VPNs vs. Proxies

På mange måter er fullmektiger og VPN-er like. Begge omdirigerer trafikk gjennom en ekstern datamaskin. Begge kan hjelpe deg med å holde deg anonym ved å skjule IP-adressen din. Og begge kan brukes til å omgå geo-blokkert innhold.


Men de skiller seg også på noen få viktige måter, spesielt når det gjelder sikkerhet og nivået på personvern. Avhengig av hva målet ditt er, kan disse forskjellene mellom en proxy og en VPN eliminere den ene som et bedre alternativ (eller et alternativ i det hele tatt) i forhold til det andre.

Hva er en VPN

En VPN (som står for Virtual Private Network) består av en eller flere servere som drives av et VPN-selskap. Du kobler deg til en av disse VPN-serverne ved å bruke lokalt installert klientprogramvare levert av leverandøren. Når den er tilkoblet, fungerer serveren som mellommann for all trafikk mellom enheten din og Internett.

Tunnelen (tilkoblingen) mellom enheten din og VPN-serveren er kryptert. Alle som avskjærer trafikken din (som Internett-leverandøren din, myndighetene eller en hacker) når den reiser opp eller ned i tunnelen, vil ikke kunne avkode den og se innholdet.

Før trafikken din kommer ut av tunnelen på VPN-serveren og tar turen mot det endelige målet (eks: et nettsted du ser på), blir din offentlige IP-adresse og annen informasjon som kan identifisere deg fjernet. Ekvivalenter fra serveren tar sin plass.

Diagram over hvordan en VPN fungerer sammenlignet med fullmakter

Utover dette punktet vil alle som mottar trafikken din tro at den kommer fra VPN-serveren, ikke enheten din. De vil også tro at din beliggenhet er VPN-serveren. Din virkelige identitet og faktiske fysiske beliggenhet forblir privat.

VPN-er fungerer på operativsystemnivå. Når enheten din har koblet seg til en VPN-server, går all nettverkstrafikk som standard gjennom den. Å bruke alt fra nettleseren din til spesialspesifikk programvare (for eksempel streaming eller nedlasting av klienter eller apper) forblir sikkert og anonymt.

Som en valgfri avansert innstilling vil mange leverandører gi deg fleksibiliteten til å ekskludere trafikk fra spesifikk programvare eller porter hvis du ønsker det. Jeg liker for eksempel å ekskludere musikkstrømmen-appen min siden en haug av musikken jeg hører på ikke alltid er tilgjengelig i land jeg VPN til.

Hva er en fullmektig

Konseptuelt lik en VPN, er en proxy en enkelt server som også fungerer som mellommann for Internett-trafikken din. Proxy-oppsett kommer i en av to smaker. Du kan konfigurere det manuelt på operativsystemnivå, det mer komplekse alternativet. Eller, som vanlig, kan du konfigurere proxy for hvert program du vil bruke den med. Mye programvare støtter bruk av proxy, inkludert alle større nettlesere.

Programvare som bruker en proxy for å snakke med et nettsted eller en annen ressurs på Internett, videresender trafikk gjennom proxy-serveren du konfigurerer den med. I motsetning til en VPN, er det ingen kryptering brukt på forbindelsen mellom enheten og proxy-serveren.

Diagram over hvordan fullmakter fungerer sammenlignet med VPN-er

Når trafikken din når proxyserveren, blir IP-adressen din fjernet. Imidlertid kan mye av den andre informasjonen som kan identifisere deg forbli. Men fra et IP-synspunkt, derfra og utover, vil alle tro at de snakker med proxy-serveren, ikke til deg. Din plassering vil effektivt bli maskert, erstattet av proxy.

Som nevnt ovenfor settes fullmakter vanligvis opp på applikasjonsnivå, fra sak til sak. Proxy på nettlesere er ganske enkle å konfigurere, det samme er VoIP-applikasjoner (Skype, osv.) Og BitTorrent-klienter. Alt annet blir truffet eller savnet. Hvis du vil omdirigere all Internett-trafikken din via proxy, er det beste alternativet å konfigurere den gjennom operativsystemet.

