Kajian NordVPN (2020)

NordVPN adalah perkhidmatan VPN berkualiti yang ditawarkan dengan harga yang mampu dimiliki oleh kebanyakan orang.


Ini juga aplikasi VPN yang kami cadangkan lebih daripada yang lain di sini di Privacy Canada. Dalam ulasan ini, saya akan menerangkan mengapa…

Pertama dan paling utama, perkhidmatan mereka memberi tumpuan kepada anonimiti dan keselamatan. Menggunakan protokol tunneling OpenVPN dan juga enkripsi 256 AES, ini adalah VPN selamat.

Apabila anda melihat NordVPN di permukaan, nampaknya sangat bagus, tetapi adakah ini hanya pemasaran yang baik, atau adakah perkhidmatan ini memenuhi tuntutan ini? Mari kita cari.

Gambaran keseluruhan NordVPN

Dataran logo Nordvpn

Dalam dunia VPN, NordVPN telah memisahkan diri dari persaingan. Dengan lebih daripada 5,000 pelayan di seluruh dunia, ia mempunyai salah satu kawasan perkhidmatan terbesar yang pernah kita lihat. NordVPN bangga melindungi privasi pelanggannya. Untuk melakukan ini, mereka menawarkan kepada pelanggan sejumlah alat yang tidak dimiliki oleh kebanyakan VPN lain.

NordVPN mempunyai konsol pelanggan yang sangat mudah digunakan dan menarik untuk dilihat. Ia boleh didapati di beberapa platform. Ini adalah pilihan yang baik untuk individu yang baru menggunakan VPN serta mereka yang lebih berpengalaman dan mencari perkhidmatan yang mantap.

Ciri-ciri Maklumat
Kebolehgunaan:Sangat senang digunakan
Dasar Pembalakan:Pembalakan Sifar Ketat
Saiz Pelayan:5200+ pelayan
Pembahagian Pelayan:62 Negara
Sokongan:Sokongan sembang langsung 24/7
Torrenting:P2P dibenarkan
Penstriman:Dibenarkan
Protokol dan penyulitan VPN:Protokol OpenVPN; Penyulitan AES-256 bit
Ibu pejabat:Panama
Harga:$ 6.99 / bulan
Laman web rasmi:https://nordvpn.com
Kelebihan:
 • Lebih daripada 5,000 pelayan
 • Pelayan khusus
 • Anda boleh menyambungkan sehingga enam peranti dengan satu akaun
 • P2P dibenarkan
 • Aplikasi untuk penyemak imbas anda
 • Sikap tegas terhadap privasi pelanggan
 • Menawarkan suis kill
 • Berfungsi dengan Netflix
Keburukan:
 • Mahal untuk pengguna bulan ke bulan
 • Masalah ketelusan
Ciri-ciri:
 • Killswitch
 • Pelayan VPN berganda. Ini menyulitkan data anda dua kali
 • Pelayan di 62 negara
 • Aplikasi untuk Android, iOS, Windows dan Mac
 • Onion Over VPN – membolehkan pelanggan melayari tanpa nama di laman web gelap
 • Smart Play – membuka perkhidmatan penstriman terhad geo termasuk Amazon Prime, Netflix, dan BBC

Di manakah pelayan berada?

NordVPN mempunyai salah satu rangkaian pelayan terbesar dari mana-mana penyedia VPN. Pada masa ini, mereka mempunyai lebih daripada 5,000 pelayan yang terletak di 62 negara. Satu-satunya VPN yang kita ketahui mempunyai lebih banyak pelayan daripada NordVPN adalah Akses Internet Peribadi. Walau bagaimanapun, dengan NordVPN, anda sebenarnya dapat memilih pelayan tepat yang ingin anda gunakan. Ini adalah satu lagi kelebihan untuk perkhidmatan berkualiti tinggi ini.

Pelayan NordVPN berada di lokasi geografi yang pelbagai. Kecuali anda cuba menyambung ke pulau kecil di suatu tempat di Laut Baltik, NordVPN akan dapat memberikan liputan yang anda perlukan. Dalam carta di bawah, anda dapat melihat senarai pelayan yang ditawarkan oleh NordVPN.

