Penyelesaian untuk Masalah Kesambungan ProtonVPN pada Windows

Mengalami masalah hubungan dengan pelanggan Windows ProtonVPN? Teruskan membaca senarai perkara untuk menyelesaikan keadaan anda.

Untuk Windows, ProtonVPN tersedia dalam bentuk aplikasi Windows ProtonVPN kami sendiri. Ia menyediakan antara muka yang paling mudah digunakan dan anda boleh berhubung dengan satu klik sahaja. Walau bagaimanapun, dalam senario tertentu, anda mungkin mengalami beberapa masalah penyambungan semasa menyambung ke ProtonVPN, dan VPN apa pun untuk perkara tersebut. Terdapat beberapa faktor yang boleh menyebabkan masalah ini dan di bawah ini anda akan mencari jalan keluar untuk senario yang paling biasa.


Tidak dapat log masuk ke Pelanggan Windows

Simptom: Log masuk klien ProtonVPN Windows menunjukkan ralat setelah mengklik log masuk yang kelihatan seperti berikut

Sebab: Mesej ini ditunjukkan setiap kali pelanggan ProtonVPN tidak dapat menyambung ke pelayan pengesahan kami untuk memeriksa nama pengguna dan kata laluan anda. Ini sering disebabkan oleh sambungan internet yang hilang (mis. Wifi terputus, sambungan yang tidak baik, tidak ada data mudah alih, atau yang serupa)

Penyelesaian: Pastikan anda tersambung dengan betul ke internet. Bergantung pada penyedia dan peranti anda, hubungi pentadbir rangkaian anda jika diperlukan.

Sambungan VPN gagal kerana ralat pemandu TAP.

Simptom: Memulakan dan log masuk ke klien Windows ProtonVPN berfungsi dengan baik, namun ketika menyambung ke pelayan, sambungan gagal.

Sebab: Penyesuai TAP mungkin rosak semasa penggunaan atau ketika memasangnya ke sistem anda. Anda juga mungkin tidak mempunyai semua kemas kini keselamatan yang diperlukan pada Windows untuk menggunakannya.

Penyelesaian:

A – Memasang semula pemacu TAP.
Sila pergi ke Pengurus peranti > Penyesuai rangkaian > cari penyesuai tingkap TAP-ProtonVPN dan klik kanan untuk menyahpasangnya.


Kemudian, pasang pemacu untuk versi OS Windows yang sesuai dari pautan ini:

https://protonvpn.com/download/ProtonVPN_TAP_win10.exe
MD5 hash: 2a5a9547305e9fdaf76c26adf31e3897

https://protonvpn.com/download/ProtonVPN_TAP_win7.exe
MD5 hash: d529837894ca9b1f2b691b17660ea28f

B – Mengemas kini tetingkap dengan kemas kini keselamatan terkini. (ini adalah masalah yang paling biasa untuk pengguna Windows 7).

Sambungan VPN gagal kerana penyesuai rangkaian yang tidak dikonfigurasi dengan baik

Simptom: Memulakan dan log masuk ke klien Windows ProtonVPN berfungsi dengan baik, namun ketika menyambung ke pelayan, sambungan gagal.

Sebab: Penyesuai TAP tidak dikonfigurasi dengan betul sehingga klien ProtonVPN tidak dapat membuat sambungan dengan betul.

Penyelesaian: Penyelesaian untuk masalah ini adalah memastikan alamat DNS dalam penyesuai TAP menjadi automatik.

 • Navigasi ke Panel Kawalan -> Pusat rangkaian dan Perkongsian -> Tukar tetapan penyesuai  
 • Klik kanan pada penyesuai TAP-Windows Adapter V9 dan pilih Properties.
 • Nyahtanda IPv6, pilih IPv4 dan klik kanan untuk Properties. Akhirnya pastikan bahawa kedua-dua pelayan IP dan DNS ditetapkan ke automatik.

Sambungan VPN gagal kerana kegagalan pengesahan

Simptom: Memulakan dan log masuk ke klien Windows ProtonVPN berfungsi dengan baik, namun ketika menyambung ke pelayan, sambungan gagal. Log aplikasi Windows menunjukkan “Auth Fail”

Sebab: Mungkin disebabkan oleh memukul jumlah maksimum peranti yang disambungkan dan / atau terlalu banyak sambungan baru (percubaan) yang tidak ditamatkan dengan betul.

Penyelesaian:

 • Pastikan bahawa anda tidak melebihi had sambungan anda. Pelan berbeza mempunyai bilangan peranti yang disambungkan. Pastikan anda tidak mempunyai peranti di ruangan lain yang masih bersambung. Lihat rancangan kami untuk maklumat lebih lanjut mengenai pelbagai pilihan.
 • Tunggu sekitar 5 minit, dan cuba sambungkan semula ke pelayan lain. Pelayan kami secara berkala “membersihkan” sesi lama dan tidak aktif. Sekiranya anda mempunyai sambungan yang tidak ditutup dengan betul (kira, wifi terjatuh, peranti rosak atau serupa), infrastruktur kami akan mengesan dan menutup sambungan tersebut setelah tempoh menunggu tertentu.

VPN terputus / DNS tidak diselesaikan

Simptom: Membuat sambungan VPN berfungsi dengan baik namun Penyemak Imbas tidak menyelesaikan sebarang URL.

Sebab: Gejala ini boleh disebabkan oleh tetapan DNS yang tidak dikonfigurasi dengan betul dan tidak dikemas kini.

Penyelesaian: Masukkan arahan berikut ke dalam CMD (command prompt). Harap maklum bahawa anda perlu mempunyai hak pentadbir untuk langkah ini.

 • Pastikan anda menjalankan versi klien VPN terkini. Untuk mengemas kini:
  • Pada klien ProtonVPN, buka menu Fail dan klik Kemas kini
 • Klik ikon Mula -> buka Carian -> tulis “cmd” -> dan klik enter. Apabila anda mengakses CMD, masukkan perintah berikut satu per satu:
  • ipconfig / pelepasan
  • ipconfig / flushdns
  • ipconfig / perbaharui
  • set semula antara muka netsh ipv4
  • set semula antara muka netsh ipv6

Setelah memasukkan arahan yang disebutkan, mulakan semula komputer anda untuk memastikan dan cuba menyambung ke VPN.

Masih menghadapi masalah penyambungan?

Sekiranya tiada kaedah di atas memberikan penyelesaian untuk masalah yang anda alami, sila hubungi pakar VPN kami melalui pautan berikut:

https://protonvpn.com/support-form

Dalam laporan anda, sertakan log sambungan, supaya pasukan sokongan kami dapat mengasingkan masalah dan memberikan anda penyelesaian yang mencukupi.

Anda boleh menemui log sambungan di jalur berikut di komputer anda (berikut adalah folder tersembunyi):

 • C: \ Users \\ AppData \ Local \ ProtonVPN \ logs *, dan
 • C: \ ProgramData \ ProtonVPN \ log \ *

artikel berkaitan

Cara menyediakan ProtonVPN pada Windows

Penyelesaian untuk masalah log masuk ProtonVPN umum 

Cara meningkatkan kelajuan VPN

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map