Når du skal bruke en VPN

En VPN er et utmerket verktøy for alle som ønsker å maksimere sitt personvern og anonymitet på nettet, komme seg rundt sensur på Internett eller få tilgang til geo-blokkert innhold. Jeg bruker en hver dag av alle de ovennevnte grunnene.

Når du kobler deg til et VPN, får du en ny IP-adresse. Og i motsetning til når du bruker en proxy, er dataene du sender eller mottar kryptert. Det er kombinasjonen av disse to funksjonene som gjør VPN-er til et så utmerket verktøy.

Fordeler med en VPN

 • Online-personvern

  Etter at enheten din har koblet seg til en VPN-server, er all data som overføres mellom de to, sterkt kryptert. Noen fra Internett-leverandøren din til en hacker (eller myndighetene for den saks skyld) kan ikke lese det du laster opp eller laster ned. De kan heller ikke fortelle hvilken nettside eller ressurs du bruker, siden alt går til VPN-serveren først.

  I motsatt ende av tilkoblingen har heller ikke nettstedet eller tjenesten du besøker noen anelse om hvem du er (med mindre du gir beskjed om det ved å logge deg på). For alt det vet, er du VPN-serveren.

 • Omgå Geo-blokkering

  VPN-leverandørservere er spredt over hele kloden. Noen tjenester, som PureVPN eller HideMyAss! støtte godt over hundre land. Hvis et innhold som du vil ha tilgang til, er begrenset til et spesifikt geografisk sted, vil du koble til en VPN-server der du vil sperre det. IP-en til serveren du kobler til, vil være lokal og dermed tillatt. Dette er for eksempel hvordan jeg får tilgang til amerikanske Netflix når jeg er i utlandet.

 • Omgå sensur

  På samme måte som hvordan du lar deg om geo-blokkering, kan en VPN omgå sensur. Hvis din nåværende plassering ikke tillater å se på bestemt innhold eller få tilgang til en online ressurs, kan du bruke en VPN-server i et land som skrider disse begrensningene. Tilkobling til servere i land som Estland, Island eller Nederland er vanligvis et godt valg for dette formålet.

 • Forhindrer innspilling av båndbredde

  Basert på hva du gjør på nettet, kan internettleverandørene dine redusere (trottle) båndbreddehastigheten. Denne praksisen er veldig vanlig når man torrenser (som det er mange legitime bruksområder for).

  Ved å analysere typen data du mottar, kan Internett-leverandøren redusere forbindelsen din til nivåer som kan være flere ganger lavere enn det du betaler for. Fordi en VPN krypterer data som går til enheten din, forhindrer den Internett-leverandøren din i å finne ut hva du gjør. Hvis de ikke vet det, kan de ikke gassbåndbredden din.

 • Wi-Fi hotspot-sikkerhet

  Når du bruker en offentlig Wi-Fi på en kaffebar, hotell eller flyplass, åpner du deg for potensielle sikkerhetsbrudd. Med noen få verktøy er det overraskende enkelt for noen som er i samme nettverk å begynne å avlytte dataene dine.

  Å bruke en VPN vil ikke forhindre dem i å gjøre det. Men fordi dataene dine blir kryptert, vil den som griper den ikke kunne se eller gjøre noe med det.

 • VoIP personvern og sikkerhet

  Voice over IP-samtaler er også relativt enkle å lytte på. De reiser på Internett ukryptert. Det krever litt teknisk kunnskap, men selv hackere på mellomnivå (av mangel på et bedre begrep) kan være i stand til å avlyse samtaler.

  Hvis du regelmessig bruker Skype, Viber eller noen annen VoIP-tjeneste, må du koble til et VPN før du ringer. Krypteringen som følger med vil gjøre hackingforsøk umulige og holde samtalen privat og sikker.

