Aplikasi Pemesejan Selamat Terbaik untuk Android dan iOS


Zaman internet dan komunikasi bergerak pada tahap terpantas, dengan ciri teknologi yang semakin meningkat. Namun, kegiatan pengawasan sangat meningkat di seluruh dunia dengan undang-undang penyimpanan data dilaksanakan. Ini telah meningkatkan pengesanan data pengguna dan menimbulkan kebimbangan di kalangan masyarakat.

Oleh itu, untuk mengatasi masalah tersebut, pemilik teknologi telah merevolusikan aplikasinya menjadikan mereka aplikasi pesanan terenkripsi untuk menjamin komunikasi. Aplikasi messenger ini direka sedemikian rupa sehingga komunikasi antara anda dan orang lain tetap selamat daripada dijejaki. Ini boleh dilakukan melalui ciri yang dikenali sebagai enkripsi end-to-end.

Kerangka enkripsi end-to-end dimaksudkan untuk menghancurkan segala usaha pengintaian atau perubahan berdasarkan fakta bahawa tidak ada orang luar yang dapat menguraikan maklumat yang disampaikan atau disingkirkan. Contohnya, organisasi yang menggunakan enkripsi end-to-end tidak dapat menyerahkan tulisan pesanan pelanggan mereka kepada pihak berkuasa.

Aplikasi Pemesejan Disulitkan dari Akhir ke Akhir?

Dalam kerangka E2EE, kunci penyulitan seharusnya hanya diketahui oleh pihak yang menyampaikan. Untuk mencapai objektif ini, kerangka E2EE dapat menyandikan maklumat menggunakan siri gambar yang telah diatur sebelumnya, yang disebut rahsia pra-kongsi (PGP), atau rahsia satu kali yang diperoleh dari rahsia yang telah dibagikan sebelumnya (DUKPT). Mereka juga dapat mengatur kunci rahsia di tempat menggunakan perdagangan kunci Diffie-Hellman (OTR).

Aplikasi pesanan selamat menyukarkan pengguna siber dan pengintip mata untuk mengakses komunikasi peribadi anda. Perbualan antara anda dan orang lain tidak dapat dikenali oleh individu lain dan hampir mustahil untuk menyahsulitkannya.

Ciri enkripsi end-to-end ini melindungi komunikasi anda dari dieksploitasi oleh serangan siber dan dari penggunaan yang tidak sah. Namun, di beberapa aplikasi, anda harus mengaktifkan ciri ini jika tidak diaktifkan secara automatik.

Menjaga perbualan peribadi antara kedua-duanya, beberapa aplikasi pesanan enkripsi terbaik ini dijelaskan dan dibincangkan di bawah.

WhatsApp

Aplikasi yang paling banyak digunakan untuk pemesejan akhirnya telah melaksanakan enkripsi dari hujung ke hujung. Mereka mengambil masa sekitar 6 bulan untuk melaksanakan sepenuhnya fitur ini. Dengan tindakan pembuat aplikasi ini, menjadi sangat jelas bahawa betapa pentingnya penyulitan.

Ia berada di kedudukan pertama dalam senarai aplikasi pemesejan terenkripsi terbaik yang menawarkan penyulitan menyeluruh ke hujung. Kini penjahat siber menjadi sukar untuk melanggar WhatsApp dan menyahsulitkan maklumat anda. WhatsApp tidak menyimpan sebarang mesej anda di pelayan mereka. Lebih-lebih lagi, ia adalah aplikasi percuma dan mempunyai lebih dari 1 bilion pengguna di seluruh dunia.

Kekurangan:

Seorang jurutera keselamatan dan kolumnis di Intercept, Micah Lee, meminta perhatian bahawa WhatsApp disulitkan namun seperti yang ditunjukkan oleh notis perlindungannya, WhatsApp dapat (tidak) menyimpan data cap tarikh dan waktu yang berkaitan dengan mesej yang disampaikan dengan berkesan dan nombor telefon bimbit yang berkaitan dengan perdagangan kandungan.

Selain itu, aplikasi pemesejan juga akan mengumpulkan “apa pun data lain” yang secara sah diharuskan untuk dikumpulkan. Walau apa yang diharapkan, WhatsApp dijamin sebelumnya bahawa tidak ada informasi mengenai pembicaraan atau data yang dikenal pasti akan disimpan di pelayannya.

WhatsApp dimiliki oleh Facebook dan, Facebook menambang data Meta pengguna mereka. Terlindung untuk menerima bahawa ia juga akan berlaku untuk WhatsApp; dengan cara ini 100 untuk setiap perlindungan sen tidak dapat dicapai dari perspektif pelanggan.

Seorang pengguna Twitter dengan nama YourAnonNews (tidak diketahui sama ada dikenali dengan Anonim) memberi amaran kepada pelanggan agar tidak bertambah dengan enkripsi dari hujung ke hujung termasuk kerana organisasi induknya adalah Facebook.