Berikut adalah pelayan mereka di Asia Pasifik:

pelayan pasifik nordvpn asia

Berikut adalah pelayan Eropah mereka:

pelayan Eropah nordvpn

Ini adalah pelayan mereka di Amerika:

pelayan nordvpn america

Dan akhirnya, ini adalah pelayan mereka di Afrika dan Timur Tengah:

pelayan nordvpn africa

Pelayan Khas dan Ciri Keselamatan

vektor penstriman videoSelain pelayan biasa, NordVPN mempunyai pelayan yang dirancang khusus untuk mengatasi masalah tertentu. Sebagai contoh, pelayan P2P mereka menggunakan reka bentuk untuk individu yang terutama ingin menggunakan VPN untuk torrent.

Mereka mempunyai pelayan IP khusus dan pelayan VPN berganda, yang menambahkan lapisan perlindungan tambahan dengan mengenkripsi lalu lintas anda dua kali. Pelayan Onion Over VPN adalah untuk individu yang mencari perlindungan tambahan semasa melayari laman web gelap.

Pelayan NordVPN sangat selamat. Mereka menawarkan persembunyian IP dan akses ke kandungan terhad geo. Apabila anda menyambung ke VPN, anda mendapat pilihan untuk menggunakan dua jenis suis kill. Suis satu bunuh membolehkan anda menutup aplikasi tertentu. Suis kill yang lain akan memutuskan sambungan Internet sepenuhnya sekiranya terdapat putusnya perkhidmatan VPN.

Menjamin Anda Dari Kebocoran DNS

Mereka juga menawarkan perlindungan dari kebocoran DNS. Permintaan DNS tidak akan dilindungi jika anda membuat sambungan VPN secara manual atau jika anda menetapkan semula Windows. NordVPN telah melalui hubungan perdagangan untuk melaksanakan langkah-langkah untuk melindungi anda dari kebocoran ini.

Onion Over VPN memberikan lapisan perlindungan tambahan bagi individu yang ingin mengunjungi laman web gelap. NordVPN akan mengarahkan lalu lintas anda melalui VPN mereka terlebih dahulu dan kemudian menghantarnya ke The Onion Router.

nordvpn dengan bawang di atas vpn

Teknologi Main Pintar disediakan berkat pelayan penstriman khusus yang digunakan oleh NordVPN untuk mengelilingi perkhidmatan penstriman terhad geografi. Terdapat banyak VPN yang berjanji akan dapat menyekat sekatan kandungan geografi, tetapi kebanyakannya gagal. Berdasarkan pengalaman kami, tidak ada satu pun waktu di mana kami tidak dapat menyambung ke perkhidmatan streaming dari luar negara menggunakan NordVPN.

The Pilihan perlindungan Data berganda yang ditawarkan oleh NordVPN akan menyulitkan data anda dua kali dengan menyampaikan maklumat melalui dua pelayan VPN berikutnya sebelum sampai ke laman web aplikasi yang anda cuba dapatkan.

Dan jika itu tidak mencukupi, perkhidmatan VPN kedua tidak akan mempunyai alamat IP asal anda. Protokol UDP dan TCP digunakan untuk membuat sambungan. Ini adalah lapisan keselamatan tambahan yang tidak diperlukan oleh kebanyakan orang, tetapi jika anda memerlukannya, ada baiknya mengetahui bahawa ia tersedia.

Apakah Dasar Pembalakan Mereka?

NordVPN mendakwa bahawa ia tidak menyimpan sebarang log. Walau bagaimanapun, ini adalah sesuatu yang hampir dijanjikan oleh setiap VPN, tetapi hanya penyedia VPN terbaik yang memenuhi janji itu. Kami gembira mengatakannya NordVPN menepati janjinya.

dasar privasi nordvpn

Sebagai syarikat yang berpusat di Panama, NordVPN tidak diwajibkan oleh pemerintah mana pun untuk mengungkapkan maklumat pembalakan anda. Dan walaupun mereka diwajibkan oleh pemerintah untuk melakukannya, NordVPN tidak akan mempunyai apa-apa untuk diberikan kepada mereka.

Polisi tanpa log mereka yang tegas bermaksud bahawa mereka tidak menjejaki masa anda menggunakan perkhidmatan mereka atau tempoh perkhidmatan anda. Mereka tidak menyimpan alamat IP, pelayan yang digunakan, fail yang anda muat turun, atau laman web yang telah anda lawati.

