Kajian Surfshark

Surfshark adalah entri baru di segmen penyedia rangkaian peribadi swasta maya, dan terbukti sangat popular di kalangan peminat HBO GO, Netflix, Hulu, YouTube, dan banyak platform streaming lain.


Seperti yang sering terjadi ketika penyedia VPN baru memasuki pasaran, kilang gembar-gembur yang mengelilingi Surfshark telah cukup besar; sebilangan orang menyebutnya sebagai perkhidmatan VPN terbaik, atau sekurang-kurangnya satu yang tidak lama lagi dapat menjatuhkan NordVPN sebagai raja penyingkiran Netflix.

Tinjauan Surfshark ini akan melihat pelbagai ciri yang ditawarkan oleh penyelesaian VPN baru ini, termasuk kebaikan dan keburukan serta protokol VPN utama Surfshark, keselamatan, penyulitan, kemampuan membuka blokir Netflix, dan ciri khas.

Gambaran keseluruhan

Ciri-ciri Maklumat
Kebolehgunaan:Sangat senang digunakan
Dasar Pembalakan:Tidak ada pembalakan
Saiz Pelayan:1040+ pelayan
Pembahagian Pelayan:61 negara (dan dikira)
Sokongan:Sembang Langsung 24/7
Torrenting:Dibenarkan
Penstriman:Dibenarkan
Protokol dan penyulitan VPN:OpenVPN, IPSec & IKEv2; AES 256-bit
Ibu pejabat:Pulau British Virgin
Harga:$ 1.99 / bulan
Laman web rasmi:https://surfshark.com

Terdapat Shark Baru di Bandar

Perkara pertama yang keluar dari air dengan Surfshark adalah bahawa ini adalah pendatang baru, tetapi ini tidak menjadi masalah dalam segmen VPN kerana pemain baru muncul setiap beberapa bulan. Sehingga Oktober 2019, Surfshark telah aktif hampir setahun, tetapi ia sudah berjaya riak di perairan VPN.

logo surfshark

Sebagai syarikat teknologi, Surfshark adalah penduduk asli Caribbean. Terletak di Kepulauan Virgin Britain yang cerah, khususnya di Tortola, sebelah barat Puerto Rico.

Walaupun Kepulauan Virgin Inggeris (BVI) adalah pergantungan dari Inggeris, undang-undang dan mahkamah tempatan mereka adalah bebas dari segi perundangan; dari segi undang-undang syarikat, perdagangan, perdagangan, dan privasi, bidang kuasa ini menonjol kerana menawarkan kerahsiaan sepenuhnya dan kerana tidak menghendaki syarikat menyimpan data elektronik.r

Sama dengan harta tanah, lokasi adalah segala-galanya di dunia VPN, dan Surfshark harus senang berenang di perairan BVI selagi penggubal undang-undang terus melindungi privasi elektronik individu dan syarikat yang menjalankan perniagaan di dalamnya. Oleh kerana kita membincangkan isu keselamatan perundangan, perlu diperhatikan bahawa Surfshark mematuhi praktik yang dikenali sebagai waran kenari, dan sejauh ini tidak menyanyi.

Ini adalah doktrin ketelusan yang tidak dapat diterapkan oleh banyak syarikat kecuali mereka mempunyai pasukan undang-undang yang kuat di belakang mereka; hakikatnya, kenari waran membolehkan Surfshark membocorkan sekiranya syarikat itu telah dilayan dengan perintah untuk memaksa maklumat mengenai pelanggannya. Pada akhir April 2019, waran kenari di Surfshark diam.

Ciri-ciri Asas Surfshark

Tidak ada tinjauan Surfshark yang akan lengkap tanpa lawatan ringkas mengenai ciri-cirinya, dan banyak di antaranya adalah standard antara penyedia VPN terbaik. Mengenai penyekat aliran Tiga Besar dalam streaming – yang bermaksud Netflix, Hulu dan BBC iPlayer, Surfshark tampil berenang, begitu juga pesaing utamanya, dan ini telah terbukti menjadi titik penjualan utama.

gambarajah netflix dengan vpn

Sememangnya, ada seluruh pasar pengguna internet global yang memerlukan penyelesaian VPN untuk lebih dari sekadar menonton “Game of Thrones” atau pelbagai siri Komik Marvel di Netflix, dan Surfshark melayani pengguna ini juga.