Jangan teruja dengan penyulitan #WhatsApp, mereka mungkin mempunyai pintu belakang, mereka masih dimiliki oleh #Facebook (kontraktor kerajaan)

– Tanpa Nama (@YourAnonNews) 5 April 2016

Muat turun: [butang warna = “hijau” ukuran = “” jenis = “persegi” sasaran = “” pautan = “https://play.google.com/store/apps/details?id=com.whatsapp&hl = en “] Android [/ butang] dan [tombol warna =” hijau “ukuran =” “type =” square “target =” “link =” https://itunes.apple.com/us/app/whatsapp- utusan / id310633997? mt = 8 ″] iOS [/ butang]

Viber

Viber juga merupakan aplikasi pesanan segera yang dienkripsi, ia memperkenalkan enkripsi end-to-end dalam versi 6.0 terbaru mereka. Mereka juga memberikan gambaran keseluruhan penyulitan mereka sehingga mereka yang mencari keselamatan yang lebih maju dapat mengetahuinya.

Mereka telah menyebut pengecualian yang tidak akan disertakan oleh enkripsi ini yang merupakan lampiran melalui peluasan bahagian iOS.

Kenyataan rasmi:

Lampiran yang dihantar menggunakan kaedah ini masih dienkripsi dalam perjalanan (menggunakan HTTPS), tetapi tidak dienkripsi dari hujung ke hujung. Untuk memastikan gambar dan video anda disulitkan sepenuhnya dari hujung ke hujung, hantarkannya dari aplikasi Viber anda secara langsung dan bukan dari pustaka gambar iOS. Batasan ini hanya berlaku untuk iOS dan akan ditangani dalam rilis yang akan datang.

Dengan mempertimbangkan perkara ini, anda mesti memastikan menggunakan kaedah perkongsian yang ditunjukkan oleh Viber. Semua data anda akan dienkripsi dari akhir anda sehingga penerima. Viber adalah aplikasi percuma yang mempunyai kira-kira 754 juta pengguna.

Muat turun: [butang warna = “hijau” ukuran = “” jenis = “persegi” sasaran = “” pautan = “https://play.google.com/store/apps/details?id=com.viber.voip&hl = en “] Android [/ butang] dan [tombol warna =” hijau “ukuran =” “jenis =” persegi “target =” “pautan =” https://itunes.apple.com/us/app/viber- messenger-text-call / id382617920? mt = 8 ″] iOS [/ butang]

LINE

Talian dibina oleh jurutera Jepun. Penemuan aplikasi ini mempunyai kisah yang pelik. Ia dibina untuk komunikasi setelah gempa besar yang melanda Jepun pada tahun 2011. Infrastruktur telekomunikasi hancur akibat bencana, oleh itu satu-satunya cara komunikasi yang tersisa adalah melalui platform yang bersambung dengan Internet.

Namun, ketika digunakan oleh masyarakat, penggunanya meningkat secara mendadak. Pada tahun 2015 pengguna melintasi 700 juta dan pada tahun yang sama memperkenalkan enkripsi end-to-end. Ciri ini dinamakan sebagai pengedap huruf, aktifkan ciri ini dan anda sudah bersedia untuk pergi. Oleh itu, Line juga boleh dianggap sebagai aplikasi pesanan selamat dienkripsi.

Muat turun: [butang warna = “hijau” ukuran = “” jenis = “persegi” sasaran = “” pautan = “https://play.google.com/store/apps/details?id=jp.naver.line.android&hl = en “] Android [/ butang] dan [tombol warna =” hijau “ukuran =” “jenis =” persegi “target =” “pautan =” https://itunes.apple.com/us/app/line/ id443904275? mt = 8 ″] iOS [/ butang]

Telegram Messenger

Telegram juga merupakan aplikasi pesanan selamat yang berfokus pada kelajuan dan keselamatan. Ketika WhatsApp dilarang di Brazil orang mula menggunakan telegram sebagai alternatif dan ini membantu aplikasi untuk meningkatkan kekuatan penggunanya. Ini adalah aplikasi percuma dengan lebih dari 100+ juta pengguna.

Telegram mempunyai enkripsi end-to-end yang dianggap sebagai platform pesanan yang paling dilindungi. Penghapusan mesej dari pihak anda akan mencetuskan penghapusan mesej yang sama di sisi lain.

Ia juga menawarkan fitur yang menyebabkan pemusnahan diri dari mesej, foto, video dan fail setelah dibuka dan dilihat oleh penerima. Fail yang anda perlukan akan dihapus dalam jangka waktu yang ditetapkan. Kehancuran diri ini akan memadam mesej dari peranti anda dan juga rakan anda.

