Cara menyediakan VPN PPTP pada DD-WRT Routers

Dalam tutorial ini kami akan menunjukkan kepada anda cara menyiapkan PPTP VPN pada DD-WRT Routers tetapi pertama-tama mari kita lihat apa keperluan dan cadangan kami.


Keperluan

Untuk menyediakan VPN PPTP, anda memerlukan:

 1. Akaun CactusVPN. Sekiranya anda tidak memilikinya, anda boleh mencuba perkhidmatan kami secara percuma.
 2. Nama pengguna, kata laluan dan alamat pelayan VPN anda. Anda boleh mencarinya di akaun anda di laman web kami, dengan pergi ke Tetapan.

Cadangan

 • PPTP bukanlah pilihan terbaik untuk keselamatan dan privasi dalam talian. Kami mengesyorkan menggunakan OpenVPN.

Sekiranya anda masih mahu menyiapkan PPTP VPN secara manual, lakukan langkah demi langkah melalui arahan berikut:

Arahan Penyediaan VPN PPTP

Untuk menyiapkan PPTP VPN pada router DD-WRT, anda harus memancarkan penghala anda dengan firmware DD-WRT dan menetapkan alamat IP tempatan penghala sebagai 192.168.1.1. Juga, periksa sama ada anda boleh menyambung ke Internet melalui Wi-Fi dari penghala DD-WRT. Kami juga mengesyorkan memeriksa VPN di PC / Mac anda untuk memastikan bahawa konfigurasi rangkaian dan ISP anda membenarkan sambungan VPN PPTP.

Sambungkan ke penghala anda. Untuk itu, anda mesti memasukkan ke dalam penyemak imbas anda alamat berikut: http://192.168.1.1 (Jika ini tidak berfungsi, sila baca manual penghala anda untuk mengetahui apakah Alamat Gerbang Lalai). Anda juga harus mengatur sambungan rangkaian anda untuk mendapatkan alamat IP secara automatik jika anda menyambung ke penghala melalui Ethernet.

Terdapat dua cara berbeza untuk menyiapkan PPTP VPN pada penghala DD-WRT. Pilih jika anda ingin menyiapkan PPTP menggunakan skrip atau tanpa menggunakan skrip.

 • Tiada skrip
 • Menggunakan skrip
 1. Pergi ke tab “Persediaan” dan kemudian pilih “Penyediaan Asas” (1). Pilih PPTP (2) dari menu lungsur “Jenis Sambungan”.

  Dalam “Gateway (pelayan PPTP)” (3) taipkan alamat IP pelayan CactusVPN yang ingin anda sambungkan. Anda boleh mencari semua pelayan yang ada di akaun anda di laman web kami, dengan pergi ke Tetapan.

  Dalam bidang “Nama Pengguna” (4) dan “Kata Laluan” (5) masukkan nama pengguna dan kata laluan VPN anda. Anda boleh mencarinya di akaun anda di laman web kami, dengan pergi ke Tetapan. Pastikan anda menggunakan nama pengguna dan kata laluan VPN anda dan BUKAN kelayakan akaun laman web (Apakah perbezaannya?).

  Pilih “Ya” (6) di sebelah “Gunakan DHCP”.

  Tetapkan “MPPE Encryption” (7) dan “Packet Reordering” (8) ke “Enabled”. Pada beberapa versi DD-WRT ada juga “enkripsi PPTP”, tetapkan juga ke “Diaktifkan”.

  Tetapkan “Dual-Access mode” (9) dan “Terima IPTV” (10) ke “Tidak”.

  Di zon “Tetapan Pilihan” ubah MTU menjadi “Manual” (11) dan ketikkan nilai 1460 (12) di lapangan dan tetapkan “STP” sebagai “Dinonaktifkan” (13).

  Dalam “Penyediaan rangkaian” masukkan alamat IP untuk titik akses DD-WRT (14). Penting, jika ini adalah penghala kedua maka anda mesti menetapkan alamat IP Tempatan yang berbeza dengan penghala utama anda.

  Pilih “DHCP Server” (15) di sebelah “DHCP Type”.

