Soalan Lazim mengenai VPN |

Apa itu VPN?

VPN (Virtual Private Network) adalah teknologi yang menyembunyikan alamat IP anda dan menyulitkan semua data masuk dan keluar semasa anda menggunakan Internet. Dengan cara ini anda tidak mahu dikenali dan tetap selamat kerana tidak ada yang dapat melihat apa yang anda lakukan semasa anda melayari Internet.


Dari perspektif anda, menjadi salah satu daripada banyak pelanggan CactusVPN, VPN adalah teknologi yang membolehkan anda menyambung ke pelayan kami di Eropah, Amerika, Asia atau Australia, dan mendapat kemungkinan untuk menggunakan sumber rangkaian jauh seolah-olah anda berada di sana. Cukup pasang Perisian CactusVPN, masukkan nama pengguna dan kata laluan anda dan klik butang sambung!

Bagaimana VPN berfungsi?

Sebaik sahaja anda menyambung ke pelayan VPN kami, komputer anda akan diberikan alamat IP baru dan pemecah DNS baru. Kemudian semua lalu lintas Internet anda disulitkan dan diselaraskan ke pelayan VPN kami. Sesampai di sana, ia didekripsi dan dibenarkan melakukan perjalanan ke tempat tujuannya. ISP tempatan anda hanya akan melihat satu aliran data yang dienkripsi antara anda dan pelayan VPN kami. ISP anda tidak lagi dapat memantau, log atau mengawal penggunaan Internet anda dan anda boleh melewati sekatan ISP anda.

Bagaimana privasi saya dijaga?

Apabila anda menyambung ke CactusVPN kami membuat “Tunnel”. Semua data dalam “Terowong” ini dienkripsi sehingga hanya anda yang mengetahui isi dari apa yang dihantar. Data dienkripsi hingga 128 Bits. Ini adalah tahap keselamatan yang sangat baik yang juga mengekalkan tahap prestasi yang baik, walaupun pada komputer lama atau peranti yang lebih rendah seperti Telefon dan Netbook.

Protokol VPN apa yang harus saya gunakan?

Semua protokol VPN mempunyai fungsi yang hampir sama: mereka menyulitkan semua lalu lintas anda dan menyembunyikan anda di belakang pelayan kami. Walau bagaimanapun, bergantung kepada tujuan anda, beberapa protokol lebih baik daripada yang lain. Di sini anda akan mendapat perbandingan ringkas sifat utama protokol VPN:

PPTP

L2TP / IPSec

IKEv2 / IPSec

IPSec

SSTP

OpenVPN TCP

OpenVPN UDP

LembutEther

Pengawal Wire

Protokol VPNKelajuan SambunganTahap PenyulitanKestabilan SambunganPenstriman MediaMuat turun TorrentBersesuaian denganTerdapat dalam CactusVPN Client
Sangat lajuBurukSangat StabilBaikBurukSebilangan besar OS dan perantiPada Windows
SedangSedangStabilBaikSedangSebilangan besar OS dan perantiPada Windows
Sangat lajuBaikSangat StabilBaikBaikSebilangan besar OS dan perantiPada Windows, macOS dan iOS
SedangBaikStabilBaikBaikSebilangan besar OS dan perantiTidak
PantasBaikSangat StabilSedangBaikWindows, Ubuntu, Android, dan penghalaPada Windows
SedangSangat bagusStabilSedangBaikSebilangan besar OS dan perantiPada Windows dan Android
PantasSangat bagusSedangBaikBaikSebilangan besar OS dan perantiPada Windows dan Android
Sangat lajuSangat bagusSangat StabilBaikBaikSebilangan besar OS dan perantiTidak
PantasBaikBelum StabilSedangSedangLinux, macOS, iOS dan AndroidTidak

Juga, perhatikan bahawa tidak semua protokol berfungsi untuk semua pengguna. Ini mungkin dipengaruhi oleh ISP anda dan faktor lain. Sekiranya protokol tidak memenuhi keperluan anda, anda harus mencuba protokol lain.

Berapa banyak peranti yang boleh saya sambungkan ke pelayan VPN anda?

Akaun CactusVPN tidak dihubungkan dengan peranti tertentu, jadi anda boleh menggunakannya di beberapa peranti (komputer rumah, komputer riba, komputer pejabat, tablet, telefon dll.), Tetapi ada sekatan untuk menggunakannya secara serentak pada 5 peranti di pada masa yang sama. Katakan anda mempunyai perkhidmatan “VPN + Smart DNS”. Dalam kes ini, anda boleh menyambungkan desktop anda ke pelayan Amsterdam untuk memuat turun torrents, tablet anda ke pelayan London untuk menonton kandungan media UK dan telefon anda ke pelayan AS untuk mendengar radio tempatan.

Adakah anda menawarkan alamat IP khusus?

Tidak. Anda akan mendapat alamat IP bersama statik. Dengan cara ini semua lalu lintas anda dicampur dengan lalu lintas semua pengguna VPN kami yang lain sehingga tidak ada cara untuk mengetahui berapa lalu lintas anda.

Adakah Percubaan VPN Percuma anda mempunyai batasan?