Protokol Surfshark VPN secara lalai ke Terowong IKEv2 / IPSec dengan enkripsi AES 256-bit. Protokol Pertukaran Kunci Internet digunakan oleh penyedia VPN teratas lain untuk memastikan privasi dan keselamatan bagi semua pengguna, terutama mereka yang mengakses internet dengan VPN dari perangkat iOS seperti iPhone dan iPad.

Ini tidak bermaksud bahawa anda terjebak dengan IKEv2 / IPsec; anda selalu boleh beralih ke standard emas protokol VPN, Protokol OpenVPN. Terowong VPN dilaksanakan dengan Hash pengesahan SHA512 dan a Pertukaran kunci DHE-RSA 2048-bit untuk keselamatan maksimum.

Antaramuka dan OS Aplikasi Keserasian

Antara muka aplikasi sangat mesra pengguna dan VPN dapat dimatikan atau dimatikan dalam hitungan detik, Surfshark hadir dalam pelbagai rasa, termasuk macOS, Linux, Windows, iOS, Android, Xbox, PlayStation, Fire TV, dan Apple TV.

OS serasi VPN Surfshark

Pengguna internet yang berpegang pada penyemak imbas Google Chrome dan Firefox dapat memasang pelanjutan Surfshark, tetapi mereka harus ingat bahawa perlindungan mereka akan terhad kepada aplikasi ini. Untuk menjadikan penyemakan imbas lebih selamat, selalu lebih baik memasang Surfshark sebagai aplikasi sistem operasi, atau lebih baik lagi, langsung di penghala anda.

Surfshark menawarkan keserasian penghala dengan firmware berikut:

 • Firmware DD-WRT
 • Perisian tomato
 • Firmware Asus

Sekiranya anda memerlukan bantuan dengan pemasangan, anda boleh melihat panduan mereka: Cara menyiapkan penghala dengan Surfshark.

Ciri Surfshark Lanjutan

Tanpa enkripsi data yang tepat, bahkan sistem keselamatan rumah atau pengurus kata laluan dapat menjadi tidak berguna.

Syukurlah, protokol enkripsi Surfshark mengikuti AES 256-bit Galois / Counter Mode, yang bermaksud bahawa walaupun Agensi Keselamatan Nasional A.S. melakukan serangan secara manual di komputer anda, ia memerlukan juruteknik mereka cukup lama beberapa dekad penggunaan komputer super untuk menguraikan data yang dipintas.

Ciri luncur laut

Bersama dengan enkripsi Surfshark canggih, penyelesaian VPN ini juga menawarkan banyak ciri lanjutan lain:

 • Mod MultiHop, yang pada dasarnya membolehkan pengguna berhubung melalui beberapa lokasi pelayan sekaligus. Ini sangat berguna untuk blogger politik dan wartawan penyiasat yang perlu menyembunyikan jejak digital mereka untuk melindungi perdagangan mereka dan identiti sumbernya.
 • Mod Penyamaran akan menyembunyikan sebarang aktiviti VPN dari penyedia perkhidmatan internet anda. Ini bermakna tidak ada yang mengetahui bahawa anda menggunakan VPN sejak awal. Mod Penyamaran sangat berguna di Amerika Syarikat, di mana agensi penguatkuasaan undang-undang dan pasukan undang-undang korporat sentiasa mengguncang ISP untuk mendapatkan maklumat mengenai pengguna yang berhubung melalui VPN.
 • Mod NoBorder adalah ciri untuk pengguna yang satu-satunya harapan untuk mengakses internet adalah melalui rangkaian yang terhad; ini sering terjadi di RRC dan bidang kuasa tertentu di Timur Tengah, di mana Mod NoBorders sangat digalakkan.
 • Web Bersih adalah mod penyemakan imbas yang menyekat iklan, kuki penjejakan dan kod JavaScript berbahaya yang hanya bertujuan untuk melacak tingkah laku pengguna internet dalam talian.
 • Daftar putih membolehkan anda memilih laman web tertentu yang harus diakses di luar bidang VPN; sebagai contoh, anda mungkin tidak mahu memulakan sesi perbankan internet semasa bersambung dengan pelayan Rusia melainkan anda telah memberitahu bank bahawa anda akan melancong ke Moscow selama beberapa hari. Sebaik sahaja anda meletakkan URL dalam senarai putih, anda tidak perlu mematikan Surfshark; namun, ada juga fitur kill-switch untuk memutuskan sambungan sepenuhnya dari internet hanya dengan satu klik atau ketukan sekiranya ada masalah keselamatan.

