IPv4 vs IPv6: Perbezaan antara IPv4 dan IPv6?

Semasa mengkaji mengenai rangkaian, anda mungkin menemui istilah seperti IPv4 dan IPv6. Kedua-dua istilah ini biasa berlaku ketika anda membaca mengenai VPN dan protokol komunikasi mereka semasa mereka adalah subkategori IP. Pertama, anda harus mengetahui apa itu IP. IP adalah sekumpulan konvensi tentang bagaimana data dapat diatur melalui rangkaian.


IPv4 dan IPv6, dalam protokol yang lebih sederhana, hanya berbeza mengenai versi khusus mereka. IPv6 baru dibandingkan dengan IPv4, dan ia mempunyai faedahnya. Seiring berjalannya waktu, IPv4 semakin hilang dari pasaran dan IPv6 menakluknya. Mari kita perhatikan versi ini dan apa kegunaannya.

Apa itu IPv4?

Protokol Internet mengandungi banyak versi, dan IPv4 adalah versi ke-4. IPv4 menggunakan 4 bait, iaitu 32 bit yang bermaksud gabungan yang dibuat adalah 2 ^ 32 alamat (3.4 * 10 ^ 38). IPv4 adalah rangkaian komunikasi pertama yang dikenali untuk rangkaian dan telekomunikasi.

Ia beroperasi di lapisan pautan model aplikasi internet. Selain itu, ia mempunyai penggunaan yang signifikan dalam pertukaran paket. Salah satu tugasnya adalah mengarahkan data ke jalan terbaik yang ada. Dalam alamat IPv4, alamat IP ditulis dalam bentuk perpuluhan, dipisahkan dengan titik. 4 nombor ditulis sehingga menghasilkan 32 bit.

Bagaimana IPv4 berfungsi?

Alamat IP ditugaskan ke perangkat yang perlu dihubungkan. Sejumlah besar IP ini diperuntukkan oleh IANA, singkatan dari Internet Assigned Numbers Authority. IANA bekerjasama dengan Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, ICANN.

Dua teknik digunakan untuk membolehkan IPv4, yang pertama adalah menggunakan IP Swasta, dan yang lain adalah NAT. Alamat IP khusus diberikan yang akan digunakan di bawah jaringan peribadi. NAT, Terjemahan Alamat Rangkaian, datang untuk membantu di mana sambungan dengan IP swasta dan awam dapat diakses.

Kelebihan IPv4

Seseorang boleh mempertikaikan kenyataan bahawa IPv4 sudah ketinggalan zaman. Hal ini dapat disetujui sampai batas tertentu, tetapi mengingat manfaatnya, mereka dapat dicapai. Kelebihan IPv4 yang paling utama adalah bahawa ia boleh dipercayai ketika datang ke keselamatan. IPv4 membolehkan data diamankan dengan enkripsi. Lebih-lebih lagi, keselamatan ditingkatkan apabila paket data tertentu mempunyai kepentingan.

Beberapa faedah yang harus diingat adalah bahawa IPv4 berfungsi paling baik ketika datang ke fleksibiliti. Laluan dibuat lebih cekap dan fleksibel di beberapa port. Organisasi yang bereputasi menggunakan IPv4 yang memenuhi komunikasi multicast data. Rangkaian dibuat dengan pasti kerana antara muka dapat dilakukan tanpa menggunakan NAT. Setakat ini, lebih daripada 80000 router menggunakan peruntukan IPv4.

Kekurangan IPv4

Sebelum kedatangan IPv6, IPv4 adalah yang menguasai pasaran internet. Setiap kali berkaitan dengan rangkaian dan komunikasi, tetapi ia mempunyai batasan tersendiri. Kelemahan yang berkaitan dengan IPv4. Anda akan mengetahui, mengapa terdapat keperluan untuk IPv6?.

Ruang terhad: – Dengan IPv4, terdapat kekurangan alamat IP awam. Sebilangan besar pejabat memenuhi alamat IPv4 sebagai awam. Oleh itu pengguna biasa tidak mempunyai kemudahan untuk memiliki banyak IP. Kelemahan ini memerlukan komunikasi peribadi sehingga tahap tertentu.

Konfigurasi sukar: – Kekurangan yang paling ketara berkaitan dengan IPv4 adalah sukar untuk mengkonfigurasinya. Pengaturan dapat dilakukan secara manual atau automatik. Untuk persediaan, seseorang mesti mempunyai pengetahuan yang baik berkaitan dengan infrastruktur DHCP, dan itu bukan sepotong kek.

