A VPN-sebesség megértése és növelése

Ebben a cikkben azokat a tényezőket tárgyaljuk, amelyek befolyásolják a VPN sebességét, és hogyan lehet növelni a VPN sebességét. A különféle ProtonVPN tervek közötti sebesség-különbségeket is fedezzük.


Mivel a VPN titkosított alagútot létesít a meglévő internetkapcsolatán, a VPN sebességét nagymértékben korlátozza a jelenlegi internetkapcsolat sebessége. A VPN sebességét korlátozó tényezők a következők:

  • Az Internet szolgáltató korlátozása. Általánosságban elmondható, hogy nem érhető el gyorsabb sebesség, mint amennyit az ISP képes átvinni a hálózatukon keresztül.
  • Nemzetközi internetes linkek. Ha tengerentúli VPN-kiszolgálóhoz kapcsolódik, a hálózati kapcsolatokkal kapcsolatos problémák, amelyek bárhol közted és a kiszolgáló között vannak, teljesítményproblémákat okozhatnak. Ide tartoznak a torlódások, amelyeket egy tenger alatti internetkábel meghibásodása okoz, vagy a karbantartást, amelyet a szolgáltató végez az internetszolgáltató előtt..
  • ISP fojtás. Egyes szolgáltatók szándékosan gázzal gördítik a VPN-kapcsolatokat, vagy fojtják az egész kapcsolatot, ha sok sávszélességet használnak. Ez rontaná a VPN sebességét, mivel a teljes kapcsolat lassabb lenne.

Mivel a hálózatok mindig változnak, a VPN sebessége attól függ, hogy hol tartózkodik, milyen kiszolgálókhoz kapcsolódik, és még akkor is, amikor csatlakozik. Ezenkívül, mivel a VPN-hez való kapcsolódás megkerülheti az Internet más részein felmerülő problémákat, néha lehetséges is, hogy VPN használatával bizonyos helyekre gyorsabb kapcsolódási sebességet érjen el..

Hogyan lehet nagyobb sebességet elérni a VPN-en?

Ha a VPN-en lassú sebesség tapasztalható, ezt a fent ismertetett tényezők oka lehet, de vannak olyan trükkök, amelyek javíthatják a VPN teljesítményét.

  • Váltás egy másik VPN-kiszolgálóra – Egy másik szerver eltérő kapcsolatot létesít, és valószínűleg nem befolyásolja azokat a hálózati problémák, amelyek csökkenthetik a sebességet. A kiszolgálók váltásakor használjon olyan kiszolgálót, amelynek IP-címe eltérő tartományból származik. Például ahelyett, hogy a 162.210.192.158-ról a 162.210.192.159-re váltott volna, váltson a 209.58.129.97-re. Mindaddig, amíg az első két számkészlet különbözik, akkor más tartományban leszel.
  • Váltás egy közelebb lévő szerverre – Minél távolabb van a szerver, annál nagyobb a késleltetés, ami fáj a sebességet. A távolabbi szerver azt is jelenti, hogy valószínűbb, hogy valami nincs rendben a közted és a szerver közötti hálózatban.
  • Használjon UDP-t a TCP helyett – A ProtonVPN Windows alkalmazás alapértelmezés szerint az UDP használatára van konfigurálva, ahogyan az OpenVPN konfigurációs fájloink is. Ha Windows alkalmazást használ, beléphet a Beállításokba, hogy ellenőrizze az UDP használatát, mivel az UDP sokkal gyorsabb, mint a TCP.
  • Használjon olyan kiszolgálókat, amelyek nem terhelik meg nagy terhelést – A ProtonVPN alkalmazások és a VPN szerver oldalunk minden szerver terhelését megjeleníti. Próbáljon ki olyan szervert, amely alacsony terheléssel rendelkezik.
  • Ne használja a Secure Core-t – A Secure Core VPN által biztosított extra biztonság sajnos a teljesítmény költségére kerül, mivel a Secure Core hálózaton keresztüli áthaladás extra késést jelent. Ha olyan sávszélességet igénylő tevékenységet végez, amely nem igényli a legmagasabb szintű biztonságot, akkor gyorsabb teljesítményt érhet el, ha nem használja a Secure Core-t.
  • Ne használjon Tor VPN szervereket – A ProtonVPN egyedülálló abban a tekintetben, hogy Tor TorN kiszolgálókat is biztosítunk, amelyek a Tor hálózaton keresztül lépnek ki. Mivel azonban a Tor-hálózat gyakran lassú, a Tor VPN-kiszolgálók szintén lassúak lehetnek.
  • Használjon újabb VPN-klienst – Ha a ProtonVPN alkalmazást használja, feltétlenül frissítse a legújabb verzióra, kattintson a Frissítés menüre. Ha harmadik féltől származó OpenVPN klienst használ, akkor feltétlenül használjon egyet, amelyet javasolunk, és ügyeljen arra is, hogy a legújabb verziót használja. Az új verziók teljesítmény optimalizálást tartalmaznak, vagy gyorsabb rejtjelkészleteket támogatnak, amelyek javítják az általános teljesítményt.