Obrolan rahsia telegram adalah khusus peranti tetapi ia bukan bahagian dari awan telegram. Faktor ini menjelaskan bahawa anda boleh mendapatkan akses ke mesej dari peranti asal dari mana mereka dihantar. Ini bermaksud bahawa mesej anda selamat sampai pada masa peranti anda bersama anda.

Langkah-langkah untuk Mengaktifkan Opsyen Sembang Rahsia?

  • Pergi ke tetapan lanjutan
  • Hidupkan ‘sembang rahsia’

Muat turun: [butang warna = “hijau” ukuran = “” jenis = “persegi” sasaran = “” pautan = “https://play.google.com/store/apps/details?id=org.telegram.messenger&hl = en “] Android [/ butang] dan [tombol warna =” hijau “ukuran =” “jenis =” persegi “target =” “pautan =” https://itunes.apple.com/us/app/telegram- utusan / id686449807? mt = 8 ″] iOS [/ butang]

IMessage dan FaceTime

Ini adalah aplikasi pemesejan lain yang disulitkan tetapi hanya untuk pengguna iPhone dan Mac. Sekiranya anda berkomunikasi menggunakan aplikasi ini, maklumat anda dilindungi di semua peranti. Ini mengenkripsi semua pesan pada peranti anda dengan cara yang hanya dapat diakses oleh kod laluan.

Apple telah mendakwa bahawa tidak ada cara untuk mendekripsi mesej anda yang dihantar atau diterima melalui iMessages dan FaceTime. Juga, mereka telah menjelaskan betapa selamatnya iMessage.

Muat turun: [butang warna = “hijau” ukuran = “” jenis = “persegi” sasaran = “” pautan = “https://itunes.apple.com/us/app/voxer-walkie-talkie-messenger/id377304531?mt = 8 ″] iOS [/ butang]

Utusan Peribadi Isyarat

Utusan selamat ini juga telah menjadikan tempatnya dalam aplikasi pemesejan yang paling disulitkan dan mempunyai sejarah yang panjang yang akan kami cuba ringkaskan untuk anda. Whisper Systems merancang Signal sebagai keturunan dari dua aplikasi berasingan yang ditujukan untuk pesanan teks yang dienkripsi dan panggilan suara yang disulitkan..

Penyulitan selalu menjadi matlamat utama produk syarikat. Ketika twitter dikemas kini pada tahun 2011, tujuannya adalah untuk meningkatkan keselamatan dasar blog mikro.

Syarikat ini terus berusaha dan melancarkan Open Whisper Systems yang merupakan sumber terbuka dan projek kolaboratif. Signal juga dirancang dalam konteks yang sama dan juga merupakan sumber terbuka.

Tokoh keselamatan dan privasi siber yang terkenal seperti Edward Snowden dan Bruce Schneier menggunakan Signal. Satu-satunya sebab di sebalik kejayaan aplikasi ini adalah bahawa semua komunikasi disulitkan dari hujung ke hujung.

Muat turun: [butang warna = “hijau” ukuran = “” jenis = “persegi” sasaran = “” pautan = “https://play.google.com/store/apps/details?id=org.thoughtcrime.securesms&hl = en “] Android [/ butang] dan [tombol warna =” hijau “ukuran =” “jenis =” persegi “target =” “pautan =” https://itunes.apple.com/us/app/signal- utusan peribadi / id874139669? mt = 8 ″] iOS [/ butang]

Pengundi

Voxer (Android, iOS) mengadopsi strategi yang lebih disusun suara daripada banyak aplikasi yang berbeza ini, yang memungkinkan klien untuk menghantar pesanan suara seperti walkie-talkie atau alat push-to-talk. Pelanggan boleh menyesuaikan dengan mesej langsung dalam aplikasi atau memainkan semula mesej seperti mesej suara di kemudian hari; mereka juga dapat mengirim dan mendapatkan kandungan, gambar, rakaman, dan mesej kawasan.

Walau apa pun, aplikasi ini menyokong perhimpunan hingga 500 orang, dan pemesejan terenkripsi dari hujung ke ujung yang menggunakan protokol Isyarat. Aplikasi ini percuma, namun keahlian tertinggi membuka sorotan, misalnya, sejarah mesej tanpa had, kawalan pentadbir untuk lawatan berkumpul, dan mod walkie-talkie tanpa tangan. Anda harus memilih untuk memesejkan enkripsi dengan mod Sembang Persendirian, dan tidak menggunakannya sebagai lalai.