Keserasian: – Seiring bertambahnya jumlah alat yang saling terhubung, lebih banyak kepekatan harus diberikan kepada keserasian. Terdapat kekurangan infrastruktur rangkaian di IPv4 yang tidak memungkinkan kesalinghubungan dapat dicapai. Oleh itu, IPv6 memimpin di sini.

Apa itu IPv6?

Ini adalah penambahan baru dalam keluarga Protokol Internet. Alamat IPv6 diwakili dalam lapan kumpulan empat. Sistem penomboran yang digunakan adalah heksadesimal, dan nombor dipisahkan dengan titik dua. Satu ciri IPv6 yang hebat ialah bilangan gabungan alamat IP yang dapat diberikannya.

Lebih-lebih lagi, anda harus bersiap sedia untuk mengucapkan selamat tinggal kepada DHCP kerana pentadbiran yang lebih mudah tersedia. Tambahan pula, beberapa kelebihan meningkatkan pengalaman komunikasi anda. Konfigurasi automatik, format tajuk lebih Mudah dan tidak ada lagi Terjemahan Alamat Rangkaian.

Bagaimana IPv6 berfungsi?

IPv6 beroperasi dengan mengkonfigurasi dirinya secara automatik mengikut standard rangkaian. Oleh kerana IPv6 mengandungi sebilangan besar alamat IP kerana komunikasi dibuat mudah. Pelbagai peranti boleh bersambung pada satu masa. Oleh itu, tidak ada penggunaan NAT untuk membenarkan penghantaran data. Selain itu, kerana header penghantaran data lebih efisien daripada sebelumnya.

Apabila pemindahan paket data dianggap tidak berhasil, adalah tanggungjawab ICMPv6 untuk menyelesaikan masalah dan menyingkirkan pepijat di dalam fungsi. Beberapa ciri lain yang menjadikan tugas IPv6 berjaya adalah terjemahan protokol NAT, pelbagai peringkat tunneling dan tumpukan IP peringkat dua.

Kelebihan IPv6

Versi Protokol Internet ini memudahkan fungsi penghala. Pada hakikatnya, ia mempunyai pelbagai pilihan untuk menetapkan alamat IP ke mana-mana peranti yang disambungkan di atasnya. Lebih-lebih lagi, IPv6 mempunyai kemampuan memaksimumkan jumlah bait yang dipindahkan.

Pemancar / pengirim fail mempunyai kuasa untuk memisahkan data menjadi beberapa paket. Ciri ini boleh dilakukan berkat IPv6. IPv4 mempunyai bahagian yang lebih rendah di pasaran kerana lebih daripada 95% peranti menggunakan IPv6. Dengan semua kelebihan dan sifat ini dibincangkan, sukar untuk bertanya-tanya kadar penghantaran data, jika IPv6 tidak ada di sana.

Kekurangan IPv6

Kita harus mengetahui kelebihan yang tidak terhitung yang dijanjikan IPv6. Walau bagaimanapun, inovasi hebat dalam domain digital ini mempunyai beberapa kekurangannya. Kekurangan yang ditawarkan IPv6 tidak boleh diketepikan dengan apa jua kos.

Mobiliti Peranti: – Peranti di mana IPv4 beroperasi tidak mudah alih untuk menjalankan IPv6. Ini akan menjadi masalah utama yang akan dihadapi oleh pengguna ketika mereka ingin menghubungkan pelbagai peralatan di kediaman mereka yang kini bekerja di IPv4.

Julat alamat: – Sudah terbukti bahawa ketika IPv6 mengambil alih, akan ada sejumlah besar alamat IP yang tidak digunakan. Oleh itu, panjang standard IP rata-rata akan dilanjutkan. Oleh itu, adalah sukar untuk mengingat keseluruhan alamat IP.

Tiada proses Peralihan: – Terdapat banyak spekulasi mengenai bagaimana peranti yang menjalankan IPv4 akan meremajakan diri mereka ke IPv6. Tidak ada kaedah atau algoritma seperti ini yang ada, yang membolehkan alamat IP sebelumnya berubah menjadi yang baru untuk IPv6.

Cara mematikan IPv6?

Apabila VPN anda tidak melindungi lalu lintas internet anda dan membocorkan alamat IP anda, ada satu perkara yang harus dilakukan. Anda boleh mematikan sistem anda agar tidak menggunakannya. Beberapa langkah dijelaskan di hadapan yang akan mengajar anda bagaimana anda boleh menghidupkan IPv6 anda secara manual. Dengan itu, tidak meninggalkan jalan untuk lalu lintas anda bocor.

