Memahami dan Meningkatkan Kelajuan VPN

Dalam artikel ini, kita membincangkan faktor-faktor yang mempengaruhi kelajuan VPN dan bagaimana kecepatan VPN dapat ditingkatkan. Kami juga merangkumi perbezaan kelajuan antara pelbagai rancangan ProtonVPN.


Oleh kerana VPN mewujudkan terowong yang dienkripsi melalui sambungan Internet anda yang ada, kelajuan VPN sebahagian besarnya dibatasi oleh kelajuan sambungan internet anda sekarang. Faktor-faktor yang mungkin menghadkan kelajuan VPN termasuk:

 • Batasan penyedia perkhidmatan Internet anda. Secara umum, anda tidak dapat memperoleh kelajuan lebih cepat daripada jumlah data yang dapat diangkut oleh ISP anda melalui rangkaian mereka.
 • Pautan internet antarabangsa. Sekiranya anda menyambung ke pelayan VPN di luar negara, masalah dengan pautan rangkaian di mana sahaja antara anda dan pelayan itu boleh menyebabkan masalah prestasi. Ini termasuk kesesakan yang disebabkan oleh kegagalan kabel internet bawah laut, atau penyelenggaraan dilakukan oleh penyedia rangkaian hulu ke ISP anda.
 • Pendikit ISP. Sebilangan penyedia sengaja akan menyekat sambungan VPN atau mematikan keseluruhan sambungan anda jika anda menggunakan banyak jalur lebar. Ini akan menurunkan kelajuan VPN anda kerana keseluruhan sambungan anda akan berjalan lebih perlahan.

Oleh kerana rangkaian selalu berubah, kecepatan VPN akan berbeza-beza bergantung pada tempat anda berada, pelayan mana yang anda sambungkan, dan bahkan ketika anda disambungkan. Selain itu, kerana menyambung ke VPN mungkin melewati masalah di tempat lain di Internet, kadang-kadang mungkin untuk mendapatkan kelajuan sambungan yang lebih cepat ke laman web tertentu dengan menggunakan VPN.

Cara mendapatkan kelajuan yang lebih pantas pada VPN

Sekiranya anda mengalami kecepatan yang lambat pada VPN, itu mungkin disebabkan oleh beberapa faktor yang dijelaskan di atas, tetapi masih ada beberapa trik yang dapat meningkatkan prestasi VPN.

 • Tukar ke pelayan VPN yang berbeza – Pelayan yang berbeza akan berada pada sambungan yang berbeza dan mungkin tidak akan dipengaruhi oleh masalah rangkaian yang dapat mengurangkan kelajuan. Semasa anda menukar pelayan, gunakan pelayan dengan alamat IP dari jarak yang berbeza. Sebagai contoh, bukannya beralih dari 162.210.192.158 ke 162.210.192.159, beralih ke 209.58.129.97. Selagi dua set nombor pertama berbeza, anda akan berada dalam julat yang berbeza.
 • Tukar ke pelayan yang lebih dekat dengan anda – Semakin jauh pelayan, semakin tinggi kependaman, yang menyusahkan kelajuan. Pelayan yang lebih jauh juga bermaksud kemungkinan ada yang tidak kena dalam rangkaian antara anda dan pelayan.
 • Gunakan UDP dan bukannya TCP – Aplikasi Windows ProtonVPN dikonfigurasi untuk menggunakan UDP secara lalai, seperti juga file konfigurasi OpenVPN kami. Sekiranya anda menggunakan aplikasi Windows kami, anda boleh masuk ke Tetapan untuk memastikan anda menggunakan UDP kerana UDP jauh lebih cepat daripada TCP.
 • Gunakan pelayan yang tidak mengalami beban berat – Aplikasi ProtonVPN, dan juga halaman pelayan VPN kami, akan menampilkan beban semua pelayan kami. Cuba pilih pelayan yang mempunyai beban rendah.
 • Jangan gunakan Secure Core – Keselamatan tambahan yang disediakan oleh Secure Core VPN sayangnya datang pada kos prestasi kerana melalui rangkaian Secure Core kami menambahkan latensi tambahan. Sekiranya anda melakukan aktiviti intensif lebar jalur yang tidak memerlukan tahap keselamatan tertinggi, anda boleh mendapatkan prestasi yang lebih pantas dengan tidak menggunakan Secure Core.
 • Jangan gunakan pelayan Tor VPN – ProtonVPN unik kerana kami juga menyediakan pelayan Tor VPN yang keluar melalui rangkaian Tor. Namun, kerana rangkaian Tor sering lambat, pelayan Tor VPN juga lambat.
 • Gunakan klien VPN yang lebih baru – Jika anda menggunakan aplikasi ProtonVPN, pastikan anda mengemas kini ke versi terbaru dengan mengklik Update di menu. Sekiranya anda menggunakan klien OpenVPN pihak ketiga, pastikan untuk menggunakan klien yang kami cadangkan, dan juga pastikan bahawa anda menjalankan versi terbaru. Versi baru akan mengandungi pengoptimuman prestasi atau menyokong suite cipher yang lebih pantas yang akan meningkatkan prestasi keseluruhan.

