Soalan Lazim mengenai DNS Pintar |

Apa itu DNS Pintar?


Smart DNS adalah perkhidmatan untuk memintas sekatan dan sekatan dalam talian. Ia tidak mengubah IP anda dan tidak menyulitkan sambungan anda seperti VPN tetapi menawarkan kelajuan yang lebih baik ketika menonton kandungan video. Ia tersedia di hampir semua peranti dan membolehkan anda mengakses laman web dari pelbagai kawasan dalam masa yang sama tanpa perlu mengubah tetapan apa pun.

Bagaimana DNS Pintar berfungsi?

Dengan menukar tetapan DNS anda agar sepadan dengan pelayan DNS Pintar kami. Dengan cara ini kita dapat mengubah semula data anda. Teknologi ini tidak akan mengubah IP anda.

Adakah Smart DNS mempengaruhi kelajuan saya?

Ini adalah salah satu keindahan teknologi ini: hampir tidak mempengaruhi kelajuan anda.

Adakah sambungan saya akan disulitkan?

Tidak, dengan Smart DNS semua data dihantar terus ke peranti anda dan tidak dienkripsi (kecuali anda mengunjungi laman https).

Adakah IP saya akan disembunyikan / diubah?

Tidak. DNS Pintar tidak mengubah atau menyembunyikan IP anda.

Apakah nama pengguna dan kata laluan perkhidmatan DNS Pintar saya?

Kami menggunakan kaedah pengesahan lain untuk perkhidmatan DNS Pintar kami supaya anda tidak mempunyai kata laluan dan nama pengguna. Sebagai gantinya, kami menggunakan kunci DNS Pintar unik yang harus anda gunakan untuk log masuk ke perisian kami. Kunci ini unik dan anda tidak boleh dikongsi dengan sesiapa pun. Sekiranya anda tidak menggunakan perisian kami untuk menyambung ke Smart DNS, anda harus mengesahkan IP anda dari akaun anda di laman web kami – ini adalah sistem pengesahan kedua kami.

Berapa banyak peranti yang boleh saya gunakan serentak dengan perkhidmatan DNS Pintar saya?

Anda boleh menggunakan seberapa banyak peranti yang anda mahukan selagi berada dalam rangkaian yang sama dan mempunyai IP luaran yang sama.

Apa itu Proksi HTTP Transparan dan apa itu Proksi DNS Telus?

Anda mungkin tidak mengetahuinya tetapi ISP anda mungkin “memproksi” semua lalu lintas web / http anda melalui proksi telus mereka sendiri.

Proksi HTTP telus
Proksi lutsinar (juga dikenali sebagai proxy interception / caching) semakin popular dengan semakin banyak ISP. Dengan proksi HTTP yang telus, pengguna tidak perlu menentukan butiran proksi ke penyemak imbasnya atau di tempat lain – semua lalu lintas HTTP web akan selalu dipaksa untuk melalui pelayan proksi. Ini melibatkan memintas paket yang biasanya masuk terus ke pelayan web, dan mengarahkannya untuk melalui pelayan proksi mereka dan kemudian ke pelayan web.

Proksi DNS telus
Beberapa ISP kini menggunakan teknologi yang disebut ‘Transparent DNS proxy’. Dengan menggunakan teknologi ini, mereka akan memintas semua permintaan carian DNS (TCP / UDP port 53) dan memproksi hasilnya secara telus. Ini secara berkesan memaksa anda untuk menggunakan alamat DNS mereka dan anda tidak dapat mengubahnya.

Apa itu Dynamic DNS (DDNS) dan mengapa saya harus menggunakannya dengan perkhidmatan DNS Pintar saya?

Untuk mengatakannya sangat mudah: Dynamic DNS (DDNS) adalah kaedah mengesahkan alamat IP anda secara automatik. Ini membantu sekiranya ISP anda sering menukar IP anda. Untuk menggunakan ini "menggodam" anda memerlukan perkhidmatan DDNS yang aktif dan penghala.