Különböző ProtonVPN tervek sebessége

A ProtonVPN nagyon nagy teljesítményt tart fenn a teljes globális VPN szerverhálózatunkban azáltal, hogy csak a leggyorsabb kiszolgálókat használja, és a speciálisan kiválasztott hálózatokat használja. A ProtonVPN egy ingyenes VPN szolgáltatás, de globális hálózatunk nem működik szabadon. A működési költségeket többnyire a fizetett ProtonVPN Plus felhasználók fedezik. Emiatt sokkal jobb teljesítményt nyújtunk a ProtonVPN Plus és a ProtonVPN Basic felhasználók számára.

Mivel a ProtonVPN nem naplózott VPN-szolgáltatás, nem figyeljük és nem követjük nyomon a felhasználói tevékenységeket. Ezért nincs sávszélesség-korlátozás vagy sávszélesség-fojtószelep, még az ingyenes felhasználók számára sem. A sebesség különbözik azonban a Free, az Basic és a Plus csomag között a kiszolgálók eltérő terhelése miatt. Mivel csak nagyon korlátozott számú ingyenes kiszolgálót kínálunk, ezekre a kiszolgálókra sokkal több felhasználó tartozik, akik alacsonyabb teljesítményhez vezetnek.

A ProtonVPN Basic felhasználók előnyei a nagy teljesítmény, mivel hozzáférésük van a kiszolgálókhoz olyan ingyenes felhasználók nélkül, akik nagyobb teljesítményű hálózatokhoz kapcsolódnak. Végül, a ProtonVPN Plus felhasználók a legjobban teljesítenek, mivel hozzáféréssel rendelkeznek a Plus szerverhez, amely csak a többi Plus felhasználó számára elérhető. Mivel kevesebb Plus felhasználó van, és mivel sok Plus szerver 10 Gbps hálózaton működik, nagyon nagy teljesítmény lehetséges. Valójában gyakran jelentenek akár 300 Mb / s sebességet. A tényleges sebesség azonban a hálózati feltételektől függően változhat.

A sebességgel kapcsolatos problémák továbbra is fennállnak?

A ProtonVPN-nél arra törekszünk, hogy nem csak a legbiztonságosabb VPN szolgáltatást, hanem a leggyorsabb VPN szolgáltatást is biztosítsuk. Ehhez csak nagy teljesítményű kiszolgálókat telepítünk a legjobb hálózati csatlakozással rendelkező adatközpontokban. Ha az egyik szerverünk rossz teljesítményt tapasztal, szeretnénk tudni róla. Vegye fel velünk a kapcsolatot, és mondja el, hogy melyik szerver működik rosszul.

Üdvözlettel,
A Proton Technologies csapata

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me