NordVPN berada di atas dan di luar itu. Mereka tidak menyimpan data log seperti alamat IP masuk atau maklumat fail log lain, juga tidak memantau IP yang anda terima. Ini adalah perubahan yang menyegarkan dari apa yang telah kita lihat dengan VPN lain. Ramai yang mengatakan tidak ada pembalakan, tetapi mereka menangkap sebahagian daripada maklumat ini.

Dasar Privasi NordVPN

Satu lagi trend umum mengenai dasar privasi VPN ialah apa yang anda lihat di laman utama laman web bukan seperti yang anda lihat ketika anda membaca cetakan halus dalam dasar privasi atau dalam Syarat Perkhidmatan.

Yang mengejutkan kami, NordVPN tidak mempunyai kejutan berkaitan privasi yang disembunyikan dalam dasar privasi mereka. Syarikat itu mempunyai maklumat mengenai anda. Tetapi ia adalah perkara yang sudah anda duga. Contohnya, mereka mempunyai alamat e-mel anda untuk berkomunikasi, mereka mempunyai maklumat pembayaran anda, dan mereka akan menerima pesanan yang anda kirimkan ke layanan pelanggan mereka.

Tetapi di sini anda mempunyai kemampuan untuk meminimumkan pendedahan anda. Sekiranya anda menggunakan alamat e-mel yang hanya anda gunakan untuk mendaftar VPN dan jika anda membayar dengan Bitcoin, anda benar-benar tanpa nama.

Ada beberapa laporan berita di masa lalu yang menunjukkan bahawa NordVPN dimiliki oleh syarikat yang terlibat dalam perlombongan data. Sehingga kini, kami belum melihat apa-apa yang menyokongnya.

NordVPN tetap diam dan tidak mempertahankan diri dari tuduhan ini sejak sekian lama. Namun, baru-baru ini, mereka merasakan perlunya membetulkan rekod dan memberikan pembelaan terperinci mengenai dasar pembalakan mereka.

Selain itu, NordVPN mengambil langkah tambahan untuk menyewa firma perkhidmatan profesional untuk melakukan audit bebas sebagai cara untuk mengesahkan tuntutan log mereka. Ini sangat menjanjikan kerana ini bermaksud bahawa NordVPN tidak hanya mengatakan bahawa mereka prihatin terhadap privasi pelanggan mereka tetapi mereka menyokongnya dengan tindakan.

tuntutan nordvpn

Seberapa pantas Perkhidmatan NordVPN?

Semasa anda melayari laman web VPN, anda sering melihat iklan seperti “kecepatan kilat” dan “pelayan super cepat” untuk menggambarkan perkhidmatan yang mereka tawarkan. NordVPN mempromosikan diri mereka sebagai salah satu yang terbaik di luar sana dalam hal kelajuan dan prestasi. Setelah menguji perkhidmatan mereka, kita dengan yakin boleh mengatakan bahawa mereka betul.

Kami melihat kelajuan muat turun mereka dan melihat bahawa mereka berada di kedudukan teratas. Kelajuan memuat naik sedikit lebih perlahan, tetapi jumlahnya masih dalam julat yang kami anggap terhormat dan pastinya jauh lebih baik daripada yang kami lihat dengan VPN lain. Walaupun begitu, jika anda mencari kelajuan muat naik yang lebih cepat, anda mungkin ingin melihat ExpressVPN.

hasil ujian kelajuan nordvpn

Secara lalai, NordVPN akan memilih pelayan yang difikirkannya akan memberikan kelajuan terbaik untuk lokasi semasa anda. Dan ini melakukan pekerjaan yang baik dengan ini. Kami melihat bahawa memilih pelayan beban rendah memberi kami kelajuan sedikit lebih baik daripada apa yang kami dapat dari pilihan automatik yang dibuat oleh NordVPN. Tetapi tidaklah besar perubahan untuk menjadikan pekerjaan itu bermanfaat.