 • Forhindrer søkemotorlogging

  Med den hensikt å tjene deg bedre ved å levere mer nøyaktige resultater og annonser, merker søkemotorer alle søk med IP-adressen som gjorde dem. Ved å kjenne fortiden din, kan de bedre forutsi hva du vil fremover.

  Ulempen er Googles og Bings verdens katalogiserer livet ditt effektivt. Leter du etter en skilsmisseadvokat eller informasjon om antidepressiva? De vet det og logger det. Vi har sannsynligvis deler av livene våre vi foretrekker å holde private. Ved å bruke en VPN for å skjule din virkelige IP-adresse, vil søkene dine forbli anonyme.

Problemer med bruk av VPN

Det er ikke noe som heter gratis lunsj, og det er noen få ulemper med å bruke VPN-er. Skjønt, i alle fall etter min mening, er de alle relativt små.

En VPN krever at du laster ned og installerer en klient. Det er enda et programvare du trenger å sette på enheten din. Hver leverandør har sin egen versjon. Og de ser og jobber annerledes også. Så hvis du noen gang bytter leverandør (eller bruker flere som jeg gjør), må du installere og lære en helt ny applikasjon hver gang.

Ulike VPN leverandør programvareinstallasjoner

Å bruke en VPN kan også bremse forbindelsen din. Hvor mye og om det i det hele tatt avhenger av mange faktorer. Det starter med krypteringen brukt på alt du sender og mottar. Kryptering og dekryptering tar prosessorkraft. Hvis enheten ikke kan gjøre det raskt nok, vil data bli forsinket, og tilkoblingshastigheten din redusert til der den kan holde tritt. Heldigvis kan du vanligvis komme deg rundt dette problemet ved å redusere krypteringsnivået, noe de fleste leverandører lar deg gjøre.

Alt du sender over en VPN trenger også å reise en ekstra avstand til VPN-serveren. Denne avstanden, kombinert med dagens serverbelastning, kan også påvirke hastighetene. For å lindre dette problemet, velg en lett lastet server så fysisk nær deg som innholdet du ser som mulig.

Et ytterligere potensielt klistringspunkt med VPN-er er aktivitetslogging. For maksimalt personvern, må du sørge for at du bruker en helt logfri VPN-leverandør. Noen tjenester kan lagre anonyme data, for eksempel tidsstempler for tilkoblinger eller overførte datatotaler, mest av nettverksytelse og feilsøkingsgrunner. På egenhånd kan ikke disse dataene identifisere deg, men det er fremdeles et fotavtrykk. Hvis du vil være ekstra forsiktig, gjør enhver leverandør fra listen min over de beste VPN-ene for personvern kuttet.

Når du skal bruke en proxy

Det er flere ting som fullmektiger er veldig nyttige. De er ikke så allsidige som VPN-er, men er et godt alternativ for lav innsats der sikkerhet og personvern ikke er særlig bekymret..

Fordeler med fullmakter

 • Noe personvern på nettet

  Fullmakter kan gi deg en liten grad av privatliv. All data går via proxy-serveren, så Internett-leverandøren din vet ikke IP-adressen til nettstedet eller tjenesten du får tilgang til.

  Men fordi det ikke er noen kryptering, kan Internett-leverandøren fremdeles enkelt analysere innholdet i det du ser på eller laster ned. Dette faktum alene betyr at en fullmektig er et dårligere valg enn en VPN hvis målet ditt er å opprettholde fullstendig online-personvern.

  I den andre enden av tilkoblingen vil ikke nettstedet eller tjenesten du får tilgang til, vite at det snakker med deg (med mindre du logger deg på). Det vil tro at det kommuniserer med proxy-serveren. Så i det minste der, holder en fullmektig den virkelige identiteten din skjult.

