Kuptimi dhe rritja e shpejtësive të VPN

Në këtë artikull, ne diskutojmë faktorët që ndikojnë në shpejtësinë e VPN dhe si mund të rritet shpejtësia e VPN. Ne gjithashtu mbulojmë ndryshimet e shpejtësisë midis planeve të ndryshme ProtonVPN.


Për shkak se VPN është duke krijuar një tunel të koduar mbi lidhjen tuaj ekzistuese të Internetit, shpejtësia e një VPN është kryesisht e kufizuar nga shpejtësia e lidhjes suaj aktuale të internetit. Faktorët që mund të kufizojnë shpejtësinë e VPN përfshijnë:

  • Kufizimi i ofruesit të shërbimit tuaj të Internetit. Në përgjithësi, ju nuk mund të merrni shpejtësi më të shpejtë se sa të dhëna që mund të transportojë ISP-ja juaj përmes rrjetit të tyre.
  • Lidhje ndërkombëtare në internet. Nëse jeni duke u lidhur me një server VPN jashtë shtetit, një problem me lidhjet e rrjetit kudo midis jush dhe atij serveri mund të çojë në probleme të performancës. Kjo mund të përfshijë bllokimin e shkaktuar nga dështimi i një kabllori të brendshëm në internet, ose mirëmbajtja që kryhet nga ofruesi i rrjetit në rrjedhën e sipërme të ISP-së tuaj..
  • ISP duke u hedhur. Disa ofrues do të qëllojnë lidhjet VPN qëllimisht ose do të rrëzojnë tërë lidhjen tuaj nëse përdorni shumë bandwidth. Kjo do të degradojë shpejtësinë tuaj VPN pasi e gjithë lidhja juaj do të ishte më e ngadaltë.

Për shkak se rrjetet ndryshojnë gjithmonë, shpejtësitë e VPN do të ndryshojnë në varësi të vendit ku jeni, me cilët serverë me të cilët jeni lidhur, dhe madje edhe kur jeni i lidhur. Për më tepër, sepse lidhja me një VPN mund të anashkalojë një problem diku tjetër në internet, madje është e mundur ndonjëherë që të merrni shpejtësi më të shpejtë të lidhjes në site të caktuara duke përdorur një VPN.

Si të merrni shpejtësi më të shpejtë në një VPN

Nëse jeni duke përjetuar shpejtësi të ngadaltë në një VPN, ajo mund të shkaktohet nga disa nga faktorët e përshkruar më lart, por ka akoma disa hile që mund të përmirësojnë performancën e VPN.

  • Kaloni në një server të ndryshëm VPN – Një server tjetër do të jetë në një lidhje të ndryshme dhe mund të mos ndikohet nga çështjet e rrjetit të cilat mund të zvogëlojnë shpejtësinë. Kur ndërroni serverët, përdorni një server me një adresë IP që është nga një gamë e ndryshme. Për shembull, në vend që të kaloni nga 162.210.192.158 në 162.210.192.159, në vend të kësaj kaloni në 209.58.129.97. Për sa kohë që dy grupet e para të numrave janë të ndryshëm, ju do të jeni në një gamë të ndryshme.
  • Kaloni te një server më afër jush – Sa më larg të jetë një server, aq më i lartë është latenca, e cila dëmton shpejtësinë. Një server më larg gjithashtu do të thotë se ka më shumë të ngjarë që diçka të mos jetë në rregull në rrjetin midis jush dhe serverit.
  • Përdorni UDP në vend të TCP – Aplikacioni ProtonVPN Windows është konfiguruar që të përdor UDP si parazgjedhje, siç janë skedarët tanë të konfigurimit OpenVPN. Nëse jeni duke përdorur aplikacionin tonë Windows, mund të futeni në Parametra për të siguruar që po përdorni UDP pasi UDP është shumë më e shpejtë se TCP.
  • Përdorni serverë që nuk janë nën ngarkesë të rëndë – Aplikimet ProtonVPN, dhe gjithashtu faqja jonë e serverëve VPN, do të shfaqin ngarkesën e të gjithë serverëve tanë. Mundohuni të zgjidhni një server që ka ngarkesë të ulët.
  • Mos e përdorni Bërthamën e Sigurt – Siguria shtesë e siguruar nga Secure Core VPN për fat të keq vjen në koston e performancës pasi që kalimi përmes rrjetit tonë Secure Core shton vonesë shtesë. Nëse jeni duke bërë aktivitet intensiv të bandës, që nuk kërkon nivelet më të larta të sigurisë, mund të merrni performancë më të shpejtë duke mos përdorur Secure Core.
  • Mos përdorni serverët Tor VPN – ProtonVPN është unik në atë që ne gjithashtu sigurojmë serverë Tor VPN që dalin përmes rrjetit Tor. Sidoqoftë, për shkak se rrjeti Tor është shpesh i ngadaltë, serverët Tor VPN gjithashtu mund të jenë të ngadaltë.
  • Përdorni një klient më të ri VPN – Nëse jeni duke përdorur aplikacionin ProtonVPN, sigurohuni që të azhurnoni në versionin e fundit duke klikuar Update në menunë. Nëse jeni duke përdorur një klient të palës së tretë OpenVPN, sigurohuni të përdorni një që ju rekomandojmë, dhe gjithashtu sigurohuni që po ekzekutoni versionin e fundit. Versione të reja do të përmbajnë optimizime të performancës ose do të mbështesin suita me shifra më të shpejta të cilat do të përmirësojnë performancën e përgjithshme.