Kelajuan Pelan ProtonVPN yang berbeza

ProtonVPN mengekalkan prestasi yang sangat tinggi di seluruh rangkaian pelayan VPN global kami dengan hanya menggunakan pelayan terpantas dan menggunakan rangkaian yang dipilih khas. ProtonVPN adalah perkhidmatan VPN percuma, tetapi rangkaian global kami tidak bebas beroperasi. Perbelanjaan mengurus kebanyakannya ditanggung oleh pengguna ProtonVPN Plus berbayar. Oleh kerana itu, kami memberikan tahap prestasi yang sangat tinggi untuk pengguna ProtonVPN Plus dan ProtonVPN Basic.

Kerana ProtonVPN adalah perkhidmatan VPN tanpa log, kami tidak memantau atau melacak aktiviti pengguna. Oleh itu, kami tidak mempunyai had lebar jalur atau pendikit lebar jalur, bahkan untuk pengguna percuma. Namun, kelajuan berbeza antara rancangan Percuma, Asas, dan Plus kerana beban pelayan yang berbeza-beza. Kerana kami hanya menawarkan sebilangan pelayan percuma yang sangat terhad, pelayan tersebut cenderung mempunyai lebih banyak pengguna yang ramai dengan petunjuk prestasi yang lebih rendah.

Pengguna ProtonVPN Basic mendapat keuntungan daripada prestasi tinggi kerana mereka mempunyai akses ke pelayan tanpa pengguna percuma yang disambungkan ke rangkaian berprestasi lebih tinggi. Akhirnya, pengguna ProtonVPN Plus mempunyai prestasi tertinggi kerana mereka mempunyai akses ke pelayan Plus yang hanya dapat diakses oleh pengguna Plus yang lain. Kerana terdapat lebih sedikit pengguna Plus, dan kerana banyak pelayan Plus berada di rangkaian 10 Gbps, prestasi sangat tinggi mungkin terjadi. Memang, kelajuan hingga 300 Mbps sering dilaporkan. Kelajuan sebenar anda mungkin berbeza-beza, bergantung pada keadaan rangkaian.

Masih mengalami masalah kepantasan?

Di ProtonVPN, kami berusaha untuk tidak hanya menyediakan perkhidmatan VPN yang paling aman, tetapi juga layanan VPN terpantas. Untuk melakukan ini, kami hanya menggunakan pelayan berprestasi tinggi di pusat data dengan penyambungan rangkaian terbaik. Sekiranya anda mengalami prestasi yang buruk dari salah satu pelayan kami, kami ingin mengetahui mengenainya. Beritahu kami pelayan mana yang berkinerja buruk dengan menghubungi kami.

Selamat sejahtera,
Pasukan Proton Technologies

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map