Percubaan VPN percuma kami sama seperti yang terbesar "VPN + DNS Pintar" perkhidmatan. Anda akan mendapat akses ke SEMUA pelayan VPN menggunakan semua protokol: SSTP, L2TP / IPSec, OpenVPN, SoftEther dan PPTP. Anda juga akan mempunyai akses ke DNS Pintar dan Proksi kami. Kami tidak mengehadkan lebar jalur atau lalu lintas terpakai anda. Dengan tawaran VPN percubaan Percuma, anda mempunyai akses kepada pasukan sokongan kami yang sangat profesional. Kami tidak memaparkan iklan atau maklumat lain yang tidak diingini. Satu-satunya perbezaan antara Percubaan VPN Percuma dan perkhidmatan VPN Premium adalah bahawa ia aktif selama 24 jam dari pendaftaran akaun kerana hanya untuk tujuan percubaan.

Adakah CactusVPN menawarkan pemajuan port?

Tidak, kami tidak menawarkan pemajuan pelabuhan.

Apa jenis penyulitan yang anda gunakan?

Untuk cipher SSL, kami menyediakan pelayan VPN kami ke AES-256-CBC, menggunakan hash mesej 256-bit ‘SHA256’ untuk pengesahan HMAC dan 2048 bit RSA jabat tangan dan kurva Elliptic-Diffie – Hellman (ECHDE) protokol perjanjian utama.

Nama algoritma penyulitan yang dipilih untuk protokol OpenVPN, SSTP dan SoftEther adalah ECDHE-RSA-AES256-GCM-SHA384. Dengan kata lain, enkripsi maksimum yang anda dapat melalui pelayan VPN kami adalah: AES-256-CBC, menggunakan hash mesej 384 bit ‘SHA384’ untuk pengesahan HMAC dan jabat tangan RSA 2048 bit.

 • Untuk L2TP / IPsec kami telah menyediakan dua profil: AES128-SHA1 dan AES256-SHA1. Bergantung pada versi OS anda, anda akan mendapat enkripsi AES128 atau AES256 secara automatik.
 • Untuk SSTP dan SofetEther kami menggunakan protokol perjanjian utama Elliptic-curve Diffie – Hellman (ECHDE) untuk pertukaran kunci, AES 128 GCM cipher dan 2048 RSA handshake (ECDHE-RSA-AES128-GCM-SHA256).
 • IKEv2 disiapkan dengan 256 bit NIST Elliptic Curve untuk pertukaran kunci, 128 bit AES, menggunakan hash mesej 256 bit ‘SHA256’ untuk pengesahan HMAC, dengan jabat tangan RSA 2048 bit.
 • Protokol OpenVPN dikonfigurasikan dengan AES 128 CBC minimum, menggunakan hash mesej 160 bit ‘SHA1’ untuk pengesahan HMAC dengan jabat tangan RSA 2048 bit.

  Semua algoritma yang disokong pada OpenVPN adalah seperti berikut:

  Ciphers: [NULL-CIPHER] NULL AES-128-CBC AES-192-CBC AES-256-CBC BF-CBC CAST-CBC CAST5-CBC DES-CBC DES-EDE-CBC DES-EDE3-CBC DESX-CBC RC2- 40-CBC RC2-64-CBC RC2-CBC CAMELLIA-128-CBC CAMELLIA-192-CBC CAMELLIA-256-CBC

  Auth: SHA SHA1 SHA256 SHA384 SHA512 MD5 MD4 RMD160

 • Untuk protokol VPN PPTP kami menggunakan MPPE 128 bit.

Oleh itu! Bertentangan dengan kepercayaan umum, enkripsi AES-128 tidak semestinya lebih lemah daripada AES-256. AES-128 sangat kuat dan tidak dapat ditembusi melalui carian skala penuh pada kunci. Walaupun anda mungkin berhak berfikir bahawa kunci yang lebih panjang menawarkan lebih banyak faedah keselamatan, sebenarnya kebenarannya adalah algoritma "kurang rosak" daripada "tidak rosak". Oleh itu, tidak ada faedah tambahan untuk keselamatan dari meningkatkan ukuran kunci hingga 256 bit.

Terdapat juga kelemahan praktikal kerana AES-256 akan menggunakan CPU hingga 40% lebih banyak berbanding dengan AES-128. Ini adalah aspek yang sangat penting bagi pelayan dengan sambungan rangkaian yang sangat pantas atau yang mempunyai CPU yang lebih lemah.

Adakah anda menawarkan IP kediaman?

Tidak, kami tidak menawarkan alamat IP kediaman.

Adakah anda mempunyai perlindungan DNS Leak?

Ya, aplikasi Windows dan macOS kami mempunyai ciri perlindungan kebocoran DNS. Untuk aplikasi Android kami, kami menggunakan protokol OpenVPN yang menggunakan DNS Google Awam secara lalai sehingga anda akan dilindungi dari kebocoran DNS. Sekiranya anda menyiapkan sambungan VPN secara manual, anda juga boleh mengatur sendiri sambungan untuk menggunakan DNS Google Awam (8.8.8.8 dan 8.8.4.4).

Cara menyahpasang sambungan CactusVPN?

Sekiranya anda menyambung secara manual, pergi ke tetapan rangkaian dan padamkan sambungan CactusVPN.

Sekiranya anda memasang aplikasi CactusVPN kami, hapus pemasangannya.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me