Audit bebas mungkin bukan ciri-ciri dengan fungsionaliti pengguna akhir, tetapi ia sangat penting untuk memberi ketenangan kepada pelanggan. Tidak semua penyedia penyelesaian VPN akan menyerahkan kepada audit bebas yang akan menyokong tuntutan pemasaran tentang tidak ada kebocoran alamat DNS atau IP, tetapi Surfshark telah mengambil langkah ini.

Melakukan audit bebas adalah petanda kuat bahawa ini adalah syarikat yang berhasrat untuk terus berniaga selama mungkin, dan ini adalah sebab lain Surfshark menjadi perbincangan mengenai bandar VPN pada tahun 2020.

Akses VPN tanpa had untuk Semua Peranti Anda

Ini adalah ciri khas yang mungkin menghasilkan gembar-gembur yang cukup besar untuk Surfshark walaupun waktu yang agak singkat di pasaran VPN. Menjelang Mei 2019, tidak ada had bilangan peranti yang boleh anda pasang Surfshark.

Sekiranya anda mempunyai Sony PlayStation, MacBook, telefon pintar Android, iPad, Apple TV, dan PC Windows, semuanya dapat disertakan dalam langganan Surfshark anda.

UI pelbagai platform Surfshark

Sekiranya semua peranti anda tersambung melalui rangkaian Wi-Fi yang sama di rumah anda, ia dapat dilindungi dengan cara memasang Surfshark pada penghala, tetapi tidak akan ada batasan jumlah sambungan yang dienkripsi dan diamankan.

Walaupun penyelesaian VPN yang paling popular dan canggih di pasaran akan membatasi jumlah sambungan peranti, tetapi Surfshark telah memutuskan untuk pergi ke arah yang berbeza dalam hal ini.

Hanya masa yang akan memberitahu jika ciri ini akan terus ditawarkan pada masa akan datang; mudah-mudahan ia atau sekurang-kurangnya pelanggan awal akan menjadi datuk, yang akan menjadi isyarat bagus. Buat masa ini, merebut langganan Surfshark jangka panjang akan menjadi pilihan yang bijak jika anda ingin melindungi banyak peranti.

Perkongsian Fail dan Torrents

Sekali lagi, pilihan bidang kuasa adalah faktor yang menentukan sama ada penyedia perkhidmatan VPN boleh mengabaikan permintaan maklumat dengan selamat mengenai pengguna yang menggunakan rangkaian atau aplikasi perkongsian fail peer-to-peer seperti BitTorrent.

Sekiranya anda bimbang bahawa ISP anda tidak menyukai aktiviti torrent (yang sayangnya cukup biasa di Kanada), pastikan untuk mengaktifkan Ciri senarai putih untuk menyembunyikan jejak VPN anda.

Surfshark membanggakan lebih daripada 800 siaran yang dioptimumkan untuk perkongsian dan torrent fail P2P di 50 negara berbeza yang tersebar di 6 benua yang berbeza. Anda boleh menikmati memuat turun dan berkongsi fail sambil dilindungi oleh perkhidmatan DNS peribadi mereka dan teknologi perlindungan kebocoran yang ada di dalamnya.

gambarajah perlindungan vpn dalam torrenting

Perlu juga diperhatikan bahawa di Kepulauan Virgin Britain, tidak ada undang-undang yang serupa dengan RUU Kuasa Penyiasatan di Inggris, yang bermaksud bahawa memantau kegiatan pelanggan Surfshark akan menjadi penghinaan kepada badan perundangan bahkan dalam hal ketika pengguna internet berkongsi digital fail.