Muat turun: [butang warna = “hijau” ukuran = “” jenis = “persegi” sasaran = “” pautan = “https://itunes.apple.com/us/app/voxer-walkie-talkie-messenger/id377304531?mt = 8 ″] Android [/ butang] dan [tombol warna = “hijau” ukuran = “” type = “square” target = “” link = “https://itunes.apple.com/us/app/voxer-walkie -talkie-messenger / id377304531? mt = 8 ″] iOS [/ butang]

Habuk Siber

Ciri-ciri aplikasi ini mungkin membuat anda berfikir tentang Snapchat. Ini adalah aplikasi pesanan terenkripsi yang sedikit berbeza yang menawarkan penyulitan hujung-ke-hujung sebagai tujuan privasi dan keselamatan utama mereka.

Cyber ​​Dust membolehkan anda menghantar dan menerima mesej teks, pelekat, pautan, gambar, video dan banyak lagi. Ini pada dasarnya membolehkan anda berkomunikasi secara bebas.

Tidak ada yang dapat mengambil tangkapan layar dari pesan anda, juga pesan akan hilang ketika anda membaca, tetapi jika anda bersedia menyimpan pesan tersebut maka anda dapat mengaktifkan pilihan.

Sebenarnya, Cyber ​​Dust adalah platform yang meningkatkan keselamatan dan privasi anda. Business Insider, Financial Times, Forbes dan Inc, menggunakan aplikasi ini setiap hari.

Muat turun: [butang warna = “hijau” ukuran = “” jenis = “persegi” sasaran = “” pautan = “https://play.google.com/store/apps/details?id=com.radicalapps.cyberdust&hl = en “] Android [/ butang] dan [tombol warna =” hijau “ukuran =” “type =” square “target =” “link =” https://itunes.apple.com/us/app/dust- a-safe-place-to-text / id690158616? mt = 8 ″] iOS [/ butang]

Threema

Pada awalnya para penemu menamakannya sebagai “EEEMA” yang disingkat sebagai “Aplikasi Pemesejan Terenkripsi dari Akhir ke Akhir” tetapi ketiga-tiga “Es” tampak membebankan sehingga dimodifikasi sebagai “Threema”.

Ia mempunyai enkripsi end-to-end tidak hanya untuk mesej tetapi juga fail media, sembang kumpulan, dan kemas kini status dilindungi sepenuhnya. Pencipta aplikasi juga mendakwa bahawa aplikasi tersebut akan menghapus mesej dari pelayan mereka sebaik sahaja dihantar dan diterima.

Pencipta milik syarikat bebas di Switzerland. Ini adalah aplikasi berbayar yang berharga 2,99 EUR, ia mempunyai 3,5 juta pengguna pada tahun 2015.

Muat turun: [butang warna = “hijau” ukuran = “” jenis = “persegi” sasaran = “” pautan = “https://play.google.com/store/apps/details?id=ch.threema.app&hl = en “] Android [/ butang] dan [tombol warna =” hijau “ukuran =” “jenis =” persegi “target =” “pautan =” https://itunes.apple.com/us/app/threema/ id578665578? mt = 8 ″] iOS [/ butang]

Pryvate

Pryvate (Android, iOS) adalah aplikasi pemesejan terenkripsi lain, berfungsi dengan mempertimbangkan pelanggan yang mahir dan perniagaan. Walau apa pun, aplikasi ini masih menawarkan beberapa kegunaan yang kuat walaupun dalam rancangan pelengkapnya. Perwakilan Pryvate Now menawarkan kemampuan memberitahu suara RSA 4096 dan kapasitas informasi IM, dan sebagai tambahan mesej yang merosakkan diri.

Pelanggan yang berminat untuk mendapatkan keahlian premium mendapat panggilan suara dan video peribadi, panggilan telefon selamat, e-mel peribadi, penyimpanan dokumen dan menentang tindakan menyekat dengan tujuan agar anda dapat menggunakan aplikasi secara universal. Namun, satu lagi aplikasi pesanan enkripsi end-to-end yang sempurna.

Muat turun: [butang warna = “hijau” ukuran = “” jenis = “persegi” sasaran = “” pautan = “https://play.google.com/store/apps/details?id=net.pryvate&hl = en “] Android [/ butang] dan [tombol warna =” hijau “ukuran =” “jenis =” persegi “target =” “pautan =” https://itunes.apple.com/us/app/pryvate- now-safe-comms-app / id914948581? mt = 8 ″] iOS [/ butang]

Kesimpulannya

Dengan berlalunya masa inovasi dalam teknologi telah mengubah dinamika keselamatan dan privasi. Contoh cemerlang ialah penyulitan, pada awalnya, ia terhad untuk beberapa tujuan tetapi sekarang ia telah berkembang menjadi setiap peranti rangkaian.

Kami telah mengumpulkan aplikasi pesanan terenkripsi yang paling selamat yang digunakan oleh tokoh terkenal industri keselamatan dan juga banyak tokoh terkenal. Aplikasi pesanan terenkripsi adalah pilihan yang paling relevan jika anda ingin meningkatkan keselamatan pesanan anda.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map