  • Klik pada Windows > Tetapan > Rangkaian & Internet > Rangkaian & Pusat Perkongsian.
  • Klik pada Ubah tetapan penyesuai > klik kanan pada rangkaian yang anda sambungkan > Hartanah.
  • Tatal ke Internet Protocol Version 6 (TCP / IPv6) > nyahtandai kotak.
  • Sekiranya selesai, anda berjaya mematikan IPv6 pada sistem anda.

VPN dengan IPv6

Sebilangan besar perkhidmatan VPN tidak membenarkan IPV6 melalui rangkaian lalu lintas mereka. Sebab di sebalik tindakan ini adalah bahawa banyak penyedia VPN tidak mengemas kini perkakasan dan perisian mereka yang dapat memudahkan IPv6. Apa kelebihan menggunakan VPN ketika ISP anda dapat memantau aktiviti anda?

Apabila anda ragu-ragu bahawa VPN anda tidak mementingkan trafik IPv6 anda, jalankan ujian kebocoran IP. Satu laman web untuk melakukan analisis seperti itu https://ipleak.net/ untuk memastikan trafik IPv4 dan IPv6. Apabila selesai ujian tanpa VPN, jalankan ujian dengannya. Sekiranya alamat IP asal anda ditunjukkan seperti yang sebelumnya, VPN anda tidak menyokong IPv6.

Apa yang ada untuk IPv6?

IPv6 boleh merangkumi 3.4 * 10 ^ 38 kombinasi alamat IP. Itu pasti satu perkara, dan itu adalah masa yang lama untuk kita kehabisan alamat IP. Seperti yang dinyatakan dalam jadual di atas bahawa IPv6 merangkumi kelebihan yang tidak dapat dihitung. Format header yang lebih mudah dan NAT yang mengetepikan hanyalah beberapa contohnya.

Ketenarannya meningkat dengan masa. Banyak sistem operasi dan modem memberikan pengalaman pengguna mereka dengan IPv6. ISP secara berkala menggunakan perkhidmatan yang menyokong versi moden ini, pada masa ini mentakrifkan semula pengalaman internet. Hanya ada satu kelemahan yang ada, dan itu adalah kos yang ditanggung oleh IPv6.

Keselamatan dengan IPv6

Sebilangan besar pakar teknologi akan segera memasuki IPv6 tanpa memikirkan kekurangannya. Kelemahan pertama dan terpenting IPv6 adalah bahawa kebanyakan VPN tidak menyokongnya.

Sekiranya VPN anda berkompromi kerana tidak mahu dikenali, sudah tiba masanya anda mengabaikannya. Anda tidak boleh memilih VPN seperti itu yang membocorkan alamat IP anda kerana ia membuat anda terbuka untuk mata kasar.

Semasa memilih VPN, periksa ciri yang ditawarkannya. Perhatikan sama ada ia menawarkan IPv6 atau tidak. Sekiranya tidak, tidak ada masalah besar, tetapi ada masalah apabila ada satu pintu belakang.

Itu adalah untuk memastikan keselamatan pengguna dengan melindunginya dari kebocoran IP. Pilih VPN yang menawarkan ciri Kill Switch. Ini akan memutuskan hubungan anda dengan internet apabila jaringan anda merosot.

Perbezaan antara IPv4 dan IPv6

IPv4 dan IPv6 merangkumi banyak kontras. Jadual di bawah menyenaraikan perbezaan ketara kedua versi Protokol Internet yang ada. Catatan: semasa membandingkan adalah mereka memerhatikan nombor tersebut. Kebanyakannya berbeza dari segi saiz dan ciri yang mereka sediakan.

IPv6

IPv4

Tidak menyediakan pemesejan Siaran Menyediakan pesanan siaran
Alamat berukuran 128-bit Panjang alamat adalah 32 bit
Tidak ada medan checksum di tajuk Padang Checksum ada
Perduaan diwakili dalam perenambelasan Perduaan diwakili dalam perpuluhan
Pengenalan aliran placket ada di sana Pengenalan aliran paket tidak ada

Kesimpulannya

Seiring meningkatnya pengguna internet, jumlah alamat IP komunikasi meningkat, sehingga ada kebutuhan untuk triliunan alamat yang tersedia. Oleh itu, perkhidmatan ini hanya dapat dilakukan dengannya. Ini tidak bermaksud bahawa IPv4 akan hilang, rangkaian komputer akan tetap menjadi hutang kepadanya.

Dengan IPv4 yang dipinggirkan, IPv6 juga dapat meningkatkan inovasi IoT. Untuk berkomunikasi dengan mesin seperti peti sejuk, mesin basuh, peralatan rumah, dan lain-lain, memerlukan alamat IP juga untuk memindahkan isyarat dengan berjaya. Oleh itu, terbukti bahawa IPv6 adalah masa depan rangkaian.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me