  “Dayakan” pelayan DHCP (16).

  Pastikan semua tetapan lain seperti dalam tangkapan skrin kami.

  Klik pada “Terapkan tetapan” (17).

  Cara menyediakan VPN PPTP pada DD-WRT Routers: Langkah 1

 2. Sekarang pergi ke tab “Keselamatan” (17) dan pilih “Firewall” (18). Di sini, tetapkan “SPI Firewall” ke “Nonaktifkan” (19).Cara menyediakan VPN PPTP pada DD-WRT Routers: Langkah 2
 3. Pergi ke “Laluan VPN” (20) dan pilih “Diaktifkan” (21) di sebelah “Laluan PPTP”. Klik pada “Terapkan tetapan” (22).Cara menyediakan VPN PPTP pada DD-WRT Routers: Langkah 3
 4. Pergi ke tab “Pentadbiran” (23). Tatal ke bawah dan klik pada butang “Reboot router” (24). Ini akan menghidupkan semula penghala anda.Cara menyediakan VPN PPTP pada DD-WRT Routers: Langkah 4
 1. Pergi ke “Persediaan” -> “Persediaan Asas” (1).Cara menyediakan VPN PPTP pada DD-WRT Routers: Langkah 1
 2. Tatal ke bawah ke “Tetapan Pelayan Alamat Rangkaian (DHCP)” (2) dan Aktifkan DHCP (3).
  Tukar Static DNS 1 (4) kepada: 8.8.8.8
  Tukar Static DNS 2 (5) kepada: 8.8.4.4
  Lumpuhkan “Gunakan DNSMasq untuk DNS” (6).

  Cara menyediakan VPN PPTP pada DD-WRT Routers: Langkah 2

 3. Pergi ke tab “Keselamatan” (7) -> “Firewall” (8) mengatur “Nonaktifkan” untuk “SPI Firewall” (9).Cara menyediakan VPN PPTP pada DD-WRT Routers: Langkah 3
 4. Sekarang pergi ke tab “Laluan VPN” (10) dan pilih “Aktifkan” untuk “Laluan PPTP” (11) kemudian klik pada “Terapkan tetapan” (12).Cara menyediakan VPN PPTP pada DD-WRT Routers: Langkah 4
 5. Pergi ke akaun anda, klik pada pakej anda kemudian klik pada pautan “Skrip untuk menyiapkan PPTP pada penghala DD-WRT” dan salin semua teks dari halaman baru yang akan dibuka.
 6. Kembali ke DD-WRT dan arahkan ke “Pentadbiran” (13) -> “Perintah” (14) dan tampal kod dari papan keratan (15).Cara menyediakan VPN PPTP pada DD-WRT Routers: Langkah 5
 7. Tatal ke bawah dan klik “Simpan Permulaan”.
 8. Pergi ke “Pentadbiran” -> Tab “Pengurusan”, di bahagian bawah halaman anda akan menemui butang “Reboot router” dan klik padanya.
 9. Selepas reboot penghala pergi ke “Pentadbiran” (13) -> “Perintah” (14).
  Jenis: / tmp / cactusvpn / vpn mulakan IP.ADD.RE.SS kemudian klik “Jalankan Perintah”.
  Ganti “ALAMAT IP“Dengan IP pelayan yang anda mahu sambungkan. Anda boleh mendapatkan semua pelayan yang tersedia dalam butiran pakej di akaun anda.

  Cara menyediakan VPN PPTP pada Penghala DD-WRT: Langkah 6

 10. Pergi ke cactusvpn.com dan periksa sama ada alamat IP anda telah diubah.

Selepas reboot VPN PPTP pada penghala DD-WRT disediakan. Anda boleh memeriksa sambungan ke tab “Status” dan memilih “WAN” dari sana. Status log masuk hendaklah “Bersambung”. Sekiranya tertulis “Terputus” klik pada butang “Sambungkan” dan tunggu sekitar 1 minit. Selepas itu hubungan harus dijalin. Anda boleh memeriksa sama ada anda disambungkan ke pelayan VPN dengan melayari www.whatismyip.com dan melihat apakah IP anda diubah.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me