Förstå VPN-hotmodellen

I den här artikeln analyserar vi VPN-hotmodellen. Detta täcker de hot en VPN är utformad för att skydda mot, och även de hot en VPN inte kan motverka.

Vi tror att det enda som är värre än ingen säkerhet är en falsk känsla av säkerhet. Av den anledningen, oavsett om det är ProtonMail eller ProtonVPN, är vi alltid helt öppna när det gäller att definiera hotmodellen för de tjänster som vi tillhandahåller.


Den här artikeln gäller snarare specifikt för ProtonVPN, eftersom ProtonVPN innehåller unika VPN-säkerhetsfunktioner som gör att den kan försvara sig mot ett större antal hot jämfört med andra VPN-tjänster. För att få en bättre uppfattning om de säkerhetsrisker som VPN: s generellt möter, vänligen titta på den här artikeln om hur du hittar den bästa VPN-tjänsten.

ProtonVPN är utformad för att vara effektiv i följande situationer:

Säkra en osäker internetanslutning

ProtonVPN skapar en krypterad tunnel mellan din dator och någon av våra VPN-servrar runt om i världen. Denna krypterade tunnel är säkrad med AES-256 och kommer framgångsrikt att förhindra att en motståndare som har kontroll över internetanslutningen som du använder kan snopa på din trafik. Detta innebär att du på ett säkert sätt kan surfa även på offentliga internetnätverk.

Dölja din surfhistorik från din internetleverantör

Den enda information som är synlig för din Internetleverantör (ISP) är att du har anslutit dig till en ProtonVPN-server. Innehållet i din trafik, inklusive vilka webbplatser du besöker, eller vilken data du överför, är dold för din internetleverantör.

Förhindra diskriminering av uppgifter

En VPN-tjänst kan hjälpa till att säkerställa nätneutralitet. Eftersom all din trafik är krypterad kan din Internetleverantör inte selektivt strypa eller bromsa vissa typer av trafik.

Förhindra internetcensur

Om din Internetleverantör blockerar trafik till vissa webbplatser (eller webbplatser blockerar åtkomst för besökare från vissa länder), kan en VPN hjälpa till att kringgå dessa block och se till att all världens information förblir fritt tillgänglig.

Säker fildelning eller bittorrent

Många ISP: er kommer att blockera bittorrent eller andra fildelningsprotokoll. Ännu värre kan fildelning leda till allvarliga påföljder och böter i vissa länder. ProtonVPN tillåter säker fildelning och bittorrent eftersom vi dirigerar P2P-trafik genom säkra länder. Observera att som ett schweiziskt företag är vår officiella policy i linje med schweizisk lag, som endast tillåter fildelning för personligt, icke-kommersiellt bruk.

ProtonVPN erbjuder också ett visst skydd i följande situationer:

Skydd mot VPN-kompromiss

På grund av ProtonVPNs unika Secure Core-arkitektur kan vi skydda din identitet även om du avgår från en server i ett land som har omfattande övervakningsinfrastruktur och kapacitet (USA, Storbritannien, etc.). Detta ger extra säkerhet i händelse av att en avancerad motståndare tappar på våra utgångsservrar och kör korrelations / timingattacker. Du kan lära dig mer om Secure Core här.

Skydd mot spårning online

ProtonVPN kan försvara sig mot de flesta IP-baserade spårningar, eftersom anslutning via en av våra VPN-servrar kommer att maskera din riktiga IP-adress. Att spåra anställda av stora, privatlivsinvasiva företag som Google eller Facebook är dock ganska lite mer sofistikerat. Så även om du maskerar din riktiga IP-adress kan företag som Google och Facebook fortfarande spåra dig på flera webbplatser över Internet genom att använda cookies eller använda dukfingeravtryck. Således, om du verkligen vill hålla ospårbar online, är det också viktigt att rensa dina kakor, använda privat surfläge och använda sekretessförbättrande webbläsare (inte till exempel Google Chrome).

ProtonVPN kan inte försvara dig mot följande situationer:

Håller helt anonymt online

Du ser ofta VPN-tjänster påstå att deras VPN kan göra dig helt anonym online. Detta är inte sant, se till exempel spårningsfrågan som diskuterats tidigare. Full anonymitet med en VPN-tjänst är tekniskt omöjligt eftersom även om de webbplatser du besöker inte känner din riktiga IP-adress kommer VPN-leverantören ALLTID att känna din riktiga IP. Därför, medan du säkert kan registrera dig för ProtonVPN anonymt (med hjälp av en anonym ProtonMail-e-postadress), eftersom du ansluter till våra servrar, vet vi din riktiga IP-adress.

ProtonVPN: s anonymitet kommer därför inte från en teknisk garanti, utan från en svagare juridisk garanti. Enligt schweizisk lag kan vi inte tvingas logga in din IP-adress, och även om vi tekniskt har tillgång till dina IP-adresser, kan vi inte vara lagligt skyldiga att logga in den och vända den. Detta är ganska unikt för Schweiz och ett av anledningarna till att vi beslutade att basera ProtonVPN i Schweiz.

Bandbreddstrottling

Om din ISP beslutar att strypa hela din Internet-anslutning, finns det inget som ProtonVPN kan göra för att hjälpa dig att kringgå det eftersom VPN-anslutningen till våra servrar är upprättad via den anslutning som din ISP.

Sofistikerad censur

På samma sätt, om din Internetleverantör använder Deep Packet Inspection (DPI), är det möjligt för dem att identifiera och blockera eller spärra trafik som går över en VPN.De kan inte dekryptera trafiken, men de kan bromsa den eller blockera den. Även om det är möjligt att kringgå DPI genom smarta medel, kan sofistikerade censurprogram ALLTID blockera VPN-trafik om de vill. Detta beror på att precis som med resten av internet, upprättas VPN-anslutningar via TCP / IP, vilket innebär att en motståndare alltid kan blockera VPN genom att helt enkelt blockera anslutningar till IP: n på VPN-servrarna. Det är verkligen vad Netflix och Kinas stora brandvägg gör.

Andra saker att tänka på …

På internet kan du ofta hitta VPN-tjänster som hävdar att deras tjänster ger fullständig anonymitet, idiotsäker säkerhet, förbigår all censur, bulletproof streaming, etc. VPN: s tekniska begränsningar är dock ganska tydliga och väl definierade av tekniken. Enkelt uttryckt förstår alla leverantörer som hävdar på annat sätt ljuger eller sämre inte helt hoten.

Sist men inte minst – VPN Trust

Det är viktigt att komma ihåg att när du använder ett VPN överför du effektivt förtroende från din ISP till VPN-leverantören. Därför är det viktigt att tänka på vad VPN-leverantören har gjort för att tjäna det förtroendet. Detta är viktigt eftersom det finns ett stort antal VPN-tjänster som är skadliga och används för att sprida skadlig programvara. Vårt säkerhetsteam har också identifierat minst en VPN-tjänst som förvandlar din dator till en del av ett botnet. För mer information rekommenderar vi att du läser den här artikeln om VPN-förtroende.

När du använder ProtonVPN, anförtro du oss faktiskt din Internet-trafik, och även om vi tror att vi har gjort mycket för att tjäna ditt förtroende, är det fortfarande vårt ansvar att påpeka att du fortfarande måste lita på oss när du använder ProtonVPN. För ytterligare säkerhetsfrågor kan vi alltid nås på [email protected]

Vänliga hälsningar,
Proton Technologies Team

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map