Pada dasarnya, tidak ada undang-undang yang menuntut aktiviti pelanggan. Walaupun terdapat satu, perlindungan dibuat berdasarkan teknologi mereka. Anda selamat melayari laman web torrent dan memuat turun fail yang anda perlukan.

Menstrim Netflix dan HBO

Pada saat jaringan televisyen memikirkan kembali model dan strategi perniagaan mereka untuk menahan revolusi streaming video digital, syarikat seperti HBO nampaknya melakukan semuanya dengan betul.

Salah satu siri yang paling streaming dalam era pengaturcaraan kabel asli adalah “Game of Thrones”, dan musim terakhir kisah fantasi ganas ini telah menarik lebih dari satu bilion penonton dari seluruh dunia.

Surfshark NetflixKatakan anda melanggan pakej kabel HBO berbilang saluran di rumah di North Dakota; ini akan memberi anda akses ke HBO GO, tetapi jika anda melancong ke luar Amerika Syarikat, anda mungkin terkejut mengetahui bahawa aplikasi web disekat di negara-negara tertentu atau katalog video tidak termasuk banyak program seperti “Game of Thrones” yang terkenal di seluruh dunia.

Sekiranya anda mempunyai langganan Surfshark VPN, kehilangan episod akhir “Game of Thrones” atau mengejar musim sebelumnya bukanlah sesuatu yang perlu anda bimbangkan. Bersama dengan HBO, Surfshark kini dianggap sebagai salah satu VPN terbaik untuk Netflix juga.

Harus diingat bahawa kerana Surfshark hanya ada selama beberapa bulan, kami tidak menghadapi masalah untuk menyambung ke Netflix AS. Nampaknya Netflix belum dapat mematahkan teknologi mereka untuk mengelakkan blok geo. Sama seperti apa-apa, hanya masa yang akan memberitahu jika ini akan bertahan. Tetapi setakat ini, penstriman berjalan lancar.

Dasar Pembalakan

Cukup melegakan syarikat VPN baru ini untuk memulakan perjalanan dengan betul. Walaupun sebilangan besar penyedia VPN mencatat penggunaan, sejarah dan laman web yang anda lawati, Surfshark membezakan dirinya daripada paket dan tidak mencatat sebarang alamat IP, sejarah penyemakan imbas, maklumat sesi, lebar jalur terpakai, cap masa sambungan, lalu lintas rangkaian dan data pengguna lain.

Dasar privasi Surfshark

Harga Surfshark

Ketika datang ke harga langganan, sangat wajar pada masa ini kerana ini adalah perkhidmatan yang agak baru, jadi anda mungkin ingin memanfaatkan harga peringkat perkenalan sekarang.

Anda boleh melanggan serendah $ 1.99 sebulan jika anda mendaftar untuk rancangan 2 tahun, yang sekarang ini adalah pelan 2 tahun termurah dari semua penyedia VPN.

Harga Surfshark

Setelah pembayaran anda diproses dan selesai, anda boleh terus memasang Surfshark pada semua peranti yang ingin anda lindungi. Syarikat itu bahkan menawarkan jaminan 30 hari, yang bermaksud bahawa pembayaran anda dapat diganti sekiranya anda tidak berpuas hati dengan perkhidmatan ini.

Perkhidmatan Pelanggan Surfshark

Sokongan pelanggan SurfsharkBagi perkhidmatan pelanggan, pilihan terbaik anda adalah sembang langsung, yang ditawarkan dalam pelbagai bahasa, walaupun lebih banyak perwakilan berbahasa Inggeris dan Sepanyol sepertinya sering tersedia. Sokongan e-mel segera boleh menjadi situasi hit atau miss, dan ini dapat difahami kerana banyak orang nampaknya lebih suka berbual langsung hari ini.

Anda tidak perlu pandai berteknologi untuk mendapatkan pengalaman Surfshark; jika anda mempunyai pertanyaan, kemungkinan anda akan mendapat jawapan di pelbagai tutorial dan jawapan kepada FAQ yang ditawarkan oleh Surfshark di laman webnya.

Pemikiran Akhir

logo surfshark

Hype di sekitar Surfshark dapat disokong oleh banyak ciri. Tidak ada keraguan bahawa Surfshark telah keluar dari sangkar siap untuk mengambil gigitan besar dari pasaran VPN yang berkembang, dan ia meletakkan dirinya sebagai ikan besar, tetapi sebilangan pengguna telah melaporkan kelajuan berubah.

