikt om de wet te overtreden.

Zijn VPN’s legaal in het VK?

Ja, het gebruik van een VPN in het VK is volkomen legaal. Houd er echter rekening mee dat als u kiest voor een VPN-provider in het VK, deze gedwongen wordt om zich aan de wet te houden en uw gegevens met de autoriteiten te delen wanneer ze daarom vragen.

Zijn VPN’s legaal in de EU?

Het hangt in wezen af ​​van elke lidstaat en zijn juridische benadering van VPN’s. De EU als geheel heeft echter veel moeite gedaan om online rechten te beschermen (van een strengere houding ten aanzien van geoblocking tot het beschermen van de privacy van gebruikers met de GDPR), dus het is redelijk veilig om aan te nemen dat het gebruik van een VPN in de EU legaal is – op voorwaarde dat het natuurlijk niet voor illegale doeleinden wordt gebruikt.

Zijn VPN’s legaal in Australië?

Hoewel Australië wetten heeft aangenomen die het toestaan ​​om bepaalde websites te censureren, is het gebruik van een VPN legaal in Australië – ja, zelfs als je het wilt gebruiken om toegang te krijgen tot de websites die zijn geblokkeerd (zolang we het niet hebben over websites die bevatten zeer illegale inhoud).

Zijn VPNS legaal in Canada?

In 2015 riep David Purdy van Rogers Communications de Canadese regering op om VPN’s af te sluiten. Gelukkig werden er (nog) geen acties ondernomen, dus het gebruik van een VPN is momenteel legaal in Canada.

Zijn VPN’s legaal in Brazilië?

Hoewel Braziliaanse rechters Braziliaanse ISP’s opdracht gaven om WhatsApp 72 uur lang in 2016 te blokkeren, is het gebruik van een VPN nog steeds volkomen legaal in het land.

Zijn VPN’s legaal in Japan?

Hoewel Japan zeer strikt is in het delen van bestanden en hiervoor zware straffen heeft, wordt het gebruik van een VPN in het land niet als een misdrijf beschouwd.

Is het gebruik van een VPN legaal? Het komt neer op

In de meeste landen is VPN-gebruik volledig legaal, zolang u dergelijke services niet gebruikt om illegale activiteiten uit te voeren (afhankelijk van de nationale wetgeving, die kan variëren van creditcardfraude tot het delen van bestanden).

Er zijn echter landen waar VPN-gebruik illegaal is (Noord-Korea, Oman, de VAE, Wit-Rusland, enz.), Maar waar online gebruikers nog steeds manieren vinden om VPN’s te gebruiken om de censuur door de overheid te omzeilen (meestal op eigen risico).

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map