Shpejtësitë e Planeve të ndryshme ProtonVPN

ProtonVPN mban performancë shumë të lartë në të gjithë rrjetin tonë global të serverëve VPN, duke përdorur vetëm serverët më të shpejtë dhe duke përdorur rrjete të zgjedhura posaçërisht. ProtonVPN është një shërbim falas VPN, por rrjeti ynë global nuk është i lirë të funksionojë. Shpenzimet operative mbulohen kryesisht nga përdoruesit e paguar të ProtonVPN Plus. Për shkak të kësaj, ne ofrojmë nivele shumë të larta të performancës për përdoruesit e ProtonVPN Plus dhe ProtonVPN Basic.

Për shkak se ProtonVPN është një shërbim pa logs VPN, ne nuk monitorojmë ose ndjekim aktivitetin e përdoruesit. Prandaj, ne nuk kemi kufij bandwidth ose ngushtim të gjerësisë së bandës, madje edhe për përdoruesit falas. Sidoqoftë, shpejtësitë ndryshojnë midis planeve Free, Basic dhe Plus për shkak të ngarkesës së ndryshme të serverit. Për shkak se ne ofrojmë vetëm një numër shumë të kufizuar të serverëve falas, ata serverë kanë tendencë të kenë shumë më shumë përdorues të mbushur me ta me çon në ulje të performancës.

Përdoruesit e ProtonVPN Basic përfitojnë nga performanca e lartë sepse kanë akses në servera pa përdorues të lirë të cilët janë të lidhur me rrjete me performancë më të lartë. Më në fund, përdoruesit e ProtonVPN Plus kanë performancën më të lartë sepse kanë akses në serverat Plus të cilët janë vetëm të arritshëm për përdoruesit e tjerë Plus. Për shkak se ka më pak përdorues Plus, dhe për shkak se shumë nga serverët Plus janë në 10 rrjete Gbps, performanca shumë e lartë është e mundur. Në të vërtetë, shpejtësitë deri në 300 Mbps raportohen shpesh. Shpejtësitë tuaja aktuale mund të ndryshojnë, në varësi të kushteve të rrjetit.

Ende duke përjetuar çështje të shpejtësisë?

Në ProtonVPN, ne përpiqemi të sigurojmë jo vetëm shërbimin më të sigurt VPN, por edhe shërbimin më të shpejtë të VPN. Për ta bërë këtë, ne vendosim vetëm serverë me performancë të lartë në të dhënat me lidhjen më të mirë të rrjetit. Nëse jeni duke përjetuar performancë të dobët nga një prej serverëve tanë, ne do të dëshironim të dinim për të. Ju lutemi na tregoni se cili server po funksionon dobët duke na kontaktuar ne.

Përshëndetje,
Ekipi i Teknologjive Proton

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me