Perlu diingat bahawa jika anda memilih pelayan yang terletak di sekitar dunia, pengalaman melayari anda pasti akan mendapat kejayaan. Sekiranya anda menyambungkan Slingbox untuk menonton rancangan HBO secara langsung di pelayan New York City pada masa yang sama dua pasukan NBA terlibat dalam permainan playoff, anda tidak boleh mengharapkan sesi penyemakan imbas yang paling pantas. 

Pelayan Surfshark kemungkinan besar akan menangani banyak lalu lintas, pada masa ini mereka tidak mempunyai pelayan sebanyak VPN yang mapan seperti NordVPN, walaupun jumlah pelayan mereka telah meningkat lebih dari 50% dalam beberapa bulan terakhir. Pada kadar ini, mereka mungkin akan menangkap Nord dan Express sebelum akhir tahun.

Tidak seperti penyelesaian VPN lain yang khusus ditujukan kepada pengguna BitTorrent, aktivis politik atau pemain yang ingin merahsiakan identiti mereka, Surfshark bertujuan untuk menyenangkan semua pengguna.

Syarikat menyebut pelbagai kes penggunaan, yang merangkumi:

 • Pencegahan kecurian identiti
 • Penggunaan tempat panas Wi-Fi awam dengan selamat
 • Sesi perbankan internet yang selamat
 • Nyahsekat Netflix
 • Mengabaikan sekatan penyemakan imbas
 • Menjaga sesi perdagangan cryptocurrency dengan selamat
 • Elakkan penapisan internet
 • Melindungi ucapan politik

Seperti yang telah kami tunjukkan pada ulasan ini, jelas bahawa Surfshark memberikan nilai hebat dengan harga yang luar biasa. Apa pun alasan anda untuk mendapatkan VPN – torrenting, buka blokir Netflix atau HBO, dapatkan lebih banyak kebebasan dalam talian dengan membuka blokir laman web yang dilarang geo, atau melindungi privasi anda dari kemungkinan serangan – kami mengesyorkan Surfshark sebagai VPN anggaran yang baik. Klik di sini untuk mendapatkan potongan harga terkini untuk rancangan VPN Surfshark hari ini.

Soalan Lazim

S: Bolehkah Saya Mencuba Surfshark secara Percuma?

J: Bergantung pada tempat anda berada, mencari percubaan VPN percuma Surfshark dapat mengembalikan iklan yang bagus selama 30 hari. Sekiranya tawaran bagus ini diberikan kepada anda, semua ciri akan diaktifkan untuk penilaian anda.

S: Bagaimana Saya Tahu Surfshark Boleh Dipercayai?

J: Waran kenari, pilihan bidang kuasa dan audit bebas akan memberitahu anda bahawa ini adalah penyedia VPN yang mementingkan keselamatan, dan inilah yang sebenarnya penting dalam segmen perniagaan ini. Bagi setiap pengguna yang ingin menyahsekat Netflix, ada banyak pengguna lain yang prihatin dengan penyemakan imbas yang selamat, dan inilah asas pelanggan yang cuba menarik minat Surfshark.

S: Bolehkah Saya Menggunakan Surfshark di Router Saya?

J: Selagi penghala anda menyokong protokol OpenVPN, anda seharusnya dapat memasang Surfshark padanya. Tutorial yang diberikan oleh syarikat mengenai tiga penghala paling popular mudah difahami dan diikuti.

Q: Adakah Surfshark Lebih Selamat daripada ExpressVPN?

J: Kedua-dua syarikat menawarkan ciri keselamatan yang menarik, tetapi Surfshark memilih audit bebas, yang memberikannya kelebihan dalam hal ini. Anda boleh memanfaatkan tawaran percubaan percuma dari kedua penyedia VPN, mengujinya dengan aplikasi VoIP seperti Skype, dan menentukan apakah mereka membocorkan alamat IP anda. Walaupun kedua-dua VPN terbukti bebas dari kebocoran, hanya Surfshark yang dapat membuktikannya melalui audit bebas.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map