Penyelesaian kepada mesej Kegagalan Pengesahan OpenVPN

Menghadapi ralat Autentikasi Kegagalan semasa menyambung ke ProtonVPN semasa menggunakan klien VPN pihak ketiga? Teruskan membaca untuk mencari senarai penyelesaian untuk masalah ini.

Terdapat beberapa cara untuk menyambung ke ProtonVPN selain dari aplikasi asli kami (kini tersedia di Windows). Anda juga boleh berhubung dengan menggunakan klien OpenVPN pihak ketiga seperti Tunnelblick pada Mac, pakej OpenVPN di Linux atau klien mudah alih yang berbeza di iOS dan Android.


Apakah ralat Autentikasi Failure dan mengapa ia muncul?

Ada kemungkinan bahawa beberapa percubaan sambungan akan membuang mesej ralat AUTH FAILED dan bergantung pada peranti dan sistem operasi anda, mesej tersebut akan kelihatan serupa dengan yang berikut:

android-auth-failAuth Fail pada Android – OpenVPN untuk klien Android

 

linux-auth-failGagal Auth di Linux – baris arahan Ubuntu

Mesej ralat ini dilemparkan oleh protokol OpenVPN dan boleh bermaksud salah satu daripada dua perkara:

 1. Kredensial tidak betul, disebabkan misalnya dengan menggunakan set kelayakan yang salah, kesalahan ketik semasa memasukkan nama pengguna dan kata laluan anda, perubahan kata laluan baru-baru ini; atau
 2. Anda telah mencapai jumlah maksimum sesi bersamaan. Pelan yang berbeza mempunyai bilangan sesi serentak maksimum yang berbeza, mis. Pengguna percuma mendapat 1 sambungan, sementara pengguna Plus mendapat hingga 5 sambungan. Untuk maklumat lebih lanjut, lihat Pelan ProtonVPN yang berbeza.

Langkah pantas untuk memperbaiki ralat Autentikasi Failure

Sekiranya anda menghadapi kesilapan ini, terdapat beberapa perkara yang boleh anda cuba atasi keadaan ini. Sila cuba langkah berikut untuk menyelesaikan masalah:

 1. Sahkan bahawa anda menggunakan kelayakan OpenVPN yang betul. Pastikan anda menggunakan kelayakan OpenVPN anda (dan bukan bukti kelayakan Proton anda). ProtonVPN menggunakan dua set kelayakan, kelayakan akaun Proton anda, yang digunakan untuk log masuk di laman utama kami protonvpn.com (atau ke e-mel anda jika anda pengguna ProtonMail), dan kelayakan OpenVPN anda, yang digunakan untuk mengesahkan dengan pelayan VPN jika anda menggunakan aplikasi OpenVPN pihak ketiga. Atas sebab keselamatan, anda mesti menggunakan kelayakan OpenVPN dan bukan bukti kelayakan Proton anda semasa log masuk melalui aplikasi VPN pihak ketiga. Lihat artikel ini untuk perincian mengenai tempat mencari dan menetapkan kelayakan OpenVPN anda.
 2. Sahkan bahawa anda mengakses pelayan yang tersedia untuk rancangan ProtonVPN anda. Pastikan pelayan yang anda cuba sambungkan tersedia untuk langganan anda. ProtonVPN mempunyai penawaran rancangan yang berbeza dan setiap peringkat mempunyai akses ke rangkaian pelayan yang berbeza. Contohnya pengguna ProtonVPN Free hanya mendapat akses ke pelayan percuma di negara-negara ini, sementara pengguna ProtonVPN Plus mendapat akses ke semua pelayan di semua negara, termasuk pelayan Secure Core. Lihat di sini untuk maklumat lebih lanjut mengenai pelayan yang berlainan atau lihat rancangan kami yang berbeza.
 3. Pastikan anda menggunakan pelanggan yang mempunyai reputasi baik. Pastikan anda memasang klien yang betul dan telah mengemas kini ke bahagian terkini. Sebagai contoh, jumlah pelanggan VPN yang mengejutkan (pautan luaran – kertas penyelidikan CISRO, PDF) yang tersedia di gedung Android Play tidak dilaksanakan dengan betul dan menimbulkan risiko keselamatan dan bukannya meningkatkan privasi anda. Walaupun terdapat beberapa implementasi yang buruk, sebilangan besar pelanggan yang boleh dipercayai ada. Sekiranya anda mempunyai masalah autentikasi, gunakan salah satu klien cadangan kami dari panduan kami untuk Mac, Linux, Android, dan iOS.
 4. Periksa sama ada pelayan lain berfungsi. Sambungkan ke pelayan lain di negara lain dan lihat apakah masalah ini berterusan. Kadang-kadang, kita perlu membawa pelayan tertentu di luar talian untuk penyelenggaraan dan oleh itu ia mungkin tidak dapat dilayan buat sementara waktu. Dalam aplikasi asli ProtonVPN, maklumat ini akan dipaparkan secara automatik. Untuk pelanggan pihak ketiga, periksa halaman pelayan dan atau halaman status ProtonMail kami untuk melihat apakah ada waktu henti yang dilaporkan.
 5. Periksa bilangan peranti yang disambungkan / tunggu x minit dan cuba lagi. Pastikan bahawa anda tidak mempunyai lebih banyak peranti yang disambungkan daripada bilangan maksimum sambungan yang dibenarkan. Adakah komputer riba di ruangan lain masih bersambung? Bagaimana dengan stesen kerja anda? Atau tablet itu di tempat ibu bapa / rakan / rakan anda masih bersambung? Periksa semula peranti masa lalu anda dan pastikan tidak ada yang memastikan sesi mereka tetap hidup dan mengambil slot sambungan.
 6. Tingkatkan ke rancangan yang mempunyai lebih banyak sambungan. Seperti yang telah disebutkan, rancangan yang berbeza membolehkan bilangan sambungan serentak berlainan, dan sementara peranti yang disambungkan setiap orang meningkat. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak sambungan, bandingkan rancangan kami dan pertimbangkan untuk meningkatkan lagi sambungan.
 7. Tukar nama pengguna dan kata laluan OpenVPN dan cuba semula sambungan. Sekiranya semuanya tidak membuahkan hasil yang baik, cuba ubah nama pengguna dan kata laluan OpenVPN anda seperti yang dijelaskan di sini dan lihat apakah ini membolehkan anda menyambung semula. Amaran: ini memerlukan anda tetapkan semula semua peranti lain yang ada yang menggunakan kata laluan OpenVPN (klien asli akan menyesuaikan diri secara automatik). Contoh: anda berjaya mengatur Tunnelblick pada Mac tetapi menghadapi masalah dengan sambungan iOS. Sekiranya anda menetapkan semula kelayakan OpenVPN, kedua-dua peranti perlu dikonfigurasikan semula.
 8. Dapatkan fail konfigurasi OpenVPN terkini. Secara berkala, kami mengemas kini fail konfigurasi, dan pelayan kadang-kadang dikeluarkan, ditugaskan semula, atau ditambahkan. Sekiranya tidak ada langkah di atas yang berfungsi untuk anda, cuba pergi ke Papan Pemuka ProtonVPN (account.protonvpn.com) untuk mendapatkan fail konfigurasi OpenVPN terkini untuk platform anda. Log masuk ke akaun.protonvpn.com memerlukan menggunakan nama pengguna dan kata laluan Proton anda (perincian di sini).
 9. Periksa sama ada anda telah membayar perkhidmatan tersebut. Apabila anda mendaftar dan membayar ProtonVPN, anda akan dikenakan bayaran semasa anda mendaftar. Setelah masa yang anda bayar berlalu, anda perlu membayar invois yang akan anda terima pada akhir langganan. Anda boleh mendapatkan invois anda di bahagian papan pemuka ProtonVPN, pembayaran. (http://account.protonvpn.com/)

Masih menemui KEGAGALAN AUTH?

Sekiranya anda telah mencuba semua langkah di atas dan masih menghadapi kegagalan pengesahan, sila hubungi pasukan sokongan kami melalui protonvpn.com/support-form dan berikan kami hasil untuk setiap langkah di atas. Dengan cara itu, kita dapat terus memilih dari mana anda berhenti dan terus menyelesaikan Auth Failure dan menghubungkan anda ke ProtonVPN tepat pada masanya.

artikel berkaitan

Cara menyediakan ProtonVPN pada Mac

Cara menyediakan ProtonVPN di Linux

Cara menyediakan ProtonVPN pada Android

Cara menyediakan ProtonVPN pada iOS

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map