Untuk menyediakan DNS Dinamik pada penghala anda, ikuti tutorial ini:

  1. Untuk dapat mengesahkan alamat IP anda melalui DNS Dinamik dengan perkhidmatan kami, anda harus mempunyai nama host DNS dinamik anda terlebih dahulu. Sekiranya anda belum memilikinya, anda mesti mendaftarkan akaun dengan penyedia DNS Dinamik. Aktifkan hos sebelum anda mengkonfigurasinya di penghala.
  2. Tetapkan DDNS pada penghala anda. Anda harus mempunyai arahan dari penyedia DNS Dinamik anda.
  3. Log masuk ke akaun anda di laman web CactusVPN.
  4. Pergi ke Tetapan -> Tetapan DNS Dinamik.
  5. Dalam “Hostname” masukkan nama host DNS dinamik anda (kami akan memeriksa apakah ini belum digunakan) dan klik "Kemas kini" butang.

Mengapa anda meminta saya mengesahkan IP saya dengan kerap?

Anda mesti mengesahkan IP anda setiap kali ia berubah. Ini boleh berlaku apabila anda menukar lokasi atau ISP anda menyediakan IP dinamik.

  1. Sekiranya anda menggunakan perkhidmatan DNS Pintar dengan Perisian CactusVPN, anda boleh menetapkannya untuk mengesahkan IP anda secara automatik. Pada tab Tetapan, tetapkan pilihan waktu di bawah bahagian "Kemas kini IP setiap".

  2. Anda boleh mengesahkan alamat IP anda dari akaun anda -> Tetapan -> Sahkan Alamat IP Anda, dengan mengklik "Sahkan IP" butang.

    Atau anda boleh mengesahkannya dengan mengakses "Sahkan IP" Pautan, yang boleh anda tandai dan buka setiap masa untuk mengesahkan alamat IP anda.

  3. Sekiranya anda menyediakan perkhidmatan Smart DNS pada penghala DD-WRT, ikuti tutorial ini.

Bolehkah saya menggunakan Smart DNS dan VPN secara serentak?

Anda tidak boleh menggunakan kedua-dua VPN dan perkhidmatan DNS Pintar pada masa yang sama kerana mereka saling bertentangan.

Sekiranya anda disambungkan ke VPN dan sambungan VPN diatur dengan perkhidmatan DNS Pintar, perkhidmatan Smart DNS akan berfungsi, tetapi kelemahannya adalah bahwa alamat IP yang disahkan akan menjadi IP dari pelayan VPN. Ini bermaksud bahawa kemungkinan besar pengguna lain akan mempunyai IP yang sama yang disahkan pada masa yang sama dan ini akan bertentangan dengan kawasan laman web yang disiapkan oleh pengguna. Dengan kata lain, kemungkinan rendah bahawa kawasan laman web yang dipilih akan menjadi yang dimuat dengan sambungan DNS Pintar anda.

Sebaliknya, jika perangkat / jaringan anda disiapkan dengan DNS Pintar dan kemudian anda menyambung ke VPN pada perangkat atau rangkaian ini, sambungan VPN akan mengabaikan alamat DNS yang telah anda siapkan pada peranti / rangkaian anda. Juga, penyulitan VPN akan mempengaruhi kelajuan sambungan internet dan anda akan kehilangan kelebihan terbesar menggunakan Smart DNS.

Hanya ada satu kes apabila praktikal untuk menggunakan kedua-dua perkhidmatan pada masa yang sama. Katakan anda mahu semua peranti di rumah / pejabat anda menggunakan perkhidmatan DNS Pintar tetapi anda juga memerlukan beberapa peranti disambungkan ke VPN. Dalam hal ini, pilihan terbaik adalah dengan menyiapkan alamat DNS kami di penghala anda dan agar peranti yang memerlukan sambungan VPN disambungkan ke VPN secara berasingan.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me