 • Omgå Geo-blokkering

  I likhet med en VPN gir fullmakter deg en ny IP, den til proxy-serveren du bruker. Hvis du velger en proxy i et land som lar deg se det blokkerte innholdet du prøver å få tilgang til, bør du også se det.

 • Omgå sensur

  Fullmakter er også nyttige for å komme rundt sensur på nettet. Hvis du av en eller annen grunn ikke har lov til å se spesifikt innhold på det nåværende stedet ditt, kan du velge en proxy i et land som.

  Det er ett forbehold om å bruke fullmakter i stedet for VPN-er for dette formålet. Det går igjen til mangelen på kryptering. Med fullmakter forlater data og ankommer enheten ukryptert. Hvis du er opptatt av at noen snuter seg rundt for å se hva du gjør, vil en VPN stoppe dem i deres spor og gi deg full sikkerhet og personvern. En fullmektig vil det ikke.

 • Forhindrer søkemotorlogging

  Hver gang du bruker en søkemotor, registrerer den spørringen med IP-adressen din fast vedlagt. Google, Bing, Yahoo, alle gjør det. Denne typen logging hjelper deg med å skreddersy fremtidige søk etter historikken din og gir deg bedre resultater og mer relevante annonser.

  Ulempen er at søkemotorene vet og husker alt du ser etter. Og noen av de tingene vi kanskje foretrekker å holde private. Ved å skjule IP-adressen din med en proxy, får du nettopp det.

Problemer med bruk av en proxy

Langt den største ulempen med fullmakter er at de ikke krypterer datakoblingen mellom enheten din og serveren. Hvis din primære bekymring er personvern og sikkerhet på nettet, er fullmektiger et dårlig valg.

Uten kryptering kan Internett-leverandøren din (og i forlengelse av det regjeringen og ethvert annet selskap som er villig til å betale for informasjonen) se, analysere og logge alt du gjør på Internett. Alle nettsteder du besøker, hver fil du laster ned, alt er tilgjengelig.

På grunn av mangelen på kryptering hjelper ikke fullmektigene deg med å forhindre stryking av båndbredde, og de vil heller ikke beskytte mot potensielle inntrengere når du bruker en offentlig Wi-Fi-hotspot.

Som en VPN kan en proxy redusere Internett-tilkoblingen din fordi data først må reise til proxy-serveren før de når det endelige målet. Det som imidlertid kan ha den største potensielle innvirkningen på hastigheten, er ytelsen til selve proxy-serveren.

Sammenlignet med en VPN, kan fullmakter føre til lavere nedlastningshastigheter

Svært ofte blir fullmakter drevet av enkeltpersoner som deg og jeg. I disse tilfellene er ytelsen prisgitt serverens maskinvare og hvor rask Internett-tilkoblingen er. I motsetning til VPN-er bruker de fleste proxy-servere ikke lastbalansering. Der en VPN kan spre trafikk over flere datamaskiner som er en del av den samme serverklyngen, gjør det ikke sjelden fullmektiger. Så jo flere som kobler seg til det, jo saktere blir det.

Fordi alle personer med en internettforbindelse kan kjøre en proxy, må du også huske noe annet. Selv om du får en viss anonymitet ved å bruke en proxy, kan eieren av serveren fremdeles se alt du gjør.

Når du har valgt en leverandør, kan du undersøke personvernreglene deres på forhånd når du har valgt en leverandør. I de fleste tilfeller er eieren fullstendig anonym med deg. Dette er nok en grunn til at du bør unngå fullmakter for alt der sikkerhet eller personvern betyr noe.

Det er en viktigere ting som er verdt å nevne. Du kan finne fullmakter satt opp som nettsteder der du, etter å ha gått til en bestemt side, skriver inn URL-adressen til en annen side du ønsker å besøke. Tenk på det som manuelt å opprette forbindelsen mellom enheten og en proxy-server (proxy-nettstedet er det siste). Oftere enn ikke er dette alternativet usikkert og kan være direkte farlig. Det er trivielt å injisere ondsinnet kode i noe som blir sendt tilbake til deg. Unngå disse nettstedene hvis det er mulig.