Apa itu Harga NordVPN?

jadual harga nordvpn

NordVPN mempunyai rancangan harga yang mudah dimengerti dan langsung kepada intinyat. Anda mempunyai pilihan untuk membeli rancangan dua tahun dengan harga $ 3,99 sebulan, rancangan enam bulan pada $ 9 sebulan, rancangan satu tahun dengan harga $ 6,99 sebulan, atau anda boleh membayar bulanan pada harga $ 11,95.

kaedah pembayaran nordvpn

Anda boleh membayar menggunakan PayPal, kad kredit utama, dan cryptocurrency dan kad hadiah prabayar. Oleh kerana hanya ada satu rancangan untuk semua ukuran, tidak ada usaha untuk menjual. Dan, jika anda tidak menyukai perkhidmatan tersebut, ada jaminan wang dikembalikan 30 hari. Sekiranya anda memilih rancangan tiga tahun, NordVPN adalah salah satu penyedia VPN termurah yang akan anda cari.

Sekiranya anda mempunyai aduan mengenai harga mereka, mereka akan mengambil sedikit masa untuk membayar balik. Sebilangan besar VPN akan mengembalikan wang anda dalam masa tujuh hari. NordVPN mengambil masa 30 hari untuk memproses bayaran balik anda.

Pada penghujung hari, bagi kebanyakan orang, ini bukan perkara terbesar di dunia, tetapi ini bukan perkhidmatan pelanggan terbaik. Syukurlah, perkhidmatan ini sangat baik sehingga sebilangan besar orang tidak perlu risau untuk mendapatkan bayaran balik.

Secara keseluruhan, kami suka betapa sederhana dan adilnya harga NordVPN. Hebatnya tidak ada had lebar jalur, seperti VPN lain di pasaran.

Adakah Kami Mengesyorkan Perkhidmatan?

Tentunya.

Sebilangan besar orang lebih suka tidak mempunyai perlindungan sama sekali daripada berurusan dengan VPN yang sukar digunakan. Ini adalah salah satu sebab mengapa NordVPN begitu popular. Ini menjadikan keselamatan lalu lintas dalam talian anda mudah.

NordVPN menawarkan semua yang anda mahukan VPN dan banyak lagi. Kami sangat menyukai hakikat bahawa mereka mempunyai pelayan khusus untuk individu yang ingin mengalirkan kandungan terhad geo, bagi mereka yang mahukan keselamatan tambahan, dan bagi mereka yang ingin melakukan pemindahan fail P2P seperti torrenting.

Dataran logo Nordvpn

Kami juga menghargai betapa aktifnya NordVPN dalam mengemas kini pelayan mereka dan berkomunikasi dengan pelanggan mereka. Bila tuduhan palsu dibuat mengenai amalan pembalakan mereka, mereka bertindak balas dengan cara yang bertanggungjawab dan cerdas. Kami merasakan bahawa ini adalah gambaran yang baik terhadap keseluruhan perkhidmatan yang ditawarkan syarikat ini.

Fakta bahawa NordVPN berada di Panama memberi kita rasa aman tambahan. Kami tahu bahawa kerajaan tidak dapat memaksa NordVPN untuk menyerahkan maklumat pelanggan mereka. Walaupun mereka mencuba, berkat dasar pembalakan yang ketat oleh NordVPN, tidak akan ada yang dapat diserahkan.

Sekiranya anda membeli perkhidmatan tersebut dari bulan ke bulan, ia sedikit lebih mahal daripada beberapa pilihan lain di luar sana. Walau bagaimanapun, apabila anda melihat semua perkhidmatan yang mereka tawarkan, harganya lebih berharga.

Alternatif yang Disyorkan

Satu-satunya perkhidmatan VPN – selain PIA – yang dapat bermain bola dengan Nord adalah ExpressVPN dan Surfshark. Salah satu ciri utama yang menetapkan dan ExpressVPN dan Surfshark selain dari NordVPN adalah perkhidmatan pelanggan mereka.

Surfhark dan ExpressVPN mempunyai sembang dalam talian langsung yang responsif yang tersedia 24 jam sehari tujuh hari seminggu. Ejen perkhidmatan pelanggan mereka berpengetahuan dan cepat menjawab soalan anda.

Selain itu, kami telah melihat bahawa kelajuan muat naik ExpressVPN adalah sentuhan lebih tinggi daripada yang anda dapat dari NordVPN. Di luar perbezaan kecil ini, perkhidmatan ini setanding antara satu sama lain.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me