Proxy eller VPN?

For meg er svaret enkelt: VPN. Den lar deg gjøre alt en proxy gjør, men bedre. Det er ganske enkelt en mye mer allsidig og komplett løsning.

Sikkerhet og personvern

Både fullmektiger og VPN-er endrer IP-adressen din. Som et resultat vil ethvert nettsted eller tjeneste du bruker være uvitende om din sanne identitet.

Med mindre data er kryptert når de forlater enheten din, skjuler du imidlertid ikke mye. Internett-leverandøren din (og alle de selger eller gir loggene til) eller en hacker kan avskjære og analysere dine opplastinger og nedlastinger. De vil vite nøyaktig hva du gjør. Hvis du sender personlig informasjon, kan det hende at de også kan lese den.

En VPN bruker sterk, ofte militær karakter, kryptering, og sørger for at ovennevnte ikke skjer. En fullmektig, ikke så mye.

Opptreden

Fullmakter er mindre ressurskrevende, noe som kan være noe å vurdere. I motsetning til VPN-er, trenger ikke fullmakter ytterligere programvareinstallasjon, noe som sparer lagring. Og de krypterer heller ikke tilkoblingen din, noe som sparer behandlingstid. Hvis du har en gammel telefon eller datamaskin, kan en fullmektig være akkurat det legen bestilte. Men på stort sett alle moderne enheter vil ikke nedgang på grunn av kryptering være et merkbart problem.

Fra alle andre vinkler vil VPN-ytelsen være den samme eller bedre enn en proxy. Data må reise en ekstra avstand for å komme til en server med begge løsningene, så ingen av dem har en fordel der.

Så langt serveren selv går, scorer en for VPN-ene. De fleste fullmakter drives av enkeltpersoner som bruker servermaskinvare og Internett-tilkoblinger som ikke er helt topp. Kast en gjeng brukere på en dårlig utstyrt server, og ting kan komme til å stoppe.

VPN-er opererer vanligvis fra store datasentre, med spesialisert maskinvare og raske Internett-tilkoblinger. Noen leverandører gjør det bedre enn andre, som du ser i min hastighetstestbaserte rangering av de raskeste VPN-leverandørene. Men selv de i den nedre enden av skalaen vil generelt bedre enn den som er fullmektig. For en VPN-leverandør er det å drive servere en virksomhet. For de fleste proxy-leverandører er det bare en hobby.

Brukervennlighet

Selv om hver VPN-leverandør krever installasjon av sin egen klientprogramvare og hver implementering er forskjellig fra den neste, tror jeg fortsatt VPN-er er mye enklere å bruke enn fullmakter.

En fullmektig må settes opp og slås av og på per applikasjonsbasis. Det kan være en ganske kjedelig prosess (forutsatt at applikasjonen har proxy-støtte til å være med). Og hvis du vil endre lokasjoner fra, for eksempel, en proxy i USA til en i Storbritannia, må du gå tilbake og manuelt oppdatere hver av disse applikasjonene igjen.

Uansett leverandør og hvordan de implementerte klienten, koble til en VPN seg til en enkel totrinns prosess. Velg serveren gjennom et grensesnitt i VPN-programvaren, og klikk på en enkelt knapp for å koble til. Det blir ikke så mye enklere enn det.

Konklusjon

Fullmakter er en god løsning hvis du trenger å skjule identiteten din for enkle oppgaver. Oppgaver som ikke krever mye sikkerhet, sikkerhet og som internetthastigheter ikke spiller noen rolle. Når ytelse, sikkerhet eller fullstendig anonymitet er viktig, er en VPN den eneste veien å gå. Hvis du ikke er sikker på hvor du skal begynne, kan du se på listen over anbefalte VPN-leverandører. Enhver av dem ville tatt et godt valg.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me